Βρισκόμαστε στον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. Ο στρατός του Δαρείου του Ά, έχει στρατοπεδεύσει στο Μαραθώνα, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από την Αθήνα. Ο αρχηγός της αθηναϊκής δύναμης, ο Μιλτιάδης, κλείνει τις εξόδους των στενών του Μαραθώνα και ετοιμάζεται για τη σύγκρουση με τους Πέρσες, σε μια από τις σημαντικότερες στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας, τη Μάχη του Μαραθώνα. Ο Μιλτιάδης, μαζί με τους άλλους Αθηναίους στρατηγούς, αποφασίζουν να ζητήσουν βοήθεια από τους Λακεδαιμόνιους. “Επιστρατεύουν” για τη δουλειά, έναν Αθηναίο ταχυδρόμο. Him Φειδιππίδη. Ο Φειδιππίδης ξεκινά άμεσα και, μέσα σε δύο μόλις μέρες, διατρέχει την απόσταση των 210 χιλιομέτρων…
Στην ανάμνηση αυτού του άθλου του Φειδιππίδη (ο οποίος κατά κάποιες πηγές ήταν αυτός που είπε το “Νενικήκαμεν” και κατά παράκλησή του χτίστηκε ο ναός του Πανός κάτω από την Ακρόπολη) έχει καθιερωθεί, στα σύγχρονα χρόνια, το Σπάρταθλον. Ωραία όλα αυτά, αλλά τι σχέση έχουν με ένα αυτοκινητιστικό site;
Fast Forward στην Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου του 2019. Στους πρόποδες του ιερού βράχου της Ακρόπολης Αθηνών, δίνεται η εκκίνηση του 370ου Σπάρταθλου. Περίπου 400 δρομείς από 50 χώρες από όλα τα σημεία του πλανήτη, μεταξύ αυτών και 60 Έλληνες, ξεκίνησαν το μακρύ δρομικό ταξίδι των 246 χιλιομέτρων, τερματίζοντας μετά από το πολύ 36 ώρες συνεχούς τρεξίματος, στο άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα στη Σπάρτη.
Η Nissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε., ως επίσημος χορηγός του 37ου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, παραχώρησε στόλο αυτοκινήτων. Στόχος, να καλύψει τις μετακινήσεις του προσωπικού της ιστορικής αθλητικής διοργάνωσης, που διεξήχθη στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου. Γιατί, δεν είναι όλοι… Φειδιππίδης. Ένα εντυπωσιακό μαύρο Navara, έτοιμο να βουτήξει στις πιο δύσκολες διαδρομές και να σηκώσει βάρη, ένα Qashqai, a Micra και άλλα μοντέλα της ιαπωνικής μάρκας, “πάτησαν” στα βήματα του Έλληνα υπεραθλητή, βοηθώντας στην ολοκλήρωση της διοργάνωσης.
Ο στόλος της Nissan έδωσε το “παρών” στον ιστορικό αγώνα
Και, μην κοιτάς που το Σπάρταθλον δεν έχει τη φοβερή κάλυψη και δεν είναι “μόδα”. Είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη, κάθε χρόνο στην Ελλάδα και είναι τεράστιας σημασίας, καθώς πρόκειται για έναν από τους πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος, λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.
Επ’ αυτού, για τη διαδρομή του Φειδιππίδη στη Σπάρτη, από την Αθήνα, ο Ηρόδοτος γράφει:
Ο τερματισμός του Σπάρταθλου γίνεται μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα
“Καὶ πρῶτα μὲν ἐόντες ἔτι ἐν τῷ ἄστεϊ οἱ στρατηγοὶ ἀποπέμπουσι ἐς Σπάρτην κήρυκα Φιλιππίδην, Ἀθηναῖον μὲν ἄνδρα, ἄλλως δὲ ἡμεροδρόμην τε καὶ τοῦτο μελετῶντα· τῷ δή, ὡς αὐτός τε ἔλεγε Φιλιππίδης καὶ Ἀθηναίοισι ἀπήγγελλε, περὶ τὸ Παρθένιον ὄρος τὸ ὑπὲρ Τεγέης ὁ Πὰν περιπίπτει. βώσαντα δὲ τὸ οὔνομα τοῦ Φιλιππίδεω τὸν Πᾶνα Ἀθηναίοισι κελεῦσαι ἀπαγγεῖλαι, δι᾽ ὅ τι ἑωυτοῦ οὐδεμίαν ἐπιμέλειαν ποιεῦνται, ἐόντος εὐνόου Ἀθηναίοισι καὶ πολλαχῇ γενομένου σφι ἤδη χρηστοῦ, τὰ δ᾽ ἔτι καὶ ἐσομένου. καὶ ταῦτα μὲν Ἀθηναῖοι, καταστάντων σφι εὖ [ἤδη] τῶν πρηγμάτων, πιστεύσαντες εἶναι ἀληθέα ἱδρύσαντο ὑπὸ τῇ ἀκροπόλι Πανὸς ἱρόν, καὶ αὐτὸν ἀπὸ ταύτης τῆς ἀγγελίης θυσίῃσί τε ἐπετείοισι καὶ λαμπάδι ἱλάσκονται“.
Άγαλμα του Φειδιππίδη στη λεωφόρο Μαραθώνος
*Tip: Πρώτος τερμάτισε ο Bodis Tamas, από την Ουγγαρία, που κάλυψε την επίμαχη απόσταση στον εξαιρετικό χρόνο των 23 ωρών και 29 λεπτών.
*Tip2: Ο Φειδιππίδης έφτασε έγκαιρα στη Σπάρτη, όπου όμως οι Λακεδαιμόνιοι του είπαν ότι μπορούν να στείλουν στρατό μετά από την πανσέληνο. Έτσι, ο δρομέας ξαναγύρισε τρέχοντας στην Αθήνα για να πει τα νέα και, στη διαδρομή, όπως είπε, συνάντησε τον Πάνα. 200+200 χιλιόμετρα, δεν είναι τίποτα, ε;
*Tip3: Όπως θα έμαθες, οι Αθηναίοι και οι Πλαταιείς κατατρόπωσαν τους Πέρσες στη Μάχη του Μαραθώνα.