Γιατί η Mazda “ποντάρει” στα SUV. Τα ηλεκτρικά και η επιστροφή του Wankel

To Mazda MX-30 θα φοράει ρότορα ως γεννήτρια

Δεν υπάρχει λόγος για μια εταιρεία να προσφέρει προϊόντα διαφορετικά από αυτά που ζητά το κοινό. Η Mazda Motor Corporation έχει αποδείξει στα χρόνια που λειτουργεί, ότι είναι μια από τις αυτοκινητοβιομηχανίες που “ακούει” τον κόσμο, τους πελάτες της, την αγορά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ανακοινώνοντας τα πλάνα της για το άμεσο μέλλον σε ό,τι αφορά τα μοντέλα της, αποκάλυψε ότι προχωρά στη διεύρυνση της γκάμας των SUV της, από το 2022 και μετά, ενώ θα λανσάρει και νέα έκδοση του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου της. Δύο νέα μοντέλα από την μεγάλη ομάδα προϊόντων της εταιρείας, το Mazda CX-60 και το Mazda CX-80, πρόκειται να παρουσιαστούν σε ολόκληρη την Ευρώπη τα επόμενα δύο χρόνια. Ο δε στόχος για πλήρη εξηλεκτρισμό της γκάμας της ως το 2030, παραμένει και, σε αυτό το πλαίσιο επιστρέφει και επισήμως ο θρυλικός περιστροφικός κινητήρας. Όχι ως κινητήρας κάποιου μοντέλου της σειράς RX, αλλά ως γεννήτρια (range extender) σε ηλεκτρικά…

Για να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση στην κατηγορία, η Mazda θα προσφέρει στους Ευρωπαίους πελάτες της μία πληρέστερη γκάμα επιλογών μοντέλων SUV, που θα συνδυάζουν τις πιο πρόσφατες περιβαλλοντικές επιδόσεις με την οδηγική απόλαυση η οποία και αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε μοντέλου Mazda.

Ενισχύει τη γκάμα των SUV της η Mazda

Ταυτόχρονα, στις ΗΠΑ και σε ορισμένες αγορές εκτός Ευρώπης, θα παρουσιαστούν τα νέα CX-70 και το CX-90 με φαρδύτερο αμάξωμα, και το CX-50 από την ομάδα της μικρής πλατφόρμας.

Τα νέα Ευρωπαϊκά μοντέλα, το Mazda CX-60 και Mazda CX-80, θα δημιουργήσουν μία θετική μέσο και μακροπρόθεσμη επιχειρηματική ανάπτυξη. Εκμεταλλευόμενη πλήρως την εξέλιξη των εργοστασίων και τη στρατηγική της παραγωγής**, η οποία ενσωματώνει την τεχνολογία Skyactiv, τον ομαδικό προγραμματισμό, και την ευέλικτη παραγωγή, η Mazda πρόκειται να διευρύνει τη γκάμα των SUV της, χρησιμοποιώντας τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες.

Η μάρκα από τη Χιροσίμα ποντάρει και στον πλήρη εξηλεκτρισμό της γκάμας της

Προσφέροντας δύο και τρείς σειρές καθισμάτων, το CX-60 και το CX-80 αντίστοιχα, θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στην Ευρωπαϊκή αγορά των plug-in υβριδικών μοντέλων, καθώς θα εφοδιάζονται με τέσσερις βενζινοκινητήρες σε συνδυασμό με ηλεκτροκινητήρα. Θα παρουσιαστούν επίσης και ο νέας γενιάς Skyactiv-X 6κύλινδρος (straight-six) βενζινοκινητήρας και ο diesel κινητήρας Skyactiv-D, σε συνδυασμό με ένα ήπιο υβριδικό σύστημα 48V, συνδυάζοντας υψηλή απόδοση με εξαιρετικές περιβαλλοντικές επιδόσεις.

Τα ηλεκτρικά και η επιστροφή του Wankel

Επιπλέον, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, θα λανσαριστεί μια νέα έκδοση του πρώτου ηλεκτρικού (EV) μοντέλου μαζικής παραγωγής της Mazda, του MX-30, που ενσωματώνει πολλαπλές τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό περιστροφικό κινητήρα της Mazda ως γεννήτρια. Η τελευταία εξέλιξη μάλλον βάζει οριστική “ταφόπλακα” στις όποιες ελπίδες επιστροφής του Wankel ως κινητήρια μονάδα κάποιου σπορ μοντέλου. Όπως για παράδειγμα του RX-9 (το όνομα έχει κατοχυρωθεί από τη Mazda) που θα μπορούσε να βασίζεται επάνω στο RX-Vision. Και κάπως έτσι, το RX-7 μετατρέπεται σε θρύλο και το RX-8 στον “τελευταίο των Μοϊκανών”…

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της μάρκας, το MX-30 θα γίνει αυτό που θα φορέσει τον περιστροφικό κινητήρα ως γεννήτρια. Τουλάχιστον έχει ίδιες πίσω πόρτες με το RX-8

Κατά τα λοιπά, από το 2025 περίπου, η εταιρεία θα παρουσιάσει μια σειρά από νέα προϊόντα βασισμένα πάνω σε μια νέα πλατφόρμα αποκλειστικά για ηλεκτρικά οχήματα (EV). Με την εισαγωγή αυτών των μοντέλων, η Mazda βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ολοκληρώσει τον πλήρη εξηλεκτρισμό της γκάμας της, έως το 2030.

Παράλληλα με αυτά τα νέα μοντέλα, το Mazda CX-5, το οποίο έχει αναβαθμιστεί πρόσφατα, παραμένει ένα από τα βασικά μοντέλα της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Mazda παγκοσμίως. Το CX-5 και άλλα μοντέλα όπως το CX-30, θα συνεχίσουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γκάμα των crossover SUV της Mazda. Η εξέλιξη του σχεδιασμού, οι προϊοντικές βελτιώσεις, και η εισαγωγή των τελευταίων τεχνολογιών ασφάλειας και χαρακτηριστικών δικτύωσης, ενισχύουν συνεχώς τη σειρά μοντέλων διατηρώντας παράλληλα και την ελκυστικότητά τους.