Live η Κίνηση στους δρόμους

Η Ford φέρνει την τεχνολογία hands-free οδήγησης με το BlueCruise (VIDEO)

Η Ford γίνεται η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που εισάγει την προηγμένη τεχνολογία υποβοήθησης οδηγού «hands-off, eyes-on» που είναι εγκεκριμένη για χαρτογραφημένους εκ των προτέρων αυτοκινητόδρομους στη Μεγάλη Βρετανία.

Ford

Με την κανονιστική έγκριση για χρήση στο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων στη Μεγάλη Βρετανία, η Ford σηματοδότησε πριν λίγες ημέρες ένα σημαντικό γεγονός με την εισαγωγή ενός προηγμένου συστήματος υποβοήθησης hands-free οδήγησης επιπέδου 2 – το πρώτο του είδους που εγκρίνεται στην Ευρώπη.

Οι οδηγοί 193.000 οχημάτων Ford και Lincoln εξοπλισμένων με το σύστημα BlueCruise έχουν ήδη διανύσει περισσότερα από 102 εκατομμύρια χιλιόμετρα «χωρίς χέρια» σε Καναδά και ΗΠΑ, όπου το BlueCruise απέσπασε τη διάκριση Consumer Reports Top Rated Active Driving Assistance System.

Τώρα, το πράσινο φως που δόθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου για την τεχνολογία Ford BlueCruise σημαίνει ότι οι οδηγοί συμβατών μοντέλων Mustang Mach-E μπορούν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία οδήγησης «hands-off, eyes-on» σε 3.700 χλμ. προ-χαρτογραφημένων αυτοκινητοδρόμων στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, που έχουν χαρακτηριστεί ως Μπλε Ζώνες (Blue Zones).

Το BlueCruise προάγει τα πλεονεκτήματα άνεσης και ευκολίας της προηγμένης υποβοήθησης οδηγού στο επόμενο επίπεδο. Το σύστημα παρακολουθεί την οδική σήμανση, τις πινακίδες ορίων ταχύτητας και τις εξελισσόμενες συνθήκες κυκλοφορίας για να ελέγχει το τιμόνι, την επιτάχυνση, την πέδηση και τη θέση του οχήματος στη λωρίδα κυκλοφορίας, καθώς και για να διατηρεί ασφαλείς και σταθερές αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα – μέχρι και την πλήρη ακινητοποίηση σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Επιπλέον, η προηγμένη τεχνολογία με κάμερες υπερύθρων ελέγχει συνεχώς τα επίπεδα προσοχής και εγρήγορσης του οδηγού για ασφάλεια και σιγουριά.

«Δεν συμβαίνει κάθε μέρα να μπορείς να πεις ότι αγγίζεις το μέλλον, αλλά το να γίνει το Ford BlueCruise το πρώτο σύστημα hands-free οδήγησης του είδους του που λαμβάνει έγκριση για χρήση σε μια ευρωπαϊκή χώρα είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για τον κλάδο μας», δήλωσε ο Martin Sander, general manager του Ford Model e στην Ευρώπη. «Οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι μπορεί να είναι απαιτητικοί ακόμη και για οδηγούς με υψηλή αυτοπεποίθηση, αλλά συγχρόνως και εκφοβιστικοί για πολλούς. Το BlueCruise μπορεί να σηκώσει το βάρος για να κάνει την οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο λιγότερο αγγαρεία και να προσφέρει στους οδηγούς επιπλέον αυτοπεποίθηση και άνεση».

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων Ford Mustang Mach-E (M.Y. 2023) στη Μεγάλη Βρετανία είναι οι πρώτοι που θα μπορούν να ενεργοποιήσουν το BlueCruise μέσω συνδρομής. Οι πρώτες 90 ημέρες περιλαμβάνονται με την αγορά του οχήματος και, στη συνέχεια, μια μηνιαία συνδρομή αξίας 17,99 λιρών παρέχει την ευελιξία για κάλυψη σε εκτεταμένα ταξίδια και διακοπές και ενεργοποίηση του προηγμένου συστήματος υποστήριξης οδηγού σύμφωνα με την προβλεπόμενη χρήση του οχήματος.

