Live η Κίνηση στους δρόμους
mercedes sl 74 συμβουλές συντήρησης που θα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου σας

74 συμβουλές συντήρησης που θα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου σας

Συγκεντρώσαμε τις καλύτερες συμβουλές ειδικών, εκπληκτικά κόλπα και συμβουλές για τη φροντίδα του αυτοκινήτου σας, ώστε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου σας.

1 / 74

Να είστε υπομονετικοί κατά τη διάρκεια της περιόδου στρωσίματος

Αγοράσατε το αυτοκίνητο των ονείρων σας και τώρα θέλετε να το κάνετε να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο σε άριστη κατάσταση. Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε καθώς το βγάζετε από το χώρο του αντιπροσώπου:

Κατά τη διάρκεια της περιόδου στρωσίματος “break-in”, συνήθως τα πρώτα 1.600 χλμ.  (1.000 μίλια), διατηρήστε την ταχύτητά σας κάτω από τα 88 χλμ/ώρα (55 mph) ή στην ταχύτητα που συνιστάται από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου σας.
Αποφύγετε τα βαριά φορτία στο σύστημα μετάδοσης κίνησης, όπως η ρυμούλκηση ρυμουλκούμενων και η φόρτωση της σχάρας οροφής ή του πορτμπαγκάζ με βαριά οικοδομικά υλικά.
Μην αφήνετε το καινούργιο σας αυτοκίνητο στο ρελαντί για μεγάλα χρονικά διαστήματα -αυτή είναι μια καλή συμβουλή για όλη τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου σας, αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια του στρωσίματος. Η πίεση λαδιού που δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μην στέλνει λάδι σε κάθε μέρος του κινητήρα σας.
Χρησιμοποιήστε μόνο ελαφριά έως μέτρια επιτάχυνση, διατηρώντας τις στροφές του κινητήρα κάτω από 3.000 για τις πρώτες ώρες οδήγησης.

2 / 74

Οδηγείτε με προσοχή κάθε μέρα

Το να είστε προσεκτικοί με το αυτοκίνητο δεν πρέπει να σταματήσετε μετά το στρώσιμο. Οδηγείτε με προσοχή κάθε μέρα και το αυτοκίνητό σας θα σας ανταμείψει με μεγαλύτερα διαστήματα χωρίς επισκευή.

Μην τρέχετε και μην ζορίζετε τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας μετά την εκκίνηση μέχρι να ανέβει η θερμοκρασία νερού του οχήματος σας. Αυτός είναι ένας γρήγορος τρόπος για να προσθέσετε χρόνια φθοράς στον κινητήρα σας, ειδικά αν κάνει κρύο έξω.
Επιταχύνετε αργά όταν ξεκινάτε τη διαδρομή σας. Η μεγαλύτερη φθορά στον κινητήρα και το σύστημα μετάδοσης κίνησης εμφανίζεται στα πρώτα 10 έως 20 λεπτά λειτουργίας.
Η προθέρμανση του κινητήρα αφήνοντάς τον στο ρελαντί στο δρόμο δεν είναι έξυπνη ιδέα. Ο κινητήρας δεν λειτουργεί στη μέγιστη θερμοκρασία του, με αποτέλεσμα την ατελή καύση του καυσίμου, την εναπόθεση αιθάλης στα τοιχώματα των κυλίνδρων, τη μόλυνση του λαδιού και τελικά την καταστροφή των εξαρτημάτων.
Επιβαρύνετε λιγότερο τον κινητήρα και το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων σας, μεταβαίνοντας στο ρελαντί στα κόκκινα φανάρια. Διαφορετικά, ο κινητήρας εξακολουθεί να εργάζεται για να σπρώξει το αυτοκίνητο ακόμα και όταν αυτό είναι σταματημένο. Για τα νέα αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο αυτό δεν ισχύει ακόμα και στην θέση Drive, διότι όταν σταματάτε στο φανάρι είτε σβήνει λόγω start stop είτε περιμένει να αφήσετε το φρένο για να εμπλακεί η ταχύτητα.Αποφεύγετε να οδηγείτε με υψηλές ταχύτητες και να επιταχύνετε γρήγορα, ειδικά όταν κάνει πολύ ζέστη ή πολύ κρύο έξω. Μια τέτοια οδηγική συμπεριφορά θα έχει ως αποτέλεσμα πιο συχνές επισκευές.
Παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των ελαστικών σας με προσεκτική οδήγηση. Τηρείτε τα αναρτημένα όρια ταχύτητας. Αποφύγετε τις γρήγορες εκκινήσεις, στάσεις και στροφές. Αποφύγετε τις λακκούβες και τα αντικείμενα στο δρόμο. Μην πατάτε πάνω σε κράσπεδα και μην χτυπάτε το ελαστικό στο κράσπεδο όταν παρκάρετε.
Όταν στρίβετε το τιμόνι, μην το κρατάτε σε ακραία δεξιά ή αριστερή θέση για περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην αντλία του υδραυλικού τιμονιού.
Συγκεντρώστε τις σύντομες διαδρομές οδήγησης. Το μεγαλύτερο μέρος της φθοράς -καθώς και της ρύπανσης που παράγει το αυτοκίνητό σας- λαμβάνει χώρα κατά τα πρώτα λεπτά οδήγησης. Κάνοντας πολλές δουλειές ταυτόχρονα, κατά τις ώρες χαμηλής κίνησης, αν είναι δυνατόν, θα κρατήσετε τον κινητήρα σας πιο ευτυχισμένο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (προετοιμάστε το αυτοκίνητό σας για το χειμώνα με αυτές τις συμβουλές που μπορούν να σώσουν ζωές).

3 / 74

Να βάζετε καύσιμα σε αξιόπιστα πρατήρια καυσίμων

Ρωτήστε αν η βενζίνη που αγοράζετε φιλτράρεται στην αντλία και αν το πρατήριο έχει πολιτική σχετικά με την τακτική αλλαγή των φίλτρων της αντλίας. Αν δεν ξέρουν, βρείτε άλλο βενζινάδικο. Ορισμένα πρατήρια δεν διαθέτουν φίλτρα στην αντλία, με αποτέλεσμα να είστε πιο ευάλωτοι στη βρώμικη βενζίνη. Άλλα πρατήρια μπορεί να μην αναμειγνύουν σωστά το αλκοόλ και το καύσιμο -ή ακόμα χειρότερα, να αραιώνουν το προϊόν τους. Βρείτε ένα πρατήριο που εμπιστεύεστε και παραμείνετε σε αυτό.

4 / 74

Μην ανεφοδιάζεστε αν δείτε το βυτιοφόρο

Αν τυχαίνει να δείτε ένα βυτιοφόρο να γεμίζει τις δεξαμενές στο βενζινάδικο της περιοχής σας, επιστρέψτε κάποια άλλη μέρα ή πηγαίνετε σε άλλο πρατήριο. Καθώς γεμίζουν οι υπόγειες δεξαμενές του πρατηρίου, οι αναταράξεις μπορεί να αναδεύσουν ιζήματα. Τα ιζήματα στη βενζίνη σας μπορούν να φράξουν τα φίλτρα καυσίμου και τους εγχυτήρες καυσίμου, προκαλώντας κακή απόδοση και ενδεχομένως να χρειαστεί επισκευή.

5 / 74

Πηγαίνετε με το μαλακό όταν έχετε κολλήσει

Όταν κολλήσετε στη λάσπη ή στο χιόνι, μην κάνετε το πρόβλημα χειρότερο, καταστρέφοντας ένα ακριβό εξάρτημα. Το απαλό ξεκίνημα σε μια προσπάθεια να απελευθερώσετε το αυτοκίνητο είναι μια χαρά. Αλλά αν φαίνεται ότι έχετε πραγματικά κολλήσει, μην συνεχίσετε να επιμένετε. Η επαναλαμβανόμενη ρίψη του αυτοκινήτου σας από εμπρός σε όπισθεν, καθώς και η περιστροφή των ελαστικών σε υψηλές ταχύτητες, μπορεί να δημιουργήσει πολλή θερμότητα και να προκαλέσει πρόβλημα στα κιβώτια ταχυτήτων, τους συμπλέκτες και τα διαφορικά. Μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι φθηνότερο να καλέσετε τον γερανό παρά να ρισκάρετε μεγάλους λογαριασμούς επισκευής στην πορεία. Είναι καλή ιδέα να μεταφέρετε στο πορτμπαγκάζ ένα βοήθημα πρόσφυσης, όπως άμμο, χαλίκι ή άμμο για γάτες.

6 / 74

Ελαφρώστε το μπρελόκ σας

Μήπως το κλειδί του αυτοκινήτου σας μοιράζεται μια αλυσίδα με δώδεκα ή περισσότερα άλλα κλειδιά; Αυτό είναι ένα αρκετά βαρύ φορτίο που κρέμεται από το κλειδί του αυτοκινήτου όταν αυτό βρίσκεται στη μίζα. Το βάρος αυτό, σε συνδυασμό με την αναπήδηση όσο οδηγείτε, μπορεί να φθείρει τους τυμπανιστές στο εσωτερικό της μίζας και τελικά να οδηγήσει σε βλάβη του διακόπτη ανάφλεξης.για να προσθέσετε χρόνια υπηρεσίας στον διακόπτη ανάφλεξης, αγοράστε ένα ελαφρύ μπρελόκ που σας επιτρέπει να ξεχωρίζετε το κλειδί ανάφλεξης από τα υπόλοιπα. Οδηγήστε μόνο με το κλειδί ανάφλεξης στη μίζα σας. Εάν το κλειδί ανάφλεξης “κολλάει” όταν προσπαθείτε να ανοίξετε το αυτοκίνητο, είναι μια προειδοποίηση ότι ο διακόπτης ανάφλεξης πρόκειται να αποτύχει. Αντικαταστήστε τον προτού βρεθείτε σε αδιέξοδο.

