Νέα Porsche Macan με δίλιτρο κινητήρα 252 ίππων

Η Porsche επεκτείνει την γκάμα των compact SUV με την προσθήκη στην Macan, ενός νέου κινητήρα. Ο νέος υπερτροφοδοτούμενος δίλιτρος κινητήρας αποδίδει 252 ίππους από τις 5.000 έως τις 6.800 σ.α.λ., ενώ, όπως και σε όλες τις Macan, στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται το επτατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη PDK. Έτσι, η δίλιτρη Macan προσφέρει εντυπωσιακές επιταχύνσεις φτάνοντας  τα 100 χλμ./ώρα σε 6,7 δευτερόλεπτα, και με το προαιρετικό πακέτο εξοπλισμού Sport Chrono ο χρόνος αυτός μειώνεται στα 6,5 δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 229 χλμ./ώρα.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση καυσίμου, η νέα Macan αποδεικνύεται ιδιαιτέρως οικονομική: Ανάλογα με τον επιλεγμένο συνδυασμό διαστάσεων των τροχών, η δίλιτρη Macan καταναλώνει από 7,4 λ./100 χλμ. έως 7,2 λ./100 χλμ. κατά NEDC.

Υπερτροφοδοτούμενος τετρακύλινδρος κινητήρας με sport χαρακτηριστικά

Ο τετρακύλινδρος εν σειρά κινητήρας είναι σχεδιασμένος να αποδίδει με ιδιαίτερα σπορ και αποδοτικό τρόπο: λειτουργεί με πίεση υπερπλήρωσης έως 2 bar, ψύξη αέρα πλήρωσης, άμεσο ψεκασμό βενζίνης και μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων. Το σύστημα VarioCam Plus προσαρμόζει συνεχώς τους εκκεντροφόρους εισαγωγής και εξαγωγής, ενώ παράλληλα ελέγχει το βύθισμα των βαλβίδων εξαγωγής. Για παράδειγμα, η μέγιστη ροπή, η οποία φτάνει τα 370 Nm είναι διαθέσιμη από τις 1.600 μόλις σ.α.λ., και έως τις 4.500 σ.α.λ.

Όπως γίνεται σε όλα τα μοντέλα Porsche, η δίλιτρη Macan χάρις στην απόδοση του κινητήρα της και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά (μετάδοση, αναρτήσεις, φρένα), αποδεικνύεται ένα SUV με ιδιαίτερα sport οδική συμπεριφορά. Αυτό εξασφαλίζεται από το σύστημα ενεργούς τετρακίνησης PTM (Porsche Traction Management) που περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό και συνδυάζεται με μια «ευέλικτη» ανάρτηση και ένα ακριβές σύστημα διεύθυνσης. Προαιρετικά διατίθεται η αερανάρτηση με δυνατότητα ρύθμισης του ύψους της, η οποία περιλαμβάνει την ανάρτηση PASM με προσαρμοζόμενα αμορτισέρ. Καθώς το βάρος της χωρίς φορτίο δεν ξεπερνά τα 1.770 χλγρ., η Macan είναι το ελαφρύτερο SUV της Porsche, γεγονός που συμβάλλει περαιτέρω στην οδική της συμπεριφορά.

Πλούσιος βασικός εξοπλισμός

Οπτικά, αλλά και σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του, το νέο δίλιτρο μοντέλο διαφέρει από τις άλλες Macan μόνο στις λεπτομέρειές του. Εξωτερικά στο αμάξωμα, διακριτικά χαρακτηριστικά είναι οι μαύρες διακοσμητικές λωρίδες στα παράθυρα, οι επίσης μαύρες δαγκάνες των φρένων στους τροχούς των 18 ιντσών, καθώς και η εξάτμιση με δύο μονές απολήξεις από βουρτσισμένο ανοξείδωτο χάλυβα.

Πολλά από τα χαρακτηριστικά του βασικού εξοπλισμού του αυτοκινήτου είναι ίδια με αυτά των μοντέλων S. Για παράδειγμα, η Macan διαθέτει καθίσματα με ηλεκτρική ρύθμιση οκτώ σημείων στην πλευρά του οδηγού, επενδύσεις από Alcantara, το τελευταίας γενιάς Σύστημα Διαχείρισης Επικοινωνιών (PCM), σύστημα προειδοποίησης για απόκλιση από τη λωρίδα κυκλοφορίας, καθώς και ηλεκτρικά ανοιγόμενη πέμπτη πόρτα.

Η νέα δίλιτρη Porsche Macan αναμένεται στην ελληνική αγορά, τον Ιούνιο.