Ford : Πως μερικά λεπτά στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι, μπορούν να αποβούν μοιραία για παιδιά και κατοικίδια

Δεκάδες τραγικοί θάνατοι καταγράφονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο εξαιτίας θερμοπληξίας με θύματα παιδιά και κατοικίδια ξεχασμένα σε μία ζεστή καμπίνα αυτοκινήτου.

Με τους περιορισμούς που έχει φέρει στη καθημερινότητα μας η πανδημία, αρκετοί από εμάς θα επιλέξουμε το δικό μας αυτοκίνητο ως μέσο μετακίνησης στο προορισμό των διακοπών μας, είτε αυτές είναι κοντά, είτε μακριά από το τόπο κατοικίας μας. Η έλευση του πρώτου κύματος καύσωνα, είναι μία αφορμή ώστε να μιλήσουμε για τη σημασία που έχει να μην μένουν λεπτό στο αυτοκίνητο μόνα τους, παιδιά ή κατοικίδια, καθώς όπως θα δούμε από τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε η Ford, μόλις μερικά λεπτά αρκούν, ώστε να συμβεί το μοιραίο.

Κάθε χρόνο, τα παιδιά και τα κατοικίδια της οικογένειας παθαίνουν θερμοπληξία που μπορεί να αποβεί μοιραία, έχοντας μείνει ξεχασμένα μέσα στα αυτοκίνητα, όπου οι θερμοκρασίες μπορεί γρήγορα να υπερβούν τις αντίστοιχες εξωτερικές. Η Ford έχει αναπτύξει μία νέα τεχνολογία σχεδιασμένη για να βοηθήσει στην αποφυγή τέτοιων περιστατικών. Το Rear Occupant Alert, απλά υπενθυμίζει στους οδηγούς να ελέγχουν τα πίσω καθίσματα σε τέτοιες περιπτώσεις όταν οι πίσω πόρτες έχουν ανοίξει στο ξεκίνημα ενός ταξιδιού.

Η ομάδα της Kidsandcar.org, επισημαίνει ότι παιδιά που παραμένουν στο αυτοκίνητο, καθώς διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους εξ αιτίας θερμοπληξίας, αφού το σώμα ενός παιδιού υπερθερμαίνεται τρεις έως πέντε φορές ταχύτερα συγκριτικά με ενός ενήλικα. Στις ΗΠΑ,  σημειώνονται κατά μέσο όρο 39 θάνατοι το χρόνο, δηλαδή ένας κάθε εννέα ημέρες. Ανάλογα περιστατικά στην Ευρώπη είναι λιγότερο συνηθισμένα, αλλά έχουν αναφερθεί θάνατοι σε Ιρλανδία, Γαλλία και Βέλγιο, με τους περαστικούς μερικές φορές, ευτυχώς, να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και να προσπαθούν να αποτρέψουν αντίστοιχες τραγωδίες.

Ο ζεστός καιρός ωστόσο, ενέχει εξίσου υψηλούς κινδύνους και για τα κατοικίδια. Μεταξύ 2009 και 2018, η RSPCA είχε 64.443 καταγεγραμμένα περιστατικά με ζώα που εκτέθηκαν σε υψηλές θερμοκρασίες, σε Αγγλία και Ουαλία. Σύμφωνα με την RSPCA Australia, ένας σκύλος μπορεί να πεθάνει μέσα σε 6 λεπτά, μετά από έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου. Αν αναλογιστούμε ότι λίγο πολύ, κάθε “σύντομη” στάση μας, είναι τουλάχιστον 10 λεπτά κατά κύριο λόγο, είναι εύκολα αντιληπτό πως όσο εμείς “πεταγόμαστε μία στιγμή” να πάρουμε ή να κάνουμε κάτι, το κατοικίδιο μας υποφέρει από το πρώτο κιόλας λεπτό.

 

 

Πώς λειτουργεί το Rear Occupant Alert

Το Rear Occupant Alert λειτουργεί ως υπενθύμιση όταν ο οδηγός έχει ανοίξει τις πίσω πόρτες ξεκινώντας ένα ταξίδι. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η τεχνολογία ενεργοποιείται αφού το όχημα έχει σταματήσει και σβήσει ο κινητήρας. Μία οπτική ειδοποίηση εμφανίζεται στην κεντρική οθόνη του οχήματος για δέκα δευτερόλεπτα ή μέχρις ότου ακυρωθεί. Μια ηχητική ειδοποίηση εκδίδεται επίσης, υπενθυμίζοντας στον οδηγό να ελέγξει τα πίσω καθίσματα πριν βγει από το όχημα. Εκτός από την υπενθύμιση παρουσίας ενός παιδιού ή ζώου, το σύστημα μπορεί επίσης να ειδοποιεί τους οδηγούς εάν έχουν αφήσει ένα αντικείμενο αξίας στα πίσω καθίσματα, όπως ένα laptop ή μια τσάντα που μπορεί να κινδυνεύει από επίδοξους κλέφτες. Στην Ευρώπη, η τεχνολογία αυτή υπάρχει στα μοντέλα EcoSport, Fiesta, Focus, Galaxy, Kuga, Mondeo Hybrid, Puma, S-MAX, Transit, Tourneo Connect και Mustang Mach-E.