7 / 74

Επιλέξτε έναν καλό ασφαλιστή αυτοκινήτου

Μερικές φορές, όσο προσεκτικοί κι αν είστε, η καταστροφή χτυπά αναπόφευκτα – συνήθως με τη μορφή ατυχήματος. Βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητό σας θα επισκευαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, βρίσκοντας έναν ασφαλιστή που θα πληρώνει για ανταλλακτικά από τον αρχικό κατασκευαστή και θα εγγυάται τις επισκευές που εγκρίνει. Επίσης, να γνωρίζετε αυτές τις συμβουλές για την αγορά αυτοκινήτου που δεν θα σας πει ο έμπορος αυτοκινήτων.

8 / 74

Κρατήστε ένα ημερολόγιο αυτοκινήτου

Διατηρήστε ένα μπλοκ και ένα μολύβι στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου και χρησιμοποιήστε τα για να καταγράφετε τα γεμίσματα βενζίνης και τα χιλιόμετρα. Αν παρατηρήσετε ότι η κατανάλωση βενζίνης σας χειροτερεύει, αναφέρετε το στον συντηρητή σας. Μπορεί να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με το αυτοκίνητό σας.

9 / 74

Διατηρήστε το αυτοκίνητό σας κατά τη μακροχρόνια αποθήκευση

Εάν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητό σας για περισσότερο από ένα μήνα, αποθηκεύστε το σωστά για να αποφύγετε περιττές ζημιές και επισκευές κατά την επιστροφή σας.

Γεμίστε το ρεζερβουάρ βενζίνης για να αποτρέψετε τη συσσώρευση συμπυκνωμάτων στο ρεζερβουάρ βενζίνης. Προσθέστε ένα σταθεροποιητή καυσίμου και οδηγήστε το αυτοκίνητο λίγο για να διανεμηθεί το πρόσθετο στα μέρη του κινητήρα. Πλύνετε και κερώστε το αυτοκίνητο σχολαστικά για να προστατεύσετε το φινίρισμα. Τοποθετήστε ένα φράγμα υδρατμών στο δάπεδο του γκαράζ σας. Ένα πανί από πολυαιθυλένιο 4 mil αρκεί. Απενεργοποιήστε το χειρόφρενο για να αποφύγετε τη διάβρωση των φρένων. Τοποθετήστε το αυτοκίνητο σε βάσεις γρύλου για να απομακρύνετε το βάρος του οχήματος από τους τροχούς και τα ελαστικά. Αποσυνδέστε και αφαιρέστε την μπαταρία για να μην αδειάσει. Τοποθετήστε την μπαταρία σε φορτιστή τύπου tricklet. Ή αποστραγγίζετε περιοδικά την μπαταρία, χρησιμοποιώντας μια μικρή λάμπα και στη συνέχεια την επαναφορτίζετε με φορτιστή χαμηλής τάσης. Βουλώστε την εξάτμιση με ένα πανί για να αποτρέψετε τη διείσδυση υγρού αέρα σε αυτήν.

10 / 74

Παρκάρετε στη σκιά

Φυσικά, ένα γκαράζ είναι πάντα το ιδανικό μέρος για να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας. Αλλά αν δεν υπάρχει, ελαχιστοποιήστε τις εσωτερικές ζημιές από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και τη ζέστη, προσπαθώντας πάντα να σταθμεύετε το αυτοκίνητό σας στη σκιά. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμη σκιά ή αν διαπιστώσετε ότι το παρκάρισμα κάτω από ένα δέντρο έχει ως αποτέλεσμα να πέφτουν περιττώματα πουλιών, χρησιμοποιήστε ένα σκίαστρο αυτοκινήτου για να ελαχιστοποιήσετε την επίδραση του ήλιου. Ως μπόνους, θα έχετε ένα πιο δροσερό αυτοκίνητο για να μπαίνετε μέσα τις ζεστές ηλιόλουστες ημέρες. Τα σκίαστρα αυτοκινήτου κυκλοφορούν σε δύο βασικούς τύπους: αυτά που ξεδιπλώνετε και τοποθετείτε στο μπροστινό παρμπρίζ και στο πίσω παράθυρο ή τα πλισέ που προσαρμόζονται στις κολώνες του παρμπρίζ (με κόλλα), στα πλαίσια των παραθύρων (με Velcro) ή στα ίδια τα παράθυρα (με βεντούζες).

11 / 74

Καθαρίστε και το εσωτερικό

Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα και σφουγγάρι το εσωτερικό σας κάθε φορά που πλένετε το αυτοκίνητό σας. Τα σωματίδια της βρωμιάς είναι λειαντικά και τα χυμένα υγρά, όπως η σόδα, μπορεί να είναι διαβρωτικά. Σκουπίστε καλά το εσωτερικό σας με μια ισχυρή ηλεκτρική σκούπα (τα μικρά ασύρματα μοντέλα είναι γενικά πολύ αδύναμα). Χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες κεφαλές ραβδιών κατά το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα. Η γυμνή μεταλλική ράβδος μπορεί να αμαυρώσει και να χαράξει τις επιφάνειες. Καθαρίστε με σφουγγάρι τις βινυλικές επιφάνειες με διάλυμα ήπιου απορρυπαντικού και νερού.

12 / 74

Καθαρίστε προσεκτικά τα όργανα του ταμπλό

Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό υγρό πανί για να σκουπίσετε ελαφρά τη σκόνη από τους διαφανείς πλαστικούς φακούς στο ταμπλό σας. Η υπερβολική πίεση θα τους γρατζουνίσει. Οι πολλές γρατσουνιές μπορεί να δυσχεράνουν την ανάγνωση των οργάνων σας υπό ορισμένες συνθήκες φωτισμού.

13 / 74

Αφήστε τα πατάκια δαπέδου να αντέξουν το χειμώνα

Χρησιμοποιήστε πατάκια δαπέδου για να προστατεύσετε τη μοκέτα. Ο καλύτερος τύπος για τον έλεγχο του αλατιού, της λάσπης και της λάσπης το χειμώνα είναι τα ελαστικά πατάκια τύπου βάφλας. Μένουν στη θέση τους, δεν επιτρέπουν στο νερό να διεισδύσει και πλένονται εύκολα. Τα πατάκια τύπου μοκέτας είναι επίσης χρήσιμα. Ανακινήστε, σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα ή πλύντε τα ανάλογα με τις ανάγκες- αντικαταστήστε τα καθώς φθείρονται.

14 / 74

Πλύνετε τα πατάκια με το λάστιχο

Όταν πλένετε το αυτοκίνητό σας, τραβήξτε έξω τα ελαστικά πατάκια ή τα πατάκια μοκέτας και φυσήξτε τα με το λάστιχο. Αυτό θα απομακρύνει τα σωματίδια βρωμιάς που, αν τα αφήσετε να συσσωρευτούν, θα αλέσουν τρύπες στα πατάκια σας. Αφήστε τα πατάκια να στεγνώσουν καλά στον ήλιο πριν τα επανατοποθετήσετε.

15 / 74

Για επίμονους λεκέδες χαλιών ή μοκετών

Αφού σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα τα πατάκια ή τις εσωτερικές μοκέτες, εφαρμόστε αφρώδες καθαριστικό χαλιών σε ανθεκτικούς λεκέδες σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Δουλέψτε τον αφρό σε μερικά τετραγωνικά μέτρα κάθε φορά, χρησιμοποιώντας ένα υγρό σφουγγάρι ή βούρτσα. Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα όταν στεγνώσει.

16 / 74

Διατηρήστε τα λάστιχα θυρών και παραθύρων

Σκουπίστε με ένα προστατευτικό καουτσούκ (όπως το Armor-All) ή σιλικόνη στις στεγανοποιήσεις θυρών και παραθύρων για να τις διατηρήσετε σε καλή κατάσταση. Μην χρησιμοποιείτε προϊόν με βάση το λάδι, όπως το WD-40, επειδή το λάδι θα καταστρέψει το λάστιχο. Ο τακτικός καθαρισμός και η περιποίηση της στεγανοποίησης του αυτοκινήτου σας θα μειώσει επίσης την πιθανότητα να κολλήσει η πόρτα σας στη λαστιχένια στεγανοποίησή της σε κρύο καιρό, μια κοινή αιτία ζημιάς στο λάστιχο. Παρεμπιπτόντως, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν αυτές οι μαύρες κουκίδες στα παράθυρα του αυτοκινήτου.

17 / 74

Διορθώστε αμέσως την κακή στεγανοποίηση

Αν η στεγανοποίηση αφήνει το νερό της βροχής να διαρρέει στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σας, ρίξτε μια ματιά και αποφασίστε αν μπορείτε να την επισκευάσετε ή αν πρέπει να αντικατασταθεί. Οι μικρές διαρροές μπορούν να αντιμετωπιστούν με στεγανωτικά ραφών που τοποθετούνται με πινέλο στα cabrio αυτοκίνητα. Επανατοποθετήστε τα χαλαρά τμήματα, που δεν έχουν υποστεί άλλη ζημιά, με κόλλα για τα διακοσμητικά. Τα σκισμένα τμήματα μπορούν να επισκευαστούν με ειδικό καλαφάτισμα που διατίθεται στα καταστήματα ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Μπορεί επίσης να μπορέσετε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής φθαρμένων αλλά άθικτων τμημάτων εισάγοντας ράβδους αφρού, που διατίθενται σε καταστήματα αυτοκινήτων, στο κοίλο τμήμα της στεγανοποίησης. Εάν αποφασίσετε να αντικαταστήσετε ολόκληρα τμήματα της αεροστεγάνωσης, μην αγοράσετε απλά γενικά υλικά, όπως αυτά που χρησιμοποιείτε στο σπίτι. Αγοράστε ένα προϊόν που ταιριάζει με την αρχική αεροστεγάνωση του αυτοκινήτου σας – διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία προφίλ από τις αντιπροσωπείες και τους καταλόγους ταχυδρομικών παραγγελιών αυτοκινήτων.

