Live η Κίνηση στους δρόμους
P90422226 highRes 3 Βιώσιμα ελαστικά για την BMW X5 Plug-in Hybrid

Βιώσιμα ελαστικά για την BMW X5 Plug-in Hybrid

P90422226 highRes 3 Βιώσιμα ελαστικά για την BMW X5 Plug-in Hybrid

  Το BMW Group επιταχύνει τις δραστηριότητές του στον τομέα της βιωσιμότητας, και γίνεται ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο που εφοδιάζει τα οχήματά του με ελαστικά από πιστοποιημένο φυσικό καουτσούκ και ρεγιόν, ένα υλικό βασισμένο στο ξύλο για την ενίσχυση των ελαστικών. Η εταιρεία θα προμηθεύεται ελαστικά 22 ιντσών σε πρώτη φάση αποκλειστικά από την Pirelli και από φέτος τον Αύγουστο θα τα χρησιμοποιεί στην BMW X5 xDrive45e Plug-in-Hybrid. Η πιστοποίηση των φυτειών καουτσούκ και της περίπλοκης εφοδιαστικής αλυσίδας για το φυσικό καουτσούκ και το ρεγιόν πραγματοποιείται σύμφωνα με τα αυστηρά πρότυπα του ανεξάρτητου οργανισμού Forest Stewardship Council (FSC).

  «Ως premium κατασκευαστής, το ΒMW Group φιλοδοξεί να δείξει το δρόμο προς τη βιωσιμότητα και να αναλάβει ευθύνη», δήλωσε ο Dr. Andreas Wendt, μέλος Δ.Σ. της BMW AG υπεύθυνος τμήματος Αγορών και Δικτύου Προμηθευτών. «Έχουμε δεσμευτεί στη βελτίωση της καλλιέργειας του φυσικού καουτσούκ και στην αύξηση της διαφάνειας στο δίκτυο προμηθευτών από το 2015. Η χρήση ελαστικών από πιστοποιημένο φυσικό καουτσούκ είναι ένα πρωτοποριακό επίτευγμα για τη βιομηχανία μας. Με αυτό τον τρόπο, βοηθάμε στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των δασών για την αντιστάθμιση των ρύπων που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή».

  Το φυσικό καουτσούκ είναι το βασικό υλικό για πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, όπως οι μπότες και τα στρώματα. Περίπου έξι εκατομμύρια μικροκαλλιεργητές σε όλο τον κόσμο είναι υπεύθυνοι για το άνω του 80% της παγκόσμιας καλλιέργειας φυσικού καουτσούκ. Στη λεγόμενη ζώνη καουτσούκ στις τροπικές περιοχές, καλλιεργούν φάρμες σε εκτάσεις ενός έως δύο εκταρίων, σε ευρεία ποικιλία συνθηκών. Επομένως, η μεγάλη πρόκληση είναι να συμφωνηθούν ενιαίες κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες καλλιέργειας με όλες αυτές τις ανεξάρτητες φάρμες, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε εκατομμύρια. Το μεγαλύτερο και με διαφορά μερίδιο φυσικού καουτσούκ που καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο προορίζεται για την παραγωγή ελαστικών. Η υψηλή ελαστικότητα και αντοχή το καθιστούν αυτή τη στιγμή αναντικατάστατο στην εν λόγω χρήση.

Μικρό σήμα, υψηλή αναγνώριση


P90422225 highRes 1 Βιώσιμα ελαστικά για την BMW X5 Plug-in Hybrid


  Ως ανεξάρτητος οργανισμός, το Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών FSC ένα αναπτύξει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο και αυστηρό πρότυπο πιστοποίησης τα τελευταία χρόνια που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο για μία περιβαλλοντικά κατάλληλη, κοινωνικά επωφελή και οικονομικά βιώσιμη διαχείριση των δασών. Ο οργανισμός του οποίου το σήμα FSC είναι αναγνωρισμένο στη βιομηχανία ξύλου και χάρτου, εφαρμόζει αυτό το πρότυπο και σε προϊόντα που κατασκευάζονται από φυσικό καουτσούκ. 

