
Στον ανθρώπινο παράγοντα οφείλεται το 99% των τροχαίων δυστυχημάτων, σύμφωνα με έρευνα, ενώ μόλις το 1% σε τεχνικά προβλήματα.
Τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα (πάνω από το 99%) οφείλονται στην ανθρώπινη συμπεριφορά και σε εξωτερικούς παράγοντες, ενώ λιγότερο από το 1% οφείλεται σε τεχνικά ελαττώματα, με τα προβλήματα ελαστικών να αποτελούν το συχνότερο τεχνικό ελάττωμα.
Πρόσφατη μελέτη του γερμανικού ερευνητικού ινστιτούτου FKA επιβεβαιώνει ότι λιγότερο από το 1% των θανατηφόρων ατυχημάτων οφείλεται σε τεχνικά ελαττώματα, ενώ αμφισβητεί την ανάγκη για πρόσθετες τροποποιήσεις του περιοδικού τεχνικού ελέγχου (PTI).
Τα ευρήματα
Τα νέα ευρήματα έρχονται την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει μια τροποποίηση της δέσμης μέτρων για την οδική ασφάλεια που θα πρόσθετε επαχθείς απαιτήσεις PTI για τους κατασκευαστές οχημάτων σε μια κρίσιμη στιγμή που ο κλάδος αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις.
Η μελέτη υπογραμμίζει ότι οι μελλοντικές κανονιστικές αλλαγές θα πρέπει να γίνονται με προσοχή. Η τροποποίηση του συστήματος PTI χωρίς κατάλληλη εξέταση θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος δοκιμών χωρίς να βελτιώσει την ασφάλεια. Οποιεσδήποτε νέες απαιτήσεις δοκιμών οχημάτων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της νομοθεσίας για την έγκριση τύπου και όχι των κανονισμών PTI.
Επιπλέον, οι κατασκευαστές οχημάτων παρέχουν ήδη εκτεταμένα δεδομένα για τις απαιτήσεις PTI βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ (κανονισμός 2019/621/ΕΕ). Ωστόσο, τα δεδομένα αυτά δεν αξιοποιούνται ευρέως από τους φορείς PTI, γεγονός που εμποδίζει την αποτελεσματική δοκιμή των σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων.
Αντί της επέκτασης των περιττών δοκιμών PTI, για την αποτελεσματική μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων η μελέτη συνιστά καλύτερη συλλογή δεδομένων σχετικά με τα αίτια των ατυχημάτων, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι απαιτήσεις σχεδιασμού και δοκιμών των οχημάτων αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανονισμών έγκρισης τύπου. Η εναρμόνιση των πρακτικών PTI σε ολόκληρη την ΕΕ θα διευκόλυνε επίσης τη συμμόρφωση και την ανταλλαγή δεδομένων.