Οικονομικό Forum Δελφών και Volvo

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή, το δεύτερο ετήσιο Οικονομικό Forum Δελφών (Delphi Economic Forum), με τη Volvo να βρίσκεται ανάμεσα στους χορηγούς. Στο μοναδικό για την χώρα μας συνέδριο παρευρέθηκαν ως ομιλητές ή παρουσιαστές 250 και πλέον σημαντικές προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών οργανισμών, σημαντικά think-tank του εξωτερικού, νυν και πρώην Υπουργοί, πρώην Πρωθυπουργοί και πολύ σημαντικοί εκπρόσωποι της εγχώριας και διεθνούς ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας.

Οι συζητήσεις κινήθηκαν σε 4 κύριους άξονες: Παγκόσμιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, ευρωπαϊκές προκλήσεις, ζητήματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης. Κάθε άξονας περιλάμβανε επιμέρους θεματικές με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων και εμπειρογνωμόνων.

Την έναρξη του συνεδρίου είχε κηρύξει η Α.Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος στη βαρυσήμαντη ομιλία του αναφέρθηκε στις ατέλειες του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου και πώς αυτές επηρεάζουν αρνητικά την πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Όπως αναμενόταν, ιδιαίτερη προκάλεσε η τοποθέτηση της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, κ. Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ. Στην εφετινή της ομιλία με τίτλο «Οι βάρβαροι είναι ντόπιοι και εντός των τειχών», η διακεκριμένη ακαδημαϊκός και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού και Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών τόνισε ότι «η Παιδεία είναι το μόνο αντίδοτο στην κρίση και ξεκινά από το σπίτι». Σημείωσε δε ότι το να μείνουμε αενάως νέοι είναι η μόνη λύση, επειδή «μόνο οι νέοι κάνουν δυνατά τα επιθυμητά και τα αδύνατα δυνατά, επειδή ποτέ δεν ήξεραν ότι είναι αδύνατα».

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά και η επιμονή της κ. Γλύκατζη-Αρβελέρ στην αξία του Πολιτισμού ως μέσου υπέρβασης της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον Ζαν Μονέ και σε μία φράση του λίγο πριν τον θάνατό του. Λέγεται ότι Μονέ είπε ότι «αν ήταν να ξαναρχίσω, θα άρχιζα από τον πολιτισμό και όχι από την οικονομία».

Όσον αφορά στη Volvo, στο εφετινό Οικονομικό Forum Δελφών η Σειρά 90 είχε την τιμητική της. Η Volvo Car Hellas είχε διαθέσει ένα στόλο από XC90, S90 και V90 για την ασφαλή και πολυτελή μετακίνηση των υψηλών προσκεκλημένων και των διακεκριμένων ομιλητών.