Γιατί η BMW κατασκευάζει τον V8 της 8άρας στο Μόναχο

Η εντυπωσιακή νέα BMW Σειρά 8 Coupe συναρμολογείται τώρα στο Dingolfing, ενώ ο κινητήρας της πιο δυναμικής έκδοσης κατασκευάζεται στο κύριο εργοστάσιο της εταιρείας στο Μόναχο. Παράλληλα με την έναρξη παραγωγής του πολυτελούς σπορ οχήματος, έχει ολοκληρωθεί η συναρμολόγηση των πρώτων V8 κινητήρων της BMW M850i xDrive Coupe (κατανάλωση μικτού κύκλου: 10.5 – 10.0 l/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 240 – 228 g/km). Ο 4.4L, απόδοσης 530 ίππων του μοντέλου της BMW M Performance, κατασκευάζεται στο “παραδοσιακό” πλέον εργοστάσιο του BMW Group. Κι αυτό γιατί εκεί, σύγχρονες hi-tech διαδικασίες και οι προηγμένες ικανότητες του έμπειρου προσωπικού, ενσωματώνονται στη διαδικασία παραγωγής που χαρακτηρίζεται από το επίπεδο κατασκευαστικής ποιότητας που θα περίμενε κανείς για μια BMW επιδόσεων. Το προϊόν είναι ένας κινητήρας που υπόσχεται υψηλή συναισθηματική και οδηγική απόλαυση, καθώς συνδυάζει πολιτισμένη λειτουργία με αγωνιστικές επιδόσεις. 

Ο σπάνιος χαρακτήρας του νέου V8 φαίνεται και στις διαδικασίες παραγωγής που εφαρμόζονται στο εργοστάσιο του Μονάχου. Ο κινητήρας κατασκευάζεται με υψηλή ακρίβεια υπό την επίβλεψη εξειδικευμένων τεχνικών που φροντίζουν για μία εξατομικευμένη διαδικασία παραγωγής. Το μπλοκ, ο στροφαλοθάλαμος και η κυλινδροκεφαλή του νέου V8 αποστέλλονται στο Μόναχο από το χυτήριο ελαφρών μετάλλων του εργοστασίου του BMW Group στο Landshut, συναρμολογούνται σε βάσεις μεταφοράς με ενσωματωμένες μονάδες συλλογής δεδομένων και υποβάλλονται σε μηχανική επεξεργασία με υψηλού επιπέδου ακρίβεια.

Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αποθηκεύονται όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με την ποιότητα, όπως ροπές σύσφιξης για μπουλόνια και διάκενα βαλβίδων.

Η ανταλλαγή δεδομένων εξασφαλίζει ότι χρησιμοποιούνται κατάλληλα εργαλεία και ροπές σύσφιξης για τον αντίστοιχο κινητήρα σε όλους τους σταθμούς συναρμολόγησης. Επιπλέον, βασικά εξαρτήματα όπως έδρανα, μπιέλες ή κυλινδροκεφαλές αποκτούν έναν ατομικό κωδικό. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να παρακολουθείται με ακρίβεια η εξέλιξη κάθε εξαρτήματος, από τη λήψη μέχρι την εγκατάστασή του.

Με τη συναρμολόγηση του νέου V8 στην έδρα του, στο Μόναχο, το BMW Group υπογραμμίζει τη σημασία της παραγωγής κινητήρων στις παραδοσιακές εγκαταστάσεις παραγωγής του. Η ικανότητα που έχει αναπτυχθεί για εξαιρετικά αποδοτικές και περίπλοκες κινητήριες μονάδες στις εγκαταστάσεις του Μονάχου αξιοποιείται επίσης στην παραγωγή των 6 ή 8-κύλινδρων κινητήρων των μοντέλων BMW M και των δωδεκακύλινδρων κινητήρων της BMW M760Li xDrive και αυτοκινήτων Rolls-Royce.

 Έτσι επιτυγχάνεται συμμόρφωση με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και ασυμβίβαστη ποιότητα διαδικασιών, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις για αξιοσημείωτες επιδόσεις και μέγιστη οδηγική απόλαυση στο τιμόνι της νέας BMW M850i xDrive Coupe.