18 / 74

Διατηρήστε το δέρμα από το να στεγνώσει και να ραγίσει

Τα δερμάτινα καθίσματα των αυτοκινήτων είναι ανθεκτικά και δεν απαιτούν πολλή συντήρηση. Μετά από μερικά χρόνια, ωστόσο, τα καθίσματα μπορεί να λερωθούν. Χρησιμοποιήστε ένα δερμάτινο καθαριστικό για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και τους λεκέδες. Στη συνέχεια, εφαρμόστε ένα δερμάτινο προστατευτικό που είναι σχεδιασμένο για δέρμα με χρωστικές ουσίες ή δέρμα με ανώτερη επίστρωση (το δέρμα που χρησιμοποιείται για τις περισσότερες δερμάτινες ταπετσαρίες αυτοκινήτων). Τα προστατευτικά θα αντισταθούν στους λεκέδες και θα διευκολύνουν τον καθαρισμό της ταπετσαρίας στο μέλλον. Επιλέξτε ένα προστατευτικό που περιλαμβάνει μαλακτικά για να διατηρήσετε το δέρμα σας ελαστικό.

19 / 74

Χρησιμοποιήστε καθαριστικά ταπετσαρίας στα λερωμένα καθίσματα

Τα ίδια καθαριστικά ταπετσαρίας που χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ταπετσαρία του αυτοκινήτου σας. Χρησιμοποιήστε τα με φειδώ, ωστόσο, για να αποφύγετε τον κορεσμό του υφάσματος. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί για να σκουπίσετε τον αφρό. Στα βελούδινα καθίσματα, βουρτσίστε απαλά τις ίνες για να αποφύγετε το στρώσιμο και να διατηρήσετε την αρχική υφή του υφάσματος.

20 / 74

Ανανέωση υφασμάτινης ταπετσαρίας

Ο ψεκασμός υφασμάτινων καθισμάτων αυτοκινήτου και χαλιών με ένα προστατευτικό υφασμάτων, όπως το Scotchgard, θα τα κάνει να αντιστέκονται στη βρωμιά και τους λεκέδες και θα τα καθαρίζει ευκολότερα. Καθαρίστε σχολαστικά τα υφάσματα πριν χρησιμοποιήσετε ένα από αυτά τα προϊόντα και στη συνέχεια δοκιμάστε το προϊόν σε ένα δυσδιάκριτο σημείο για να βεβαιωθείτε ότι η επεξεργασία δεν θα αποχρωματίσει το ύφασμα.

21 / 74

Τοποθετήστε μια πετσέτα κάτω από τα καθίσματα των μωρών

Κάθε είδους κομμάτια φαγητού και υγρά μπορούν να συσσωρευτούν κάτω από ένα παιδικό κάθισμα, όπου μπορούν να λερώσουν μόνιμα την ταπετσαρία. Τοποθετήστε ένα φύλλο βαρέως πλαστικού και μια απορροφητική πετσέτα κάτω από το κάθισμα για να αποτρέψετε τη ζημιά και ασφαλίστε ξανά το κάθισμα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Όλοι οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν αυτές τις συμβουλές για να διατηρούν το παιδί τους ασφαλές στο καθισματάκι του.

22 / 74

Προστατέψτε το χρώμα του αυτοκινήτου από τον ήλιο

Η βαφή κάνει περισσότερα από το να κάνει το όχημά σας να φαίνεται υπέροχο. Είναι επίσης η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στα σκουριασμένα τμήματα του αμαξώματος. Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για την προστασία του χρώματος είναι να σταθμεύετε το αυτοκίνητο σε γκαράζ. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, σταθμεύστε στη σκιά ή αγοράστε ένα κάλυμμα αυτοκινήτου. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου διασπούν το χρώμα και το προκαλούν ξεθώριασμα. Ορισμένα καλύμματα αυτοκινήτων προστατεύουν το αυτοκίνητό σας από περισσότερα από τον ήλιο, την υγρασία, τα περιττώματα των πουλιών και τη σκόνη – διαθέτουν επίσης ένα λεπτό στρώμα μαξιλαριού που θα προστατεύσει από ελαφριά χτυπήματα, όπως από ένα ποδήλατο ή ένα μικρό κλαδί δέντρου που έπεσε.

23 / 74

Επιδιορθώνετε τις γρατσουνιές νωρίτερα παρά αργότερα

Το χρώμα για το φρεσκάρισμα δεν κολλάει καλά στη σκουριά. Φροντίστε λοιπόν να έχετε πρόχειρο κάποιο ταιριαστό χρώμα επιδιόρθωσης, ώστε να μπορείτε να επιδιορθώνετε τυχόν μικρές εγκοπές, που συχνά βρίσκονται γύρω από τις άκρες των θυρών, προτού η σκουριά προλάβει να σχηματιστεί.

24 / 74

Η ταινία σώζει τα καλύμματα των φώτων

Ένα ραγισμένο κάλυμμα πίσω φώτων ή φλας, αν αφεθεί μόνο του, μπορεί να επιτρέψει στο χώρο των φώτων σας να γεμίσει με νερό και να προκαλέσει πραγματική ζημιά. Μια καλή βραχυπρόθεσμη λύση είναι να καλύψετε τη ρωγμή με ταινία. Χρησιμοποιήστε την κόκκινη ή πορτοκαλί ταινία που είναι φτιαγμένη για αυτόν τον σκοπό. Μπορείτε να την αγοράσετε σε πολλά καταστήματα ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

25 / 74

Αποφύγετε τα προβλήματα των φωτιστικών σωμάτων

Όταν αλλάζετε μια χαλασμένη λάμπα, καθαρίστε τις βρώμικες ή διαβρωμένες υποδοχές με λεπτό χαλύβδινο μαλλί ή μια μικρή συρμάτινη βούρτσα. Σκουπίστε την υποδοχή από τα συντρίμμια πριν τοποθετήσετε τη νέα λάμπα.

26 / 74

Επισκευάστε μικρά σπασίματα στο παρμπρίζ

Έχετε ένα σπάσιμο από πέτρα, μια ρωγμή ή ένα βαθούλωμα στο παρμπρίζ σας; Φέρτε το αυτοκίνητό σας σε ένα συνεργείο επισκευής παρμπρίζ. Με πολύ μικρότερο κόστος από την αντικατάσταση του παρμπρίζ, μπορούν να επιδιορθώσουν σημαδάκια και ρωγμές, ακόμη και αρκετά μεγάλες. Οι επισκευές όχι μόνο εμποδίζουν τα σπασίματα και τις ρωγμές να εξαπλωθούν και αποκαθιστούν τη δομική ακεραιότητα, αλλά και βελτιώνουν την ευκρίνεια.

27 / 74

Γεμίστε μόνο με υγρό πλυσίματος

Μην προσθέτετε νερό στο δοχείο πλυσίματος παρμπρίζ. Δεν θα καθαρίσει τόσο καλά όσο το υγρό πλύσης και μπορεί να παγώσει σε κρύο καιρό και να προκαλέσει ζημιά στο σύστημα. Μην προσπαθήσετε να θέσετε σε λειτουργία το σύστημα πλύσης παρμπρίζ μόλις υποψιαστείτε ότι δεν υπάρχει άλλο υγρό στο δοχείο, γιατί μπορεί να προκαλέσετε ζημιά στην αντλία υγρού πλύσης.

28 / 74

Φτιάξτε το δοχείο υγρού πλύσης

Τα ραγισμένα δοχεία υγρού πλυσίματος-καθαριστήρα είναι αρκετά συνηθισμένα όταν ένα αυτοκίνητο φτάσει σε κάποια ηλικία. Μια καλή λύση -μέχρι να μπορέσετε να αγοράσετε ένα νέο δοχείο ή να βρείτε ένα στη μάντρα- είναι να τοποθετήσετε μια πλαστική σακούλα κατάψυξης στο δοχείο και να τη γεμίσετε με το υγρό πλύσης.

29 / 74

Μην προσπαθείτε να μεταφέρετε πάρα πολλά

Ποτέ μην υπερβαίνετε τις προδιαγραφές φορτίου οροφής ή τα όρια βάρους του αυτοκινήτου σας. μπορείτε να τα βρείτε στο εγχειρίδιο χρήσης του οχήματός σας. Ελέγξτε επίσης το όριο βάρους της σχάρας οροφής σας. Συνήθως το εύρος κυμαίνεται από 150 έως 200 λίβρες (68 έως 90 κιλά). Αυτό είναι το ισοδύναμο δεκαοκτώ 2 x 4 8 ποδιών (2,4 μέτρων 38 x 89) ή τριών φύλλων κόντρα πλακέ 3/4 ιντσών (17 mm). Εάν πρέπει να παραδώσετε ένα βαρύ φορτίο από το σπίτι ή το κέντρο κήπου, σκεφτείτε να το παραδώσετε. Θα γλιτώσετε τη φθορά τόσο για εσάς όσο και για το αυτοκίνητό σας.

30 / 74

Κρατήστε πρόχειρη μια παλιά κουβέρτα

Προστατέψτε την οροφή του αυτοκινήτου σας από γρατζουνιές με μια παλιά κουβέρτα πριν δέσετε ξυλεία, ποδήλατα ή αποσκευές στη σχάρα οροφής.