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή για τον κλάδο μας, καθώς το Ford BlueCruise γίνεται το πρώτο σύστημα hands-free οδήγησης του είδους του που λαμβάνει έγκριση για χρήση στη Μεγάλη Βρετανία», δήλωσε η Lisa Brankin, managing director της Ford UK & Ireland. «Ανέκαθεν προσπαθούσαμε να κάνουμε την τεχνολογία προσιτή στους πελάτες μας και το BlueCruise είναι το επόμενο βήμα σε αυτό το ταξίδι, κάνοντας την οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο μια πιο άνετη εμπειρία».

Προσαρμοσμένο κατά τη διάρκεια δοκιμών σε όλο τον κόσμο για πάνω από 1,1 εκατομμύρια χιλιόμετρα ώστε να προσφέρει μια διαισθητική εμπειρία που εμπνέει αυτοπεποίθηση, το BlueCruise αποτελεί ορόσημο στην πορεία της Ford προς την εδραίωσή της σε μία ηγετική θέση στις λύσεις κινητικότητας.

«Είναι σπουδαία είδηση ότι η Ford μας επέλεξε για το λανσάρισμα της τεχνολογίας BlueCruise στην Ευρώπη και χαίρομαι που η χώρα μας βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας», δήλωσε ο Jesse Norman, Υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου. «Τα πιο πρόσφατα προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού καθιστούν την οδήγηση πιο ομαλή και ευκολότερη, αλλά μπορούν επίσης να συμβάλουν στο να γίνουν οι δρόμοι ασφαλέστεροι, μειώνοντας τα περιθώρια λάθους του οδηγού».

Η Ford αναμένει ότι το BlueCruise θα ενεργοποιηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όταν το επιτρέψουν οι κανονιστικές συνθήκες, ενώ αναμένεται η επέκτασή του και σε άλλα οχήματα Ford τα επόμενα χρόνια.

 

«Handsoff, eyeson» οδήγηση

FoE BlueCruise GIF Η Ford φέρνει την τεχνολογία hands-free οδήγησης με το BlueCruise (VIDEO)

Το BlueCruise βασίζεται στις δυνατότητες του Intelligent Adaptive Cruise Control (IACC) της Ford, το οποίο παρέχει στο όχημα τη δυνατότητα να ακολουθεί αυτόματα τη ροή της κυκλοφορίας εντός των νόμιμων ορίων ταχύτητας, μέχρι την πλήρη ακινητοποίησή του. Η λειτουργία hands-free επιτρέπει στους οδηγούς σε εγκεκριμένα τμήματα (Blue Zones) του αυτοκινητόδρομου να οδηγούν χωρίς να έχουν τα χέρια στο τιμόνι, εφόσον συνεχίζουν να προσέχουν το δρόμο μπροστά τους – βελτιώνοντας έτσι τα επίπεδα άνεσης κατά τη διάρκεια μακρινών διαδρομών.

Πριν από τη μετάβαση στην hands-free οδήγηση, τα οχήματα με BlueCruise επιβεβαιώνουν ότι οι διαγραμμίσεις της λωρίδας είναι ορατές, ότι ο οδηγός έχει τα μάτια του στο δρόμο και ότι οι λοιπές συνθήκες είναι κατάλληλες. Το σύστημα χρησιμοποιεί κινούμενες ενδείξεις με κείμενο και μπλε φωτεινά σήματα για να επικοινωνήσει ότι το σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία hands-free, κάτι που αποδεικνύεται αποτελεσματικό ακόμη και για όσους έχουν αχρωματοψία.

Λειτουργώντας με μέγιστη ταχύτητα 130 χλμ./ώρα, το BlueCruise χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό ραντάρ και καμερών για να ανιχνεύει και να παρακολουθεί τη θέση και την ταχύτητα άλλων οχημάτων στο δρόμο. Μια κάμερα στραμμένη προς τα εμπρός ανιχνεύει τις διαγραμμίσεις των λωρίδων και τις πινακίδες ορίου ταχύτητας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το σύστημα χρησιμοποιεί επίσης μία κάμερα υπερύθρων που είναι στραμμένη προς τον οδηγό και βρίσκεται κάτω από τον πίνακα οργάνων για να ελέγχει το βλέμμα και τη θέση του κεφαλιού του οδηγού – ακόμη και όταν φοράει γυαλιά ηλίου – ώστε να διασφαλίζει ότι η προσοχή του παραμένει εστιασμένη στο δρόμο.

