Live η Κίνηση στους δρόμους
BMW

Νέα ηχοτοπία για αμιγώς ηλεκτρική οδηγική απόλαυση : BMW Iconic Sounds Electric

Η BMW παρουσιάζει ήχους του συστήματος κίνησης που δημιούργησε σε συνεργασία με τον Οσκαρικό συνθέτη, Hans Zimmer

BMW

Τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα BMW προσφέρουν μία πολύπλευρη  οδηγική εμπειρία, που μπορεί να ξεκινά από την αθόρυβη απόλαυση και να καταλήγει στην ενθουσιώδη εξερεύνηση των δυναμικών ορίων τους. Και τώρα, ένας εντελώς νέος, αποκλειστικός ήχος, που τροφοδοτείται στο εσωτερικό αυτών των αυτοκινήτων επιτείνει την απόλαυση της οδήγησης μηδενικών ρύπων. Το portfolio BMW IconicSounds Electric φέρνει νέα, και πλούσια συναισθηματικά ηχοχρώματα στη γκάμα μοντέλων της μάρκας. Αυτά προκύπτουν από τη συνεργασία του BMW Group και με τον συνθέτη μουσικής κινηματογραφικών ταινιών και κάτοχο βραβείων Grammy και Όσκαρ, Hans Zimmer. Οι νέοι ήχοι εκφράζουν τα χαρακτηριστικά του συστήματος κίνησης και την ηχητική υπογραφή μιας ηλεκτροκίνητης BMW με εντελώς νέο, αλλά απόλυτα αυθεντικό τρόπο. «Ο ήχος αποτελεί θεμελιώδες συστατικό μιας συναισθηματικής εμπειρίας οδήγησης σε μία BMW», δήλωσε ο Adrian van Hooydonk, Επικεφαλής Σχεδίασης του BMW Group. «Βασισμένοι στην απαράμιλλη εμπειρία και δημιουργικότητα του Hans Zimmer, δημιουργούμε ένα μοναδικό ηχητικό χαρακτήρα στα ηλεκτρικά μας οχήματα». Το BMW IconicSounds Electric θα διατίθεται για πρώτη φορά με την BMW i4 το πρώτο εξάμηνο του 2022 και, στη συνέχεια, με την BMW iX το δεύτερο εξάμηνο της ίδιας χρονιάς. Οχήματα με τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορούν να το αποκτήσουν μέσω απομακρυσμένης αναβάθμισης λογισμικού (Remote Software Upgrade).

 

Τα προφίλ ήχου που δημιουργούνται για το BMW IconicSounds Electric εναρμονίζονται με τα My Modes που έχει επιλέξει ο οδηγός. Στις ρυθμίσεις Personal, Sport και Efficient που ήδη διατίθενται με τα σημερινά μοντέλα BMW προστίθενται για πρώτη φορά τα νέα My Modes, Expressive και Relax, με ανάλογα ηχοχρώματα. Οι ηλεκτροκίνητες BMW M, από την άλλη, διατίθενται με παραλλαγές BMW IconicSounds Electric που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για το σκοπό αυτό.

 

 

Καινοτόμοι ήχοι για ηλεκτροκίνητα μοντέλα BMW

Οι ήχοι που καθιστούν αντιληπτά τα ηλεκτρικά οχήματα στο δρόμο βρίσκονταν ανέκαθεν στις πρώτες θέσεις της λίστας προτεραιοτήτων της BMW. Οι μηχανικοί ακουστικής της εταιρείας εργάζονται πάνω στην παραγωγή τεχνητών ήχων για ηλεκτρικά μοντέλα από το 2009 προκειμένου να διασφαλιστεί ότι πεζοί και δικυκλιστές ειδοποιούνται όταν πλησιάζουν ηλεκτρικά οχήματα. Στην BMW i8 που λανσαρίστηκε το 2014, στην ηχητική προειδοποίηση για την προστασία των πεζών προστέθηκε ένας τεχνητός ήχος μέσα στην καμπίνα. Στο αμιγώς ηλεκτρικό πρόγραμμα λειτουργίας του αυτοκινήτου, αυτός δημιουργούσε μία ακουστική σύνδεση μεταξύ αυτοκινήτου και οδηγού, ο οποίος ήταν περισσότερο εξοικειωμένος με τον ήχο που παράγουν τα συμβατικά συστήματα κίνησης. Ο ήχος της ηλεκτροκίνησης της BMW i8 ήταν εμπνευσμένος πρωτίστως από τη λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα της. Έκτοτε, το ταξίδι αναζήτησης εντελώς ηχητικών τόνων έχει προχωρήσει μέσω του συστήματος ακουστικής προειδοποίησης πεζών που λανσαρίστηκε το 2019 για τις plug-in υβριδικές εκδόσεις της πολυτελούς BMW Σειράς 7 και το BMW IconicSounds Electric.

