Έρχονται πρόστιμα σε όσους καπνίζουν και οδηγούν!

Update: Τελικά, ήταν πολύ καλή ιδέα για το Πρωταπριλιάτικο ψέμα μας. Ελάχιστοι “μυρίστηκαν” ότι ήταν ψέμα. Καλό μήνα! Και του χρόνου!

Να προχωρήσει στην επέκταση του αντικαπνιστικού νόμου και στα αυτοκίνητα αποφάσισε σήμερα η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η πρόταση, η οποία κατατέθηκε από ειδική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, έγινε δεκτή και θα περάσει στη Βουλή για υπογραφή μαζί με το υπόλοιπο πακέτο των μέτρων που προβλέπει το μνημόνιο, ως νομοσχέδιο, τη Μεγάλη Εβδομάδα. Το νομοσχέδιο, το οποίο θα φέρουν στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Τόσκας και ο αν. υπουργός Υγείας, Π. Πολλάκης, θα προβλέπει την επιβολή βαρύτατων προστίμων σε όσους καπνίζουν ενώ οδηγούν. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο Υπουργείων, που είναι και η αιτία καθυστέρησης κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου, σε ό,τι αφορά το ύψος των προστίμων. Από τη μία το Υπουργείο Υγείας προτείνει το ποσό του προστίμου να ανέρχεται στα 250 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, δηλαδή αν ο ίδιος οδηγός συλληφθεί να καπνίζει ξανά ενώ οδηγεί, το πρόστιμο να διπλασιάζεται και να αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για έναν μήνα. Από την άλλη, το Προστασίας του Πολίτη, προτείνει το πρόστιμο να είναι πολύ μικρότερο (της τάξης των 125 ευρώ) και να μην υπάρχει πέναλτι υποτροπής. Όλα όμως φαίνεται πως κλίνουν στο να επικρατήσει η άποψη του Υπουργείου Υγείας. Κι αυτό γιατί περισσότερα κυβερνητικά στελέχη συμφωνούν ότι το νέο μέτρο θα βοηθήσει σημαντικά την αντικαπνιστική εκστρατεία. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι την πρόταση ενέκριναν και οι Θεσμοί που βρίσκονται στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι η επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας, Ντέλια Βελκουλέσκου, είναι μανιώδης καπνίστρια.

Ασαφές παραμένει πάντως το αν η επιβολή προστίμων στους καπνιστές, θα αφορά μόνο τους οδηγούς ή και τους άλλους επιβάτες στο αυτοκίνητο. Υπενθυμίζουμε πως ήδη έχει απαγορευθεί το κάπνισμα στο αυτοκίνητο στο οποίο επιβαίνουν παιδιά, αν και γι’ αυτό, δεν θα χρειαζόταν νόμος, μιας και είναι αυτονόητο. Νεότερες αποκλειστικές πληροφορίες με λεπτομέρειες για το νομοσχέδιο θα διαβάσεις αύριο μόνο στο TopSpeed.gr.