10 σημεία που κάνουν τα Volvo S60 και V60 την πληρέστερη πρόταση

Τα Volvo S60 και V60 είναι από τα αδιαφιλονίκητα best-sellers της ελληνικής αγοράς τα τελευταία χρόνια. Συνδυάζουν μοναδικά την πολυτέλεια και την υψηλή τεχνολογία σε εντυπωσιακά αμαξώματα και με την κορυφαία ασφάλεια που προσφέρει η Volvo. Αν και τυπικά ανήκουν στην κατηγορία των μεσαίων οικογενειακών, το μεν S60 εκφράζει το σκανδιναβικό design με γραμμές που θυμίζουν περισσότερο κουπέ, προβάλλοντας μία ιδιαίτερα σπορ εξωτερική εικόνα ενώ το V60 είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο όμορφα sport wagon που έχουν σχεδιαστεί ποτέ, με τον τρίτο όγκο να δένει αρμονικά με το υπόλοιπο αμάξωμα.

Το επιτυχημένο face-lift και η προσθήκη στη γκάμα τού βενζινοκινητήρα 1.498 κ.εκ., ισχύος 152 ίππων, ανέβασαν τα S60 και V60 σε άλλο επίπεδο. Πλέον, σε μία από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες της ελληνικής αγοράς από άποψη κυβισμού, η Volvo προσφέρει δύο μοντέλα που συνδυάζουν τις παραδοσιακές αξίες της μάρκας με μοναδική οδηγική εμπειρία. Τόσο ο ανήσυχος οδηγός που αναζητά σπορ συγκινήσεις όσο και ο οικογενειάρχης που πρωταρχικό του μέλημα είναι η ασφαλής μετακίνηση των αγαπημένων του προσώπων, σε μικρές ή μεγάλες αποστάσεις, θα νιώσουν απόλυτα ικανοποιημένοι πίσω από το τιμόνι των S60 και V60.

Επιπρόσθετα, σε μία εποχή που το “value for money” είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του καταναλωτή, ακόμα και στην premium κατηγορία, τα Volvo S60 και V60 αποτελούν σήμερα τις  πιο ελκυστικές προτάσεις για έναν επιπλέον λόγο: Με ίδια τιμή εκκίνησης, τα € 24.300 για την έκδοση Kinetic, τα Volvo S60 T3 1.5 Auto και V60 T3 1.5 Auto προσφέρουν το πιο πλήρες πακέτο εξοπλισμού της κατηγορίας σε τιμή σημαντικά μικρότερη από τα αντίστοιχα μοντέλα του γερμανικού – και όχι μόνο – premium ανταγωνισμού.

Αυτό, όσον αφορά τον ιδιώτη αγοραστή. Γιατί αν η αντίστοιχη προσέγγιση γίνει για το χώρο των εταιρικών πωλήσεων και τους εταιρικούς χρήστες, που σήμερα αποτελούν πολύ μεγάλο ποσοστό της συγκεκριμένης κατηγορίας, τότε η πλάστιγγα γέρνει ακόμα περισσότερο υπέρ των S60 και V60. Οι δύο εκπρόσωποι της Volvo στην κατηγορία είναι τα μόνα premium μοντέλα της αγοράς τα οποία έχουν φορολογικό συντελεστή 14% κατά τον υπολογισμό της επιπρόσθετης φορολόγησης του χρήστη για το εταιρικό του αυτοκίνητο (φόρος παροχής σε είδος – benefit in kind). Όλα τα υπόλοιπα premium μοντέλα της μεσαίας κατηγορίας φορολογούνται με τους αμέσως ακριβότερους συντελεστές, ήτοι 18% ή και 22%. Κάτι που σίγουρα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα των S60 T3 και V60 T3, για όσα στελέχη επιλέγουν/δικαιούνται εταιρικό αυτοκίνητο από την premium μεσαία κατηγορία.

