Πώς ένα Opel Manta του ’70 μετατράπηκε στο πρωτότυπο Manta GSe ElektroMOD

Η ιστορία ενός... barn find που οι μηχανικοί της Opel έκαναν πρωτότυπο

ΠΛΑΙΣΙΟ
OPEL MANTA A, 1973
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ
147 ΙΠΠΟΙ
ΚΙΒΩΤΙΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
ΜΗΧΑΝΙΚΟ, 4 ΣΧΕΣΕΩΝ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ
ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΩ ΤΡΟΧΟΥΣ
ΦΡΕΝΑ
ΔΙΣΚΟΦΡΕΝΑ ΜΠΡΟΣ ΠΙΣΩ
ΒΑΡΟΣ
1.137 ΚΙΛΑ
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
150 Χ.Α.Ω.
ΜΠΑΤΑΡΙΑ
31 kWh
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ
200 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ

Πριν από λίγο καιρό, η Opel μας έδειξε το ενθουσιώδες πρωτότυπο Manta GSe ElektroMOD. Την -αμιγώς ηλεκτρική- αναβίωση του θρυλικού Manta. Στις ορδές των κατενθουσιασμένων από την επιστροφή του θρυλικού μοντέλου αυτοκινητόφιλων, η Opel δεν είπε μια λεπτομέρεια: Ότι αυτό το Manta GSE, δεν είναι απλά “βασισμένο” στο μοντέλο που έγραψε ιστορία για τη γερμανική μάρκα. Αλλά είναι ένα αυθεντικό Manta του 1970, το οποίο οι μηχανικοί της Opel μετέτρεψαν στο ηλεκτρικό πρωτότυπο. Σήμερα, η Opel μας αποκαλύπτει την ιστορία της “μεταμόρφωσης” αυτού του Manta. Για να παίρνουμε ιδέες για restomod σε εκείνο το barn find…

Ναι, αυτό το κόκκινο Opel Manta, αγορασμένο το 1974, είναι το πρωτότυπο που παρουσίασε η γερμανική μάρκα

Στην αρχή υπήρχε το αυτοκίνητο. Για την ακρίβεια ένα πορτοκαλί-κόκκινο Opel Manta με μαύρη οροφή από βινύλιο της συλλογής Opel Classic. Τυπικός εκπρόσωπος της πολύχρωμης, ξέφρενης δεκαετίας του ’70! Ένα style icon. Αυθεντικό, γενικά σε καλή κατάσταση, αλλά λίγο φθαρμένο. Χωρίς «αναπαλαίωση», θύμιζε περισσότερο πλατφόρμα εξαρτημάτων. Την ίδια στιγμή, η ηλεκτρική επέλαση της Opel είναι σε πλήρη εξέλιξη με νέα μοντέλα όπως το Opel Mokka-e.

Η ομάδα των μηχανικών της Opel, δουλεύοντας επάνω στο πρωτότυπο

Από την ιδέα στην πράξη

Έτσι, το ένα έφερε το άλλο. Άλλωστε, η νέα αυτοκινητιστική τάση της εποχής είναι τα ‘restomods‘, κλασικά οχήματα με σύγχρονα συστήματα κίνησης. Γιατί να μη δώσουμε στο Manta μία νέα πνοή ζωής – ηλεκτρική; Με άφθονη ροπή στον πίσω άξονα για γρήγορες, αθόρυβες επιταχύνσεις. Απλά ένα όνειρο; Σε καμία περίπτωση. Όταν γεννήθηκε η ιδέα την αγκάλιασαν αμέσως ενθουσιώδεις σχεδιαστές, δημιουργοί 3D μοντέλων, μηχανολόγοι, τεχνικοί, μηχανικοί, ειδικοί προϊόντων και μάρκας. Μία ομάδα φίλων της Opel που είναι απλά ερωτευμένοι με τα αυτοκίνητα.

Έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν οι τεχνικοί της Opel για το restomod που έκαναν

Η ιδέα γρήγορα έλαβε σάρκα και οστά. Το 50χρονο Manta έγινε παιδί της εποχής μας – ηλεκτρικό, χωρίς ρύπους και συναισθηματικό όπως αρμόζει σε έναν αληθινό θρύλο. Το Opel Manta GSe ElektroMOD γεννήθηκε αρχικά μόνο στο μυαλό των δημιουργών του. «Το GSe αποτίει φόρο τιμής στο Manta του παρελθόντος και την ίδια στιγμή εκφράζει τη ‘θέση’ της μάρκας για το παρόν. Η Opel είναι τολμηρή και ξεκάθαρη – συναρπαστικά διαφορετική. Ίσως πιο διαφορετική από ό,τι περιμένατε από εμάς» εξηγεί ο Quentin Huber, Επικεφαλής Στρατηγικής Μάρκας και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στην Opel.

