Η BMW Motorrad παρουσιάζει την R 18 Magnifica

Η αποκλειστική έκθεση Top Marques στο Μονακό αποτέλεσε την τέλεια σκηνή για την παρουσίαση του νέου project εξατομίκευσης της BMW R 18, από την Radikal Chopper.

Η R 18 Magnifica αποκαλύφθηκε στις 8 Ιουνίου κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας της έκθεσης του Μονακό: μία ακραία επανερμηνεία του Γερμανικού maxi cruiser όπου η πολυτέλεια, η δεξιοτεχνία στην κατασκευή και η φινέτσα των υλικών συναντώνται σε αυτή τη μοναδική και συναρπαστική μοτοσικλέτα. Για την εξέλιξη αυτού του project η Officine Riunite Milanesi εμπιστεύθηκε την ιδιοφυΐα και το δημιουργικό πνεύμα του Andrea Radaelli της Radikal Chopper: μία επιτυχημένη συνεργασία που με αυτό το πρώτο κοινό project γέννησε το Radikal Design.

BMW R 18 Magnifica


Χειροποίητη, με χρήση υλικών όπως ο ορείχαλκος, το αλουμίνιο και το ξύλο, με σχεδίαση που δεν μοιάζει με καμία άλλη custom μοτοσικλέτα: αυτά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την BMW R 18 Magnifica. Η ιδέα της δημιουργίας μιας custom μοτοσικλέτας βασισμένης στην BMW R 18 οφείλεται στον Raffaello Polchi, ιδιοκτήτη της Officine Riunite Milanesi και λάτρη των μοτοσικλετών. Ωστόσο, το project και η εκτέλεση ανήκουν στον Andrea Radaelli της Radikal Chopper, γνωστό στο χώρο και ήδη νικητή του βραβείου MBE Award 2020 με την Ad Maiora του: μία ειδική έκδοση, την κατασκευή της οποίας επιμελήθηκε με πάθος, ξεκινώντας από μία BMW R 1100 S. Η προσέγγιση που ακολουθείται στην κατασκευή των μοτοσικλετών Radikal Chopper είναι πραγματικά ριζοσπαστική, ενώ το ίδιο ανατρεπτική είναι και η σχεδίαση της R 18 Magnifica. Όπως λέει ο ίδιος ο Andrea, «η μοτοσικλέτα πρέπει να είναι δικό μου δημιούργημα, δεν μου αρέσει να φέρνω ξανά στο προσκήνιο ή να τροποποιώ μία φιλοσοφία που ήδη έχουν δημιουργήσει και εκτελέσει άριστα κάποιοι άλλοι».Πηγή έμπνευσης για τη σχεδίαση της BMW R 18 Magnifica αποτέλεσαν οι vintage μοτοσικλέτες των δεκαετιών του 1920, του 1930, και του 1940 και ειδικότερα η BMW R 37, κατασκευές που «διαθέτουν μία απίστευτη γοητεία, την οποία ακόμα και σήμερα πολλές σύγχρονες μοτοσικλέτες δεν μπορούν να αντιγράψουν». Η χρήση ενός συγκεκριμένου υλικού όπως το ξύλο παραπέμπει έντονα στις μοτοσικλέτες του παρελθόντος, όπου έδινε το παρών σε ορισμένες λεπτομέρειες όπως τα γκριπ. Μία ιδέα η οποία ξεπήδησε από παλιά μοντέλα αυτοκινήτων BMW, της δεκαετίας του 1940, που διέθεταν ξύλινα τιμόνια. Η χρήση αυτού του υλικού ικανοποιεί επίσης την επιθυμία να υπάρχει κάτι ‘ζωντανό’ στη μοτοσικλέτα. Επιπλέον, το ξύλο ταιριάζει τέλεια στη σχεδίαση της R 18 Magnifica, προσφέροντας μία σικ, ρετρό και σύγχρονη πινελιά ταυτόχρονα.

Σφυρηλατημένη στο χέρι από ευγενή υλικά


Καμία μέθοδος CAD ή άλλου είδους απεικόνιση δεν χρησιμοποιήθηκε, παρά μόνο ένα σκίτσο της μοτοσικλέτας: τα υπόλοιπα είναι προϊόν της δημιουργικής φαντασίας του Andrea Radaelli. Η R 18 αρχικά εξετάστηκε χωρίς όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για μαζική παραγωγή, και στη συνέχεια αναθεωρήθηκε με σεβασμό στις αναλογίες μεταξύ του εμπρός και του πίσω τμήματος της μοτοσικλέτας, ώστε να επιτευχθεί μία οπτική δομή με αρμονία. Κανένα στοιχείο στην R 18 Magnifica δεν διατίθεται στο εμπόριο. Τα πάντα (ή σχεδόν τα πάντα) έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στο χέρι. Εξαίρεση αποτελούν οι ζάντες που κατασκευάζονται από ένα ενιαίο κομμάτι μετάλλου και διαμορφώνονται με κατάλληλες μηχανουργικές διαδικασίες, αλλά πάντα σε σχέδιο της Radikal Chopper. Ακόμα και τα καινοτόμα δισκόφρενα και οι δαγκάνες είναι ειδικά κατασκευασμένα. Η ουρά και η σέλα είναι ένα ενιαίο κομμάτι που μοιάζει να αιωρείται στον αέρα. Το πίσω τμήμα κατασκευάζεται από μαόνι και φέρει ένα γυαλιστερό κεντρικό τμήμα από ανοξείδωτο ατσάλι, προσδίδοντας στη μοτοσικλέτα μία εμφάνιση που θυμίζει κόσμημα. Το πιρούνι έχει την ίδια κλίση με το αρχικό αλλά εμφάνιση που θυμίζει μοτοσικλέτες vintage. Εσωτερικά, ωστόσο, είναι σύγχρονο και κατασκευάζεται από ενιαία μεταλλικά κομμάτια. Το ηλεκτρικό σύστημα δεν έχει τροποποιηθεί, καθώς τα πάντα είναι πλήρως λειτουργικά. Οι διαστάσεις, οι ζάντες και τα ελαστικά παρέμειναν πιστά με εκείνα της αρχικής, με τη μοτοσυκλέτα να είναι απόλυτα πρακτική και εύχρηστη. Πίσω από τη ρετρό αισθητική της βρίσκεται μία τεχνολογικά προηγμένη μοτοσικλέτα, ελαφρύτερη κατά περίπου 100 kg: το βάρος της BMW R 18 Magnifica είναι στην πραγματικότητα περίπου 250-260 kg, συγκριτικά με τα 345 kg του αρχικού μοντέλου.