Γίνε εφευρέτης φτιάχνοντας λογισμικό για drones, για να βοηθήσεις τις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης και κέρδισε 100.000 δολάρια!

Γίνε ο εφευρέτης για την Ford, και αυτή θα γίνει ο ευεργέτης σου…

Η Ford και η κατασκευάστρια drone DJI ανοίγουν νέους δρόμους με ένα ευφυές λογισμικό επικοινωνίας οχήματος με drone στο πλαίσιο του διαγωνισμού DJI Developer Challenge 

Το DJI Developer Challenge στοχεύει στη δημιουργία ενός συστήματος άμεσης επόπτευσης για χρήση από τον ΟΗΕ σε περιοχές πληγείσες από καταστροφές.

Μία ακόμα καινοτομία του σχεδίου Ford Smart Mobility που θα οδηγήσει την εταιρία στο επόμενο επίπεδο συνδεσιμότητας, μετακίνησης, αυτόνομων οχημάτων, εμπειρίας πελατών & διαχείρισης δεδομένων  

Οραματιζόμενες ένα κόσμο με αποδοτικότερη επικοινωνία μεταξύ οχημάτων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), η Ford και η DJI ανακοίνωσαν το DJI Developer Challenge. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό μέσα από τον οποίο θα αναδειχτεί το λογισμικό μιας τέτοιας τεχνολογίας.

Σε συνεργασία με τη DJI, πρωτοπόρο σε επαγγελματικά συστήματα drone και λογισμικό, η Ford καλεί επίδοξους εφευρέτες να σχεδιάσουν συστήματα επικοινωνίας οχήματος με drone χρησιμοποιώντας τα Ford SYNC® AppLink ή OpenXC. Στόχος είναι η δημιουργία ενός συστήματος για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών το οποίο θα εποπτεύει περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δυσπρόσιτες ακόμα και για τα πιο ευέλικτα οχήματα. 

Η τεχνολογία θα επιτρέπει στις ομάδες διάσωσης των Ηνωμένων Εθνών σε περιπτώσεις σεισμών ή τσουνάμι να στέλνουν άμεσα drones που θα χαρτογραφούν και θα εκτιμούν τις ζημιές στις πληγείσες περιοχές – όλα από την καμπίνα ενός Ford.

«Στη Ford, λανσάρουμε καινοτομίες σε κάθε τομέα της επιχείρησής μας, θέλοντας να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των ανθρώπων,» δήλωσε ο Ken Washington, Ford vice president, Research & Advanced Engineering. «Μέσα από τη συνεργασία με τη DJI και τον ΟΗΕ μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε τη διαφορά με συνεργαζόμενα οχήματα και drones για το κοινό καλό.»

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό μπορούν να επισκεφθούν το σύνδεσμο http://developer.dji.com/challenge2016. Ο νικητής θα λάβει έπαθλο ως 100.000 δολάρια.

Ο διαγωνισμός αποτελεί τμήμα του σχεδίου Ford Smart Mobility που θα οδηγήσει την εταιρία στο επόμενο επίπεδο συνδεσιμότητας, μετακίνησης, αυτόνομων οχημάτων, εμπειρίας πελατών και διαχείρισης δεδομένων.

Ένα όχημα Ford γίνεται σταθμός βάσης drone

Οι προγραμματιστές καλούνται να δημιουργήσουν ένα λογισμικό που θα επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ ενός οχήματος  και ενός drone σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα ταχείας ενεργοποίησης & επόπτευσης ιδανικά θα πρέπει να λειτουργεί ως εξής:

Σε περιπτώσεις καταστροφών, μία ομάδα άμεσης επέμβασης θα οδηγεί ένα όχημα όσο γίνεται πιο κοντά στη ζώνη που έχει πληγεί από σεισμό ή τσουνάμι. 

Από την οθόνη αφής του Ford SYNC® 3, ο οδηγός θα μπορεί να αναγνωρίζει μία περιοχή-στόχο και να εκτοξεύει ένα drone το οποίο θα πετά πάνω από την πληγείσα περιοχή, βιντεοσκοπώντας και εντοπίζοντας επιζώντες με φωτογραφίες σε κοντινά πλάνα. 

Χρησιμοποιώντας το smartphone του οδηγού, το όχημα θα δημιουργεί ένα σύνδεσμο σε πραγματικό χρόνο μεταξύ drone, οχήματος και υπολογιστικού νέφους (cloud) με σκοπό την ανταλλαγή δεδομένων. Το όχημα θα μπορεί να συνεχίζει σε ένα νέο προορισμό και το drone θα ενημερώνεται με σχετικές συντεταγμένες ώστε να επιστρέφει στη βάση του. 

Για να πετύχουν τη συνεχή επικοινωνία του οχήματος με το drone, οι διαγωνιζόμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν δεδομένα του οχήματος διαθέσιμα μέσω SYNC AppLink ή της πλατφόρμας OpenXC.

Αν και το εν λόγω project έχει συγκεκριμένη αποστολή, το λογισμικό μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τομείς όπως γεωργία, δασοκομία, κατασκευές, επιθεώρηση γεφυρών, αναζήτηση & διάσωση και πολλά ακόμα εργασιακά περιβάλλοντα με δυσκολία πρόσβασης. 

Ford Developer Program

Αυτός ο διαγωνισμός για την εξέλιξη λογισμικού drone είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα καινοτομίας που επιχειρεί η Ford μέσω του Ford Developer Program, το οποίο παρουσιάστηκε στη έκθεση Consumer Electronics Show  (CES) το 2013. 

Αξιοποιώντας το Ford AppLink και την πλατφόρμα OpenXC, η εταιρία καλεί ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν το πρώτο ολοκληρωμένο ‘οικοσύστημα’ προγραμματιστών στη βιομηχανία αυτοκινήτου.