Αυτά τα δύο Opel έχουν την ίδια ηλικία

Ο τόσος ενθουσιασμός ενέπνευσε αμέσως τους “Car Guys” στην ηγεσία της Opel. Δόθηκε άμεσα το πράσινο φως από τους υψηλά ιστάμενους γι’ αυτό το ασυνήθιστο, τολμηρό, εκθαμβωτικό project και η ιδέα ενός εξαιρετικά cool ElektroMOD έγινε πραγματικότητα μέσα σε μερικούς μήνες. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί στο παρελθόν στην Opel, όταν μία ενθουσιώδης ομάδα που πλαισίωνε το σχεδιαστή Erhard Schnell σχεδίασε ένα συναρπαστικό σπορ coupé με δική της πρωτοβουλία. Αυτό το project ξεκίνησε το 1963, έδωσε στο κόσμο του αυτοκινήτου το πρωτότυπο Experimental GT σχεδόν δύο χρόνια αργότερα και τέλος το Opel GT από το 1968 μέχρι το 1973. Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.

Το ρετρό στυλ διατηρήθηκε, αν και φαίνεται ότι… κάτι είναι διαφορετικό επάνω στο Manta

Στην περίπτωση του Manta GSe ElektroMOD, η ομάδα εξέλιξης έχει μεν διατηρήσει την αρχική γοητεία του αυτοκινήτου, αλλά το έχει εξοπλίσει και με ξεχωριστές καινοτομίες. Το εκφραστικό Pixel-Vizor με την τελευταία τεχνολογία LED, το πλήρως ψηφιακό ταμπλό και, ασφαλώς, την αμιγή ηλεκτροκίνηση.

Εντυπωσιακό το νέο “πρόσωπο” του μοντέλου

«Το Manta GSe συμβολίζει τη γνήσια αγάπη για την αυτοκίνηση. Με το ElektroMOD, δημιουργούμε μία γέφυρα ανάμεσα στην εξαιρετική παράδοση της Opel και σε ένα βιώσιμο μέλλον. Αυτό το μίγμα παρελθόντος και παρόντος είναι απόλυτα συναρπαστικό» εξηγεί ο Pierre-Olivier Garcia, Opel Global Brand Design Manager, εκ μέρους της ομάδας του Manta GSe.

Βήμα-βήμα: Από το θρυλικό μοντέλο του παρελθόντος στο συναρπαστικό ElektroMOD

Λίγο μετά το βάψιμο, στο Opel Concept Workshop

Το ταξίδι για την υλοποίηση του ‘dream car’ ξεκίνησε στα άδυτα της Opel Classic, στο τμήμα μη-αναπαλαιωμένων οχημάτων. Εκεί ξεχώριζε ένα Manta A πορτοκαλί χρώματος με μαύρη οροφή από βινύλιο και αυτόματο κιβώτιο. Η Opel Classic είχε παραλάβει το αυτοκίνητο το 1988 με το αμάξωμα σε καλή κατάσταση – σχεδόν χωρίς ίχνη σκουριάς – από την πρώτη ιδιοκτήτρια, μία κυρία από το Wiesbaden. Αυτή είχε αγοράσει το Manta καινούργιο το 1974 και το χρησιμοποιούσε επί 14 χρόνια. Το αυτοκίνητο απέκτησε το νέο του κίτρινο νέον χρώμα στο Opel Service Workshop έχοντας προηγουμένως εξηλεκτριστεί και περάσει το τεστ TÜV.

Ο κινητήρας αφαιρέθηκε. Βασικά τα πάντα αφαιρέθηκαν

Λόγω απουσίας προσκέφαλων, τα καθίσματα του πρώτου Manta A δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο. Έτσι το Manta GSe ElektroMOD απέκτησε νέα καθίσματα Recaro, παρόμοια με αυτά του σπορ Opel ADAM S. Ωστόσο, δεν ήταν μία απλή αντικατάσταση και, όπως πολλά από τα νέα εξαρτήματα, έπρεπε να προσαρμοστούν στο Opel Concept Workshop για να ταιριάξουν στο Manta.