Αν κάποιος θα ήθελε να απομονώσει τα 10 σημεία που κάνουν τα S60 και V60 να ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό, αυτά είναι:

Το μοναδικό τους σκανδιναβικό design. Κομψό, στιβαρό και όσο χρειάζεται σπορτίφ εξωτερικά, μοντέρνα πολυτελές, hi-tech και πολύ χαλαρωτικό στο εσωτερικό. Ο τρόπος που οι Σουηδοί συνδυάζουν την ομορφιά και την απλότητα του σκανδιναβικού design με τη λειτουργικότητα και η απουσία «φλυαρίας» – ιδιαίτερα στο εσωτερικό – προσφέρουν ένα πολύ φιλόξενο περιβάλλον που σε συνδυασμό με τα πιο αναπαυτικά καθίσματα στην αυτοκινητοβιομηχανία χαρίζουν άνεση ακόμα και σε πολύωρα ταξίδια.

Ο κινητήρας βενζίνης 1.498 κ.εκ. και 152 ίππων. Ένας κινητήρας τελευταίας τεχνολογίας από την οικογένεια κινητήρων Drive-E της Volvo, που συνδυάζει την υψηλή ισχύ με ροπή που συνήθως χαρακτηρίζει πετρελαιοκινητήρες (25,5 χλγρμμ. σε ευρύ πεδίο στροφών, 1.680-4.020 rpm). Ταυτόχρονα, παραμένει πολύ οικονομικός, με τη μέση τυποποιημένη κατανάλωση μόλις 5,8 και 5,9 λίτρα/100 χλμ., για το S60 και V60 αντίστοιχα.

Το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 6-σχέσεων, αποτέλεσμα της έρευνας, σχεδιασμού και εξέλιξης της Volvo στα κινητήρια συστήματα της οικογένειας Drive-E, το οποίο ανήκει στο βασικό εξοπλισμό των S60 T3 και V60 T3. Με τις αλλαγές ταχυτήτων να εκτελούνται στη βέλτιστη περιοχή στροφών, εξασφαλίζονται υψηλές επιδόσεις συνδυαστικά με χαμηλή κατανάλωση. Φυσικά, υπάρχει διαθέσιμη και σπορ λειτουργία ή δυνατότητα χειροκίνητης επιλογής για ακόμα πιο δυναμική οδήγηση.

Το σύστημα City Safety, που επίσης ανήκει στο βασικό εξοπλισμό των δύο μοντέλων. Πρόκειται για το κορυφαίο σύστημα αποφυγής συγκρούσεων στην αυτοκινητοβιομηχανία. Στα S60 και V60 λειτουργεί σε ταχύτητες έως 50 χλμ./ώρα, με το αυτοκίνητο να φρενάρει αυτόματα αν ο οδηγός δεν αντιδράσει έγκαιρα σε επικείμενη σύγκρουση με κάποιο προπορευόμενο όχημα ή εμπόδιο.

Το σύστημα ανίχνευσης πεζών, δικυκλιστών και μεγάλων ζώων με αυτόματο φρενάρισμα. Ένα σύστημα που πρώτη η Volvo παρουσίασε στον κόσμο του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο μέσω συστήματος αισθητήρων ανιχνεύει την περιοχή εμπρός από το αυτοκίνητο και αν πεζός, δικυκλιστής ή ζώο μεγάλου μεγέθους βρεθεί στην πορεία του αυτοκινήτου και ο οδηγός δεν αντιδράσει έγκαιρα, το αυτοκίνητο φρενάρει αυτόματα.

Η νέα υψηλή δέσμη φώτων η οποία είναι δυνατό να είναι μόνιμα ενεργοποιημένη χωρίς να «τυφλώνει» τους αντίθετα διερχόμενους οδηγούς ή να ενοχλεί τους οδηγούς των προπορευόμενων οχημάτων! Αυτό επιτυγχάνεται με αυτόματη σκίαση μέρους της φωτεινής δέσμης. Το περιβάλλον οδήγησης παραμένει έντονα φωτισμένο, διατηρώντας όλα τα πλεονεκτήματα του άπλετου φωτισμού της μεγάλης σκάλας φώτων.

