Live η Κίνηση στους δρόμους
20170411 195432 Ανακαλύπτουμε το γαλλικό DNA του Renault Kadjar

Ανακαλύπτουμε το γαλλικό DNA του Renault Kadjar

20170411 195432 Ανακαλύπτουμε το γαλλικό DNA του Renault Kadjar

Όταν η Renault παρουσίασε το crossover που ονόμασε Kadjar, πολλοί σκέφτηκαν ότι πρόκειται για “κλώνο” του Qashqai. Η πορεία, όπως και η επαφή μαζί του, έδειξε πως οι Γάλλοι ναι μεν χρησιμοποίησαν την “συνταγή” του best seller της Nissan, “δανειζόμενοι” τα μηχανικά μέρη και την πλατφόρμα CMF C/D, αλλά “έχτισαν” επάνω της, αφήνοντας τη σφραγίδα τους.


kadjar1 Ανακαλύπτουμε το γαλλικό DNA του Renault KadjarΑυτή την εβδομάδα, οδηγούμε το Kadjar 1,5 Energy dCi 110hp Dynamic. Το μοντέλο, από την πρώτη ματιά και την πρώτη επαφή, κάνει σαφές πως δεν θέλει να είναι ένα ακόμα συντηρητικό crossover, αλλά απευθύνεται και σε πιο νεανικά -στην καρδιά- κοινά. Γιατί, οι Γάλλοι σκέφτηκαν πως και οι αγοραστές αυτής της κατηγορίας δικαιούνται να έχουν μια “γεύση” από Renault.
20170411 195310 Ανακαλύπτουμε το γαλλικό DNA του Renault KadjarΤούτο το αποδεικνύει περίτρανα και η σχεδίαση του Kadjar. Μυώδη φτερά, τα οποία ενώνονται με αρμονικές καμπύλες με το υπόλοιπο αμάξωμα, επιθετική μάσκα στην οποία δεσπόζει το τεράστιο σήμα της Renault, “φουσκωμένοι” προφυλακτήρες, ευμεγέθη, καλοσχεδιασμένα φωτιστικά σώματα. Αν κάτι δεν λείπει από το Kadjar, σίγουρα αυτό είναι η (γαλλική) φινέτσα!
Renault Kadjar 15 dci 14 Ανακαλύπτουμε το γαλλικό DNA του Renault KadjarΣτο εσωτερικό, η εικόνα αλλάζει. Η Renault έχει αποφύγει τις ακρότητες και έχει προτιμήσει την αισθητική λιτότητα. Ο οδηγός, που μπαίνει στο μοντέλο χρησιμοποιώντας την κλασική “κάρτα” της Renault, (αντί για κλειδί) κάθεται μπροστά από το τριάκτινο τιμόνι με το σήμα της μάρκας, αντικρύζει τον πλήρη πίνακα οργάνων που αλλάζει αποχρώσεις και ενδείξεις, δίνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ενώ στη μέση του ταμπλό υπάρχει μια οθόνη αφής 7 ιντσών που έχει συγκεντρωμένες όλες τις απαραίτητες λειτουργίες και ρυθμίσεις του αυτοκινήτου και, κάτω από αυτή, τα χειριστήρια του κλιματισμού.
kadjarint Ανακαλύπτουμε το γαλλικό DNA του Renault KadjarΟι Γάλλοι φαίνεται καλά πως η συνταγή που είχαν στο νού τους ήταν “λιτό και πρακτικότερο”. Το Kadjar είναι ευρύχωρο και μπορεί να φιλοξενήσει εύκολα πέντε επιβάτες για μακρύ ταξίδι χωρίς… αγκαλιές και παράπονα, ενώ… τσακωμοί δεν θα υπάρχουν και για τα μικροαντικείμενά τους. Παντού υπάρχουν θήκες και βολικοί αποθηκευτικοί χώροι στο εσωτερικό, ικανοί να χωρέσουν 30 λίτρα από πράγματα, ενώ πρόβλεψη υπάρχει και για τα ψιλά, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα και να μη χτυπούν (because διόδια).
kadjarboot Ανακαλύπτουμε το γαλλικό DNA του Renault KadjarΟ δε χώρος αποσκευών έχει μέγεθος 472 λίτρων και, περιττό να πούμε πως κάνει για… μετακόμιση, αν και θα μπορούσε να έχει λίγο χαμηλότερο κατώφλι φόρτωσης. Παρεμπιπτόντως, αυτό με τη μετακόμιση δεν είναι τυχαίο. Ρίχνοντας τα πίσω καθίσματα (απλά τραβώντας δύο χειρολαβές στον χώρο αποσκευών) το πορτ μπαγκάζ μπορεί να πάρει αντικείμενα μήκους ως και 2,5 μέτρων, ενώ η συνολική του χωρητικότητα εκτοξεύεται στα 1478 λίτρα.
kadrearseats Ανακαλύπτουμε το γαλλικό DNA του Renault KadjarΕπειδή μιλάμε για γαλλικό μοντέλο, θα ήταν… ιεροσυλία το Kadjar να μην έχει άνετα καθίσματα και να μην έχει βολική θέση οδήγησης. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για όλους τους επιβάτες.