Εάν το σύστημα ανιχνεύσει απροσεξία του οδηγού, εμφανίζονται πρώτα προειδοποιητικά μηνύματα στον πίνακα οργάνων, ακολουθούμενα από ηχητικές ειδοποιήσεις, ενεργοποίηση των φρένων και, τέλος, επιβράδυνση του οχήματος διατηρώντας τον έλεγχο διεύθυνσης. Παρόμοιες ενέργειες πραγματοποιούνται εάν ο οδηγός δεν επανατοποθετήσει τα χέρια του στο τιμόνι όταν του ζητηθεί κατά την έξοδο από μια Μπλε Ζώνη (Blue Zone).

Η Ford συνεργάζεται επίσης με ρυθμιστικές αρχές και διερευνά ευκαιρίες για την παροχή του BlueCruise μέσω μιας μελλοντικής ενημέρωσης λογισμικού Ford Power-Up σε μοντέλα Mustang Mach-E που είναι εξοπλισμένα με το προαιρετικό Tech Pack ή Tech Pack + και έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2023.

 

Η Μητέρα όλων των Road Trips

Ford MachE ADV Blue Cruise 01 Η Ford φέρνει την τεχνολογία hands-free οδήγησης με το BlueCruise (VIDEO)

Οι μηχανικοί της Ford πραγματοποίησαν δοκιμές 160.000 χιλιομέτρων σε ευρωπαϊκούς δρόμους για να επικυρώσουν προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού τελευταίας γενιάς, συμπεριλαμβανομένου του BlueCruise και των χαρακτηριστικών που το υποστηρίζουν, πλέον των 965.000+ χιλιομέτρων στις ΗΠΑ και τον Καναδά πριν το σύστημα λανσαριστεί πέρσι στις αγορές αυτές. Οι διαδρομές για την επικύρωση στη Μεγάλη Βρετανία βοήθησαν να αποδειχθεί η ικανότητα χειρισμού σε συνθήκες και περιστάσεις που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί καθημερινά, όπως φθαρμένες διαγραμμίσεις λωρίδων, κακές καιρικές συνθήκες και οδικά έργα.

«Υπάρχει λόγος για τον οποίο το Ford BlueCruise είναι το πρώτο σύστημα hands-free οδήγησης του είδους του που εγκρίθηκε για χρήση σε ευρωπαϊκή χώρα: Αποδείξαμε ότι μπορεί να υποστηρίξει τον οδηγό, ενώ παράλληλα απαιτεί τα μάτια του οδηγού να είναι στο δρόμο για την ασφάλεια τη δική του και των επιβατών του όσο το σύστημα είναι ενεργό. Αυτό σημαίνει ότι το BlueCruise μπορεί να βοηθήσει να γίνουν πιο άνετες και οι μετακινήσεις των άλλων χρηστών του δρόμου» δήλωσε ο Torsten Wey, επικεφαλής μηχανικός, Advanced Driver Assistance Systems, Ford Ευρώπης.

Το BlueCruise είναι η τελευταία προσθήκη στη σουίτα τεχνολογιών της Mustang Mach-E που περιλαμβάνει επίσης τα Pre Collision Assist, Active Park Assist 2.0 και το σύστημα συνδεσιμότητας SYNC 4A της Ford που υποστηρίζεται από μια οθόνη αφής 15,5 ιντσών.

Επιπλέον, οι ενημερώσεις λογισμικού Ford Power-Up μπορούν να χρησιμοποιούν τη συνδεσιμότητα που παρέχει το FordPass Connect για τη συνεχή βελτίωση του οχήματος και την προσθήκη νέων λειτουργιών χωρίς καν ο οδηγός να βγαίνει από το σπίτι.

Προσφέροντας έως και 600 χιλιόμετρα ηλεκτρικής αυτονομίας μεταξύ των φορτίσεων και υποστηριζόμενο από το δίκτυο φόρτισης BlueOval Network της Ford – το μεγαλύτερο της Ευρώπης, με περισσότερους από 450.000 φορτιστές που συνεχώς αυξάνονται – η Mustang Mach-E είναι ένα από τα εννέα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα που σχεδιάζει να προσφέρει η Ford στην Ευρώπη μέχρι το 2024. Η Ford σχεδιάζει να επιτύχει μηδενικές εκπομπές ρύπων για όλες τις πωλήσεις οχημάτων και ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα σε όλο το ευρωπαϊκό αποτύπωμα εγκαταστάσεων, logistics και προμηθευτών της μέχρι το 2035.