 

Το project BMW IconicSounds Electric ξεκίνησε στο πλαίσιο συνεργασίας του BMW Group με τον βραβευμένο με Grammy και Όσκαρ συνθέτη, Hans Zimmer, με στόχο τον σχεδιασμό επαναστατικών φιλοσοφιών ήχου για το στόλο ηλεκτρικών οχημάτων BMW και ουσιαστικά τη δημιουργία των ήχων του μέλλοντος. Μέσα από αυτή τη διαδικασία προκύπτει η πρακτική και καινοτόμα χρήση ήχου σε μελλοντικά οχήματα παραγωγής, που δημιουργεί μία συναισθηματική σύνδεση μεταξύ οδηγού και οχήματος. «Συνθέτουμε ήχους οι οποίοι συνάδουν με την ομορφιά και την τεχνολογική εξέλιξη των οχημάτων μας και πετυχαίνουν μία συναισθηματική απήχηση», δήλωσε ο Renzo Vitale, Δημιουργικός Διευθυντής Ήχου του BMW Group.

 

 

Η συνεργασία με τον Hans Zimmer

Στο πρόσωπο του Hans Zimmer, το BMW Group έχει αποκτήσει έναν έμπειρο και πολυβραβευμένο συνεργάτη ο οποίος έχει γράψει ιστορία τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες. Το πάθος του Zimmer για τα αυτοκίνητα BMW ξεκίνησε όταν ήταν πολύ νέος, όπως αναπολεί: «Ήμουν ανέκαθεν λάτρης της BMW. Παιδί ακόμα, μπορούσα να αναγνωρίσω τον ήχο της BMW της μητέρας μου φτάνοντας στο σπίτι. Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να σχεδιάσω τον ήχο των μελλοντικών ηλεκτρικών μοντέλων BMW και να δημιουργήσω συναισθήματα για την εμπειρία ηλεκτροκίνησης του αύριο». Ως μακροχρόνιος φίλος της μάρκας, ο Zimmer θέλησε διακαώς να συνεχίσει να εμπλέκεται στενά στο σχεδιασμό ήχων για την BMW.

 

Από τότε, ο Hans Zimmer έχει συνεισφέρει με την εμπειρία του στο σχεδιασμό του ήχου των ηλεκτροκίνητων BMW, τόσο ως συνθέτης όσο και ως επιμελητής του BMW IconicSounds Electric και μέσα από το έργο του σε διάφορα σχετικά projects. Το Νοέμβριο του 2019, ο Zimmer και ο Vitale παρουσίασαν το νέο ήχο του start/stop για αμιγώς ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά μοντέλα BMW. Στην αρχή του ταξιδιού, αυτός ο ήχος που συνδέεται με την ετοιμότητα για εκκίνηση δημιουργεί προσμονή για αμιγώς ηλεκτρική οδήγηση και κατά συνέπεια για μία οδηγική εμπειρία μηδενικών ρύπων.

 

Το project BMW IconicSounds Electric βασίζεται σε μία ευρέως φάσματος διεθνή συνεργασία με ηχογραφήσεις στα στούντιο του Zimmer σε Λος Άντζελες και Λονδίνο, στο στούντιο ήχου της BMW στο Μόναχο αλλά και σε μία σειρά από εικονικές συνεδρίες που οργανώθηκαν. «Είναι τιμή να συνεργάζομαι με την BMW», σχολιάζει ο Hans Zimmer. «Μου προσφέρεται η μοναδική ευκαιρία όχι απλά να βοηθήσω στο σχεδιασμό του ήχου των μελλοντικών ηλεκτρικών οχημάτων αλλά και να επηρεάσω το ηχοτοπίο των πόλεων του αύριο». Ο συνθέτης δήλωσε χαρούμενος για τη συμμετοχή του, λέγοντας: «Για πρώτη φορά από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης μας δίδεται μία μοναδική ευκαιρία να επανασχεδιάσουμε τους ήχους των πόλεών μας. Και τίποτα δεν μας περιορίζει από μηχανικής πλευράς».