31 / 74

Ασφαλίστε τα φορτία για να αποφύγετε χτυπήματα και γρατζουνιές

Η αρχή του τέλους για το φινίρισμα σε πολλά αυτοκίνητα και φορτηγά και των hatchback για το θέμα αυτό είναι ένα ακατάλληλα στοιβαγμένο φορτίο. Επενδύστε στις κατάλληλες σχάρες για ποδήλατα, φορτία και αποσκευές. Ένα καλό τέχνασμα για να μην γλιστρούν τα ψηλά αντικείμενα στο κρεβάτι ενός φορτηγού pick-up είναι να χρησιμοποιήσετε μια (ή δύο) ράβδο κουρτίνας ντους ως στήριγμα. Απλώς σπρώξτε το φορτίο προς το μπροστινό τοίχωμα της καρότσας του φορτηγού και τοποθετήστε τη ράβδο πίσω του. Στρίψτε για να ασφαλίσετε. Τα δίχτυα φορτίου θα βοηθήσουν επίσης να μην χτυπάνε τα αντικείμενα και να μην προκαλούν ζημιές στην καρότσα ενός pick-up φορτηγού.

32 / 74

Ελέγξτε τους λασπωτήρες στους θόλους των τροχών

Αυτά τα προστατευτικά, όσο αδύναμα και αν είναι σε πολλά από τα σημερινά αυτοκίνητα, βοηθούν να μην εκτοξεύεται νερό και λάσπη του χειμώνα στο χώρο του κινητήρα, όπου μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε ευαίσθητα ηλεκτρικά εξαρτήματα. Δυστυχώς, αυτά τα προστατευτικά αποσπώνται εύκολα – μερικές φορές χωρίς να το γνωρίζει ο οδηγός. Ελέγξτε για ζημιές σε αυτά τα προστατευτικά όταν πλένετε το αυτοκίνητό σας. Ασφαλίστε τα ξανά με τους κατάλληλους συνδετήρες ή αντικαταστήστε τα όπως χρειάζεται. Για πρόσθετη προστασία από την εκτοξευόμενη βρωμιά, τη λάσπη και τα χαλίκια, τοποθετήστε λασπωτήρες στο όχημά σας.

33 / 74

Πλύνετε το και το χειμώνα

Εάν πλένετε σπάνια το αυτοκίνητό σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δεν είστε οι μόνοι. Τα αυτοκίνητα που βλέπετε στο δρόμο κάνουν φανερό ότι πολλοί άνθρωποι σκέφτονται: “Γιατί να ασχοληθώ; Το αυτοκίνητο θα είναι πάλι βρώμικο την επόμενη φορά που θα το οδηγήσω”. Το πρόβλημα με αυτή τη σκέψη είναι ότι το πλύσιμο είναι πιο σημαντικό το χειμώνα απ’ ό,τι άλλες εποχές του χρόνου. Όλη αυτή η άμμος, η λάσπη και ο πάγος αναμεμειγμένα με το αλάτι του δρόμου είναι ακριβώς αυτό που κάνει το αυτοκίνητό σας να σκουριάζει. Η ταχύτερη διάβρωση συμβαίνει όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει επανειλημμένα πάνω και στη συνέχεια πέφτει κάτω από το μηδέν. Ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, φροντίστε να ξεπλένετε το κάτω μέρος του αμαξώματος και τις δυσπρόσιτες περιοχές που είναι ευαίσθητες στη σκουριά, όπως οι προφυλακτήρες και το εσωτερικό των τροχοθαλάμων. Εάν η εξωτερική θερμοκρασία πρόκειται να παραμείνει πάνω από το μηδέν για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να στεγνώσει το αυτοκίνητο και ο δρόμος σας, γεμίστε έναν κουβά με ζεστό νερό και αντιμετωπίστε τη δουλειά στο σπίτι. Αν όχι, επισκεφθείτε το τοπικό σας πλυντήριο αυτοκινήτων και βεβαιωθείτε ότι στεγνώνουν καλά το αυτοκίνητο.

34 / 74
Κερί για την προστασία της βαφής του αυτοκινήτου σας

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το αποφύγετε! Το να κερώνετε το αυτοκίνητό σας είναι μια ικανοποιητική δουλειά που θα βοηθήσει να διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας σε νέα εμφάνιση. Το κερί αυτοκινήτου διατηρεί το χρώμα επιβραδύνοντας την οξείδωση και σχηματίζοντας ένα φράγμα ενάντια στα περιττώματα των πουλιών, τους χυμούς και τη ρύπανση. Επιπλέον, η οδήγηση ενός ωραίου γυαλιστερού αυτοκινήτου είναι απλά διασκεδαστική.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη δυνατή προστασία:

Τα υγρά κεριά και τα κεριά σε σπρέι είναι δελεαστικά για χρήση- κάνουν το αυτοκίνητο γυαλιστερό με λιγότερη δουλειά από το τρίψιμο με κερί πάστας. Αλλά δεν υπάρχει ακόμα τίποτα καλύτερο από το κερί πάστας για το πιο σκληρό και μακράς διάρκειας φινίρισμα. Αναζητήστε πάστα με υψηλή περιεκτικότητα σε κερί καρναούμπα.
Εφαρμόστε μια λεπτή, ομοιόμορφη στρώση κεριού στις επιφάνειες του αυτοκινήτου με ένα υγρό σφουγγάρι. Αποφύγετε την υπερβολική εφαρμογή, γιατί θα είναι δύσκολο να αφαιρεθεί και κάποια υπολείμματα θα αμαυρώσουν αναπόφευκτα το φινίρισμα.
Για να αποφύγετε τις λεπτές γρατζουνιές, χρησιμοποιήστε ένα καθαρό, μαλακό βαμβακερό πανί ή πανί μικροϊνών για να αφαιρέσετε το κερί μόλις στεγνώσει.
Εφαρμόστε μια επιπλέον στρώση κεριού στη μύτη και το καπό. Το φιλμ κεριού σε αυτές τις περιοχές φθείρεται γρήγορα.

35 / 74

Δώστε στο αυτοκίνητό σας ένα νέο δέρμα

Νέες αυτοκόλλητες μεμβράνες ουρεθάνης έχουν αναπτυχθεί για να προστατεύουν τις πιο ευάλωτες βαμμένες περιοχές του αυτοκινήτου σας από πέτρες και άλλες μικρές εκδορές. μπορείτε να πλύνετε και να κερώσετε αυτές τις επιφάνειες, όπως ακριβώς θα κάνατε και με την υπόλοιπη βαφή. Αν και είναι καλύτερο να αναθέσετε την εγκατάσταση αυτών των μεμβρανών σε επαγγελματία.

36 / 74

Μην αφήνετε τα εργαλεία να αμαυρώνουν το φινίρισμα του αυτοκινήτου σας

Αν σκοπεύετε να κάνετε σέρβις και επισκευές στο αυτοκίνητό σας, επενδύστε σε ένα κάλυμμα φτερού. Το κάλυμμα αυτό καλύπτει τον προφυλακτήρα σας, παρέχοντας ένα ασφαλές μέρος για να ακουμπήσετε τα εργαλεία σας χωρίς να προκαλέσετε γρατζουνιές. Θα αποτρέψει επίσης την αγκράφα της ζώνης σας από το να αμαυρώσει το χρώμα σας καθώς σκύβετε στο χώρο του κινητήρα για να εργαστείτε.

37 / 74

Κρατήστε τα καπάκια

Βγαίνετε στο δρόμο έτοιμοι να ξεκινήσετε την πρωινή σας μετακίνηση μόνο και μόνο για να ανακαλύψετε ένα σκασμένο λάστιχο. Πώς στο καλό συνέβη αυτό μέσα σε μια νύχτα; Εάν από τη βαλβίδα του ελαστικού λείπει το καπάκι της, ο ένοχος μπορεί να είναι μια βαλβίδα που έχει διαρροή. Αυτά τα μικρά καπάκια κρατούν μακριά τη βρωμιά και την υγρασία που μπορεί να προκαλέσουν διαρροές, οπότε φροντίστε να έχετε τα καπάκια σε όλες τις βαλβίδες των ελαστικών σας. Μια άλλη συμβουλή: Όταν αντικαθιστάτε ελαστικά, υπενθυμίστε στο κατάστημα ελαστικών ότι περιμένετε νέες βαλβίδες μαζί με τα ελαστικά.

38 / 74

Διατηρήστε το σωστό αέρα στα λάστιχα

Τα ελαστικά με χαμηλή πίεση είναι ο καλύτερος φίλος του πωλητή ελαστικών. Δημιουργούν υπερβολική θερμότητα και καταπόνηση που μπορεί να οδηγήσει σε αστοχία των ελαστικών. Αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε και το τελευταίο χιλιόμετρο από τα ελαστικά σας, προμηθευτείτε ένα μετρητή πίεσης ελαστικών και χρησιμοποιήστε τον τουλάχιστον μία φορά το μήνα (περισσότερο σε ζεστό καιρό) για να διατηρείτε τα ελαστικά σας φουσκωμένα σύμφωνα με τη σύσταση που αναφέρεται στο εγχειρίδιο χρήσης του οχήματος. Ελέγξτε τα ελαστικά όταν είναι κρύα (οδηγώντας για λιγότερο από ένα μίλι) για ακριβή ένδειξη.

39 / 74

Προσοχή στον υγρό αντίχειρα

Εάν γεμίζετε τα ελαστικά σας σε ένα πρατήριο καυσίμων, ελέγξτε αν υπάρχει υγρασία που προέρχεται από την αντλία αέρα. Απλά πιέστε την περόνη μέσα στη βαλβίδα του φουσκωτήρα με το νύχι του αντίχειρά σας. Αν ο αντίχειράς σας βραχεί, ενημερώστε τον υπεύθυνο του πρατηρίου ότι οι δεξαμενές του πρέπει να αδειάσουν και πηγαίνετε σε άλλο πρατήριο. Η υγρασία, παγιδευμένη στο εσωτερικό ενός ελαστικού, μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις στην πίεση και να διαβρώσει τις ζάντες.

