Νέα Porsche Taycan: Βελτιωμένη σε όλους τους τομείς (Βίντεο)

Η Porsche έδωσε στην Taycan μια ιδιαίτερα εκτενή αναβάθμιση. Οι νέες εκδόσεις έχουν μεγαλύτερη ισχύ, μεγαλύτερη εμβέλεια, επιταχύνονται ταχύτερα και φορτίζουν γρηγορότερα με μεγαλύτερη σταθερότητα

Το Style Porsche έχει οξύνει επίσης τη σχεδίαση και παράλληλα έχει διαφοροποιήσει πιο έντονα τα μοντέλα Turbo. Όλες οι εκδόσεις Taycan διαθέτουν ακόμα πιο πλούσιο κατάλογο βασικού εξοπλισμού και διαθέτουν την τελευταία γενιά του Porsche Driver Experience με βελτιωμένο concept απεικόνισης και ελέγχου.

Και οι τρεις εκδόσεις αμαξώματος θα διαθέτουν τις πολυάριθμες τροποποιήσεις από την ημερομηνία κυκλοφορίας τους – το σπορ σεντάν Taycan, η ευέλικτη Taycan Cross Turismo, η οποία διατίθεται με πακέτο εκτός δρόμου, και η σπορ και ταυτόχρονα πρακτική Taycan Sport Turismo. Σε κάθε περίπτωση, διατίθενται τέσσερις επιλογές κινητήρων, με πισωκίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις. Οι ανανεωμένες εκδόσεις θα φτάσουν στα Porsche Centres από την άνοιξη του 2024.

Στην πορεία προς την παραγωγή της σειράς, οι μηχανικοί εξέλιξης και οι οδηγοί δοκιμών με καμουφλαρισμένα αυτοκίνητα δοκιμών έχουν διανύσει περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα σε όλο τον κόσμο για να συνεχίσουν να βελτιώνουν το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο της Porsche. Ο κατασκευαστής σπορ αυτοκινήτων έχει κατασκευάσει σχεδόν 150.000 μονάδες της Taycan. Οι σημαντικότερες επιμέρους αγορές για την Taycan είναι προς το παρόν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Κίνα.

“Με την Taycan εγκαινιάσαμε τη νέα εποχή της ηλεκτρονικής κινητικότητας στα τέλη του 2019. Αμέσως αποδείχθηκε ότι αλλάζει το παιχνίδι και είναι καινοτόμος πρωτοπόρος στην κατηγορία των ηλεκτρονικών οχημάτων”, λέει ο επικεφαλής της σειράς μοντέλων, Kevin Giek. “Συνεχίζουμε τώρα αυτή την ιστορία επιτυχίας με το εκτενώς ανανεωμένο Taycan. Η σειρά μοντέλων έχει φτάσει σε νέα ύψη όσον αφορά τις επιδόσεις, με εξαιρετική δυναμική οδήγησης και οδηγική απόλαυση. Ταυτόχρονα, καταφέραμε να βελτιώσουμε σημαντικά την αποδοτικότητα, την αυτονομία, την καθημερινή χρηστικότητα και την άνεση”.

Ακόμη υψηλότερες επιδόσεις

Όλα τα ενημερωμένα μοντέλα επιταχύνονται πολύ πιο γρήγορα από τους προκατόχους τους. Δύο παραδείγματα και από τα δύο άκρα της γκάμας, ως σπορ σεντάν, τα Taycan και Taycan Turbo S φτάνουν τα 100 km/h από στάση σε μόλις 4,8 (Taycan: Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας* συνδυασμένη (WLTP) 20,0 – 16,7 kWh/100 km, Εκπομπές CO₂* συνδυασμένες (WLTP) 0 g/km, Ηλεκτρική αυτονομία* συνδυασμένη (WLTP) 503 – 678 km, Ηλεκτρική αυτονομία* στην πόλη (WLTP) 569 – 821 km) και 2. 4 δευτερόλεπτα (Taycan Turbo S: κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας* συνδυασμένη (WLTP) 20,5 – 17,9 kWh/100 km, εκπομπές CO₂* συνδυασμένες (WLTP) 0 g/km, ηλεκτρική αυτονομία* συνδυασμένη (WLTP) 558 – 630 km, ηλεκτρική αυτονομία* στην πόλη (WLTP) 612 – 691 km) αντίστοιχα. Αυτό τα καθιστά 0,6 και 0,4 δευτερόλεπτα ταχύτερα από τους προκατόχους τους.