 

 

Αναθεώρηση ηχοτοπίου για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα

Η πρόοδος στην ηλεκτρική κινητικότητα προαναγγέλλει επίσης μία μεταστροφή σε ό,τι αφορά τον ήχο του συστήματος κίνησης. Αντίθετα με τα οχήματα που φέρουν συμβατικά συστήματα κίνησης, στα οποία η διαδικασία καύσης του κινητήρα συνοδεύεται από έναν ήχο, τα συστήματα κίνησης των ηλεκτρικών οχημάτων λειτουργούν σχεδόν αθόρυβα. Ο διακριτικός ήχος που παράγουν ελάχιστα διαφέρει από μοτέρ σε μοτέρ.

 

Κατά συνέπεια, η μετάβαση από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στην ηλεκτρική κινητικότητα προσφέρει στους σχεδιαστές ήχου την τέλεια ευκαιρία να αναθεωρήσουν πλήρως τον ήχο που καθιστά αντιληπτό ένα όχημα. Αυτοί δημιουργούν ηχοτοπία που καθιστούν την εμπειρία κινητικότητας ακόμα πιο έντονη, άμεση και χαρακτηριστική. Το BMW IconicSounds Electric και η συνεργασία με τον Hans Zimmer αξιοποιούν αυτή τη δυνατότητα με μοναδικό τρόπο.

 

Στην ουσία, η αθόρυβη οδήγηση δημιουργεί ένα εντελώς νέο επίπεδο άνεσης. Ωστόσο, η απουσία ήχου στερεί κάτι από την οδηγική εμπειρία. Το ηχητικό feedback από τις κινήσεις του γκαζιού είναι θεμελιώδες συστατικό της συναισθηματικής εμπειρίας μέσα σε ένα όχημα.

 

Επίσης η ακουστική ενός οχήματος  διαδραματίζει το δικό της ρόλο στον τομέα της ασφάλειας. Γι’ αυτό οι κατασκευαστές υποχρεούνται από το νόμο να εξοπλίζουν τα ηλεκτρικά τους οχήματα με ένα Σύστημα Ηχητικής Ειδοποίησης (AVAS). Ο ήχος που εκπέμπεται στην περιοχή γύρω από το όχημα είναι σχεδιασμένος για να ειδοποιεί πεζούς και δικυκλιστές ότι πλησιάζει ένα ηλεκτρικό όχημα. Το ακουστικό σύστημα προστασίας πεζών που τοποθετείται σε ηλεκτροκίνητα οχήματα της BMW παράγει έναν ήχο που καθιστά αισθητή την παρουσία τους χωρίς  να είναι ενοχλητικός για όσους βρίσκονται στην καμπίνα.

 

Το πακέτο ήχων BMW IconicSounds Electric αναπτύχθηκε με γνώμονα την αντίδραση του οδηγού σε αυτούς αλλά και με την κατάλληλη ευφυΐα και φινέτσα για να προσφέρει μία αυθεντική και συναρπαστική εμπειρία βασισμένη στη σχέση και την αλληλεπίδρασή του με το όχημά του. Κατά την ανάπτυξη των ήχων που ακούγονται στην καμπίνα των ηλεκτροκίνητων μοντέλων BMW, στόχος ήταν να διασφαλιστεί ότι ο ήχος λειτουργεί  καθοδηγητικά και όχι καταπιεστικά για τον οδηγό.

 

 

My Modes : ο ήχος αναπόσπαστο στοιχείο μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας χρήστη

Στο ηχητικό φάσμα που αντιστοιχεί στο κάθε μοντέλο, ο ήχος κίνησης των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων της BMW διαφέρει ανάλογα με το επιλεγμένο My Mode. Τα My Modes δημιουργούν μία ολοκληρωμένη εμπειρία χρήστη στην καμπίνα ανάλογη των προσωπικών προτιμήσεων του οδηγού. Το εσωτερικό προσφέρει μία πολυαισθητηριακή εμπειρία, ώστε ο οδηγός και οι επιβάτες να βιώνουν πολύ ξεχωριστές στιγμές. Τα My Modes, που ενεργοποιούνται από ένα μπουτόν στην κεντρική κονσόλα, συνδυάζουν και ‘ενορχηστρώνουν’ πολυάριθμες λειτουργίες του οχήματος, μεταξύ των οποίων και ο ήχος της κίνησης.