40 / 74

Έλεγχος για ανομοιόμορφη φθορά

Ελέγξτε τα ελαστικά για ανομοιόμορφη φθορά. Εάν έχετε διατηρήσει σωστά το φούσκωμα των ελαστικών, η ανομοιόμορφη φθορά μπορεί να υποδεικνύει την ανάγκη για επαναπροσαρμογή των τροχών. Μπορεί επίσης να σημαίνει ακατάλληλη λειτουργία των φρένων ή των αμορτισέρ, λυγισμένο τροχό, εσωτερική ζημιά στο ελαστικό ή φθαρμένα κουζινέτα.

41 / 74

Ελέγξτε το πέλμα για ασφάλεια

Οι περισσότερες χώρες απαιτούν την αντικατάσταση των ελαστικών όταν έχουν φθαρεί μέχρι το 1/16 της ίντσας (1,5 mm) του εναπομείναντος βάθους του ελαστικού. Τα ελαστικά απαιτείται να έχουν χυτές “μπάρες φθοράς” για να είναι εύκολο να δείτε πότε απαιτείται από το νόμο η αντικατάσταση των ελαστικών. Ωστόσο, αν πρόκειται να οδηγείτε στη βροχή, θα πρέπει να αλλάζετε τα ελαστικά σας όταν απομένει πέλμα 1/8-ιντσών (3 mm). Διαφορετικά, το νερό μπορεί να μη διαφύγει αρκετά γρήγορα κάτω από τα ελαστικά σας και κινδυνεύετε με υδρολίσθηση – μια επικίνδυνη κατάσταση κατά την οποία το αυτοκίνητό σας χάνει την πρόσφυση και κυριολεκτικά επιπλέει στο νερό. Αν οδηγείτε σε χιόνι, θα χρειαστείτε τουλάχιστον 3/16 ίντσες (5 mm) πέλματος για να έχετε επαρκή πρόσφυση.

42 / 74

Περιστρέψτε τα ελαστικά σας

Η περιστροφή των ελαστικών σας βοηθά στην ομοιόμορφη κατανομή της φθοράς των ελαστικών και διασφαλίζει ότι θα έχετε τη μέγιστη διάρκεια ζωής στο δρόμο. Το εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη σας θα πρέπει να καθορίζει τόσο την περίοδο όσο και το μοτίβο περιστροφής. Εάν όχι, περιστρέψτε τα ελαστικά σας κάθε 9.700 έως 12.000 χλμ. (6.000 έως 7.500 μίλια) – ο αντιπρόσωπος ελαστικών σας θα πρέπει να γνωρίζει το σωστό μοτίβο περιστροφής των ελαστικών.

43 / 74

Όταν οι θερμοκρασίες επηρεάζουν το φούσκωμα των ελαστικών

Όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες πέφτουν ή ανεβαίνουν, τα ελαστικά τείνουν να χάνουν πίεση. Μια πτώση κατά 6 βαθμούς C (10 βαθμούς F), στην πραγματικότητα, θα μειώσει την πίεση αέρα ενός ελαστικού κατά 1 ή 2 λίβρες. Τα ελαστικά μπορεί να χάσουν ακόμη περισσότερο αέρα σε ζεστό καιρό. Τα ελαστικά με χαμηλή πίεση αέρα μπορεί να οδηγήσουν σε επιταχυνόμενη φθορά και κακές επιδόσεις οδήγησης. Εάν ζείτε σε μέρος όπου οι θερμοκρασίες ποικίλλουν πολύ, ελέγχετε συχνά την πίεση των ελαστικών σας και προσθέτετε αέρα όταν χρειάζεται.

44 / 74

Αγοράστε μεταχειρισμένα ελαστικά

Αν έχετε ένα αυτοκίνητο που σκοπεύετε να οδηγήσετε μόνο για έναν ακόμη χρόνο, το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να αγοράσετε ένα καινούργιο σετ ελαστικών. Αν όμως ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε αυτά τα ελαστικά, είναι πραγματικά καιρός. Αντί να διστάζετε, αγοράστε ένα σετ μεταχειρισμένων ελαστικών. Καλέστε τους τοπικούς αντιπροσώπους ελαστικών για να δείτε τι είναι διαθέσιμο. Θα εκπλαγείτε από το πόση φθορά έχει απομείνει σε ελαστικά που παραδίδονται από ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν συνείδηση της εικόνας. Έχετε πρόχειρο το μέγεθος των ελαστικών σας.

45 / 74

Χρησιμοποιήστε καθαριστικό τροχών

Οι τροχοί του αυτοκινήτου σας βρίσκονται εκεί κάτω στο δρόμο και δέχονται το μεγαλύτερο μέρος της βρωμιάς του δρόμου. Προσθέστε και τη σκόνη που φθείρεται από τα τακάκια των φρένων σας και έχετε μια φόρμουλα για λεκέδες που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν όταν πλένετε το όχημά σας. Το υγρό πλυσίματος αυτοκινήτου δεν θα κάνει τη δουλειά.Χρειάζεστε ένα καθαριστικό τροχών ειδικά σχεδιασμένο για την αφαίρεση τέτοιων λεκέδων. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει τη σωστή σύνθεση. Ορισμένα καθαριστικά είναι σχεδιασμένα για μεταλλικές ζάντες και άλλα για βαμμένες ή με διαφανή επίστρωση ζάντες. τα καθαριστικά για μεταλλικές ζάντες κυκλοφορούν επίσης σε διάφορες συνθέσεις, ανάλογα με το αν η μεταλλική ζάντα σας έχει αλουμινένιο ή χρωμιωμένο φινίρισμα. Προστατεύστε τις μεταλλικές ζάντες με γυαλιστικό τροχών, τις βαμμένες ζάντες με μια στρώση κεριού.

46 / 74

Λιπάνετε τα παξιμάδια των ακροδεκτών σας

Τα παξιμάδια των τροχών, εάν δεν λιπαίνονται περιστασιακά, μπορεί να καρφωθούν ή να “παγώσουν” στους πείρους λόγω διάβρωσης. Η επισκευή τους μπορεί να είναι δαπανηρή. Το να πρέπει να καλέσετε ένα γερανό για ένα λάστιχο που δεν μπορείτε να αφαιρέσετε είναι ακόμη πιο ακριβό. την επόμενη φορά που θα αλλάξετε ή θα περιστρέψετε τα ελαστικά σας, προμηθευτείτε λίγο αντιολισθητικό λιπαντικό από το τοπικό κατάστημα με είδη αυτοκινήτου. Καθαρίστε τα σπειρώματα των καρφιών με μια συρμάτινη βούρτσα και σκουπίστε τα με το λιπαντικό. Είναι σχεδιασμένο για να εμποδίζει τα παξιμάδια των ακροδεκτών (και τα μπουζί) να καρφωθούν και δεν θα τα αφήσει να χαλαρώσουν καθώς οδηγείτε, όπως μπορεί να συμβεί με άλλα λιπαντικά. Εάν ένα παξιμάδι παγώσει σε ένα μπουλόνι, δοκιμάστε να ψεκάσετε το παξιμάδι και το μπουλόνι με WD-40 ή Liquid Wrench. Αφήστε το να εισχωρήσει για 10 ή 20 λεπτά. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα κλειδί με καστάνια για να αφαιρέσετε το παξιμάδι.

47 / 74

Κρατήστε τα καλύμματα των τροχών σας

Κλανγκ, κλανγκ, κλανγκ! Πάει το κάλυμμα τροχού σας, και φεύγει προς έναν άγνωστο προορισμό. Τα καλύμματα των τροχών, τα τάσια μπορεί να ξεκολλήσουν από τους τροχούς του αυτοκινήτου σας καθώς οδηγείτε, εάν δεν έχουν επανατοποθετηθεί σωστά, εάν έχουν χαλαρώσει με την πάροδο του χρόνου ή εάν έχουν υποστεί ζημιά από την πρόσκρουση σε κράσπεδο κατά το παρκάρισμα. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε αυτά τα ακριβά εξαρτήματα στο αυτοκίνητο:

Τα νεότερα καλύμματα τροχού πλαστικού τύπου και ορισμένα καλύμματα τροχών συνήθως συγκρατούνται στη θέση τους από έναν συρμάτινο δακτύλιο συγκράτησης που κουμπώνει σε γλωττίδες στον τροχό. Κατά την τοποθέτηση ενός τέτοιου καλύμματος, προσέξτε να μην λυγίσετε ή σπάσετε τις γλωττίδες.
Ένας τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι τα ακριβά καλύμματα των τροχών σας δεν θα καταστραφούν από ένα συνεργείο επισκευής είναι να τα αφαιρέσετε μόνοι σας πριν πάτε το αυτοκίνητό σας για επισκευή που απαιτεί αφαίρεση του τροχού, όπως για παράδειγμα επισκευή φρένων ή νέα ελαστικά. Όταν επανατοποθετείτε τα καλύμματα τροχού, ακουμπήστε το κάλυμμα τροχού στη θέση του και, στη συνέχεια, χτυπήστε το απαλά με ένα λαστιχένιο σφυρί. Μην χτυπάτε δυνατά το κάλυμμα της πλήμνης, γιατί μπορεί να σπάσετε τα κλιπ από κάτω. Αν προτιμάτε να αφήσετε τον τεχνικό σας να αφαιρέσει τα καλύμματα, ελέγξτε αν επανατοποθετήθηκαν σωστά. θα πρέπει να φαίνονται ομοιόμορφα και στο ίδιο επίπεδο.

