Live η Κίνηση στους δρόμους
Ευρωπαϊκή Ένωση

Ευρωπαϊκή Ένωση: Γιατί οδεύει προς αποτυχία ο στρατηγικός διάλογος για την αυτοκινητοβιομηχανία

Απαισιόδοξες εκτιμήσεις από την Anfia

Ευρωπαϊκή Ένωση

Προς αποτυχία ο στρατηγικός διάλογος για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, σύμφωνα με τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις από την Anfia, που προκύπτουν από σημαντικές παραβλέψεις της Κομισιόν, που ακόμα μία φορά παρακάμπτει το σχέδιο δράσης του Μάριο Ντράγκι για την βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στους συμμετέχοντες στον στρατηγικό διάλογο για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας ένα πρώτο σχέδιο του σχεδίου δράσης που θα παρουσιαστεί στις 5 Μαρτίου και οι αντιδράσεις είναι σαφώς αρνητικές.

Αρκεί να διαβάσει κανείς μια ανακοίνωση που εξέδωσε η Anfia, η ιταλική ένωση του κλάδου: «Με μεγάλη λύπη και έκπληξη διαπιστώνουμε την απουσία, στο προκαταρκτικό έγγραφο που κυκλοφόρησε η Επιτροπή, των μέτρων που θεωρούνται απαραίτητα για τον κλάδο μας και των επειγόντων και αναγκαίων μέτρων που συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και μήνες», ξεσπά ο πρόεδρος Roberto Vavassori. Επιπλέον, η Anfia ξεκαθαρίζει ότι το σχέδιο δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση τα αιτήματα που διατυπώθηκαν από το σύνολο του κλάδου στο στρογγυλό τραπέζι που ζήτησε η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen και κυρίως ότι δεν λαμβάνει υπόψη πολλές από τις προτάσεις της έκθεσης Draghi. «Είναι ακατανόητο, για τον κλάδο μας, ότι η Επιτροπή δεν κινείται προς την κατεύθυνση που χρειάζεται ο κλάδος, όπως υποδεικνύεται από την έκθεση του Mario Draghi στις επανειλημμένες παρεμβάσεις του για το θέμα αυτό», προσθέτει ο Marco Stella, πρόεδρος του Anfia Components Group και αντιπρόεδρος της Clepa. ‘Καλύτερα να συνεχίσουμε την εποικοδομητική αντιπαράθεση και να αποδεχθούμε τελικά το ελάχιστο περιεχόμενο για να διατηρηθεί η βιομηχανία βιώσιμη στην Ευρώπη. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να αλλάξουμε την πορεία που χάραξε ο τελευταίος ευρωπαϊκός νομοθέτης όχι μόνο επειδή δεν αποδείχθηκε επιτυχής, αλλά και επειδή, εν τω μεταξύ, το παγκόσμιο σενάριο έχει αλλάξει».

Οι παρατηρήσεις της ένωσης

Σύμφωνα με την Anfia, στο σχέδιο δεν υπάρχει «συνολικός επανασχεδιασμός της πορείας της μετάβασης προς την απεξάρτηση της κινητικότητας από τον άνθρακα» που «αναγκαστικά» προβλέπει την υιοθέτηση της αρχής της τεχνολογικής ουδετερότητας που επικαλείται και η έκθεση Draghi» και επομένως επιτρέπει “τη χρήση μη ορυκτών καυσίμων με χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα σε άνθρακα σύμφωνα με την αρχή της ανάλυσης της περιβαλλοντικής αξίας”. Επιπλέον, το σχέδιο δεν φαίνεται να ασχολείται με το ενεργειακό ζήτημα: «Είναι απαραίτητο να επικεντρωθεί το ευρωπαϊκό ερευνητικό σχέδιο στο ενεργειακό ζήτημα, μεταξύ άλλων και για την κινητικότητα, εξετάζοντας έτσι νέες χημικές ουσίες μπαταριών και συστήματα κατασκευής που θα αναπτυχθούν στην Ευρώπη», καταγγέλλει η Anfia. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη «ουσιαστικής μείωσης του χάσματος μεταξύ του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας μας και του κόστους των διεθνών ανταγωνιστών μας» και ζητά «το θάρρος να τεθεί σε εφαρμογή ένα δεκαετές σχέδιο για την ανανέωση του στόλου οχημάτων της ΕΕ σύμφωνα με κριτήρια χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών μέσω ενός συγκεκριμένου και συντονισμένου σχεδίου που θα επιτρέψει, έως το 2035, τη σημαντική μείωση των εκπομπών CO2, τον πραγματικό στόχο της απεξάρτησης από τον άνθρακα στην κινητικότητα». Ως εκ τούτου, η Anfia επαναλαμβάνει άλλες ανάγκες, όπως η απλούστευση της «ευρωπαϊκής ρυθμιστικής βουλιμίας» και η υιοθέτηση «μέτρων εμπορικής πολιτικής που θα αποφεύγουν στρεβλώσεις ή αντίποινα από άλλες χώρες». Βασικά ζητήματα που η Επιτροπή δεν φαίνεται να έχει λάβει υπόψη της.

Ευρωπαϊκή ασάφεια

Αναρωτιέται κανείς γιατί η Anfia έδωσε ένα τόσο αποφασιστικό διάβημα. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με ορισμένες αναδιατυπώσεις, το σχέδιο δεν φαίνεται να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα: για παράδειγμα, το Reuters μιλά αόριστα για ένα έγγραφο που, ενώ αναγνωρίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία στην ηλεκτροκίνηση και το υψηλό κόστος των εξαρτημάτων, θα περιλαμβάνει «προτάσεις προς τα 27 κράτη μέλη σχετικά με τις δράσεις που μπορούν να αναλάβουν για να επιταχύνουν την υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων στους στόλους των εταιρικών αυτοκινήτων». Επιπλέον, η Επιτροπή θα «συνεργαστεί» με τις διάφορες κυβερνήσεις για να «αξιολογήσει τον καλύτερο τρόπο παροχής κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και τις σχετικές επιλογές χρηματοδότησης». Τέλος, θα υπάρξουν ενδείξεις για «αυστηρότερες» απαιτήσεις σχετικά με το «περιεχόμενο των κυψελών μπαταρίας και των εξαρτημάτων που πωλούνται σε ηλεκτρικά οχήματα στην ΕΕ». Η ίδια Επιτροπή θα εξέταζε επίσης το ενδεχόμενο οικονομικής στήριξης των κατασκευαστών μπαταριών και των εργοστασίων ανακύκλωσης και την προσφορά ευνοϊκών όρων σε όποιον επιθυμεί να επενδύσει στην Ευρώπη, ενώ δεν θα υπήρχε σαφής θέση για το θέμα των προστίμων για την υπέρβαση των ορίων εκπομπών.