Κάποτε, όσοι ήθελαν να μάθουν που ζουν τα ξωτικά, οι νεράιδες, οι νάνοι ή τα τρολ μπορούσαν να ρωτήσουν την Erla Stefansdottir. Αυτή ήταν η εκπρόσωπος των ξωτικών στην Ισλανδία και συχνά συμβούλευε την υπηρεσία οδοποιίας στη χάραξη νέων δρόμων για να αποφεύγουν τις μαγεμένες τοποθεσίες. Από αυτή την άποψη όταν οδηγείς από την πρωτεύουσα Reykjavik στους λιγοστούς ασφαλτοστρωμένους δρόμους ή χωματόδρομους με προορισμό τα πιο δυτικά σημεία της Ευρώπης δεν χρειάζεται να φοβάσαι ότι θα ξυπνήσεις κάποιο από τα υπερφυσικά όντα. Και μάλιστα όχι με το MINI Cooper S Countryman ALL4.
Κάνοντας ένα road trip εξερεύνησης στην Ισλανδία, αναγκαστικά κάποια στιγμή θα χρησιμοποιήσεις ένα κομμάτι του Ring Road 1 από το Reykjavik. Ακόμα και εδώ, το MINI Cooper S Countryman ALL4 με τον αθόρυβο, δίλιτρο τετρακύλιδρο κινητήρα του επιβεβαιώνει πόσο καλό είναι για να ταξιδεύεις με 178 ίππους, επειδή γιατί οχι; Το MINI Cooper S Countryman ALL4 – με το οκτατάχυτο κιβώτιο Steptronic – επιταχύνει από 0 στα 100 km/h σε 7,3 δευτερόλεπτα. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποδείξει την τελική ταχύτητα των 222 km/h, επειδή το όριο των 90 km/h επιβάλλεται παντού. Σε χωμάτινους δρόμους – και υπάρχουν πολλοί, καθώς την Ισλανδία μόνο τα 4.300 χιλιόμετρα περίπου του οδικού δικτύου είναι ασφαλτοστρωμένα – η τελική ταχύτητα είναι 80 km/h, και ακόμα κι αυτή μπορεί να είναι υψηλή.
Με κατεύθυνση προς δυσμάς, ο “1” οδηγεί αρχικά στο Bogarnes, το οικονομικό κέντρο της Δυτικής Ισλανδίας με μία απίστευτη πανοραμική θέα. Το ζεστό νερό της πόλης προέρχεται από τη μεγαλύτερη θερμή πηγή της Ισλανδίας, Deildartunguhver, με 180 λίτρα το δευτερόλεπτο. Από εκεί, αξίζει τον κόπο μία παράκαμψη στον αυτοκινητόδρομο 54 με προορισμό το Snaefellsjökull National Park – εθνικό πάρκο συνολικής έκτασης 167 km2 όπου κυριαρχεί ένας ηφαιστειακός κώνος ύψους 1446 m. Χιλιάδες θαλασσοπούλια κατοικούν στους απόκρημνους βράχους Londrangar. Ένα ακόμα αξιοθέατο είναι το Dritvik Bay με τα ερείπια του μοναδικού σταθμού αλιείας και η παραλία του Djupalonssandur με τους καταπληκτικούς σχηματισμούς από μαύρη λάβα.
Αν και υπάρχουν πολλά μονοπάτια κατά μήκος των ακτών για εξερεύνηση με τα πόδια, το σύστημα τετρακίνησης ALL4 προσφέρει εξαιρετική πρόσφυση, όπου επιτρέπεται η οδήγηση αυτοκινήτου. Άλλωστε τα χαλαρά εδάφη και τα υδάτινα περάσματα δίνουν το παρών σε όλες σχεδόν τις διαδρομές στην Ισλανδία. Το σύστημα βασίζεται σε ένα κεντρικό διαφορικό ηλεκτρομηχανικής λειτουργίας που κατανέμει συνεχώς την κινητήρια ισχύ μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα – ανάλογα με τις απαιτήσεις. Μέχρι το 100% της ισχύος μπορεί να κατανέμεται πίσω. Σε κανονικές συνθήκες οδήγησης διασφαλίζεται μία κατανομή 50:50. Η απόσταση των 16,5 cm από το έδαφος, αποτελεί πλεονέκτημα για το MINI Cooper S Countryman ALL4 στην Ισλανδία, επειδή ακόμα και στους ασφάλτινους δρόμους συναντάς αναπάντεχες βαθιές λακκούβες εξ αιτίας του πάγου, μεταξύ άλλων, οι οποίες δεν αποτελούν πρόβλημα για το MINI Cooper S Countryman ALL4 – χάρη στον άφθονο χώρο που υπάρχει κάτω από το πάτωμα του αυτοκινήτου και το προηγμένο πλαίσιο.
