Live η Κίνηση στους δρόμους
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Κομισιόν: Πρόστιμα ύψους 460 εκατ. ευρώ σε 15 αυτοκινητοβιομηχανίες και την Acea

Ο λόγος που επιβλήθηκαν

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Πρόστιμα «μαμούθ» ύψους 460 εκατ. ευρώ σε 15 αυτοκινητοβιομηχανίες και την Acea επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία αφορούν σύμφωνα με την Κομισιόν, μακροχρόνιο καρτέλ σχετικά με την ανακύκλωση των οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους περίπου 458 εκατομμυρίων ευρώ σε 15 κατασκευαστές και στην αντιπροσωπευτική ένωση Acea με την κατηγορία ότι «συμμετείχαν σε μακροχρόνιο καρτέλ σχετικά με την ανακύκλωση των οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους». «Όλοι τους», εξηγούν οι Βρυξέλλες, «παραδέχθηκαν τη συμμετοχή τους στη συμπαιγνία και συμφώνησαν να διευθετήσουν την υπόθεση”. Μόνο στη Mercedes-Benz δεν επιβλήθηκε πρόστιμο, «επειδή αποκάλυψε το καρτέλ στην Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος επιείκειας».

Όλα ξεκίνησαν με μια έρευνα που ξεκίνησε η Επιτροπή για τη συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανονισμούς, οι οποίοι καθορίζουν ακριβείς κανόνες για την επεξεργασία, την ανακύκλωση και τη διάθεση των εξαρτημάτων ενός «οχήματος στο τέλος του κύκλου ζωής του», δηλαδή ενός οχήματος που δεν είναι πλέον κατάλληλο για χρήση λόγω ηλικίας, φθοράς ή ανεπανόρθωτης βλάβης. Σύμφωνα με την έρευνα, για περισσότερα από 15 χρόνια 16 κατασκευαστές και η Acea είχαν «συνάψει αντιανταγωνιστικές συμφωνίες και είχαν υιοθετήσει εναρμονισμένες πρακτικές σε σχέση με την ανακύκλωση των οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους».

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι «τα μέρη συνεργάστηκαν» για να μην πληρώνουν τους διαλύτες αυτοκινήτων. Δηλαδή, συμφώνησαν να «θεωρούν την ανακύκλωση επαρκώς κερδοφόρα επιχείρηση και, ως εκ τούτου, να μην αμείβουν τους καταστροφείς αυτοκινήτων για τις υπηρεσίες τους». Επιπλέον, μοιράστηκαν εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τις ατομικές συμφωνίες τους με τους ίδιους τις εταιρείες ανακύκλωσης αυτοκινήτων, «συντονίζοντας τη συμπεριφορά τους». Τέλος, συμφώνησαν από κοινού «να μην προωθήσουν το πόσο από ένα ELV μπορεί να ανακυκλωθεί, να ανακτηθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί και πόσο ανακυκλωμένο υλικό χρησιμοποιείται στα νέα αυτοκίνητα», εμποδίζοντας έτσι τους καταναλωτές να αξιολογήσουν τις κατάλληλες πληροφορίες για την ανακύκλωση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους κανονισμούς, «ο τελευταίος ιδιοκτήτης ενός οχήματος στο τέλος του κύκλου ζωής του πρέπει να έχει τη δυνατότητα να το διαθέσει δωρεάν σε έναν φορέα ανακύκλωσης και, εάν είναι απαραίτητο, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων υποχρεούνται να αναλάβουν το κόστος»- επιπλέον, οι καταναλωτές «πρέπει να ενημερώνονται» για τα επίπεδα ανακύκλωσης των νέων αυτοκινήτων.

Κατασκευαστές και πρόστιμα

Η ευρωπαϊκή έρευνα, η οποία συντονίζεται με τη βρετανική αντιμονοπωλιακή αρχή (η οποία με τη σειρά της έχει επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 77 εκατομμυρίων λιρών), θεωρεί ότι το καρτέλ διευκολύνθηκε από την Acea μέσω της διοργάνωσης πολυάριθμων συναντήσεων και επαφών μεταξύ των εμπλεκόμενων κατασκευαστών. Αναλυτικά, τα πρόστιμα αμφισβητούν τη συμπεριφορά μεταξύ 29 Μαΐου 2002 και 4 Σεπτεμβρίου 2017 των ακόλουθων κατασκευαστών: BMW, Ford, Honda, Hyundai/Kia, Jaguar Land Rover, Mazda, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Opel, Renault/Nissan, Stellantis (δηλαδή Fiat και PSA πριν από τη συγχώνευση), Suzuki, Toyota, Volkswagen και Volvo. Κατά τον καθορισμό των προστίμων, η Επιτροπή έλαβε υπόψη της διάφορα στοιχεία, όπως τον αριθμό των αυτοκινήτων που επηρεάστηκαν από την παράβαση, τη φύση της παράβασης, τη γεωγραφική της έκταση και τη διάρκειά της, και έλαβε επίσης υπόψη της τη «μικρή συμμετοχή» της Honda, της Mazda, της Mitsubishi και της Suzuki.

Επιπλέον, χορηγήθηκε μείωση στη Renault, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι είχε ζητήσει ρητά εξαίρεση από τη συμφωνία να μην διαφημίζει τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών στα νέα αυτοκίνητα. Στη Mercedes-Benz, η οποία πυροδότησε την έρευνα με μια έκθεση και μια αίτηση επιείκειας, χορηγήθηκε πλήρης ασυλία για την αποκάλυψη του καρτέλ, ενώ οι Stellantis (συμπεριλαμβανομένης της Opel), Mitsubishi και Ford έλαβαν μείωση του προστίμου τους για τη συνεργασία τους με την Επιτροπή. Τέλος, τα πρόστιμα μειώθηκαν κατά 10% μετά την ομολογία ενοχής. Ακολουθούν αναλυτικά τα ποσά: η Stellantis θα πληρώσει 74,94 εκατ. ευρώ, η Mitsubishi 4,15 εκατ. ευρώ, η Ford 41,46 εκατ. ευρώ, η BMW 25,6 εκατ. ευρώ, η Honda 5,04 εκατ. ευρώ, η Hyundai/Kia 11,95 εκατ. ευρώ, η Jaguar Land Rover 1,64 εκατ. ευρώ, η Mazda 5 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 1,03 εκατ. ευρώ από κοινού με τη Ford), η Renault-Nissan 81,46 εκατ. ευρώ, η Opel 24,53 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 13,66 εκατ. ευρώ με την πρώην ιδιοκτήτρια GM, η οποία με τη σειρά της θα πληρώσει πάνω από 17 εκατ. ευρώ). Η Suzuki θα πρέπει να καταβάλει 5,47 εκατομμύρια, η Toyota 23,55 εκατομμύρια, η Volkswagen 127,7 εκατομμύρια και η Volvo 8,9 εκατομμύρια (εκ των οποίων 3,9 εκατομμύρια με τη Ford και 4,42 εκατομμύρια με τη Geely). Τέλος, στην Acea επιβλήθηκε πρόστιμο 500.000 ευρώ.