48 / 74

Ελέγξτε την ευθυγράμμιση των τροχών

Ελέγχετε την ευθυγράμμιση των τροχών του αυτοκινήτου σας κάθε 48.000 χιλιόμετρα (30.000 μίλια) ή όπως συνιστάται στο εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη σας. Επίσης, να την ελέγχετε μετά την αγορά νέων ελαστικών και όταν αντικαθιστάτε μια μονάδα τιμονιού με οδοντωτούς τροχούς ή άλλα μέρη του τιμονιού. Η ακατάλληλη ευθυγράμμιση των ελαστικών θα μειώσει τη διάρκεια ζωής των ελαστικών σας, καθώς και θα προκαλέσει κακή οδική συμπεριφορά. Εάν το τιμόνι σας είναι πιο σκληρό από το κανονικό ή το όχημα τραβάει προς τη μία πλευρά, πιθανότατα έχετε πρόβλημα ευθυγράμμισης.

49 / 74

Συμπληρώστε το υγρό φρένων σας

Ελέγχετε το υγρό των φρένων κάθε μήνα. Σκουπίστε τη βρωμιά από το καπάκι του κύριου κυλίνδρου πριν το ανοίξετε. Εάν χρειάζεστε υγρό, προσθέστε τον τύπο που συνιστάται από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου σας. Ποτέ μην αντικαθιστάτε άλλα υγρά, όπως το υγρό μετάδοσης κίνησης ή το υγρό του υδραυλικού τιμονιού. Και μην χρησιμοποιείτε υγρό φρένων από δοχείο που έχει ανοιχτεί προηγουμένως. Μόλις εκτεθεί στον αέρα, το υγρό φρένων απορροφά υγρασία και μολύνεται εύκολα.

50 / 74

Φροντίδα των αντιμπλοκαριστικών φρένων

Το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των φρένων είναι ευαίσθητο στην υγρασία, η οποία μπορεί να καταστρέψει την ακριβή αντλία ABS και να σαπίσει τις γραμμές των φρένων από μέσα. Δεδομένου ότι το υγρό φρένων προσελκύει την υγρασία, θα πρέπει να “εκτονώνεται” ή να καθαρίζεται τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια ή όπως ορίζεται στο εγχειρίδιο χρήσης.

51 / 74

Ελέγχετε το λάδι κινητήρα σε κάθε δεύτερο γέμισμα

Για μια ακριβή ένδειξη, ακολουθήστε αυτή τη διαδικασία:

Τρέξτε ή οδηγήστε το αυτοκίνητό σας για περίπου 15 λεπτά για να ζεσταθεί το λάδι- στη συνέχεια, σταθμεύστε το αυτοκίνητο σε μια επίπεδη θέση. Σβήστε τον κινητήρα και περιμένετε 15 λεπτά για να αφήσετε το λάδι του κινητήρα να στραγγίξει πίσω στην ελαιολεκάνη.
Αφαιρέστε το δείκτη μέτρησης και σκουπίστε τον με μια χαρτοπετσέτα ή ένα πανί. Τοποθετήστε ξανά το δείκτη μέτρησης, φροντίζοντας να τον πιέσετε μέχρι τέρμα και, στη συνέχεια, τραβήξτε τον ξανά έξω για να ελέγξετε τη στάθμη λαδιού. Θα πρέπει να βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα σημάδια του δείκτη.
Προσθέστε τον τύπο και την ποσότητα λαδιού που καθορίζεται στο εγχειρίδιο χρήσης, εάν είναι απαραίτητο.

52 / 74

Αλλαγή λαδιού συχνά

Ο μπαμπάς σας ήξερε ότι οι συχνές αλλαγές λαδιών ήταν το κλειδί για να κρατήσει τη Buick του στο δρόμο για έναν ακόμη χρόνο. Και παρόλο που τα εγχειρίδια χρήσης για τα σημερινά αυτοκίνητα συνιστούν την αύξηση των μεγάλων διαστημάτων μεταξύ των αλλαγών λαδιού, το γεγονός παραμένει – οι συχνές αλλαγές ξεπλένουν τους λειαντικούς ρύπους και τα μεταλλικά σωματίδια από τον κινητήρα, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής του. Τα περισσότερα εγχειρίδια χρήσης συνιστούν συχνότερα διαστήματα για “σοβαρές συνθήκες”. Για να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής του κινητήρα σας, ακολουθήστε τις συστάσεις για τα σοβαρά διαστήματα, ειδικά αν οδηγείτε τακτικά σε κίνηση με στάσεις και κίνηση.

53 / 74

Αποφύγετε την υπερπλήρωση του στροφαλοθάλαμου με λάδι

Μην υπερπληρώνετε το στροφαλοθάλαμο του κινητήρα σας με λάδι. Εάν το κάνετε, το λάδι μπορεί να ανέβει στον στροφαλοφόρο άξονα, όπου φυσαλίδες αέρα θα αναδευτούν μέσα στο λάδι. Η αντλία λαδιού σας δεν μπορεί να κάνει καλή δουλειά στην κυκλοφορία του λαδιού με φυσαλίδες αέρα. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι υπερθέρμανση και καταπόνηση των εξαρτημάτων του κινητήρα. Η υπερπλήρωση μπορεί επίσης να λερώσει τα μπουζί σας. Στην πραγματικότητα, η υπερπλήρωση είναι κακή ιδέα για όλα τα υγρά του αυτοκινήτου.

54 / 74

Καθαρίστε την τάπα λαδιού

Εάν κάνετε μόνοι σας τις αλλαγές λαδιού, καθαρίστε την τάπα αποστράγγισης και την ροδέλα με πανιά πριν επανατοποθετήσετε την ελαιολεκάνη σας. Ορισμένες τάπες είναι μαγνητισμένες για να παγιδεύουν μεταλλικά σωματίδια.

55 / 74

Μην ξεχνάτε τα φίλτρα

Υπάρχουν διάφορα φίλτρα (τα κυριότερα είναι του λαδιού, του καυσίμου, του κιβωτίου ταχυτήτων και του αέρα) που είναι σημαντικά για τη διατήρηση του κινητήρα του αυτοκινήτου σας και πρέπει να αλλάζονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στο εγχειρίδιο χρήσης ή ως εξής:

Αλλάζετε το φίλτρο λαδιού τουλάχιστον σε κάθε δεύτερη αλλαγή λαδιού – κάθε αλλαγή είναι ακόμη καλύτερα, επειδή το παλιό φίλτρο περιέχει σχεδόν ένα τέταρτο βρώμικου λαδιού που θα παραμείνει με το νέο, καθαρό λάδι. Εάν αλλάζετε μόνοι σας το λάδι, σκουπίστε τα σπειρώματα του φίλτρου με ένα αντιολισθητικό λιπαντικό, που διατίθεται στα καταστήματα με είδη αυτοκινήτου.
Ελέγχετε το φίλτρο αέρα κάθε δύο μήνες και αντικαταστήστε το όταν είναι βρώμικο ή στο πλαίσιο ενός συντονισμού. Τα φίλτρα αέρα είναι γενικά πιο εύκολα προσβάσιμα από τα φίλτρα λαδιού. τα βρίσκετε κάτω από το μεγάλο μεταλλικό καπάκι σε έναν κινητήρα με καρμπυρατέρ ή σε ένα ορθογώνιο κουτί σε έναν κινητήρα με ψεκασμό καυσίμου – ελέγξτε το εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη σας για την ακριβή θέση. Παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των φίλτρων αέρα φυσώντας τα καθαρά με πεπιεσμένο αέρα.
Παρά τους ισχυρισμούς των κατασκευαστών και των αντιπροσώπων ότι ορισμένα νεότερα φίλτρα καυσίμου δεν χρειάζονται ποτέ αλλαγή, είναι έξυπνο να το κάνετε μια φορά το χρόνο. Ένα φραγμένο φίλτρο καυσίμου θα προκαλέσει κακή απόδοση του κινητήρα (δισταγμό και δυσκολίες στην εκκίνηση) και είναι μια πρώιμη προειδοποίηση ότι μπορεί να υπάρχει διάβρωση στο ρεζερβουάρ βενζίνης.
Αλλάξτε το φίλτρο του υγρού μετάδοσης μετά τα πρώτα 5.000 μίλια (8.000 χλμ.) οδήγησης και στη συνέχεια κάθε 25.000 μίλια (40.000 χλμ.) ή δύο χρόνια.

56 / 74

Μην ξεχνάτε τη βαλβίδα PCV

Η βαλβίδα PCV (θετικός εξαερισμός στροφαλοθάλαμου) είναι μια συσκευή ελέγχου εκπομπών ρύπων στα παλαιότερα αυτοκίνητα – ελέγξτε το εγχειρίδιο σέρβις για να δείτε αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει τέτοια βαλβίδα. Η βαλβίδα ανακυκλώνει τα μερικώς καμένα αέρια από τον στροφαλοθάλαμο του κινητήρα στο θάλαμο καύσης. Σημαντική για τη σωστή λειτουργία του κινητήρα, η βαλβίδα πρέπει να αλλάζεται κάθε 48.000 χλμ. (30.000 μίλια) ή όπως ορίζεται στο εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη σας. Εκτός του ότι σας βοηθά να αξιοποιήσετε στο έπακρο ένα ντεπόζιτο βενζίνης, συμβάλλει στην αποτροπή της συσσώρευσης βλαβερής λάσπης και διάβρωσης. Όταν αντικαθιστάτε τη βαλβίδα PCV, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τη σωστή βαλβίδα, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσετε ζημιά στον κινητήρα σας.

57 / 74

Το βαρύτερο δεν είναι πάντα καλύτερο

Χρησιμοποιήστε τον βαθμό ιξώδους λαδιού που συνιστάται στο εγχειρίδιο χρήσης για το εύρος θερμοκρασιών που αναμένετε για την επόμενη σεζόν. Οι ελαφρύτεροι βαθμοί (χαμηλότερο ιξώδες, όπως το SAE 5W-30), που συχνά προδιαγράφονται για τους σημερινούς μικρότερους κινητήρες αυτοκινήτων, θα προσφέρουν ευκολότερη εκκίνηση και καλύτερη προστασία του κινητήρα το χειμώνα και βελτιωμένη κατανάλωση καυσίμου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, χάρη στις λιγότερες εσωτερικές τριβές του κινητήρα. Μην χρησιμοποιείτε βαριάς ποιότητας λιπαντικό σε κρύα χειμερινά κλίματα, διαφορετικά κινδυνεύει να προκληθεί ζημιά στον κινητήρα σας.

