«Μπορεί ο ευρωπαϊκός τομέας μπαταριών EV να επιστρέψει ανταγωνιστικά», αναρωτιέται η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, ACEA, καταθέτοντας παράλληλα προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.
Ειδικότερα, ο τομέας των μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την κλιμάκωση της παραγωγής και την προώθηση της καινοτομίας, αποκαλύπτοντας διαρθρωτικές αδυναμίες που θέτουν σε κίνδυνο τις φιλοδοξίες της ΕΕ για πράσινη κινητικότητα.
Οι προσπάθειες για την τόνωση της ευρωπαϊκής παραγωγής μπαταριών δεν έχουν μέχρι στιγμής αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. «Η παραγωγή μπαταριών είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία στην οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ανακτήσει κανείς μια χαμένη ανταγωνιστική θέση», σύμφωνα με ένα νέο έγγραφο πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής (EPC).
Η παγκόσμια χωρητικότητα έφθασε τις 2,5 TWh το 2023 -25% υψηλότερη από το προηγούμενο έτος και καθοδηγείται κυρίως από την κινεζική κυριαρχία στον τομέα. Με φθηνότερες, μαζικά παραγόμενες μπαταρίες και αυστηρό έλεγχο των κρίσιμων πρώτων υλών που προκύπτουν από το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης, η Κίνα συνεχίζει να ξεπερνά την Ευρώπη σε κάθε βήμα της αλυσίδας αξίας.
Οι μπαταρίες είναι κεντρικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση και η αντικατάσταση των κινητήρων εσωτερικής καύσης με ηλεκτροκινητήρες είναι απαραίτητη για την απαλλαγή από τον άνθρακα στις οδικές μεταφορές. Τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρίες (BEV) είναι σημαντικά πιο αποδοτικά ενεργειακά και παραμένουν βασικός μοχλός για τη μείωση των εκπομπών. Ωστόσο, οι συστοιχίες μπαταριών εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος του συνολικού κόστους των οχημάτων, καθιστώντας την ανταγωνιστικότητα στον τομέα αυτό ζωτικής σημασίας.
Οι προτάσεις
Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, το έγγραφο πολιτικής προτείνει τέσσερις δράσεις προτεραιότητας:
- Εξορθολογισμός της νομοθεσίας και της χρηματοδότησης για την επιτάχυνση της βιομηχανικής κλιμάκωσης,
- Μείωση των στρατηγικών εξαρτήσεων από κρίσιμα υλικά μέσω πιο καινοτόμου σχεδιασμού της αλυσίδας εφοδιασμού,
- Ενίσχυση της ικανότητας ανακύκλωσης με έδρα την ΕΕ- και
- Φιλόδοξες επενδύσεις σε τεχνολογίες μπαταριών επόμενης γενιάς. Χωρίς επείγουσα και συντονισμένη δράση, η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει ανεπιστρεπτί πίσω σε έναν τομέα που είναι απλά πολύ στρατηγικός για να τον χάσει.