  Το νέο ελαστικό P ZERO 22 ιντσών∗ έχει γίνει τώρα το πρώτο στον κόσμο ελαστικό που πιστοποιείται με το περίοπτο σήμα FSC. Για να κερδίσει αυτή την πιστοποίηση, η Pirelli προσάρμοσε το αμερικανικό εργοστάσιό της στη Rome, Georgia, για την παραγωγή ελαστικών από πιστοποιημένο FSC® φυσικό καουτσούκ και ρεγιόν. Από εκεί, τα ελαστικά παραδίδονται στο Εργοστάσιο του BMW Group στο Spartanburg, που απέχει περίπου 370 km, και τοποθετούνται στην BMW X5 Plug-in Hybrid. Ο αστερίσκος ∗ στο όνομα υποδηλώνει ότι το νέο ελαστικό ικανοποιεί τις αυστηρές απαιτήσεις απόδοσης του BMW Group, μεταξύ των οποίων η πολύ χαμηλή αντίσταση κύλισης και το επίπεδο θορύβου. 

  Ο Giovanni Tronchetti Provera, Ανώτερος Αντιπρόεδρος στον τομέα Βιωσιμότητας & Μελλοντικής Κινητικότητας της Pirelli, δήλωσε: «Πριν καν φτάσει στο δρόμο, η βιώσιμη κινητικότητα ξεκινά από τις πρώτες ύλες. Με το πρώτο στον κόσμο ελαστικό πιστοποιημένο κατά FSC, η Pirelli για μία ακόμα φορά καταδεικνύει τη δέσμευσή της στην επιδίωξη όλο και πιο απαιτητικών στόχων σε επίπεδο βιωσιμότητας, αποδεικνύοντας ότι διερευνά συνεχώς καινοτόμα υλικά και τις πιο προηγμένες διαδικασίες παραγωγής. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη για τον πλανήτη μας, έχοντας επίγνωση ότι κάτι τέτοιο είναι σημαντικό και για το μέλλον της επιχείρησής μας».

  Ο Jeremy Harrison, Chief Markets Officer, FSC International, πρόσθεσε: «Το νέο Ελαστικό Pirelli με πιστοποίηση FSC είναι ένα σημαντικό ορόσημο στο δρόμο για την επίτευξη οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων σε όλη την αξιακή αλυσίδα του φυσικού καουτσούκ. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προόδου στο ‘ταξίδι’ για μία πιο βιώσιμη αξιακή αλυσίδα φυσικού καουτσούκ, βάζοντας φρένο στην αποψίλωση των δασών και στηρίζοντας τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής».

Μακροχρόνια δέσμευση για μεγαλύτερη διαφάνεια και βιωσιμότητα στο δίκτυο προμηθευτών φυσικού καουτσούκ

P90422527 highRes 1 Βιώσιμα ελαστικά για την BMW X5 Plug-in Hybrid

  Η χρήση των πρώτων ελαστικών από πιστοποιημένο, βιώσιμο φυσικό καουτσούκ και ρεγιόν στο BMW Group είναι αποτέλεσμα της εκτενούς δέσμευσης της εταιρείας στον τομέα αυτό. Το 2019, το BMW Group ένωσε τις δυνάμεις του με διάσημους κατασκευαστές ελαστικών, ΜΚΟ, παραγωγούς καουτσούκ και καταναλωτές στη δημιουργία της πρωτοβουλίας Global Platform for Sustainable Natural Rubber (GPSNR) – Παγκόσμια Πλατφόρμα για Βιώσιμο Φυσικό Καουτσούκ. Στην πρωτοβουλία αυτή εκπροσωπούνται και μικροί καλλιεργητές. Η GPSNR έχει δεσμευτεί στη βελτίωση κοινωνικών και περιβαλλοντικών συνθηκών για την καλλιέργεια φυσικού καουτσούκ και την προώθηση της βιωσιμότητας. Επίσης, εφαρμόζει μέτρα για να σταματήσει η αποψίλωση των δασών και να αυξηθεί η διαφάνεια των προμηθευτικών αλυσίδων. Η GPSNR αυτή τη στιγμή απαριθμεί πάνω από 100 μέλη, που είναι υπεύθυνα για το 50% περίπου της παγκόσμιας αγοράς φυσικού καουτσούκ. Μέσα από τις δραστηριότητές του στην GPSNR και τη στενή συνεργασία με τους προμηθευτές του, το BMW Group εργάζεται συνεχώς για την περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα του φυσικού καουτσούκ. Το BMW Group επιταχύνει αυτές τις δραστηριότητες και σχεδιάζει να επεκτείνει σταθερά τη χρήση ελαστικών που κατασκευάζονται από βιώσιμο, φυσικό καουτσούκ.

