Live η Κίνηση στους δρόμους
EUROPE FACTORY

Δασμοί Τραμπ στα εισαγόμενα αυτοκίνητα: Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις των φορέων της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας

Σε κοινή γραμμή Κομισιόν, ACEA και Clepa ενόψει της νέας κρίσης της αυτοκινητοβιομηχανίας

EUROPE FACTORY

Σοκ στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία με δασμούς 25% σε όλα τα αυτοκίνητα που παράγονται εκτός ΗΠΑ, έφεραν οι ανακοινώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας αναταράξεις στην διεθνή οικονομία με τον προστατευτισμό που επιβάλλει.

Ειδικότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την Τετάρτη διάταγμα για την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο που έχει σχεδιαστεί για να φέρει περισσότερες θέσεις εργασίας στη μεταποίηση στις ΗΠΑ.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από φορείς και Θεσμούς της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, επιβεβαιώνοντας την κοινή γραμμή Κομισιόν, ACEA και Clepa ενόψει της νέας κρίσης της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με περισσότερους δασμούς στην ΕΕ και τον Καναδά αν λειτουργήσουν εναντίον των ΗΠΑ με αντίποινα.

Κομισιόν: Πρώτα λύση με διαπραγμάτευση και μετά αντίμετρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τις ανακοινώσεις για τους δασμούς 25% που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές των αυτοκινήτων, δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει άμεση απάντηση από την πλευρά της Ευρώπης, καθώς θέλει πρώτα να προχωρήσουν οι συζητήσεις με την αμερικανική πλευρά, να δουν τις λεπτομέρειες των εξαγγελιών του Ντόναλντ Τραμπ και μετά να προχωρήσουν στην ανακοίνωση των μέτρων που θα λάβει.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμπόριο Όλοφ Γκιλ, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Κομισιόν, δήλωσε πως «προτεραιότητά μας είναι να βρούμε μια λύση με διαπραγμάτευση, που να λειτουργεί και για τις δύο πλευρές και που θα ενισχύει τις εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις, οι οποίες είναι από κάθε άποψη πολύτιμες και σημαντικές στον κόσμο». Παράλληλα, τόνισε πως αν και δεν θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άμεσα σε αντίμετρα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει «σταθερή, αναλογική και καλά διαβαθμισμένη απάντηση στις ΗΠΑ, στα «άδικα και αντιπαραγωγικά μέτρα, που κινούνται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση», όπως τόνισε.

Χρονοδιάγραμμα και αντίμετρα

Όπως δήλωσε ο κ. Γκιλ, «ο τελικός κατάλογος των προϊόντων επί των οποίων προτείνουμε στα κράτη μέλη μας να θέσουν αντίμετρα θα είναι καλά επιλεγμένος ώστε να δημιουργηθεί ο μέγιστος αντίκτυπος στα μέτρα των Ηνωμένων Πολιτειών και να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος εδώ, στην ευρωπαϊκή μας οικονομία». Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε πως Επιτροπή έλαβε απόφαση να ευθυγραμμίσει το χρονοδιάγραμμα των δύο σειρών των αντιμέτρων. «Ο λόγος για τον οποίο ευθυγραμμίσαμε τα χρονοδιαγράμματα ήταν για να μπορέσουμε να επιτύχουμε πιο αποτελεσματικά τη σωστή ισορροπία των προϊόντων των αντιμέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των παραγωγών, των εξαγωγέων και των καταναλωτών της ΕΕ». Τέλος, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η ευθυγράμμιση του χρονοδιαγράμματος παρέχεται περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, γεγονός που αποτελεί σημαντική πυξίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέλοντας να εξαντλήσει τα περιθώρια διαπραγμάτευσης.

ACEA: Οι αμερικανικοί δασμοί αυτοκινήτων θα πλήξουν ταυτόχρονα τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες και την αμερικανική παραγωγή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) ανησυχεί βαθύτατα από την ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ για πρόσθετους δασμούς στον κλάδο μας. Έρχεται σε μια στιγμή καμπής για τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας μας και καθώς ο σκληρός διεθνής ανταγωνισμός αυξάνεται.

«Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη στις τοπικές κοινότητες και δημιουργώντας τεράστια φορολογικά έσοδα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ», δήλωσε η γενική διευθύντρια της ACEA, Sigrid de Vries. «Καλούμε τον πρόεδρο Τραμπ να εξετάσει τις αρνητικές επιπτώσεις των δασμών όχι μόνο στις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και στην εγχώρια μεταποίηση των ΗΠΑ.

