Live η Κίνηση στους δρόμους
Bugatti

Pebble Beach Concours D’Elegance 2023: Ένας εορτασμός της κληρονομιάς της Bugatti

Η απαράμιλλη τέχνη και η δεξιοτεχνία της Bugatti στην κατασκευή αμαξωμάτων βρίσκεται σταθερά στο προσκήνιο του Pebble Beach Concours d'Elegance

Bugatti

Η απαράμιλλη τέχνη και η δεξιοτεχνία της Bugatti στην κατασκευή αμαξωμάτων βρίσκεται σταθερά στο προσκήνιο του Pebble Beach Concours d’Elegance στην Καλιφόρνια, μιας από τις πιο αξιόλογες συγκεντρώσεις συλλεκτικών αυτοκινήτων στον κόσμο, από τότε που ένα Type 57 coupé de ville του 1938 έκανε το ντεμπούτο του στην εναρκτήρια εκδήλωση το 1950. Η έκθεση του 2023 αναδείχθηκε από την παρουσία έξι Type 57, που αναδεικνύουν την κομψότητα και τη μοναδική μαεστρία στην κατασκευή αμαξωμάτων αυτού του θρυλικού μοντέλου, με αποκορύφωμα την απονομή σε δύο περιπτώσεις των βραβείων “Most Elegant Closed Car” και “Most Elegant Open Car” στην εκδήλωση.

02 BUGATTI Le Domaine Pebble Beach Pebble Beach Concours D'Elegance 2023: Ένας εορτασμός της κληρονομιάς της Bugatti

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Αυτοκινήτου του Monterey στο ιστορικό Concours d’Elegance στο γήπεδο γκολφ του Pebble Beach, η εκδήλωση παρουσίασε σπάνια και εξαιρετικά αυτοκίνητα από όλο τον κόσμο, τα οποία αξιολογήθηκαν από μια επιτροπή των πιο έμπειρων και ενημερωμένων εμπειρογνωμόνων για την ομορφιά, την κατάσταση και την ιστορία τους. Φέτος, μια κατηγορία αφιερωμένη στην Bugatti Type 57, μια σχεδίαση που θαυμάζεται ακόμη και σήμερα για την αξιοσημείωτη ομορφιά, τη μηχανική της ευφυΐα και την καινοτομία της, ήταν ένα από τα αξιοθέατα που ξεχώρισαν πολλοί συμμετέχοντες.

03 BUGATTI Le Domaine Pebble Beach Pebble Beach Concours D'Elegance 2023: Ένας εορτασμός της κληρονομιάς της Bugatti

Η συγκεκριμένη έκθεση που ανέδειξε την ποικιλία των μοντέλων Type 57, συμπεριλαμβανομένης μιας Bugatti Type 57 Franay Cabriolet του 1937, ένα από τα τέσσερα μόνο μοντέλα Bugatti που ολοκληρώθηκαν ποτέ από το παρισινό αμαξοστάσιο, και πιστεύεται ότι είναι η μοναδική Type 57 με αμάξωμα Franay. Σε αντιστοιχία με ένα τόσο μοναδικό αυτοκίνητο, το διθέσιο έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία, καθώς αρχικά ήταν επιθυμία της Γερμανίδας ηθοποιού και χιονοδρόμου Hella Hartwich, η οποία παρήγγειλε το πλαίσιο και ανέθεσε στον Franay να κατασκευάσει το χαριτωμένο αμάξωμα cabriolet. Στη συνέχεια περιήλθε στην ιδιοκτησία του Γάλλου σκηνοθέτη Jean Rouch, ο οποίος το οδηγούσε με υπερηφάνεια μέχρι το θάνατό του το 2004. Αποκαταστάθηκε προσεκτικά το 2011, και τώρα βρίσκεται υπό τη φροντίδα του Evergreen Historic Automobiles Association στο Lebanon του Missouri, όπου συντηρείται σχολαστικά.