58 / 74

Συντηρήστε το κιβώτιό σας

Αλλάξτε το υγρό και το φίλτρο αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων μετά τα πρώτα 8.000 χιλιόμετρα (5.000 μίλια) και μετά από κάθε 40.000 χιλιόμετρα (25.000 μίλια) ή δύο χρόνια στη συνέχεια ή όπως συνιστάται στο εγχειρίδιο χρήσης. Εάν χρησιμοποιείτε το όχημά σας για ρυμούλκηση, αλλάζετε το υγρό και το φίλτρο κάθε χρόνο. Για χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων, αλλάξτε το λιπαντικό (λάδι κινητήρα ή λάδι ταχυτήτων, ανάλογα με το αυτοκίνητο) μετά τα πρώτα 8000χιλιόμετρα (5.000 μίλια) και μετά από κάθε 80.000 χλμ.  (50.000 μιλ) στη συνέχεια. Χρησιμοποιείτε συνθετικό λιπαντικό κινητήρα ή γραναζιών για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του κιβωτίου ταχυτήτων, εκτός εάν ο κατασκευαστής συνιστά διαφορετικά.

59 / 74

Εξετάστε το ενδεχόμενο προσθήκης ψυγείων λαδιού

Εάν σκοπεύετε να κάνετε πολλές ρυμουλκήσεις και το όχημά σας δεν είναι ήδη εξοπλισμένο με ψυγεία, εξετάστε το ενδεχόμενο να τα προσθέσετε. Τα ψυγεία λαδιού κινητήρα και υγρών μετάδοσης κίνησης της αγοράς είναι απλές, χαμηλού κόστους προσθήκες που λειτουργούν με την ίδια αρχή όπως το ψυγείο του αυτοκινήτου σας. Το υγρό ρέει μέσα από αυτά και πολλά μικρά πτερύγια απορροφούν και διαχέουν τη θερμότητα. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες λειτουργίας του λαδιού κινητήρα και του υγρού μετάδοσης κίνησης μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής του κινητήρα και του κιβωτίου ταχυτήτων σας.

60 / 74

Τα μπουζί χρειάζονται αλλαγή

Η έλευση της ηλεκτρονικής ανάφλεξης και των ηλεκτρονικών υπολογιστών επί του οχήματος έχουν εξαλείψει την ανάγκη για τακτικό συντονισμό, αλλά εξακολουθείτε να χρειάζεται να αλλάζετε τα μπουζί σας. Πολλοί κατασκευαστές συνιστούν να αλλάζετε τα μπουζί κάθε 30.000 ή 40.000 μίλια (48.000 ή 64.000 χλμ.) για να εξασφαλίσετε καλή κατανάλωση καυσίμου και καλή απόδοση του κινητήρα. Ορισμένα νέα αυτοκίνητα διαθέτουν μπουζί μεγάλης διάρκειας ζωής (μερικές φορές αποκαλούμενα μπουζί διπλής πλατίνας) που μπορούν να διαρκέσουν 160.000 χιλιόμετρα (100.000 μίλια). Εάν το αυτοκίνητό σας δεν είναι εξοπλισμένο με αυτό τον τρόπο, κάντε την αλλαγή μετά από 30.000 μίλια. Το επιπλέον κόστος είναι μόνο μερικά δολάρια ανά μπουζί. Ενώ το κάνετε, αλλάξτε και τα καλώδια των μπουζί. Η τυπική διάρκεια ζωής τους είναι 80.000 χιλιόμετρα (50.000 μίλια). Τα υποβαθμισμένα καλώδια μπορεί να προκαλέσουν βλάβη σε αυτά τα νέας τεχνολογίας μπουζί υψηλής τεχνολογίας.

61 / 74

Αποφύγετε τους μπελάδες με τα λάστιχα (κολάρα λαστιχένια ή σιλικόνης)

Ελέγχετε τους εύκαμπτους σωλήνες κάτω από το καπό σας κάθε ένα ή δύο μήνες για να αποφύγετε την ταλαιπωρία ενός σπασμένου σωλήνα ενώ βρίσκεστε στο δρόμο. Με το αυτοκίνητο δροσερό και σβηστό, πιέστε τους εύκαμπτους σωλήνες. Εάν είναι σκληροί ή κάνουν έναν ήχο που τρίζει, αντικαταστήστε τους. Το ίδιο και αν είναι εξαιρετικά μαλακοί ή κολλώδεις. Με το αυτοκίνητο ζεστό αλλά σβηστό, εξετάστε τους εύκαμπτους σωλήνες για εξογκώματα και τμήματα που έχουν καταρρεύσει. Αν βρείτε τέτοια, τα τοιχώματα των σωλήνων είναι αδύναμα και ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε τον σωλήνα. Ποτέ μην οδηγείτε με σπασμένο σωλήνα ψυκτικού υγρού, γιατί υπάρχει κίνδυνος να υπερθερμάνετε τον κινητήρα και να τον καταστρέψετε. Άλλοι εύκαμπτοι σωλήνες είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των ηλεκτρικών φρένων και των συστημάτων ελέγχου ταχύτητας.

62 / 74

Δοκιμή της τάσης του ιμάντα κίνησης

Ελέγχετε την τάση και την κατάσταση του ιμάντα κίνησης (ή, σε πολλά αυτοκίνητα, των πολλαπλών ιμάντων) κάθε μήνα. Οι ιμάντες που είναι πολύ σφιγμένοι μπορεί να φθείρουν τα ρουλεμάν στα εξαρτήματα αξεσουάρ, όπως ο συμπιεστής κλιματισμού, η αντλία νερού και η αντλία του υδραυλικού τιμονιού. Οι ιμάντες που είναι πολύ χαλαροί φθείρονται ταχύτερα και μπορεί να παρουσιάσουν πρόωρη βλάβη. Πραγματοποιήστε την εξέτασή σας πριν ξεκινήσετε το αυτοκίνητο για να αποφύγετε τον τραυματισμό λόγω καυτού ιμάντα ή κινούμενου εξαρτήματος του κινητήρα. Ελέγξτε την τάνυση πιέζοντας στο κέντρο του μεγαλύτερου εκτεθειμένου τρεξίματος του ιμάντα κρατώντας δίπλα του έναν χάρακα. Εάν μπορείτε να πιέσετε τον ιμάντα κατά 1/ 2 έως 1 ίντσα (13 έως 25 mm), αλλά όχι περισσότερο ή λιγότερο, η τάση είναι καλή. Εάν όχι, ρυθμίστε την τάση του ιμάντα μόνοι σας σύμφωνα με το εγχειρίδιο σέρβις του αυτοκινήτου σας ή αναθέστε την ρύθμιση στον αντιπρόσωπο ή στο συνεργείο επισκευής αυτοκινήτων. Ελέγξτε επίσης για φθορές του ιμάντα, όπως γλάσο (συχνά λόγω διαρροής λαδιού), φθορά και ρωγμές. Εάν εντοπίσετε ζημιά, αναθέστε τον έλεγχο του ιμάντα σε επαγγελματία και αντικαταστήστε τον εάν είναι απαραίτητο.

63 / 74

Μην ξεχνάτε τον ιμάντα χρονισμού

Σε πολλά αυτοκίνητα, ο ιμάντας που δεν μπορείτε να δείτε είναι ο πιο κρίσιμος. Εάν το εγχειρίδιο χρήσης σας λέει, όπως πολλά άλλα, ότι πρέπει να αντικαταστήσετε τον ιμάντα χρονισμού στα 50.000 μίλια, κάντε το! Ένας αποτυχημένος ιμάντας χρονισμού μπορεί, ανάλογα με τον τύπο του κινητήρα, να προκαλέσει ζημιά στον κινητήρα σας αξίας χιλιάδων ευρώ.

64 / 74

Καθαρίστε τον κινητήρα σας

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να πλένετε τον κινητήρα σας τουλάχιστον κάθε ένα ή δύο χρόνια. Ένας καθαρός κινητήρας θα λειτουργεί πιο δροσερά από έναν βρώμικο. Θα είστε πιο πρόθυμοι να ασχοληθείτε με τους συνήθεις ελέγχους ιμάντων και σωλήνων και τα παρόμοια, αν ξέρετε ότι δεν θα καλυφθείτε με βρωμιά κάθε φορά που το κάνετε. Ένας καθαρός κινητήρας θα διευκολύνει επίσης τον εντοπισμό διαρροών και το σέρβις εξαρτημάτων. Θυμηθείτε να προστατεύσετε τα ευαίσθητα εξαρτήματα του κινητήρα -συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής αέρα, του διανομέα και των ηλεκτρικών εξαρτημάτων- με πλαστικές σακούλες πριν ξεκινήσετε. Χρησιμοποιήστε υγρό πιάτων ή άλλα απορρυπαντικά που κόβουν τα λίπη και μια βούρτσα με τρίχες για να τρίψετε τις επιφάνειες του κινητήρα και των εξαρτημάτων. Ξεπλύνετε καλά. Προϊόντα καθαρισμού κινητήρα βαρέως τύπου διατίθενται στα καταστήματα ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες. Μπορείτε επίσης να αναθέσετε τον επαγγελματικό καθαρισμό του κινητήρα σας με ατμό.

65 / 74

Λειτουργήστε το κλιματιστικό σας το χειμώνα

Για να διατηρήσετε το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου σας σε ετοιμότητα για την επόμενη ζεστή περίοδο, λειτουργήστε το μερικές φορές κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτό θα αποτρέψει την εμπλοκή των κινούμενων μερών του συμπιεστή. Επίσης, η κυκλοφορία του ψυκτικού υγρού θα βοηθήσει να διατηρηθούν οι τσιμούχες μαλακές και εύκαμπτες.