Οι δασμοί δεν θα επηρεάσουν μόνο τις εισαγωγές στις ΗΠΑ, ένα πρόστιμο που είναι πιθανό να πληρώσουν οι Αμερικανοί καταναλωτές, αλλά τα μέτρα για τα εξαρτήματα αυτοκινήτων θα πλήξουν επίσης τους κατασκευαστές αυτοκινήτων που παράγουν αυτοκίνητα στις ΗΠΑ για τις εξαγωγικές αγορές. Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές εξάγουν το 50% έως 60% των οχημάτων που κατασκευάζουν στις ΗΠΑ, συμβάλλοντας σημαντικά θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να αρχίσουν διάλογο για να βρουν άμεση λύση ώστε να αποτρέψουν τους δασμούς και τις επιζήμιες συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου.

Η ένωση κατασκευαστών εξαρτημάτων Clepa αυτοκινήτου ζητά “λύσεις” και όχι εμπορικούς φραγμούς

Ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος κατασκευαστών εξοπλισμού και εξαρτημάτων αυτοκινήτων (CLEPA) κάλεσε σήμερα τους φορείς χάραξης πολιτικής να δώσουν προτεραιότητα στην εξεύρεση λύσεων για τους εμπορικούς φραγμούς, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών ύψους 25% στα εισαγόμενα οχήματα.

«Οι δασμοί αυτού του ύψους θα διαταράξουν τη ροή αγαθών, θα αυξήσουν το κόστος παραγωγής και τελικά θα κάνουν τα αυτοκίνητα πιο ακριβά για τους καταναλωτές, ακόμη και στις ΗΠΑ», ανέφερε η CLEPA στην ανακοίνωσή της.

«Είναι μια απειλή για την οικονομική και βιομηχανική ανθεκτικότητα του δυτικού κόσμου», προειδοποίησε ο σύνδεσμος.

Νέες απειλές Τραμπ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε να επιβληθούν περαιτέρω δασμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά εάν συνεργαστούν «για να προκαλέσουν οικονομική ζημία» στις ΗΠΑ.

Σε ανάρτηση που έκανε αργά το βράδυ στο Truth Social, ο Τραμπ ανέφερε ότι σε ένα τέτοιο σενάριο θα τους επιβληθούν δασμοί μεγάλης κλίμακας «πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος». Το ευρώ μείωσε για λίγο ένα μικρό κέρδος και το καναδικό δολάριο υποχώρησε.

«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργαστεί με τον Καναδά προκειμένου να προκαλέσει οικονομική ζημιά στις ΗΠΑ, δασμοί μεγάλης κλίμακας, πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος, θα επιβληθούν και στους δύο, προκειμένου να προστατευθεί ο καλύτερος φίλος που είχε ποτέ η κάθε μία από αυτές τις δύο χώρες»! δημοσίευσε ο Τραμπ.

Η κίνηση αυτή θέτει τις βάσεις για περισσότερες δασμολογικές ενέργειες την επόμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των υποσχόμενων λεγόμενων αμοιβαίων δασμών στις 2 Απριλίου, που ενδέχεται να βαθύνουν τις εντάσεις με βασικούς εμπορικούς εταίρους. Στα σκαριά βρίσκονται επίσης άλλοι ειδικοί για κάθε κλάδο δασμοί, μεταξύ άλλων για την ξυλεία, τους ημιαγωγούς και τα φαρμακευτικά φάρμακα.

Γαλλία – Γερμανία υπέρ αντιποίνων

Η ΕΕ ετοιμάζει αντίμετρα ως απάντηση. Η Γαλλία προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χειρίζεται εμπορικά θέματα για το μπλοκ, να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά το πιο σκληρό εμπορικό όπλο της, το μέσο κατά του εξαναγκασμού, όπως ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τα εμπορικά μέτρα του Τραμπ, η ΕΕ έχει ανταλλάξει σημειώσεις με ορισμένους από τους ομοϊδεάτες συμμάχους της, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το μπλοκ συντονίζει τα αντίποινά του.

«Είναι πλέον ζωτικής σημασίας η ΕΕ να δώσει μια αποφασιστική απάντηση στους δασμούς – πρέπει να είναι σαφές ότι δεν θα υποχωρήσουμε μπροστά στις ΗΠΑ», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την Πέμπτη. «Απαιτείται δύναμη και αυτοπεποίθηση».