Με τη νέα λειτουργία push-to-pass1 στο πακέτο Sport Chrono, μπορεί να ζητηθεί ώθηση έως και 70 kW, ανάλογα με το μοντέλο, για 10 δευτερόλεπτα με το πάτημα ενός κουμπιού. Οι αυξημένοι ρυθμοί επιτάχυνσης είναι γενικά το αποτέλεσμα της υψηλότερης ισχύος του συστήματος. Για παράδειγμα, η βασική Taycan αποδίδει 60 kW περισσότερα από πριν. Στην Taycan Turbo S, πρόκειται για επιπλέον 140 kW με Launch Control. Αυτό αυξάνει την απόδοση του συστήματος του κορυφαίου μοντέλου στα 700 kW/952 PS.

Περισσότερο από 35 % μεγαλύτερη αυτονομία σε σύγκριση με το παρελθόν

Ανάλογα με την εκδοχή αμαξώματος και τον κινητήρα, η εμβέλεια WLTP έχει αυξηθεί σε έως και 678 χιλιόμετρα, μια αύξηση 175 χιλιομέτρων ή κατά 35%. Η ανανεωμένη Taycan όχι μόνο απαιτεί λιγότερες στάσεις φόρτισης σε μακρινά ταξίδια σε σχέση με τον προκάτοχό της, αλλά και φορτίζει ταχύτερα: σε σταθμούς φόρτισης συνεχούς ρεύματος 800 βολτ, για παράδειγμα, μπορεί να φορτιστεί με έως και 320 kW. Αυτό είναι 50 kW περισσότερο από ό,τι πριν. Το παράθυρο ταχείας φόρτισης της νέας μπαταρίας επιδόσεων έχει διευρυνθεί σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι η χωρητικότητα φόρτισης άνω των 300 kW μπορεί να διατηρηθεί για έως και πέντε λεπτά, ενώ πολύ υψηλές χωρητικότητες φόρτισης μπορούν να επιτευχθούν ταχύτερα, ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης ενός ατόμου, μεταξύ άλλων μεταβλητών, αυτό μπορεί να μειώσει στο μισό το χρόνο που απαιτείται για να μεταβείτε από το 10 στο 80 τοις εκατό της φόρτισης σε σύγκριση με το προηγούμενο αυτοκίνητο. Στο Taycan της πρώτης γενιάς, ο χρόνος φόρτισης από το 10 στο 80 τοις εκατό SOC στους 15 βαθμούς Κελσίου είναι 37 λεπτά. Υπό τις ίδιες συνθήκες, η ανανεωμένη Taycan χρειάζεται μόλις 18 λεπτά παρά τη μεγαλύτερη χωρητικότητα της μπαταρίας της. Η μπαταρία Performance Battery Plus έχει πλέον μικτή χωρητικότητα 105 kWh, αυξημένη από 93 kWh.

Νέο ενεργό πλαίσιο

Όλα τα ανανεωμένα μοντέλα Taycan διαθέτουν στάνταρ προσαρμοστική αερανάρτηση. Η νέα ανάρτηση Porsche Active Ride μπορεί να παραγγελθεί προαιρετικά για τις τετρακίνητες εκδόσεις. Αυτό το σύστημα προσφέρει ένα πρωτοφανές εύρος ζώνης μεταξύ οδηγικής άνεσης και δυναμικής οδήγησης.

Η ανάρτηση διατηρεί το αμάξωμα της Taycan σε ισορροπία κάθε στιγμή, ακόμη και κατά τη διάρκεια δυναμικών ελιγμών φρεναρίσματος, διεύθυνσης και επιτάχυνσης. Με ομαλή οδήγηση, το σύστημα απορροφά τις ανωμαλίες σχεδόν πλήρως. Σε δυναμικές καταστάσεις οδήγησης, η ανάρτηση Porsche Active Ride εξασφαλίζει σχεδόν τέλεια σύνδεση με το δρόμο χάρη στην ισορροπημένη κατανομή των φορτίων στους τροχούς. Εάν ενεργοποιηθεί η κατάλληλη λειτουργία, η ανάρτηση μπορεί να αντισταθμίσει τις κινήσεις κλίσης και κύλισης, προκειμένου να μειωθούν οι δυνάμεις επιτάχυνσης που ασκούνται στους επιβάτες.

Εκτεταμένες λύσεις αποδοτικότητας

Η ταυτόχρονη βελτίωση των επιδόσεων και της αποδοτικότητας οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: ένα προηγμένο σύστημα κίνησης με έναν νέο κινητήρα πίσω άξονα με έως και 80 kW μεγαλύτερη ισχύ από τον προκάτοχό του σε όλα τα μοντέλα, έναν τροποποιημένο μετατροπέα παλμών με βελτιστοποιημένο λογισμικό, ισχυρότερες μπαταρίες, αναθεωρημένη θερμική διαχείριση, μια αντλία θερμότητας επόμενης γενιάς και μια τροποποιημένη στρατηγική ανάκτησης και τετρακίνησης.

