Επίσημο: Η Alfa Romeo Milano μετονομάζεται σε Junior

Η διαμάχη με την ιταλική κυβέρνηση για το όνομα, φέρνει στο προσκήνιο ένα θρυλικό όνομα από το παρελθόν

Το ντεμπούτο της Alfa Romeo Milano στις 10 Απριλίου είχε δημιουργήσει μεγάλη αντιπαράθεση γύρω από το όνομα που δόθηκε στο πρώτο (επίσης) ηλεκτρικό B-SUV του κατασκευαστή από το Μπισκιόνε. Σύμφωνα με ορισμένα μέλη της ιταλικής κυβέρνησης, και κυρίως με τον υπουργό Επιχειρήσεων και Made in Italy Adolfo Urso, το όνομα παραβίαζε τους ιταλικούς κανονισμούς που αφορούν το Sounding, καθώς παράγεται στην Πολωνία, ενώ συνδυάζει ένα όνομα που θυμίζει έντονα την ιταλική επικράτεια. Το θέμα κατέληξε να οδηγήσει τον Jean-Philippe Imparato, και ολόκληρη την ομάδα του, σε μια πραγματική αλλαγή του ονόματος: η Alfa Romeo Milano θα ονομάζεται τελικά Alfa Romeo Junior.

Το γεγονός ότι το όνομα του B-SUV κρίθηκε ότι είναι “παράνομο”, θυμίζει τον νόμο του 2003 περί ιταλικού ηχητικού σήματος που επικαλέστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος ο υπουργός Urso (ο οποίος αναφέρθηκε στο άρθρο 4 παράγραφος 49 του νόμου 350/2003, άρθρο 517 του ποινικού κώδικα), σύμφωνα με το οποίο “ένα αυτοκίνητο που ονομάζεται Milano δεν μπορεί να παράγεται στην Πολωνία”, ο οποίος στη συνέχεια πρόσθεσε ότι “ένα αυτοκίνητο που ονομάζεται Milano πρέπει να παράγεται στην Ιταλία, διαφορετικά δίνει μια λανθασμένη ένδειξη που δεν επιτρέπεται από την ιταλική νομοθεσία”.

Απόφαση Imparatto

Σίγουρα η είδηση για την αλλαγή του ονόματος από το Biscione μοιάζει εντυπωσιακή, ειδικά αν συγκριθεί με το γεγονός ότι το B-SUV παρουσιάστηκε επίσημα μόλις πριν από πέντε ημέρες. Εκείνος που συγκάλεσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου πριν από λίγο ήταν ο CEO της Alfa Romeo, Jean-Philippe Imparato, για να ορίσει την αλλαγή του ονόματος στην Alfa Romeo Milano. Με την ευκαιρία αυτή, όπως ανέφερε μέσω του LinkedIn ο συντάκτης του Quattroruote, Gian Luca Pellegrini, ο Jean-Philippe Imparato παραδέχθηκε ότι “κατά τη γνώμη μας δεν υπάρχει παραβίαση του ιταλικού νόμου περί ηχητικών σημάτων. Ωστόσο, αισθάνθηκα αμφιβολίες και αβεβαιότητες σε διοικητικό επίπεδο, γι’ αυτό και κάνουμε αυτή τη χειρονομία επειδή δεν κάνουμε πολιτική, αλλά επιχειρηματικά”. Ο Imparato πρόσθεσε επίσης ότι, δεδομένου ότι το όνομα Μιλάνο είχε επιλεγεί στις 13 Δεκεμβρίου 2023 και το υπουργείο το γνώριζε, “κανείς δεν μας είχε πει τίποτα- η διαμάχη προέκυψε την επομένη της παρουσίασης”.

Έτσι, υπάρχει επιστροφή σε ένα ιστορικό όνομα για τη μάρκα που είχε επίσης κρυφοκοιτάξει ανάμεσα στα παπαγαλικά για αυτό το νέο B-SUV. Η Alfa Romeo Milano, την οποία σύντομα θα πρέπει να ονομάσουμε Junior, ανατρέχει έτσι στο 1966, όταν έκανε το ντεμπούτο της η Giulia GT 1300 Junior- ένα μοντέλο που προοριζόταν για ένα νεανικό κοινό χάρη σε μια βασική διάταξη που προέβλεπε τη χρήση του τετρακύλινδρου δικύλινδρου 1.3 με 89 ίππους. Τώρα πρέπει απλώς να περιμένουμε περαιτέρω επίσημες ανακοινώσεις από την Alfa Romeo.

Το γεγονός θα μείνει χαραγμένο στην ιστορία της μάρκας

Πριν από λίγα λεπτά η Alfa Romeo ανακοίνωσε επίσημα την αλλαγή του ονόματος της Alfa Romeo Milano, η οποία γίνεται πλέον Alfa Romeo Junior. Ένα μήνυμα που δεν είναι καθόλου αμφιλεγόμενο, στο οποίο ο κατασκευαστής παραδέχεται ότι “παρόλο που πιστεύουμε ότι το όνομα Milano σέβεται όλες τις νομικές απαιτήσεις, και λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν πιο επίκαιρα θέματα από το όνομα ενός νέου αυτοκινήτου, η Alfa Romeo αποφάσισε να αλλάξει το όνομα από Milano σε Alfa Romeo Junior, με σκοπό την προώθηση ενός κλίματος ηρεμίας και εκτόνωσης”, ευχαριστώντας επίσης “την κυβέρνηση για τη δωρεάν δημοσιότητα που προκάλεσε αυτή η συζήτηση”.

Ο Jean-Philippe Imparato, από την άλλη πλευρά, παραδέχθηκε ότι αυτό το επεισόδιο “θα μείνει χαραγμένο στην ιστορία της μάρκας”, προσθέτοντας ότι η απόφαση για την αλλαγή απορρέει από την επιθυμία “να διατηρήσουμε τα θετικά συναισθήματα που πάντα δημιουργούσαν τα προϊόντα μας και να αποφύγουμε κάθε είδους διαμάχη”.