Τα τελευταία σχόλια του Τραμπ έρχονται μετά την επίσκεψη του Καναδού πρωθυπουργού Μαρκ Κάρνεϊ στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό για να προωθήσει μια στενότερη συμμαχία με τους Ευρωπαίους συμμάχους.

«Θέλω να διασφαλίσω ότι η Γαλλία και ολόκληρη η Ευρώπη συνεργάζεται με ενθουσιασμό με τον Καναδά, την πιο ευρωπαϊκή από τις μη ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Κάρνεϊ στο Παρίσι.

Η ΕΕ αναμένει ότι οι ανταποδοτικοί δασμοί του Τραμπ την επόμενη εβδομάδα θα είναι διψήφιοι σε όλο το μπλοκ, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις σκέψεις στις Βρυξέλλες. Οι αξιωματούχοι εκεί αναμένουν ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν έναν ενιαίο δασμολογικό συντελεστή για την ΕΕ στο σύνολό της, αντί να ορίσουν διαφορετικά επίπεδα ανά κράτος μέλος.

Ο επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, και ο επικεφαλής του γραφείου της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκαν με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ, τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Τζέιμσον Γκριρ και τον διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Κέβιν Χάσετ αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν την κατάσταση στο εμπόριο.

Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ σημείωσαν μικρή πρόοδο και η ΕΕ μπορεί να κάνει ελάχιστα πράγματα για να μην επιβληθούν οι εισφορές, δήλωσαν οι άνθρωποι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η απάντηση της ΕΕ στους αμερικανικούς δασμούς πιθανότατα δεν θα είναι άμεση, καθώς το μπλοκ θα πρέπει να αξιολογήσει τις λεπτομέρειες.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι αμοιβαίες εισφορές θα διορθώσουν μη δασμολογικά εμπόδια που θεωρεί άδικα, όπως οι εγχώριοι κανονισμοί και ο τρόπος με τον οποίο οι χώρες εισπράττουν φόρους, συμπεριλαμβανομένου του φόρου προστιθέμενης αξίας της ΕΕ. Η ΕΕ λέει ότι ο ΦΠΑ της είναι ένας δίκαιος φόρος χωρίς διακρίσεις που ισχύει εξίσου για τα εγχώρια και τα εισαγόμενα αγαθά.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι αμοιβαίες εισφορές θα είναι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες.

«Θα το κάνουμε σε όλες τις χώρες και θα το κάνουμε πολύ επιεικές», δήλωσε ο Τραμπ. «Νομίζω ότι ο κόσμος θα εκπλαγεί πολύ. Θα είναι, σε πολλές περιπτώσεις, μικρότερη από τον δασμό που μας χρεώνουν εδώ και δεκαετίες».

Η κατηγορία του Τραμπ κατά του τομέα των αυτοκινήτων πρόσθεσε περισσότερο πόνο σε μια βιομηχανία που αντιμετωπίζει δύσκολες προοπτικές στην Ευρώπη. Οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου μειώθηκαν κατά 3,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε 963.540 μονάδες, δήλωσε αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομία ώθησε τους καταναλωτές να συγκρατήσουν μεγαλύτερες αγορές.

Η Γερμανία είναι μακράν το πιο εκτεθειμένο κράτος μέλος της ΕΕ, από την άποψη των τιμολογίων αυτοκινήτων. Οι ΗΠΑ εισήγαγαν πέρυσι νέα οχήματα αξίας 24,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη χώρα, σχεδόν το ήμισυ των 52,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που στάλθηκαν συνολικά από το μπλοκ.

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που επηρεάζονται

Η Porsche AG και η Mercedes-Benz Group AG θα πληγούν περισσότερο από την τελευταία εμπορική ομοβροντία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αντιμετωπίζοντας πιθανό πλήγμα ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) από τους νέους δασμούς των ΗΠΑ στα εισαγόμενα αυτοκίνητα.

Αν και ο Όμιλος Volkswagen και ο Όμιλος BMW είναι κάπως απομονωμένοι επειδή και οι τρεις κατασκευάζουν αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, οι εταιρείες στέλνουν εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα υψηλής αξίας στη χώρα κάθε χρόνο. Αρκετές ευρωπαϊκές μάρκες, συμπεριλαμβανομένης της Ferrari, εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τις εισαγωγές.

Άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που επηρεάζονται από τους υψηλότερους δασμούς στα αυτοκίνητα που εισάγονται από την ΕΕ είναι η Stellantis, η κατασκευάστρια εταιρεία των Jeep, Alfa Romeo και Fiat, η Jaguar Land Rover της Tata Motors Ltd. και η Volvo Car.