Το σύστημα alcolock εμποδίζει την εκκίνηση του κινητήρα εφόσον ανιχνεύσει αλκοόλ

Παρουσιάστηκε το σύστημα Alcolock – Interlock, που ανιχνεύει το αλκοόλ στον οδηγό μέσω της ανάλυσης του εκπνεόμενου αέρα, σε ημερίδα που διοργανώθηκε στα πλαίσια της εβδομάδος Οδικής Ασφάλειας(21-27 Μαρτίου 2016),.

Η ημερίδα με θέμα “Safe & Sober” διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), το Υπουργέιο Υποδομών μεταφορών και Δικτύων και το Ινστιούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.Α.Σ.) «Πάνος Μυλωνάς»

Τόσο ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κος. Χρήστος Σπίρτζης όσο και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κα. Πέτη Πέρκα κατά τη διάρκεια της ημερίδας έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λειτουργία του συστήματος Alcolock-Interlock της Volvo Trucks και εντυπωσιάστηκαν από τις δυνατότητες του συστήματος το οποίο αποτρέπει την οδήγηση των οχημάτων υπό την επήρεια αλκοόλ. 

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του συστήματος Alcolock-Interlock της Volvo Trucks στη Διοίκηση του Υπουργείου ο  Διευθυντής Πωλήσεων Volvo Trucks κος Φίλιππος Μενάγιας δήλωσε: «η Volvo Trucks είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη συστημάτων που αποτρέπουν τροχαία ατυχήματα και προστατεύουν τον οδηγό. Επειδή η οδήγηση ενός φορτηγού υπό την επήρεια αλκοόλ έχει ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες η εταιρεία μας έχει αναπτύξει συστήματα που έχουν ως στόχο τους να αποτρέψουν  την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.» 

Το οινόπνευμα είναι η άμεση αιτία σχεδόν του 30% όλων των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων. Ένας αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης του προβλήματος είναι η τοποθέτηση alcolocks που εμποδίζουν τον κινητήρα να πάρει εμπρός, όταν ανιχνευτεί στον οργανισμό του οδηγού ποσότητα οινοπνεύματος η οποία υπερβαίνει το νόμιμο επιτρεπόμενο όριο. Η Volvo Trucks προσφέρει alcolock εργοστασιακής τοποθέτησης από το 2005, και μέχρι σήμερα αυξάνεται συνεχώς το ενδιαφέρον μεταξύ των πελατών, ενώ πολλές μεγάλες  και μεσαίες εταιρίες μεταφορών υιοθετούν τώρα μία πολιτική εξοπλισμού των φορτηγών τους με alcolock.