04 BUGATTI Le Domaine Pebble Beach Pebble Beach Concours D'Elegance 2023: Ένας εορτασμός της κληρονομιάς της Bugatti

Στην κατηγορία παρουσιάστηκε επίσης ένα από τα μόλις 42 σασί Type 57S, από τα οποία μόνο τέσσερα κοσμήθηκαν με καμπριολέ αμάξωμα από τον Γάλλο κατασκευαστή αμαξωμάτων Vanvooren, ενώ σήμερα σώζονται μόλις τρία – ένα από τα οποία ήταν αστέρι στο Pebble Beach φέτος. Το μοντέλο 57S, σχεδιασμένο με γνώμονα τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, κατέκτησε τρεις νίκες στο Grand Prix το 1936 και τέσσερις το 1937, ενώ θριάμβευσε και στο Le Mans. Αυτή η χαριτωμένη έκδοση Vanvooren Cabriolet, η οποία εξακολουθεί να είναι εξοπλισμένη με τον αρχικό κινητήρα, το κιβώτιο ταχυτήτων, το πίσω μέρος, το αμάξωμα και τα φτερά, αποτελούσε μια θαυμάσια απόδειξη της αξιοσημείωτης ποιότητας κατασκευής και της αντοχής αυτών των εξαιρετικών αριστουργημάτων της αυτοκίνησης.

05 BUGATTI Concours PB 57SC Atalante Pebble Beach Concours D'Elegance 2023: Ένας εορτασμός της κληρονομιάς της Bugatti

Ωστόσο, ένα Type 57S Corsica Open Sports ήταν αυτό που γοήτευσε περισσότερο την επιτροπή των ειδικών κριτών, κερδίζοντας τον τίτλο του “Jules Heumann Most Elegant Open Car”. Κατά παραγγελία του Γερμανο-Βρετανού εφοπλιστή Robert Ropner, η Corsica Coachworks του Λονδίνου κατασκεύασε ένα σπορ τετραθέσιο ανοιχτό αμάξωμα tourer, και το υπέροχο αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε το 1937, στολισμένο με εντυπωσιακό μαύρο χρώμα και κρεμ δέρμα. Πιθανότατα να έχει αγωνιστεί σε κάποια στιγμή της ύπαρξής του, έκτοτε έχει αποκατασταθεί σχολαστικά.

07 BUGATTI Concours PB 57S Cabriolet Pebble Beach Concours D'Elegance 2023: Ένας εορτασμός της κληρονομιάς της Bugatti

Ενώ πολλά εξαίσια σχέδια τοποθετήθηκαν στο σασί του Type 57, ίσως το πιο εντυπωσιακό από όλα προήλθε από τον ίδιο τον Jean Bugatti – το Atalante. Στο Pebble Beach Concours d’Elegance, δύο από αυτά τα αριστουργήματα εκτέθηκαν στο γκαζόν του γηπέδου γκολφ, από τα μόλις 17 που κατασκευάστηκαν ποτέ. Η αεροδυναμική σιλουέτα του κουπέ και ο ισχυρός ευθύγραμμος οκτακύλινδρος κινητήρας 3,3 λίτρων με διπλούς εκκεντροφόρους άξονες συνδυάστηκαν με εκπληκτικό αποτέλεσμα, διακρίνοντάς το ως ένα από τα πιο περιζήτητα κουπέ κάθε εποχής. Ένα από τα δύο, αξιοσημείωτο για το μαύρο και κίτρινο χρώμα του – τα χρώματα που προτιμούσε ο Ettore Bugatti – σε αντίθεση με τα πιο συμβατικά αμιγώς μαύρα ή μαύρα και κόκκινα, κρίθηκε άξιο του “J.B & Dorothy Nethercutt Most Elegant Closed Car Award”.