66 / 74

Συντηρήστε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας

Μπορεί ο κατασκευαστής να λέει ότι η μπαταρία σας δεν χρειάζεται συντήρηση, αλλά μην το πιστεύετε! Ελέγχετε τακτικά την μπαταρία σας για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της και να αποφύγετε την ταλαιπωρία του να βρεθείτε με άδεια μπαταρία.

Ξεκινήστε με το απλό: να διατηρείτε την μπαταρία σας καθαρή. Μια βρώμικη θήκη μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει την αποστράγγιση του ρεύματος. Σκουπίστε με ένα υγρό πανί. Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο απορρυπαντικό, εάν είναι απαραίτητο.
Στη συνέχεια, καθαρίστε τους πόλους ή τους ακροδέκτες της μπαταρίας. Χαλαρώστε και αφαιρέστε πρώτα το αρνητικό καλώδιο (μαύρο ή μείον) και στη συνέχεια το κόκκινο θετικό καλώδιο. Χρησιμοποιήστε μια ορειχάλκινη συρμάτινη βούρτσα μπαταρίας βουτηγμένη σε μια πάστα από μερικές κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και λίγο νερό.
Ελέγξτε το περίβλημα της μπαταρίας για τυχόν φθορές, όπως ρωγμές ή εξογκώματα – σημάδια που δείχνουν ότι η μπαταρία πρέπει να αντικατασταθεί.
Επανατοποθετήστε τα καλώδια, πρώτα τα θετικά, και περάστε τους ακροδέκτες και τους σφιγκτήρες με μια λεπτή στρώση γράσου για να αποτρέψετε νέα διάβρωση.

67 / 74

Ορισμένες μπαταρίες χρειάζονται νερό

Εάν η μπαταρία σας διαθέτει καπάκια εξαερισμού, αφαιρέστε τα για να ελέγξετε τη στάθμη του ηλεκτρολύτη. Θα πρέπει να ανεβαίνει 1/2 ίντσα (13 mm) πάνω από τις επάνω πλάκες της μπαταρίας. Εάν δεν το κάνει, χρησιμοποιήστε αποσταγμένο νερό για να ανεβάσετε τη στάθμη σε 1/4 ή 3/8 ίντσας (6 ή 10 mm) κάτω από το κάτω μέρος του καπακιού εξαερισμού. Μην χρησιμοποιείτε νερό βρύσης, καθώς μπορεί να περιέχει μέταλλα που μπορεί να βλάψουν την μπαταρία σας. Οι μηχανικοί θα πρέπει να ελέγχουν την μπαταρία σας ως μέρος της τακτικής προγραμματισμένης συντήρησης, αλλά συχνά παραλείπουν τη διαδικασία. Φροντίστε να ζητήσετε να γίνει.

68 / 74

Να είστε ευγενικοί με την μπαταρία σας

Εάν κατά λάθος αφήσετε τα φώτα σας αναμμένα και αδειάσετε την μπαταρία σας, λάβετε τις ακόλουθες προφυλάξεις για να αποφύγετε ζημιά στην μπαταρία και τη μίζα όταν κάνετε εκκίνηση με το αυτοκίνητο:

Μην διακινδυνεύετε να προκαλέσετε έκρηξη της μπαταρίας. Με σβηστά και τα δύο αυτοκίνητα, συνδέστε το θετικό άκρο του καλωδίου στον θετικό πόλο της νεκρής μπαταρίας.
Συνδέστε το άλλο θετικό άκρο του καλωδίου στον θετικό ακροδέκτη της μπαταρίας πηγής.
Συνδέστε ένα άκρο αρνητικού καλωδίου στον αρνητικό πόλο της μπαταρίας πηγής.
Συνδέστε το υπόλοιπο αρνητικό καλώδιο σε άβαφο μέταλλο στον κινητήρα του αυτοκινήτου (όσο το δυνατόν πιο μακριά από τη νεκρή μπαταρία).
Περιμένετε μερικά λεπτά και προσπαθήστε να εκκινήσετε το ακινητοποιημένο αυτοκίνητο. Εάν δεν ξεκινήσει, εκκινήστε το αυτοκίνητο της πηγής και στη συνέχεια δοκιμάστε να εκκινήσετε ξανά το αυτοκίνητο με την αποφορτισμένη μπαταρία.
Όταν το αυτοκίνητο ξεκινήσει, προσέξτε να αποσυνδέσετε τα καλώδια με την αντίστροφη σειρά.
Αν το αυτοκίνητο εξακολουθεί να μην ξεκινάει, μην συνεχίσετε να προσπαθείτε να το φορτίσετε, γιατί υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσετε ζημιά στη μίζα. Φέρτε την μπαταρία σε ένα κατάστημα αυτοκινήτων για να δείτε αν μπορεί να επαναφορτιστεί.
Ακόμα και αν τα καταφέρετε, βεβαιωθείτε για την πλήρη επαναφόρτιση συνδέοντας την μπαταρία σε φορτιστή κατά τη διάρκεια της νύχτας ή οδηγώντας το αυτοκίνητο για 8 έως 16 χιλιόμετρα (5 ή 10 μίλια).

69 / 74

Σφραγίστε ένα ψυγείο με διαρροή

Εξοικονομήστε το υψηλό κόστος ενός νέου ψυγείου προσπαθώντας να σφραγίσετε μια διαρροή με ένα στεγανωτικό ψυγείου, όπως το Alumaseal από την Gold Eagle Co. Το προϊόν διατίθεται σε σκόνη ή σε υγρή μορφή και κυκλοφορεί στο ψυγείο μέχρι να φτάσει στην τρύπα, όπου σταθεροποιείται και γεμίζει την τρύπα κατά την επαφή με τον αέρα. Το Alumaseal μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να σταματήσει τις διαρροές στον πυρήνα του καλοριφέρ.

70 / 74

Αραιώστε το ψυκτικό σας υγρό

Το σύστημα ψύξης χρειάζεται τόσο ψυκτικό-αντιψυκτικό όσο και νερό, γι’ αυτό μην ρίχνετε αδιαλύτως ψυκτικό στο σύστημα ψύξης. Αραιώστε το με νερό στην κοινώς συνιστώμενη αναλογία 50-50. Ομοίως, μην χρησιμοποιείτε ούτε σκέτο νερό στο σύστημά σας. το ψυκτικό υγρό προστατεύει από τη διάβρωση και το πάγωμα. το νερό εξασφαλίζει καλή μεταφορά θερμότητας από το ψυκτικό υγρό στο ψυγείο.

71 / 74

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Ελέγχετε εβδομαδιαία τη στάθμη του ψυκτικού υγρού-αντιψυκτικού που εμφανίζεται στο ημιδιαφανές δοχείο υπερχείλισης ψυκτικού υγρού-αντιψυκτικού. Εάν η στάθμη είναι χαμηλή, γεμίστε μέχρι τη μέγιστη ένδειξη πλήρωσης στο δοχείο με διάλυμα 50-50 ψυκτικού-αντιψυκτικού και νερού. Ορισμένοι κατασκευαστές ψυκτικού υγρού πωλούν πλέον προανάμειξη ψυκτικού υγρού και νερού για τον αυτοκινητιστή που θέλει έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο συμπλήρωσης.

72 / 74

Μην ξεχάσετε να ξεπλύνετε

Το ψυκτικό αντιψυκτικό τελικά υποβαθμίζεται και μολύνεται. Ξεπλύνετε το από το σύστημα ψύξης όπως συνιστάται στο εγχειρίδιο χρήσης (συνήθως κάθε δύο χρόνια- κάθε πέντε χρόνια για τα νεότερα ψυκτικά υγρά). Αν δεν το κάνετε αυτό, μπορεί να προκληθεί ζημιά στο ψυγείο σας, να φράξει ο πυρήνας του καλοριφέρ και να προκληθεί βλάβη στο θερμοστάτη και στην αντλία νερού.

73 / 74

Μην αναμειγνύετε ψυκτικά υγρά

Αποφύγετε την ανάμειξη ψυκτικών υγρών που έχουν διαφορετικό χρώμα. Εάν το ψυκτικό σας υγρό είναι ροζ, μην προσθέσετε σε αυτό ένα πράσινο σκεύασμα. Διαφορετικά, θα καταλήξετε με ένα παχύρρευστο διάλυμα που δεν θα κάνει τη δουλειά του. Χρησιμοποιείτε μόνο το ψυκτικό υγρό που καθορίζεται στο εγχειρίδιο χρήσης.

74 / 74

Έλεγχος του υγρού του υδραυλικού τιμονιού

Ελέγχετε το υγρό του υδραυλικού τιμονιού μία φορά το μήνα με το αυτοκίνητο ζεσταμένο. Εάν η στάθμη είναι χαμηλή, ελέγξτε τους σωλήνες και την αντλία για διαρροές. Εκτός από το ότι δυσκολεύει την οδήγηση του αυτοκινήτου σας, η χαμηλή στάθμη του υγρού του υδραυλικού τιμονιού θα προκαλέσει ζημιά στην αντλία του υδραυλικού τιμονιού. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το υγρό υδραυλικού τιμονιού που συνιστάται για το αυτοκίνητό σας.

Ακολουθήστε το πρόγραμμα συντήρησης του κατασκευαστή και πραγματοποιείτε τακτικές επιθεωρήσεις από εξειδικευμένους τεχνικούς. Αυτό μπορεί να προλάβει μικρά προβλήματα προτού εξελιχθούν σε μεγαλύτερα.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές συντήρησης, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το αυτοκίνητό σας θα παραμείνει αξιόπιστο και αποδοτικό για πολλά χρόνια.