 

Με το BMW IconicSounds Electric, η διαφορετικότητα των ήχων που αντιστοιχούν σε κάθε My Mode είναι ακόμα πιο ξεκάθαρη. «Κάθε My Mode τονίζει διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα του αυτοκινήτου κάτι που καθίστανται αντιληπτό και στον ήχο που παράγει», εξηγεί ο Renzo Vitale. Στο My Mode Personal – default ρύθμιση της BMW iX (στην BMW i4 η default ρύθμιση είναι το Comfort) – το BMW IconicSounds Electric χρησιμοποιεί ένα σφαιρικό ηχητικό μοτίβο και πολλά τονικά στοιχεία για να μεταφέρει το βασικό ηχητικό mood, κάτι που υποδηλώνει τον προηγμένο και ανεξάρτητο χαρακτήρα του οχήματος. Την ίδια στιγμή, το διάφανο ηχόχρωμα αποτυπώνει την υψηλή αισθητική του σχεδιασμού σε ακουστική μορφή. Η ηχητική παραλλαγή που ακούγεται στην καμπίνα όταν επιλέγεται Personal ή Comfort mode αποτελεί επίσης τη βάση για τον ήχο του συστήματος προειδοποίησης των πεζών.

 

Τα ηχοτοπία τα οποία σχεδιάστηκαν για τα My Modes είναι μία σύνθεση διαφόρων μορφών ήχων, κάποιοι από τους οποίους είναι πιο παραδοσιακοί, ενώ άλλοι είναι εντελώς νέες συνθέσεις. Προέρχονται από ανθρώπινες φωνές και κλασικά όργανα, αλλά πέραν αυτών χρησιμοποιούνται και μηχανικοί ήχοι και ασυνήθιστοι συνδυασμοί για την παραγωγή διαφόρων τόνων. Οι γυναικείες φωνές και ο ήχος της χορδής μιας κιθάρας που δονείται χρησιμοποιώντας έναν κρυστάλλινο κύλινδρο ήταν μερικά από τα στοιχεία που ενσωματώθηκαν στον ήχο για το My Mode Comfort της BMW i4, για παράδειγμα, όπως εξηγεί ο Renzo Vitale: «Με αυτό τον τρόπο, μεταφέρουμε τα χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης σε ένα ανεξάρτητο, χαρακτηριστικό ηχοτοπίο BMW».

 

Ο αρμονικός και ελκυστικός ήχος που παράγεται στα My Mode, Personal και Comfort, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνον που γίνεται αντιληπτός στη ρύθμιση Sport, ο οποίος εστιάζει καθαρά σε μία δυναμική οδηγική εμπειρία. Με ιδιαίτερα ηχητικά χαρακτηριστικά και εξαιρετικά δυναμική διαμόρφωση, το ηχόχρωμα αυτού του mode προσφέρει στον οδηγό ξεκάθαρο ηχητικό feedback για την παραγωγή ιπποδύναμης και την τρέχουσα οδηγική κατάσταση. Επομένως, η συναρπαστική εμπειρία της σπορ οδήγησης ενισχύεται με την κατάλληλη ακουστική συνοδεία.

 

Μόνο στο My Mode Efficient αυτό το ηχητικό feedback απουσιάζει εντελώς,  με την αθόρυβη λειτουργία του συστήματος κίνησης φαινομενικά να υποδηλώνει την απόφαση του οδηγού να υιοθετήσει ένα εξαιρετικά αποδοτικό στυλ οδήγησης. Ο οδηγός έχει επίσης την επιλογή να απενεργοποιήσει τον ήχο κίνησης στα υπόλοιπα My Modes μέσω του αντίστοιχου μενού του iDrive.

 

 

Δύο νέα My Modes και τα ηχοτοπία τους

Η άφιξη του BMW IconicSounds Electric συμπίπτει με την παρουσίαση δύο ακόμα My Modes. Οι νέες ρυθμίσεις Expressive και Relax περιλαμβάνουν επίσης τα δικά τους προφίλ ήχου και έχουν μία ιδιαίτερα αξιοσημείωτη επίδραση στη συνολική συναισθηματική εμπειρία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

 

Ο ήχος του My Mode Expressive συνοδεύεται από υψηλής αντίθεσης χρώματα neon και αφηρημένα μοτίβα στο BMW Curved Display. Η βασική τονικότητα περιλαμβάνει έναν ήχο βιολιού. Ένας άλλος, πιο υψίσυχνος ήχος υπερτίθεται αυτού κατά την επιτάχυνση, μεταβάλλοντας την αρμονία σε αρκετά στάδια καθώς η ταχύτητα του αυτοκινήτου αυξάνεται. Η πρώτη πλήρης συγχορδία ακούγεται όταν το όχημα φτάσει τα 60 km/h, και ακολουθεί μία δεύτερη στα 120 km/h. Από την άλλη, οδηγώντας με σταθερή ταχύτητα διατηρείται και η ηχητική συχνότητα ενώ μειώνεται σημαντικά η ένταση, δίνοντας έμφαση στην ακουστική αντίληψη της πολιτισμένης λειτουργίας του συστήματος κίνησης.

