Live the Movement in the streets
500

In the Arena of Tomorrow, the new electric 500

Εγκαινιάστηκε η λειτουργία της “Arena Del Futuro” («Αρένα του Μέλλοντος»), της πίστας που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της Stellantis για τη δοκιμή ηλεκτρικών αυτοκινήτων με επαγωγική φόρτιση

 

500Μετά από χρόνια εντατικών ερευνών, η πίστα “Arena Del Futuro” -που βρίσκεται δίπλα στον αυτοκινητόδρομο A35, ο οποίος ενώνει τη Μπρέσια με το Μιλάνο- είναι έτοιμη να αξιοποιηθεί με τη συμβολή της Stellantis. Η εγκατάσταση θα έχει ως σκοπό την έρευνα πάνω στην καινοτόμα τεχνολογία της δυναμικής επαγωγικής φόρτισης.

Μετά την αναγνώριση των τεχνολογιών φόρτισης μέσω του οδοστρώματος και των τελικών ρυθμίσεων στη σχεδίαση της πίστας, η 3η φάση του προγράμματος ξεκινά με την εστίαση πλέον να βρίσκεται στη δοκιμή των τεχνολογιών. Η λειτουργία της πίστας μήκους 1.050 μέτρων εγκαινιάστηκε με επιτυχία, με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1 MW να επιτρέπει τη χρήση της “Arena del Futuro” ως ενός καινοτόμου πεδίου δοκιμών για τη διαδικασία φόρτισης αυτοκινήτων ενώ αυτά βρίσκονται εν κινήσει.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις δοκιμές θα παίξει το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό FIAT 500, το οποίο αποτελεί μια καινοτόμα πρόταση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης, αποτελώντας τη δημοφιλέστερη πρόταση στην κατηγορία του στην Ευρώπη. Ήδη, τη θρυλικό μοντέλο έχει καλύψει αρκετές εκατοντάδες χιλιομέτρων δοκιμών σε αυτή τη «φουτουριστική αρένα» με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Στόχος είναι να διερευνηθεί πως η δυναμική επαγωγική φόρτιση (DWPT – Dynamic Wireless Power Transfer) θα μπορέσει να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων και ως εκ τούτου στη μείωση των εκπομπών ρύπων προς το περιβάλλον από τις μεταφορές. Για τις δοκιμές που αφορούν σε μεγαλύτερα οχήματα, χρησιμοποιείται ένα ηλεκτρικό λεωφορείο Iveco E-Way.

ArenaDelFuturo1 Στην Αρένα του Αύριο, το νέο ηλεκτρικό 500

Η συμμετοχή της Stellantis σε αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα υπογραμμίζει τη στρατηγική εξηλεκτρισμού του Ομίλου, όπως αυτή παρουσιάστηκε στις 8 Ιουλίου 2021 κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης EV Day. Στόχος είναι οι χρήστες να απολαμβάνουν όχι μόνο καινοτόμα οχήματα με μεγάλη αυτονομία και ταχύτατη φόρτιση, αλλά συνολικά ένα οικοσύστημα υπηρεσιών που θα καλύπτουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες τους. Έως το 2025, η Stellantis, στοχεύει να επενδύσει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ στην ηλεκτροκίνηση και την ανάπτυξη λογισμικού, υποστηρίζοντας τα πλάνα προστασίας του πλανήτη και παράλληλα προσφέροντας κορυφαία επίπεδα ικανοποίησης πελατών.

«Πρόκειται για μια καινοτόμα λύση που δίνει πειστική απάντηση στα θέματα της αυτονομίας και της φόρτισης», σημείωσε η κ. Anne-Lise Richard, Επικεφαλής σε Παγκόσμιο επίπεδο του τομέα e-Mobility της Stellantis. Σε συνέχεια των ανακοινώσεων που έγιναν στην EV Day τον περασμένο Ιούλιο, η κ. Anne-Lise Richard συμπλήρωσε: «Επιταχύνουμε το ρόλο μας στη διαμόρφωση της αυτοκίνησης του μέλλοντος. Η τεχνολογία DWPT δείχνει how βρίσκεται at right street on To καλύψουμε on ανάγκες of πελατών. Η φόρτιση των οχημάτων ενώ αυτά βρίσκονται εν κινήσει προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα ως προς το χρόνο φόρτισης και το μέγεθος των μπαταριών.»

Τα οφέλη που μπορεί να προσφέρουν συστήματα όπως το DWPT θα συμβάλουν στον να πετύχει η Stellantis τους φιλόδοξους στόχους της που ανακοινώθηκαν στο EV Day: περισσότερες από το 70% των πωλήσεων του Ομίλου στην Ευρώπη και περισσότερες από το 40% στις Η.Π.Α. να προέρχονται από οχήματα χαμηλών ρύπων (LEV) έως το 2030.

Με το σύστημα DWPT, τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να φορτίζουν ασύρματα ενώ κινούνται στις ηλεκτροδοτούμενες λωρίδες, με τις σχετικές υποδομές να βρίσκονται κάτω από την άσφαλτο. Η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα οχήματα που φέρουν τον κατάλληλο αποδέκτη, ο οποίος μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια από το οδόστρωμα στην μπαταρία του αυτοκινήτου. Την ίδια στιγμή, το σύστημα θα συνεργάζεται με προηγμένες λύσεις συνδεσιμότητας συμβάλλοντας και στην ασφάλεια τον οχημάτων που κινούνται κατά μήκος της εγκατάστασης. Τέλος, η επιφάνεια του οδοστρώματος με την κατάλληλα προεργασία θα προσφέρει υψηλή αντοχή, χωρίς συμβιβασμούς όσον αφορά στην αποδοτικότητα και την επαγωγική φόρτιση.

Η σημαντικότητα του προγράμματος “Arena Del Futuro”, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το νέο ηλεκτρικό FIAT 500, τονίστηκε και από το περιοδικό Time, το οποίο συμπεριέλαβε αυτή την τεχνολογική καινοτομία στον τομέα των μεταφορών στις 100 πιο σημαντικές εφευρέσεις του 2021.