  Το BMW Group απαριθμεί πολλά χρόνια συνεργασίας με τον οργανισμό FSC (Licence code FSC-N002012). Η εταιρεία αποφάσισε τη χρήση πιστοποιημένου FSC® ξύλου στην BMW i3, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά το 2013. Η BMW iX που πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσα στη χρονιά θα περιλαμβάνει επίσης πιστοποιημένο FSC® ξύλο. Το 2017, το BMW Group και το FSC υποστήριξαν την επέκταση των προτύπων FSC για καλλιέργεια φυσικού καουτσούκ στην Ταϊλάνδη.

Η βιωσιμότητα αναπόσπαστο στοιχείο ολόκληρης της προμηθευτικής αλυσίδας


P90422526 highRes 1 Βιώσιμα ελαστικά για την BMW X5 Plug-in Hybrid

  Ανεξάρτητα από αυτά τα μέτρα, από το 2014 όλοι οι άμεσοι προμηθευτές του BMW Group είναι συμβατικά υποχρεωμένοι να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, να συμμορφώνονται με εκτεταμένα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα και να χρησιμοποιούν συστήματα διαχείρισης που βελτιώνουν την ασφάλεια των χρηστών και προστατεύουν το περιβάλλον. Αυτό περιλαμβάνει επίσης την προστασία των δασών και της βιοποικιλότητας. Η συμβατική υποχρέωση ισχύει και για τους υπεργολάβους. Για το σκοπό αυτό, το τμήμα Αγορών του BMW Group δεν βασίζεται μόνο σε συμβατικές υποχρεώσεις, αλλά εφαρμόζει και ένα μεγάλο αριθμό πρόσθετων μέτρων με μία διάφανη διαδικασία. Ένα φίλτρο κινδύνου χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση εγκαταστάσεων υποψήφιων προμηθευτών από όλο τον κόσμο πριν από την πρόσκληση υποβολής προσφορών. Σε επόμενο βήμα, ζητά από τους υποψήφιους προμηθευτές να περιγράψουν τις δραστηριότητες βιωσιμότητας σε ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο. Εξωτερικοί συνεργάτες συνεργάζονται με εσωτερικούς ελεγκτές για την αξιολόγηση επιλεγμένων εγκαταστάσεων. Σε όλη τη διάρκεια της συμβατικής περιόδου, εξωτερικοί συνεργάτες συνεργάζονται με εσωτερικούς ελεγκτές για την επαλήθευση συμμόρφωσης με τα πρότυπα βιωσιμότητας μέσω ερωτηματολογίων και ελέγχων. Με αυτό τον τρόπο, το τμήμα Αγορών του BMW Group παρακολουθεί χιλιάδες εγκαταστάσεις κάθε χρόνο.

Βιώσιμη κινητικότητα με την BMW X5 xDrive45e


P90422223 highRes 1 Βιώσιμα ελαστικά για την BMW X5 Plug-in Hybrid

  Το BMW Group έχει ολοκληρώσει τον κύκλο πιστοποίησης εκπομπών CO2 για την BMW X5 xDrive45e – από την προμήθεια πρώτων υλών, την αλυσίδα προμηθειών, την παραγωγή και τη φάση χρήσης, μέχρι την ανακύκλωση. Εάν φορτίζεται κατά τη διάρκεια της φάσης χρήσης με το μέσο ευρωπαϊκό μείγμα ηλεκτρισμού, προσφέρει πλεονέκτημα περίπου 40% έναντι της BMW X5 xDrive40i. Εάν φορτίζεται με πράσινη ενέργεια, το πλεονέκτημα είναι περίπου 70%. Η ηλεκτρική αυτονομία φτάνει τα 77-88 km (WLTP).