Για να αναδείξει τους κινδύνους μιας ζεστής καμπίνας αυτοκινήτου, η Ford ανέθεσε σε ένα γλύπτη τη δημιουργία ενός “Ice Baby” και ενός “Ice Dog” (ενός βρέφους και ενός σκύλου από πάγο) και στη συνέχεια τα τοποθέτησε μέσα στο αυτοκίνητο στην εγκατάσταση προσομοίωσης καιρικών συνθηκών “Weather Factory” στην Κολωνία. Έξω από το αυτοκίνητο, η θερμοκρασία ρυθμίστηκε στους 35° C. Αλλά μέσα σε 19 λεπτά, οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό του αυτοκινήτου είχαν φτάσει τους 50° C. Τα γλυπτά από πάγο άρχισαν να λιώνουν αμέσως.

Για τις ανάγκες των βίντεο, ο επαγγελματίας γλύπτης πάγου δημιούργησε το ομοίωμα ενός βρέφους 12 μηνών που ρουφάει μία πιπίλα και κρατά ένα παιχνίδι, και το αντίστοιχο ενός μεγάλου σκύλου Labrador, που φορά κολάρο και κάθεται σε ένα κλουβί στο πίσω μέρος ενός Ford Focus Wagon. Το Rear Occupant Alert έρχεται σε μία εποχή που η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων βρίσκεται σε άνθηση. Από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν αποκτήσει ένα κατοικίδιο.

 

«Όλοι έχουμε δει στις ειδήσεις τις τραγικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από μία στιγμή απροσεξίας. Το Rear Occupant Alert βοηθά τους οδηγούς να θυμούνται κάτι που ίσως πιστεύουν ότι δεν θα ξεχάσουν ποτέ – το να έχουν αφήσει ένα παιδί ή ένα κατοικίδιο στα πίσω καθίσματα.»

Joerg Beyer, executive director, Engineering, Ford Ευρώπης

 

«Ο θάνατος ενός παιδιού έχει τρομερό αντίκτυπο στην οικογένεια, τους φίλους και την ευρύτερη κοινότητα, και στην περίπτωση αυτή μπορεί εύκολα να αποφευχθεί. Η θερμοκρασία στα παιδιά μπορεί να αυξηθεί τρεις έως πέντε φορές ταχύτερα από όσο στους ενήλικες. Βλέποντας πόσο γρήγορα ένα κομμάτι πάγος μπορεί να μετατραπεί σε σταγόνες νερού, ο οδηγός μπορεί να αντιληφθεί πόσο κινδυνεύει η ζωή ενός παιδιού που μένει μέσα στο αυτοκίνητο.»

Dr Arianna Lopes Vieira, οικογενειακή γιατρός με έδρα στο Λονδίνο

 

«Έχει παρατηρηθεί τεράστια αύξηση στην ιδιοκτησία σκύλων τους τελευταίους 18 μήνες, και καθώς φέτος οι περισσότεροι επιλέγουν να κάνουν διακοπές στον τόπο διαμονής τους, πολλοί ιδιοκτήτες θα πάρουν μαζί τους τα αγαπημένα σκυλιά για πρώτη φορά. Δυστυχώς, τα σκυλιά ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους μέσω της αναπνοής τους (γι’ αυτό λαχανιάζουν περισσότερο το καλοκαίρι) – και σε ένα κλειστό χώρο αυτό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα υγρασίας και να επιδεινώσει την κατάσταση.»

Laura Morrison, κτηνίατρος της Βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης για τα ζώα RSPCA

 

Προσωπικά, παραμένω στη μεριά των “υπερπροστατευτικών” και θα συμφωνήσω με όσους δεν αφήνουν ούτε λεπτό χωρίς επίβλεψη παιδιά ή κατοικίδια στο αυτοκίνητο, ακόμα και αν το αυτοκίνητο είναι αναμμένο, ώστε η καμπίνα να διατηρείται δροσερή, καθώς πέρα από το κίνδυνο της θερμοπληξίας, ενέχουν και άλλοι πολλοί, που κανένας ιδιοκτήτης κατοικίδιου, πόσο μάλλον γονιός όταν πρόκειται για παιδιά, δεν θα ήθελε να ζήσει.