Συνεχίζουμε μέχρι τη μικρή ψαράδικη πόλη Stykkisholmur, κάποτε κέντρο εμπορίου της Γερμανικής Χανσεατικής Λίγκας, και τώρα περήφανη για την εντυπωσιακή σύγχρονη εκκλησία και τα πολλά παλιά σπίτια. Στρίβουμε αριστερά από τον αυτοκινητόδρομο 54 στον 60 με κατεύθυνση βόρεια, που οδηγεί στο άγριο και παρθένο τοπίο των Westfjords, όπου τα κομμάτια στεριάς ανάμεσα στα φιόρδ θυμίζουν εξαδάκτυλη παλάμη που εκτείνεται προς τη Γροιλανδία. Οι αυτοκινητόδρομοι 60 και 62 οδηγούν στο δυτικότερο άκρο της Ευρώπης, στο φάρο Bjargtangar που δεσπόζει στο γκρεμό του Lätrabjarg – κάθετα βράχια σε μήκος 14 km. Μεταξύ άλλων, χιλιάδες θαλασσοψιτακοί (αλλιώς θαλάσσιοι παπαγάλοι ή απλά πούφιν από την Αγγλική λέξη puffin) ζουν στα βράχια με μέγιστο ύψος 440 m – μία πραγματική αλλαγή από το θέαμα των πολλών προβάτων και Ισλανδικών αλόγων που κατακλύζουν το νησί.
Μπορεί αυτό να είναι το κατάλληλο μέρος για διανυκτέρευση – γιατί όχι άλλωστε αφού τη λύση δίνει η σκηνή οροφής του Ιταλού κατασκευαστή Autohome; Η μαύρη ‘μπαγκαζιέρα’ ζυγίζει 58 κιλά με διαστάσεις 210 x 130 cm. Σε συνδυασμό με τη σχάρα, το MINI έχει ύψος μόλις 2,05 m. Το στήσιμο της σκηνής είναι εύκολο: Ξεκλειδώνεις τη μπαγκαζιέρα εμπρός/πίσω και τα αμορτισέρ αερίου σηκώνουν το κάλυμμα. Στην σκηνή ανεβαίνεις μέσω αλουμινένιας, αναδιπλούμενης σκάλας. Δικτυωτές θήκες μπορούν να φιλοξενήσουν τα απαραίτητα αντικείμενα που συνήθως χρειαζόμαστε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ φωτισμός LED εξασφαλίζει την απαιτούμενη ορατότητα. Το επόμενο πρωί, χρησιμοποιώντας τους σχετικούς ιμάντες κλείνεις τη μπαγκαζιέρα. Τόσο απλά.
Έχοντας ‘γεμίσει μπαταρίες’, συνεχίζουμε για τον επόμενο προορισμό το Bildudalur – και επειδή βρισκόμαστε στη γη των ξωτικών και των τρολ, πρέπει να επισκεφθούμε το τρομακτικό Μουσείο με Θαλάσσια Τέρατα του Skrimslasetrid στην Strandgata 7 για να απολαύσουμε διαδραστική και multimedia ψυχαγωγία. Παραμένοντας σε βόρεια πορεία, οι ήχοι δυναμώνουν στο Dynjandi, καθώς τα νερά του βρυχόμενου καταρράκτη πέφτουν ορμητικά και με πάταγο – πιθανόν ο πιο όμορφος καταρράκτης της Ισλανδίας, αφού έχει ύψος περίπου 100 m και αναπτύσσεται μεγαλοπρεπώς σε έξι επίπεδα. Το προστατευόμενο μνημείο της φύσης έχει πλάτος περίπου 30 m στην κορυφή και 60 m στη βάση του και είναι απίστευτα εντυπωσιακό.
Σχεδόν όπως το MINI Cooper S Countryman ALL4, το οποίο με συνολικό μήκος 4,3 m και μεταξόνιο 2,67 m, προσφέρει άφθονο χώρο για πέντε άτομα. Λίγο περισσότεροι ζουν στο Isafjördur ακόμα πιο βόρεια – με 2700 κατοίκους, η πόλη θεωρείται η μητρόπολη της περιοχής Westfjord με σπίτια των καπετάνιων (captain’s houses), το μνημείο των ψαράδων και μία αψίδα φτιαγμένη από μπαλένα (οστό φάλαινας). Αυτό είναι το τέλειο μέρος για την αγορά αναμνηστικών, που αποθηκεύονται με ασφάλεια σε ένα πορτμπαγκάζ με ελάχιστη χωρητικότητα 450 L. Εάν ταξιδεύουν μόνο δύο άτομα, τα σουβενίρ μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα – σε αυτή την περίπτωση, η χωρητικότητα του MINI Cooper S Countryman ALL4 μπορεί να φτάσει τα 1390 λίτρα. Στην περίπτωση αυτή, μην παραλείψετε να πάρετε και λίγο αλάτι μαζί σας: Στο Reykjanes, αξίζει να επισκεφθείτε το “Salzverk” – αλάτι εξάγεται από τη γη (ως ορυκτό) με μία διαδικασία φιλική προς το περιβάλλον, με τη βοήθεια ζεστού νερού θερμοκρασίας 100 βαθμών Κελσίου.