Η Nismo ετοιμάζει ισχυρότερο LEAF για την Ευρώπη

Από το 2010, οπότε και παρουσίασε το πλήρως ηλεκτρικό της μοντέλο, η Nissan… κλωθογυρίζει την ιδέα ενός LEAF Nismo Το 2011, μας παρουσίασε το LEAF Nismo RC (στην πρώτη φωτογραφία) το οποίο είχε εντυπωσιακή σχεδίαση, ήταν 40% ελαφρύτερο, απέδιδε 107 ίππους, έκανε το σπριντ από στάση στα 100 χ.α.ω. σε 6,8 δευτερόλεπτα, τελίκιαζε στα 150 χ.α.ω. και είχε αυτονομία 20 λεπτών σε ρυθμούς αγώνα. Παρόλα αυτά, ποτέ δεν βγήκε στην παραγωγή. 

Στις 31 Ιουλίου, φέτος, η Nissan άρχισε να πουλά στην Ιαπωνία, για πρώτη φορά, το LEAF Nismo. Ωστόσο, απέφυγε να ανακοινώσει λεπτομέρειες για τις επιδόσεις του, όσο και για το αν και πότε θα διατεθεί στην ευρωπαϊκή και αμερικανική αγορά. Γιατί; Η απάντηση στο διπλό ερώτημα, είναι… σύνθετη. 

Η Nissan θα φέρει στις αρχές του 2019 μια νέα έκδοση του LEAF, την οποία, προς το παρόν τουλάχιστον, στο τμήμα EV Marketing της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αποκαλούν E-plus. Αυτή η έκδοση, θα φέρει μια μεγαλύτερη μπαταρία, πιθανότατα 60 KW και το μοτέρ του θα αποδίδει περίπου 200 ίππους (έναντι 40 KW και 147 ίππων της υπάρχουσας έκδοσης) ενώ θα παρέχει αυτονομία που θα ξεπερνά τα 320 χιλιόμετρα. Η σκέψη, λοιπόν, είναι στην Ευρώπη το LEAF Nismo να εισάγεται φορώντας αυτό το μοτέρ, ενώ στην Ιαπωνία να προστεθεί μια επιπλέον έκδοση, η E-plus. Το ερώτημα, βέβαια, είναι εάν η Nismo θα προχωρήσει σε επιπλέον επεμβάσεις (για παράδειγμα και νέο ελάφρωμα) ώστε να χαρίσει επιδόσεις που ενδεχομένως να βάλουν το LEAF στον κόσμο των hot hatches με επιδόσεις. 

Και ενώ θα χρειαστεί να περιμένουμε για να μάθουμε εάν το Nissan LEAF NISMO θα έρθει με το ισχυρότερο μοτέρ στη χώρα μας, στην Ιαπωνία απολαμβάνουν ήδη, εδώ και περίπου έναν μήνα, τον ενθουσιασμό και τις προηγμένες τεχνολογίες του παγκοσμίως κορυφαίου σε πωλήσεις αμιγώς ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου,  με την σπορ εικόνα και την απόδοση που προσφέρει η NISMO.

Το Nissan LEAF NISMO διαθέτει έναν ειδικά τροποποιημένο υπολογιστή  για πιο γρήγορη επιτάχυνση, ειδικά ελαστικά και ανάρτηση για βελτιωμένο χειρισμό και οδηγική άνεση, καθώς και κομψό εξωτερικό και εσωτερικό σχεδιασμό. Το μοντέλο βασίζεται στο νέο Nissan LEAF, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του τον περασμένο Οκτώβριο. Το νέο LEAF προσφέρει τη συναρπαστική επιτάχυνση  σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις ενός  ηλεκτροκινητήρα,  δυναμική σχεδίαση, αλλά και προηγμένες τεχνολογίες όπως το e-Pedal,  το ProPILOT και το ProPILOT Park. 

Το νέο Nissan LEAF αποτελεί την “ενσάρκωση” του Nissan Intelligent Mobility, του οράματος  της εταιρείας για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο τα αυτοκίνητα τροφοδοτούνται, οδηγούνται και ενσωματώνονται στην κοινωνία. Το αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο έχει κερδίσει πολλά βραβεία για την πρωτοποριακή τεχνολογία και τις επιδόσεις του. Κέρδισε το βραβείο “Παγκόσμιο Πράσινο Αυτοκίνητο 2018” στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης και έλαβε βαθμολογίες ασφάλειας 5 αστέρων, τόσο από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αξιολόγησης Νέων Αυτοκινήτων (Euro NCAP), όσο και από το Πρόγραμμα Αξιολόγησης Νέων Αυτοκινήτων της Ιαπωνίας.

Η Nissan σκοπεύει να πουλήσει 1 εκατομμύριο ηλεκτροκίνητα οχήματα ετησίως, συμπεριλαμβανομένου του νέου Nissan LEAF, σε παγκόσμια κλίμακα,  από το οικονομικό έτος 2022.

Εξωτερική σχεδίαση

Το Nissan LEAF NISMO διαθέτει τα χαρακτηριστικά  διπλά αεροβοηθήματα  της σειράς NISMO, που βελτιώνουν την άντωση,  χωρίς να επηρεάζουν το συντελεστή οπισθέλκουσας. Σηματοδοτώντας την οδήγηση υψηλών επιδόσεων που προσφέρει  το χαμηλό κέντρο βάρους, το μοντέλο διαθέτει  ειδικής κατασκευής  ζάντες  αλουμινίου 18 ιντσών, που ελαχιστοποιούν την αντίσταση του αέρα.

Τα εννέα διαθέσιμα χρώματα του αμαξώματος περιλαμβάνουν το ειδικής επεξεργασίας Brilliant Silver (M)* / Super Black και το Dark Gray (M) / Super Black, με την χαρακτηριστική διχρωμία  της σειράς NISMO.

*(Μ)= μεταλλικό

Εσωτερικός  διάκοσμος

Το σπορ εσωτερικό διεγείρει τις αισθήσεις με την έντονη ένθεση των προσαρμοσμένων κόκκινων αποχρώσεων της NISMO, συμπεριλαμβανομένου του τριάκτινου τιμονιού με το χαρακτηριστικό κόκκινο “σημάδι”. Το ταμπλό διαθέτει ένα εξαιρετικό  φινίρισμα με ανθρακονημάτινη υφή, ενώ ο ηλεκτρονικός επιλογέας ταχυτήτων έχει ένα μεταλλικό, χρωμιωμένο φινίρισμα.

Πλαίσιο

Τα ειδικά ελαστικά 18 ιντσών υψηλής πρόσφυσης του  Nissan LEAF NISMO και το προσαρμοσμένο σύστημα ανάρτησης,  παρέχουν μια εξαιρετικά άνετη οδήγηση και σταθερό χειρισμό. Το ειδικής διαμόρφωσης  ηλεκτρικό σύστημα διεύθυνσης του αυτοκινήτου, όπως και το Intelligent Trace Control,  προσφέρουν υψηλή σταθερότητα με δυνατότητες ανίχνευσης  των λωρίδων κυκλοφορίας.

Άνετη επιτάχυνση

Ο ειδικά τροποποιημένος  υπολογιστής στο Nissan LEAF NISMO επιτρέπει μια ήπια, αλλά και ταυτόχρονα ισχυρή απόκριση κατά την επιτάχυνση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια εξαιρετικά  άνετη οδήγηση, τόσο στους δρόμους των πόλεων, όσο και στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

Και για το τέλος, ένα βίντεο με το Nissan LEAF NISMO