Βρέθηκε παράνομο λογισμικό και στους 3λιτρους V6 της VW

Νέο σοκ για τη Volkswagen, η οποία πλέον παρασύρεται πιο δυνατά από ποτέ στη δίνη του dieselgate, παίρνοντας, αυτή τη φορά μαζί της και τις ομόσταυλες Audi και Porsche. Η αμερικανική αρχή EPA, ανακοίνωσε ότι βρήκε παράνομο λογισμικό (defeat device) και στους 3λιτρους V6 TDI κινητήρες της γερμανικής εταιρείας. Η ανακοίνωση της EPA λέει ότι “οι μεγαλύτεροι diesel κινητήρες είχαν επίσης συσκευές που είχαν ενσωματωθεί για να ξεγελούν τα τεστ μέτρησης ρύπων“.
Τα πράγματα γίνονται χειρότερα για τον γερμανικό κολοσσό, τώρα που οι Audi και Porsche, οι οποίες είχαν μείνει “αμόλυντες” από το σκάνδαλο, πέφτουν στο μπλέντερ των αποκαλύψεων. Οι Αμερικανοί λένε ότι τα μοντέλα παραγωγής από το 2014 VW, Audi, Porsche τα οποία φοράνε τους εξακύλινδρους diesel της μητρικής εταιρείας βρέθηκαν να έχουν λογισμικό παρόμοιο με αυτό που είχε βρεθεί στους τετρακύλινδρους για να ξεγελούν τα τεστ μέτρησης ρύπων και να δείχνουν μικρότερες εκπομπές NOX. Η ΕΡΑ λέει ότι σε πραγματικές συνθήκες, τα μοντέλα αυτά εκπέμπουν ως και εννέα φορές περισσότερους ρύπους από τα όρια.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Volskswagen είχε ενημερωθεί για το θέμα από τις 18 Σεπτεμβρίου, οπότε και η EPA άρχισε να διεξάγει ελέγχους σε όλα τα οχήματα της εταιρείας με τον 3λιτρο V6 TDI με σκοπό να ανακαλύψει το παράνομο λογισμικο- όπως και έκανε, βρίσκοντας περισσότερα μοντέλα με το defeat device.

Ανάμεσα στα μοντέλα που επηρρεάζονται τώρα είναι, εκτός του Volkswagen Touareg, η Porsche Cayenne, τα Audi A6 Quattro, A7 Quattro , A8, A8L, και Q5. Οι αμερικανικές Αρχές υπολογίζουν ότι περισσότερα από 10.000 αυτοκίνητα με τον συγκεκριμένο κινητήρα και το defeat device έχουν πουληθεί στις ΗΠΑ.

Πάντως η volkswagen αρνείται ότι είχε γνώση αυτού του σκανδάλου, εξηγώντας ότι τα αυτοκίνητα στα οποία αναφέρεται η EPA “είχαν μια λειτουργία στο software, η οποία δεν είχε περιγραφεί ακριβώς στη διαδικασία αδειοδότησής τους“. Η γερμανική εταιρεία τονίζει ότι αυτή η λειτουργία στην οποία αναφέρεται, δεν είναι ικανή να αλλάξει τους ρύπους “με τρόπο που απαγορεύεται”.