Στο workshop

Η πρώτη ιδιοκτήτρια του Manta A είχε επιλέξει ένα αυτόματο κιβώτιο, το οποίο εξακολουθούσε να είναι σε καλή κατάσταση. Ωστόσο, ήταν κάτι σπάνιο για ένα Manta της δεκαετίας του 1970 και η ομάδα ήθελε το κλασικό τετρατάχυτο μηχανικό κιβώτιο, που είχε τοποθετηθεί σε εκατομμύρια αυτοκίνητα της εποχής εκείνης. Γι’ αυτό και σχεδίασαν έναν προσαρμογέα που επέτρεπε στο κιβώτιο της Opel να συνδυαστεί με ένα μεγαλύτερο συμπλέκτη. Μετά χρειάστηκαν ένα μακρύτερο άξονα κίνησης, που βρήκαν στην αποθήκη ανταλλακτικών της Opel Classic. Το σύστημα φρένων προσαρμόστηκε στις αυξημένες επιδόσεις του οχήματος. Μεγαλύτερα φρένα τοποθετήθηκαν στον εμπρός άξονα, ενώ στον πίσω άξονα τα ταμπούρα αντικαταστάθηκαν με δισκόφρενα.

Ένα κενό- εκεί όπου κάποτε ήταν το θερμικό μοτέρ

Πίσω κίνηση!

Και ενώ η μπροστινή ανάρτηση είναι σκληρή, πίσω είναι πιο μαλακή, ώστε το Manta να έχει πάντα άφθονα αποθέματα ελκτικής πρόσφυσης. Άλλωστε είναι το ισχυρότερο Manta A όλων των εποχών με εξαίρεση μερικές βελτιωμένες (tune-ups) και αγωνιστικές εκδόσεις. Η ισχύς του σύγχρονου ηλεκτροκινητήρα 108 kW (147 hp) μεταφέρεται στο δρόμο μέσω κλασικής πίσω κίνησης. Η μπαταρία ιόντων λιθίου 31 kWh τοποθετήθηκε όσο το δυνατόν πιο μακριά στο χώρο αποσκευών, για καλή ελκτική πρόσφυση και χαμηλό κέντρο βάρους. Παρόλα αυτά, το Manta GSe προσφέρει ακόμα και σήμερα αρκετό χώρο για μία διήμερη εκδρομή τεσσάρων ατόμων στην Ιταλία.

Μετά τη μετατροπή σε ElektroMOD, το Manta ζυγίζει περίπου 1.137 kg, +175 kg πλέον του αρχικού μοντέλου, αλλά παραμένει πολύ ελαφρύτερο από πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα με συμβατικό κινητήρα εσωτερικής καύσης. Με ένα νορμάλ στυλ οδήγησης, το GSe μπορεί να πετύχει αυτονομία 200 km και ακόμα μεγαλύτερη όταν οδηγείται με ελαφρύ γκάζι. Και ασφαλώς, το e-Manta μπορεί να ανακτήσει ενέργεια όπως και κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο Opel. Για να ενεργοποιήσει την ανάκτηση ενέργειας, το μόνο που πρέπει να κάνει ο οδηγός είναι να πατήσει ένα διακόπτη στο ντουλαπάκι.

Οι απαραίτητες προσθήκες τεχνολογίας έγιναν και στο εσωτερικό

Η εμπειρία πίσω από το τιμόνι του Manta GSe ElektroMOD είναι μαγική, λέει η Opel. Όχι μόνον από αισθητικής απόψεως, με την παράδοση να συναντά το σύγχρονο στυλ αλλά και σε επίπεδο οδήγησης. Γύρισε το κλειδί ανάφλεξης και το μοτέρ ξεκινά – ασφαλώς αθόρυβα. Στη συνέχεια, ο οδηγός -εσύ δηλαδή- μπορεί να επιλέξει τέταρτη σχέση και απλά να ξεκινήσει – κανένα πρόβλημα για τον ροπάτο ηλεκτροκινητήρα. Από την άλλη, ο οδηγός μπορεί να αλλάζει με το χέρι τις σχέσεις του τετρατάχυτου κιβωτίου της Opel, όπως είχε σχεδιαστεί και αρχικά. Το Manta GSe επιταχύνει ζωηρά. Η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 150 km/h.