        Πώς πάει;

Το μοντέλο της δοκιμής μας, φοράει τον 1.500άρη πετρελαιοκινητήρα Energy dCi των 110 ίππων (στις 4.000 σ.α.λ.) και 26,5 kgm/1.750 σ.α.λ. Μεταδίδει την κίνηση εμπρός, μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου 6 σχέσεων. Ο κινητήρας είναι ιδιαίτερα αποδοτικός και πρόθυμος από πολύ χαμηλά και δεν δυσκολεύεται σε καμία περίπτωση να κινήσει το αμάξωμα των 1430 κιλών.
kadjran Ανακαλύπτουμε το γαλλικό DNA του Renault KadjarΤο κιβώτιο με το σχετικά μακρύ αλλά σαφές κούμπωμα, έχει σωστή κλιμάκωση για σβέλτη και οικονομική κίνηση εντός και εκτός πόλης, ώστε να εκμεταλλεύεται τη ροπή του άμεσου μοτέρ.

Από τα πρώτα μέτρα, διαπιστώνεις την πολύ καλή ποιότητα κύλισης που έχει το Kadjar, το  oποίο με “όπλα” την καλή ηχομόνωση, την απόσταση των 20 εκατοστών από το έδαφος και τη διαδρομή των αναρτήσεων, απορροφά ικανοποιητικά τις πάμπολλες ανωμαλίες των ελληνικών δρόμων, χωρίς να μεταφέρουν στην καμπίνα τους θορύβους και το… μαρτύριο που τραβούν οι 17άρηδες τροχοί του, όπως και οι τροχοί κάθε αυτοκινήτου σε αυτή τη χώρα.
kajfi Ανακαλύπτουμε το γαλλικό DNA του Renault KadjarΤα πρώτα 100 χ.α.ω. από στάση έρχονται σε λιγότερα από 12 δευτερόλεπτα (11,9, για την ακρίβεια) και στην πορεία το Renault Kadjar δεν “ξεμένει” από δύναμη μέχρι τα 181 χ.α.ω. που είναι η τελική του ταχύτητα (0-1000 m σε 33,5 δευτερόλεπτα).

Όταν το πιέσεις, θα πάρει λογικές για crossover κλίσεις, οι οποίες ωστόσο δεν θα τρομάξουν, θα προειδοποιήσουν εγκαίρως ότι πλησιάζει το όριο (εκεί που θα σε μαζέψουν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας). Άλλωστε, το Kadjar δεν αντιδρά νευρικά και απότομα ακόμα και όταν πιεστεί πολύ. Το ελαφρύ και άνετο για την πόλη τιμόνι κατευθύνει άμεσα το εμπρός μέρος και το πίσω ακολουθεί χωρίς… δράματα. Τα δε φρένα του, επιβραδύνουν επαρκέστατα το αμάξωμα και δεν εμφανίζουν σημάδια κόπωσης υπό όλες τις συνθήκες.
20170411 195205 Ανακαλύπτουμε το γαλλικό DNA του Renault KadjarΤο μοντέλο μπορεί να προσφέρει άνετο και γρήγορο ταξίδι, αλλά και αστικές διαδρομές με τα ίδια χαρακτηριστικά, καθώς οι αναρτήσεις του έχουν βρει τη χρυσή τομή μεταξύ της άνεσης και του κρατήματος.
Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, το Kadjar τα πάει όπως θα περίμενες, δηλαδή πάρα πολύ καλά. Σε μια διαδρομή που συνδύαζε αστικές διαδρομές και συνθήκες έντονης πίεσης, η κατανάλωσή του δεν ξεπέρασε τα 6,9 λίτρα/100 χιλιόμετρα (η Renault δίνει 4,1 για κύκλο πόλης και 3,8 για μικτό, νούμερα που δεν είναι άπιαστα για κάποιον που δεν έχει το βαρύ δεξί πόδι του γράφοντα). Σε συνδυασμό με το start/stop -το οποίο ωστόσο ίσως να έπρεπε να είναι πιο σβέλτο στην επανεκκίνηση- η οικονομία που επιτυγχάνεται στο καύσιμο θα ικανοποιήσει και τον πλέον απαιτητικό.
IMG 9380 400x266 1 Ανακαλύπτουμε το γαλλικό DNA του Renault KadjarΕν κατακλείδι, το Kadjar, δεν είναι απλά άλλη μια πρόταση στην κατηγορία των crossover, αλλά ένα γαλλικό μοντέλο με ό,τι καλό συνεπάγεται το… DNA του, που έχει να περηφανεύεται την πληθώρα χώρων και λύσεων που παρέχει, το οικονομικό και δυνατό μοτέρ, την ευελιξία και την άνεση καθώς και την άριστη ποιότητα κύλισής του. Όλα αυτά, με ένα πακέτο πλήρους εξοπλισμού (η έκδοση Dynamic της δοκιμής μας είχε το σύστημα πολυμέσων R-Link 2, αυτόματο διζωνικό κλιματισμό με αισθητήρα ποιότητας αέρα, αισθητήρες παρκαρίσματος κ.ά), στα 27.090 ευρώ, αποτελεί μια πολύ καλή πρόταση.