Live η Κίνηση στους δρόμους
MINI

Ανακαλύψτε την Ισλανδία με το MINI Cooper S Clubman ALL4

Σήμερα η Ισλανδία είναι ένας από τους πιο πολυσυζητημένους τουριστικούς προορισμούς. Αυτός και μόνο ο λόγος είναι αρκετός για εμάς, τους ‘πρωτάρηδες’ της Ισλανδίας, για να περιηγηθούμε στο νησί με το MINI Cooper S Clubman ALL4.

MINI

Ας είμαστε ειλικρινείς: Ποιος θα ονειρευόταν να πάει διακοπές στην Ισλανδία πριν από 20 χρόνια; Σήμερα η Ισλανδία είναι ένας από τους πιο πολυσυζητημένους τουριστικούς προορισμούς. Τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι σχεδόν αδύνατον να βρεις ελεύθερο κατάλυμα ή ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο σε αυτό το νησί, που βρίσκεται στα όρια του αρκτικού κύκλου. Οι άνθρωποι απολαμβάνουν την παρθένα και συναρπαστική φύση της Ισλανδίας και θαυμάζουν τη βιωσιμότητα του τόπου. Αυτός και μόνο ο λόγος είναι αρκετός για εμάς, τους ‘πρωτάρηδες’ της Ισλανδίας, για να περιηγηθούμε στο νησί με το MINI Cooper S Clubman ALL4.

P90476492 lowRes mini cooper s clubma Ανακαλύψτε την Ισλανδία με το MINI Cooper S Clubman ALL4

Είμαστε στο σημείο από όπου ξεκίνησαν όλα. Στο μνημείο Sun Voyager ακριβώς στον βόρειο παραλιακό δρόμο Saebraut, που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι του Reykjavik. Το γλυπτό από ανοξείδωτο ατσάλι του καλλιτέχνη Jon Gunnar Arnason μοιάζει με πλοίο των Viking και αποκαλύφθηκε το 1990 για να σηματοδοτήσει την επέτειο της πόλης του Reykjavik. Την ώρα που ο ήλιος ανατέλλει και δύει, το μέταλλο λάμπει με ένα ιδιαίτερο φως. Ακριβώς σε αυτή την τοποθεσία, λέγεται ότι ο Viking Ingolfur Arnarson δημιούργησε το αγρόκτημά του, αποτελώντας έτσι εν έτει 900 τον πρώτο μόνιμο άποικο του νησιού.

P90476479 lowRes mini cooper s clubma Ανακαλύψτε την Ισλανδία με το MINI Cooper S Clubman ALL4

Επιστροφή στο παρόν και στο μοντέρνο, δυναμικό, θυελλώδες και ειδυλλιακό  Reykjavik – τη μικρή μητρόπολη κάτω από τον Αρκτικό Κύκλο. Η νεαρή πόλη, ηλικίας μόλις 250 χρόνων, σφύζει από ζωή. Πολύχρωμα σπίτια στο κέντρο της, συνοικίες με βίλες και κήπους, όπως επίσης και καινούργιες πολυκατοικίες στα δυτικά: Αστική ζωή στην ακτή. Το MINI Cooper S Clubman ALL4 με την απέριττη σχεδιαστική του γλώσσα, την αστική γοητεία και τα εμβληματικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του, όπως η εξαγωνική μάσκα και οι στρογγυλοί προβολείς, μοιάζει να έχει φτιαχτεί ειδικά γι’ αυτό το περιβάλλον. Τα πίσω φώτα σε σχέδιο Union Jack είναι μία διακριτική υπενθύμιση της Βρετανικής καταγωγής της μάρκας.

P90476467 lowRes mini cooper s clubma Ανακαλύψτε την Ισλανδία με το MINI Cooper S Clubman ALL4

Με την ευκαιρία: το Reykjavik μπορεί να υπερηφανεύεται ακόμα και για μία παραλία που συνίσταται για μπάνιο. Αυτή βρίσκεται στις παρυφές του Öskjuhliò, ενός οργανωμένου χώρου υπαίθριων δραστηριοτήτων, και έχει θερμοκρασία 20 βαθμών, χάρη στην παροχή θερμού νερού. Το καλοκαίρι παρατηρείται συνωστισμός εδώ λόγω των επισκεπτών που συρρέουν, καθώς το μήκος της είναι μόλις 100m.