06 BUGATTI Concours PB 57SC Atalante Pebble Beach Concours D'Elegance 2023: Ένας εορτασμός της κληρονομιάς της Bugatti

Η άλλη, μια Type 57SC Atalante στα χέρια ενός φανατικού Ελβετού συλλέκτη Bugatti, διαθέτει τις ίδιες ρέουσες γραμμές, το βαθύ ψυγείο και τα εξέχοντα φωτιστικά σώματα με τα άλλα κουπέ Atalante, αλλά είναι αξιοσημείωτη για τον υπερσυμπιεστή, που ενισχύει την ισχύ του κινητήρα και ανεβάζει περαιτέρω τις ήδη εντυπωσιακές επιδόσεις του. Η άψογη κατάσταση και η αυθεντικότητά του εξασφάλισαν σε αυτό το αυτοκίνητο τον θρίαμβο μέσα στην κατηγορία των μοντέλων Type 57.

12 BUGATTI Concours PB Figoni Cabriolet Pebble Beach Concours D'Elegance 2023: Ένας εορτασμός της κληρονομιάς της Bugatti

Το Concours d’Elegance 2023 προσέφερε επίσης στους επισκέπτες την ευκαιρία να θαυμάσουν μια Bugatti Type 38/49 Figoni Cabriolet Philadelphia, που συμμετείχε στην κατηγορία E1 “Figoni Centennial 1923-1937”, ένα αφιέρωμα στην 100ή επέτειο από την ίδρυση της διάσημης παριζιάνικης εταιρείας κατασκευής αμαξωμάτων. Η προέλευση του ονόματος Cabriolet Philadelphia παραμένει μυστήριο, αλλά η Figoni κατασκεύασε αρκετά αυτοκίνητα σε αυτό το στυλ.

Καθώς η διακεκριμένη ιστορία της Bugatti τιμήθηκε κατά τη διάρκεια της αξιοσέβαστης Εβδομάδας Αυτοκινήτου του Monterey, το ίδιο συνέβη και με το απαράμιλλο παρόν της, με το τελευταίο αριστούργημά της, την μοναδική Chiron Super Sport¹ “Golden Era”, που αντιπροσωπεύει την επιτομή του προγράμματος παραμετροποίησης Sur Mesure της Bugatti, να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο The Quail, A Motorsports Gathering. Μετά το The Quail, η Bugatti φιλοξένησε τους αφοσιωμένους πελάτες της κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο Le Domaine Bugatti, προσφέροντας μια προσωπική θέα της Chiron Super Sport ‘Golden Era’, της χρυσής W16 Mistral, μιας Bolide με αποκλειστικές χρυσές πινελιές και μια γεύση από τα νεότερα προϊόντα Bugatti Lifestyle.

Η Little Car Company εξέθεσε την Baby Bugatti II, εμπνευσμένη από την Chiron Super Sport ‘Golden Era’, ενώ η Jacob&Co παρουσίασε τη συλλογή χειροποίητων ρολογιών Bugatti και η Asprey παρουσίασε μερικά από τα πιο γνωστά αριστουργήματα γλυπτικής Bugatti. Οι επισκέπτες κλήθηκαν επίσης να εξερευνήσουν περισσότερα από τα πρόσφατα παρουσιασθέντα Bugatti Residences by Binghatti, την πρώτη πολυτελή κατοικία της μάρκας στο Ντουμπάι. Η Champagne Carbon παρείχε σαμπάνια, συμπεριλαμβανομένων των μοναδικών μειγμάτων των Bugatti EB.01, EB.02 και EB.03.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις που γιορτάζουν τα πρωτοποριακά επιτεύγματα των αυτοκινητιστικών καινοτομιών του Ettore και του Jean Bugatti στο Concours d’Elegance χρησιμεύουν ως ιδανικό πρότυπο για τη σύγχρονη μάρκα Bugatti, αντλώντας από την αδιάκοπη καινοτομία και τη δέσμευση της ιδρυτικής οικογένειας για τελειότητα. Με τη “Χρυσή Εποχή” που παρουσιάστηκε στο The Quail και μια αποκλειστική εμπειρία που παρουσιάζει τις πολλές αξιόλογες πτυχές της σύγχρονης μάρκας Bugatti στο Le Domaine, το πρωτοποριακό πνεύμα του Ettore συνεχίζει να αντηχεί σε όλη τη μάρκα μέχρι σήμερα.