Η Mercedes αποσύρεται από τη ρωσική αγορά με δυνατότητα επιστροφής

Η Mercedes πουλάει τις ρωσικές θυγατρικές της στην αλυσίδα αντιπροσώπων Avtodom

Η Mercedes-Benz δήλωσε ότι ολοκλήρωσε την αποχώρησή της από τη Ρωσία, πουλώντας μετοχές των ρωσικών θυγατρικών της στον τοπικό επενδυτή Avtodom, αλλά με δικαίωμα επαναγοράς για να διατηρήσει ανοιχτές τις πόρτες για πιθανή επιστροφή, σύμφωνα με το Automomotine News Europe.

Η Mercedes συμφώνησε πέρυσι να πουλήσει μετοχές των θυγατρικών της βιομηχανικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην τοπική αλυσίδα αντιπροσώπων αυτοκινήτων Avtodom, αλλά ανέμενε την έγκριση της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας Denis Manturov αναφέρθηκε από το RIA news λέγοντας ότι η εταιρεία είχε έξι χρόνια για να ασκήσει την επιλογή να επαναγοράσει τις μετοχές της στην τιμή της αγοράς.

Η Mercedes επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι είχε συμφωνήσει μια χρονικά περιορισμένη επιλογή επαναγοράς, αλλά δεν αποκάλυψε το χρονοδιάγραμμα.

Η Avtodom δήλωσε την Τρίτη ότι είχε κλείσει συμφωνία για την αγορά των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων της Mercedes, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου στην περιοχή της Μόσχας με δυναμικότητα 20.000 αυτοκινήτων ετησίως, και σύντομα θα γνωστοποιήσει τα σχέδιά της για την επανέναρξη της παραγωγής.

Η Mercedes ανέστειλε τις εξαγωγές στη Ρωσία και την τοπική παραγωγή στις αρχές Μαρτίου 2022.

Οι συμφωνίες για την έξοδο από τη Ρωσία από δυτικές εταιρείες των λεγόμενων μη φιλικών χωρών – εκείνων που επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας – χρειάζονται έγκριση από κυβερνητική επιτροπή. Οι εταιρείες συχνά εισάγουν ρήτρες επαναγοράς που θα μπορούσαν μια μέρα να τις δουν να επιστρέφουν.