P90476488 lowRes mini cooper s clubma Ανακαλύψτε την Ισλανδία με το MINI Cooper S Clubman ALL4

Κάνουμε μία μικρή παράκαμψη προς το λιμάνι, επειδή το ψάρι είναι το κύριο συστατικό της Ισλανδικής κουζίνας. Από παστό ψάρι μέχρι άγριο σολομό – οι γενναίοι τουρίστες δοκιμάζουν κρέας φάλαινας ή γεύονται μπουκιές ρέγγας (sild) – για πρωινό. Οι εκδρομές με θέμα την παρατήρηση φαλαινών όπου έχεις τη δυνατότητα να δεις γαλάζιες φάλαινες και σπερματοφάλαινες, είναι θεαματικές. Αυτές οι φάλαινες απαντώνται πολύ συχνά εδώ, στα ανοικτά των ακτών, λόγω των μεγάλων κοπαδιών ψαριών.

P90476490 lowRes mini cooper s clubma Ανακαλύψτε την Ισλανδία με το MINI Cooper S Clubman ALL4

Τώρα ας αφήσουμε πίσω μας την πόλη. Το MINI Cooper S Clubman ALL4 σε χρώμα Indian Summer Red χρειάζεται λίγο ανοιχτό δρόμο. Και εμείς, να έρθουμε σε επαφή με τη φύση. Οδηγούμε νοτιοδυτικά στην Route 43. Προορισμός μας: το Blue Lagoon, η λιμνοθάλασσα της Ισλανδίας. Η περιοχή που περιβάλλει με λάβα τη λιμνοθάλασσα φέρει το τρομακτικό όνομα Illahraun – Λάβα του Τρόμου. Στο παρελθόν, ο οδοντωτός βράχος θεωρείτο εντελώς αδιάβατος. Το 1978, καυτό νερό θερμοκρασίας 240 βαθμών, άρχισε να αναδύεται στην επιφάνεια από βάθος περίπου 2.000 μέτρων, και κατόπιν αξιοποιήθηκε για την παραγωγή ενέργειας. Στη συνέχεια, το καθαρό νερό αποστραγγιζόταν στο Illahraun, όπου δημιουργήθηκε το Blue Lagoon. Το μυστικό του Blue Lagoon βρίσκεται, όπως συμβαίνει τόσο συχνά, στη φύση: το νερό, το οποίο έχει μέση θερμοκρασία 39 βαθμούς, αποτελείται κατά το ένα τρίτο από φρέσκο νερό, το οποίο αναβλύζει προς τα πάνω, και κατά τα δύο τρίτα από θαλασσινό νερό, το οποίο εισρέει. Καθώς διαλύεται στο νερό, η άλγη στα βράχια αντανακλά το μπλε φως και προσδίδει στη λιμνοθάλασσα το μοναδικό της χρώμα. Το πυριτικό οξύ που περιέχεται στο νερό προσφέρει μια ασύγκριτη εμπειρία στους λουόμενους, και επιπλέον, βοηθά σε πολλές δερματικές παθήσεις.

P90476494 lowRes mini cooper s clubma Ανακαλύψτε την Ισλανδία με το MINI Cooper S Clubman ALL4

Το όνομα της διαδρομής που έχουμε τώρα να διανύσουμε είναι ‘Χρυσός Κύκλος’ (Golden Circle). Παίρνουμε τον δρόμο Ringroad (road 1) προς Selfoss. Το MINI Cooper S Clubman ALL4 δεν επιτρέπεται να απελευθερώσει όλη την ισχύ του, ακόμα και στον μεγαλύτερο και πιο καλοφτιαγμένο δρόμο της Ισλανδίας. Ασφαλώς όμως, σας αφήνει να καταλάβετε πόσο δυναμικό είναι χάρη στη ροπή των 280 Nm. Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα στην Ισλανδία είναι 90 km/h. Αυτή δεν είναι καν αρκετή για το σπριντ 0 – 100 km/h, την οποία το Clubman μήκους 4,26 m πετυχαίνει σε 7,2 δευτερόλεπτα, χάρη στον 4-κύλινδρο turbo κινητήρα 2,0 λίτρων που αποδίδει 178 hp. Η τελική του ταχύτητα σε αυτό το δρόμο μπορεί να φτάσει τα 228 km/h.