 

Αυτή η ακουστική εμπειρία είναι τελείως διαφορετική από το βασικό mood που δημιουργεί ο ήχος του Relax My Mode στην καμπίνας, καθώς στη ρύθμιση αυτή, προτεραιότητα δίδεται στην ευεξία, την αρμονία και τη χαλάρωση. Σε συνάρτηση με τα γραφικά που εμφανίζονται στο BMW Curved Display – εμπνευσμένα από παραλίες, ποτάμια και λίμνες – παράγεται ένας απαλός, διακριτικός και αρμονικός ήχος που χαρακτηρίζει μία ήρεμη και ξεκούραστη οδήγηση. «Αυτό το ηχόχρωμα χαλαρώνει τον οδηγό από την όποια ένταση και τον βοηθά να απαλλαγεί ενεργά από το στρες», περιγράφει ο Renzo Vitale.

 

 

Εξατομικευμένη ηχητική επένδυση για τις BMW i 4 και BMW iX

Με το λανσάρισμα του BMW IconicSounds Electric, οι οδηγοί μπορούν, για πρώτη φορά, να απολαύσουν όλο το φάσμα ήχων που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον Hans Zimmer για τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα BMW. Ο ήχος ετοιμότητας για εκκίνηση, που εκδίδεται περίπου δύο δευτερόλεπτα πριν πατηθεί το μπουτόν Start/Stop, σηματοδοτεί την έναρξη μιας εμπειρίας βιώσιμης κινητικότητας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι εντολές του οδηγού συνοδεύονται από τον ήχο συστήματος κίνησης για το συγκεκριμένο μοντέλο. Αυτό, πέρα από το ηχητικό feedback που ακολουθεί την κάθε κίνηση του γκαζιού, περιλαμβάνει και ένα αυθεντικό ηχητικό υπόβαθρο που υποδηλώνει καθαρά την τρέχουσα λειτουργική κατάσταση του οχήματος.

 

Ως η νέα τεχνολογική ναυαρχία του BMW Group, η BMW iX συμβολίζει μία άκρως προηγμένη μορφή οδηγικής απόλαυσης με κύρια συστατικά την άνεση και την ευρυχωρία. Από την άλλη, η BMW i4 φέρνει την αμιγή ηλεκτροκίνηση στην καρδιά της μάρκας. Η θέση της στην πολυτελή μεσαία κατηγορία σημαίνει ότι είναι στενά συνυφασμένη με την παράδοση BMW. Και στις δύο περιπτώσεις, τα χαρακτηριστικά των οχημάτων αντανακλώνται στα αντίστοιχα ηχοτοπία τους.

 

 

Ηλεκτρικά οχήματα BMW M με αποκλειστική ηχητική ταυτότητα

Ένας αποκλειστικός ήχος αποτελεί επίσης συστατικό της οδηγικής εμπειρίας στα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα BMW M. Κατά συνέπεια, το προφίλ ήχου της BMW i4 M50 ξεχειλίζει από ενέργεια. «Επιδιώκουμε να μεταφέρουμε τα παραδοσιακά στοιχεία της μάρκας BMW M στο μέλλον», σχολιάζει ο Renzo Vitale.

 

Ένας δυναμικός και επιβλητικός – αλλά καθόλου ενοχλητικός – ήχος κίνησης υποδηλώνει τη χαρακτηριστική ευελιξία, ακρίβεια και ισορροπία που χαρακτηρίζουν την οδική συμπεριφορά των μοντέλων BMW M. Ο ήχος αποκτά μεγαλύτερη ένταση κατά την επιτάχυνση, εκφράζοντας ακουστικά το δυναμικό χαρακτήρα τους. Με αυτό τον τρόπο, οι εντυπωσιακές επιδόσεις που αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα των ηλεκτροκίνητων μοντέλων της οικογένειας BMW M GmbH καθίστανται αντιληπτές με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

