BMW

BMW : Αλλαγή χρωμάτων με τη δύναμη της σκέψης

Η πλατφόρμα διαλόγου rad°hub φιλοξενεί μία πρωτοβουλία που αυξάνει την ευαισθητοποίηση για θέματα τα οποία σχετίζονται με την πνευματική ευεξία. Οι συμμετέχοντες αξιοποιούν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου για να αλλάξουν τα χρωματικά μοτίβα της BMW iX Flow και μαθαίνουν πώς να χαλαρώνουν με στοχευμένο τρόπο.

BMW

Στην Έκθεση Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών Προϊόντων (CES) 2022 στο Las Vegas, το BMW Group αποκάλυψε την BMW iX Flow με E Ink, ένα μοναδικό όχημα που μπορεί να αλλάζει ολόκληρο το χρώμα του αμαξώματος με το πάτημα ενός κουμπιού. «Έχουμε προχωρήσει ήδη σε βελτιώσεις της τεχνολογίας από τότε που έκανε την πρεμιέρα της στην έκθεση CES», αναφέρει η Stella Clarke, επικεφαλής του project της BMW iX Flow. «Προηγουμένως, οι μεταβολές μεταξύ των χρωματικών μοτίβων γίνονταν με σταδιακό τρόπο. Τώρα, τα ηλεκτρονικά ελέγχου έχουν τροποποιηθεί για να επιτρέπουν άμεσες μεταμορφώσεις, με αποτέλεσμα ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα».

 

Οι συμμετέχοντες στην πλατφόρμα διαλόγου rad°hub του BMW Group που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο του Μονάχου στις 12 – 13 Μαΐου είχαν την ευκαιρία να βιώσουν από πρώτο χέρι τις βελτιωμένες δυνατότητες εναλλαγής χρωμάτων στην BMW iX Flow για πρώτη φορά. Η εκδήλωση rad°hub προσφέρει μία πλατφόρμα για ανοιχτή, διεπιστημονική ανταλλαγή ιδεών μεταξύ οραματιστών, στοχαστών και ανθρώπων που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη από όλο τον κόσμο.

 

 

Η BMW iX Flow συναντά τη νευροτεχνολογία

Με έδρα το Μόναχο, η νεοφυής εταιρεία brainboost χρησιμοποίησε τη νέα και βελτιωμένη δυνατότητα αλλαγής χρωμάτων σε μία μοναδική συνεργασία με το BMW Group στο rad°hub με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πνευματική υγεία.

 

Με τη βοήθεια της brainboost, η BMW iX Flow συνδέθηκε απευθείας με τον εγκέφαλο των συμμετεχόντων στο rad°hub χρησιμοποιώντας έναν  ηλεκτροεγκεφαλογράφο (EEG), που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. «Τα μοτίβα χρωμάτων της BMW iX Flow αντιδρούν στη δραστηριότητα του εγκεφάλου και αντανακλούν το επίπεδο της δραστηριότητας» εξηγεί ο CEO της brainboost, Philipp Heiler. «Όταν ο εγκέφαλος είναι σε κατάσταση ηρεμίας, οι αλλαγές μοτίβων στην iX Flow γίνονται επίσης πιο ήρεμες και πιο ρυθμικές». Ένα ειδικό animation ενεργοποιείτο εάν οι συμμετέχοντες κατάφερναν να διατηρήσουν αυτή την κατάσταση για μερικά δευτερόλεπτα. Έτσι, οι συμμετέχοντες μπόρεσαν σταδιακά να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν τον εγκέφαλο τους υπό την καθοδήγηση των ειδικών της brainboost και με τη βοήθεια της νευροανάδρασης (neurofeedback) μέσω της iX Flow. Έτσι γίνεται καλύτερα κατανοητό ποιες στρατηγικές λειτουργούν καλύτερα για την απενεργοποίηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας κάποιου, προκειμένου να χαλαρώσει, π.χ. στον καθημερινό επαγγελματικό βίο.

 


Ποια τεχνολογία υποστηρίζει την αλλαγή χρωμάτων;

Το αμάξωμα της BMW iX Flow φέρει ειδική επίστρωση από ένα φιλμ που περιέχει εκατομμύρια χρωμοκάψουλες. Κατά τη διέγερση μέσω ενός ηλεκτρικού πεδίου, αρνητικά φορτισμένες λευκές χρωστικές ουσίες ή θετικά φορτισμένες μαύρες, συγκεντρώνονται στην επιφάνεια, μεταβάλλοντας έτσι την εξωτερική απόχρωση. Καθιστώντας εφικτή την αλλαγή του χρώματος του αμαξώματος και την εμφάνιση διαφορετικών μοτίβων, η BMW iX Flow με E Ink ανοίγει εντελώς νέους ορίζοντες στην εξατομίκευση της οδηγικής εμπειρίας.

 


Ποια ή τί είναι η
brainboost ;

Η νεοφυής εταιρεία brainboost ιδρύθηκε με αποστολή να καταστήσει την πνευματική ευεξία και υγεία προσβάσιμη σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Η διεπιστημονική ομάδα ειδικεύεται αποκλειστικά στην πνευματική ευεξία και υγεία, προσφέροντας εκπαιδευτικά σεμινάρια, συνεδρίες καθοδήγησης και μέτρα εταιρικής διαχείρισης υγείας στον τομέα αυτό διεξάγοντας παράλληλα έρευνα και αναπτύσσοντας λογισμικό. Η brainboost χρησιμοποιεί τις βασικές αρχές της νευροεπιστήμης και τεχνικές μέτρησης βασισμένες σε δεδομένα – κυρίως ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα (EEGs) για τη μέτρηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου – για λόγους διασάφησης και πρόληψης, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της πνευματικής απόδοσης.

 


Τι είναι το
rad ° hub ;

Από το 2016, το rad°hub παρέχει μία μοναδική πλατφόρμα για ανοιχτή ανταλλαγή ιδεών, δημιουργικών στιγμών, καινοτόμων ιδεών και συναρπαστικών συνδέσεων. Στόχος αυτής της μορφής εκδήλωσης που επικεντρώνεται στο διάλογο, είναι να ξεπεραστούν τα όρια, να φέρει κοντά επιδραστικά άτομα με ιδέες και να ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ οραματιστών, στοχαστών και διαμορφωτών της κοινής γνώμης από όλο τον κόσμο. Η διεπιστημονική ανταλλαγή, τόσο εντός της εταιρείας όσο και πέραν αυτής, δημιουργεί ένα πεδίο για συζήτηση των προκλήσεων της κινητικότητας του μέλλοντος και ανάπτυξη μιας σειράς πιθανών λύσεων από κοινού.

 

60 στοχαστές και οραματιστές από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο εργοστάσιο της BMW στο Μόναχο για το rad°hub στις 12 – 13 Μαΐου. Χωρισμένοι σε ομάδες εργασίας, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε διάφορες ερωτήσεις. Σε τί είδους ψηφιακό κόσμο θέλουμε να ζούμε το 2040; Πώς φανταζόμαστε ένα θετικό μέλλον στον τομέα της κινητικότητας; Είναι η ψηφιοποίηση η λύση για τη βιωσιμότητα; Τα σενάρια του μέλλοντος που έχουν αναπτυχθεί παρουσιάστηκαν στον υπεύθυνο του rad°hub, Dr. Nicolas Peter (μέλος Δ.Σ. της BMW AG, τομέα Οικονομικών), ο οποίος θα λάβει υπόψη αυτές τις ιδέες στις αποφάσεις του ως μέλος του Δ.Σ.