P90476460 lowRes mini cooper s clubma Ανακαλύψτε την Ισλανδία με το MINI Cooper S Clubman ALL4

Στο Selfoss στρίβουμε στην Route 35. Απέχει 60 km από τη γεωθερμική περιοχή της κοιλάδας του Haukadalur και τον θερμοπίδακα Great Geyser, που δίνει το όνομά του σε όλους τους υπόλοιπους θερμοπίδακες (γκέιζερ). Εδώ και χρόνια είναι ήσυχος, και σπάνια ενεργός. Αντίθετα, ο μικρός αδερφός του Strokkur εκτοξεύει σταθερά θερμό νερό στον αέρα κάθε δέκα λεπτά. Πέρα από αυτούς τους δύο σχετικά μεγάλους θερμοπίδακες, υπάρχουν πολλές μικρές γεωθερμικές πηγές και μικρά γκέιζερ στο Haukaladur. Άλλες θερμές πηγές προσελκύουν αμέσως το βλέμμα, λόγω του λαμπερού τους μπλε χρώματος. Προσοχή όμως: Μη δοκιμάσετε να διαπιστώσετε τη θερμοκρασία του νερού με το χέρι σας. Μπορεί τα νερά να δείχνουν φιλικά, αλλά συνήθως είναι καυτά.

P90476458 lowRes mini cooper s clubma Ανακαλύψτε την Ισλανδία με το MINI Cooper S Clubman ALL4

Δέκα χιλιόμετρα βορειότερα βρίσκεται το Gullfoss, ο “χρυσός καταρράκτης”. Το νερό πέφτει από δύο επίπεδα εδώ – από το δεύτερο επίπεδο το νερό πέφτει από 70 μέτρα – κάνοντας το θέαμα ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Στο Gulfoss υπάρχουν εξέδρες θέασης που είναι λιγότερο ή περισσότερο ασφαλείς. Λιγότερο ή περισσότερο ασφαλείς σημαίνει ότι τα όρια της εξέδρας είναι “ασφαλισμένα” με λεπτές ταινίες. Το έδαφος είναι υγρό και το πλάτωμα ανώμαλο.

P90476484 lowRes mini cooper s clubma Ανακαλύψτε την Ισλανδία με το MINI Cooper S Clubman ALL4

Καθώς κατευθυνόμαστε δυτικά, η Route 35 δίνει τη θέση της στην Route 37. Έχουμε τώρα να διανύσουμε μία απόσταση 60 km μέχρι το Εθνικό Πάρκο Thingvellir. Υπάρχουν περάσματα στα οποία η τετρακίνηση του MINI Cooper S Clubman ALL4 απεδείχθη σωτήρια – όπως και σε πολλούς ακόμα δρόμους της Ισλανδίας. Στις πολυάριθμες στροφές, μπορούμε να αντιληφθούμε το ταμπεραμέντο και την επιτάχυνση του τετραθέσιου με την πραγματική έννοια της λέξης. Στο Εθνικό Πάρκο Thingvellir, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η Αμερικανική τεκτονική πλάκα συναντά την Ευρωπαϊκή. Για να είμαστε πιο ακριβείς, οι τεκτονικές πλάκες απομακρύνονται κατά δύο εκατοστά το χρόνο. Μπορείς λοιπόν να περπατήσεις ανάμεσα στις δύο ηπείρους. Το Thingvellir εκτός από εθνικό πάρκο είναι μέρος ιστορικής σημασίας για τους Ισλανδούς. Την εποχή της αποίκισης της Ισλανδίας, δηλαδή αφού ο Ingolfur Arnarson δημιούργησε το πρώτο του αγρόκτημα, πολλά ιππικά μονοπάτια από όλα τα μέρη της χώρας, κατέληγαν εδώ. Το ετήσιο Αλθίνγκι (Althing), η γενική συνέλευση των ανθρώπων της Ισλανδίας, λάμβανε χώρα εδώ από το 930 και μετά. Εδώ διαβάστηκε το σύνταγμα, ψηφίστηκαν νέοι νόμοι και στήθηκε ένα μεγάλο λαϊκό πανηγύρι. Το σημερινό Κοινοβούλιο της Ισλανδίας εξακολουθεί να φέρει το όνομα Althing.

Car News Podcast
Προηγούμενο
Car News Podcast – 19/10/22