 

 

Η δημιουργική διαδικασία παραγωγής ήχων

Η διαδικασία δημιουργίας αυτών των καινοτόμων ήχων ξεκινά με τον προσδιορισμό τεχνολογικών και συναισθηματικών στόχων για τα νέα ηχοτοπία από τον Hans Zimmer και το BMW Group. Στη συνέχεια, ο Zimmer και ο Renzo Vitale οραματίζονται αυτά τα συναισθήματα ως μελωδικά στοιχεία. Σε συνεργασία, εξετάζουν τί είδους συναισθήματα προκαλεί ο κάθε ήχος. Συχνά χρησιμοποιούν παραδοσιακά όργανα αλλά με καινοτόμο τρόπο, που τους επιτρέπει να επαναπροσδιορίζουν τις δυνατότητες που τους προσφέρουν ορισμένες μουσικές πηγές.

 

Μόλις οι νέοι ήχοι είναι έτοιμοι, ενσωματώνονται σε μία BMW από την ομάδα σχεδιασμού ήχων και δοκιμάζονται ώστε να υπάρξει feedback σε πραγματικές συνθήκες. Η ολοκληρωμένη ηχητική επένδυση δοκιμάζεται στο δρόμο για κάθε μοντέλο, ώστε τα συναισθήματα που δημιουργούνται από την ακουστική σύνθεση να μπορούν να εναρμονίζονται άριστα με τα διάφορα My Modes και τις οδηγικές συνθήκες.

 

Αν και ο Zimmer και ο Vitale χρησιμοποιούν συχνά παραδοσιακά όργανα κατά την εξέλιξη νέων ήχων, με την εφαρμογή αντισυμβατικών μεθόδων, δημιουργούν απροσδόκητους ήχους από τέτοια όργανα. Για παράδειγμα, οι σχεδιαστές ήχου κόβουν χορδές αντί να τις κτυπούν και πετούν αντικείμενα σε τοίχους, ώστε να αντλούν έμπνευση από απρόβλεπτους ήχους. Σε άλλες περιπτώσεις, ο Hans Zimmer δημιουργεί πρώτα μία τρίλεπτη σύνθεση. Στη συνέχεια, αυτός και ο Vitale εξάγουν στοιχεία από αυτή για να δημιουργήσουν κάτι εντελώς απροσδόκητο, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει τη βάση για μία εντελώς νέα σύνθεση και ένα νέο τρόπο ακουστικής έκφρασης.

 

 

Ο ήχος ενισχύει τη σχέση μεταξύ οδηγού και αυτοκινήτου

Οι οδηγοί δεν αναγνωρίζουν την BMW τους μόνο από τις επιδόσεις του κινητήρα και την οδική συμπεριφορά της – ο ήχος της ανέκαθεν διαδραμάτιζε βασικό ρόλο. Το BMW IconicSounds Electric ανοίγει τώρα ένα ακόμα ευρύτερο πεδίο για την ενίσχυση αυτής της συναισθηματικής σχέσης, μετατρέποντάς την σε μία ξεχωριστή, συνολική εμπειρία. Για πρώτη φορά, τα ηχοτοπία που επινοήθηκαν για τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα και τις διαφορετικές εκδόσεις τους ανάλογα με το επιλεγμένο My Mode λαμβάνουν επίσης υπόψη τις προσωπικές προτιμήσεις και τη διάθεσή του οδηγού στη δεδομένη κατάσταση.

 

Αυτό σημαίνει ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ οδηγού και οχήματος μπορεί να γίνεται αντιληπτή στην καμπίνα πιο έντονα από ποτέ. «Το ηχητικό feedback κατά την επιτάχυνση έχει εξελιχθεί λεπτομερώς και προσαρμόζεται στη γωνία του πεντάλ γκαζιού», εξηγεί ο Renzo Vitale. Επομένως, η διαμόρφωση του ήχου αντιστοιχεί στις κινήσεις του πεντάλ και, κατ’ επέκταση, στις εντολές του οδηγού με υψηλή ακρίβεια. «Όταν ο οδηγός αλληλεπιδρά με το πεντάλ, είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό μηχανικό σημείο επαφής – είναι ένα καλλιτεχνικό εξάρτημα», σχολιάζει ο Hans Zimmer. «Η επιτάχυνση μετατρέπεται σε μία εμπειρία όπου ο οδηγός βιώνει μία σειρά από σταδιακά μεταβαλλόμενα ηχοχρώματα».