Η μέγιστη ικανότητα ανάκτησης κατά την επιβράδυνση από υψηλές ταχύτητες έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 30 % από 290 σε έως και 400 kW. Όλες οι εκδόσεις διατίθενται πλέον στάνταρ με αεροδυναμικά βελτιστοποιημένους τροχούς και ελαστικά μειωμένης αντίστασης κύλισης. Οι νέοι τροχοί και τα ελαστικά 21 ιντσών αναπτύχθηκαν ειδικά για το σκοπό αυτό.

Σημαντικά βελτιωμένος εξοπλισμός με μικρότερο βάρος

Παρόλο που τα μοντέλα ζυγίζουν έως και 15 κιλά λιγότερο, ο βασικός εξοπλισμός είναι ακόμη πιο πλούσιος από πριν. Ο φωτισμός περιβάλλοντος, το ParkAssist με κάμερα οπισθοπορείας, οι ηλεκτρικά αναδιπλούμενοι εξωτερικοί καθρέφτες με φωτισμό περιμετρικά των καθρεφτών, τα θερμαινόμενα εμπρός καθίσματα, το Porsche Intelligent Range Manager (PIRM), η αντλία θερμότητας με νέο σύστημα ψύξης, ο δίσκος για smartphone για ασύρματη φόρτιση, οι θύρες ηλεκτρικής φόρτισης στην πλευρά του οδηγού και του συνοδηγού, ο διακόπτης Drive Mode και το Power Steering Plus είναι πλέον στάνταρ εξοπλισμός.

Τα βασικά μοντέλα Taycan είναι πλέον επίσης εξοπλισμένα με προσαρμοστική αερανάρτηση και προστατευτικά μαρσπιέ αλουμινίου στις πόρτες ως στάνταρ. Εκτός από τον αναβαθμισμένο εξοπλισμό, οι βελτιωμένες προδιαγραφές του προϊόντος περιλαμβάνουν μια μπαταρία με αυξημένη χωρητικότητα αλλά με μειωμένο βάρος.

Ακόμη πιο ελκυστική σχεδίαση

Με νέα σχεδίαση εμπρός και πίσω με νέους προβολείς και πίσω φώτα, οι ειδικοί της Style Porsche βελτίωσαν περαιτέρω την καθαρή, πουριστική σχεδίαση της Taycan. Τα νέα μπροστινά φτερά και οι πιο επίπεδες προβολείς δίνουν ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στο πλάτος της Taycan.

Οι νέοι προβολείς διαθέτουν τεχνολογία HD matrix υψηλής ανάλυσης με λεπτομερή οπτικά συστήματα και εμφανίζουν πλέον τα χαρακτηριστικά γραφικά τεσσάρων σημείων της μάρκας τη νύχτα. Το λογότυπο της Porsche στην πίσω φωτεινή λωρίδα διαθέτει τρισδιάστατη σχεδίαση με γυάλινη όψη. Για πρώτη φορά διατίθεται μια φωτιζόμενη εκδοχή του, η οποία διαθέτει κινούμενα σχέδια καλωσορίσματος/αποχώρησης.

Μεταξύ άλλων αξιοσημείωτων χαρακτηριστικών, το χρώμα έμφασης Turbonite κάνει τα μοντέλα Turbo και Turbo S να ξεχωρίζουν περισσότερο από τις άλλες εκδόσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Επικαιροποιημένη φιλοσοφία ελέγχου και ενδείξεων

Ο πίνακας οργάνων, η κεντρική οθόνη και η προαιρετική οθόνη συνοδηγού διαθέτουν βελτιστοποιημένο περιβάλλον χρήσης με πρόσθετες λειτουργίες. Ο διακόπτης λειτουργίας στο τιμόνι είναι πλέον στάνταρ. Για τα μοντέλα Taycan που είναι εξοπλισμένα με το πακέτο Sport Chrono και το Performance Battery Plus, υπάρχει ένα ειδικό κουμπί push-to-pass στο διακόπτη λειτουργίας.

Χρησιμοποιώντας το νέο μοχλό ελέγχου αριστερά πίσω από το τιμόνι, ο έλεγχος των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού είναι ακόμα πιο διαισθητικός. Το Apple CarPlay έχει ενσωματωθεί βαθύτερα στις οθόνες και τις λειτουργίες του οχήματος. Η νέα λειτουργία In-Car Video επιτρέπει τη ροή βίντεο στην κεντρική οθόνη και στην οθόνη του συνοδηγού.