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων, ο μεγάλος βαθμός συνδεσιμότητας (connectivity) και το εξαιρετικό ηχοσύστημα του αυτοκινήτου. Η έγχρωμη οθόνη τεχνολογίας TFT, δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να διαμορφώσει τον πίνακα οργάνων όπως επιθυμεί κάθε φορά, ακόμα και εν κινήσει. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρία μοτίβα, τα Elegance, Eco και Performance, που του παρέχουν πληροφόρηση σε κλασσικό, οικολογικό και σπορ περιβάλλον. Όσον αφορά στη συνδεσιμότητα, μέσα από ένα ιδιαίτερα φιλικό interface διατίθεται πλήθος εφαρμογών, από streaming μουσικής έως εύρεση χώρου στάθμευσης, εστιατορίων, εξουσιοδοτημένων συνεργείων κλπ. Παράλληλα, διαθέσιμη είναι και σύνδεση Bluetooth, με κορυφαία ποιότητα σύνδεσης και εξαιρετικό επίπεδο ήχου. Τέλος, διατίθεται ένα από τα κορυφαία ηχοσυστήματα στην αυτοκινητοβιομηχανία, με μεγάφωνα της Harman/Kardon, η οποία έχει κάνει και το όλο tuning του συστήματος.

Η έκδοση R-Design. Ξεχωριστές, σπορ διακοσμητικές επεμβάσεις στο εξωτερικό σε συνδυασμό με σπορ τιμόνι, διακοσμητικές πινελιές και σπορ καθίσματα τύπου μπάκετ στο εσωτερικό, δημιουργούν ένα μοναδικό R-Design περιβάλλον που προδιαθέτει για πιο γρήγορη, συμμετοχική, απολαυστική οδήγηση. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει διαθέσιμη και σπορ λειτουργία στο κιβώτιο ταχυτήτων, με τις αλλαγές να γίνονται σε υψηλότερο επίπεδο στροφών ενώ ανά πάσα στιγμή ο οδηγός μπορεί να επιλέξει να αλλάζει ταχύτητες ο ίδιος από paddles στο τιμόνι, για επιπλέον ευκολία και μεγαλύτερο έλεγχο.

Ο πλούσιος βασικός εξοπλισμός του μοντέλου. Ήδη, στην έκδοση Kinetic που κάθε άλλο παρά ως βασική μπορεί να χαρακτηριστεί, ο εξοπλισμός ενδεικτικά περιλαμβάνει:

City Safety 2ης γενιάς

Αερόσακους οδηγού/συνοδηγού, πλευρικούς, οροφής

Σύστημα προστασίας από πλευρικές συγκρούσεις

ABS με έκτακτη υποβοήθηση πέδησης

Σύστημα δυναμικού ελέγχου ευστάθειας και πρόσφυσης με προηγμένο σύστημα ελέγχου ευστάθειας, έλεγχο υποστροφής/υπερστροφής και σπορ λειτουργία

Ηλεκτρικά υποβοηθούμενο δερμάτινο τιμόνι, ρυθμιζόμενο σε ύψος/βάθος

Σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα

Σύστημα αυτόματης διακοπής/εκκίνησης κινητήρα (Start/Stop)

Cruise Control

Αυτόματο διζωνικό σύστημα κλιματισμού με σύστημα ελέγχου του αέρα καμπίνας

Ηλεκτρικούς εξωτερικούς καθρέπτες και ηλεκτρικά παράθυρα μπρος/πίσω

Φώτα ημέρας LED εμπρός

Ηχοσύστημα Performance με ενσωματωμένη έγχρωμη οθόνη 5”, CD Player, με 6 ηχεία και χειριστήρια ηχοσυστήματος στο τιμόνι

Πακέτο εσωτερικού φωτισμού I. Περιλαμβάνει απλό και LED φως εμπρος-πίσω σε οροφή, φώτα ανάγνωσης, χώρο αποσκευών, εμπρός ντουλαπάκι, σκιάδια κλπ. 

Ζάντες αλουμινίου με σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκδοση Livstyl. Περιλαμβάνει πρόσθετο εξοπλισμό, επιπλέον της έκδοσης Kinetic, ο οποίος προφέρεται σε ιδιαίτερα προνομιακή τιμή. Ο εξοπλισμός που διαθέτει η έκδοση Livstyl, που έρχεται να προστεθεί σε αυτόν της Kinetic, είναι ο εξής:

Ενεργοί κατευθυντικοί προβολείς με τεχνολογία Dual-Xenon

Ψηφιακός πίνακας οργάνων με έγχρωμη TFT οθόνη 8” υψηλής ανάλυσης

Αυτόματοι αντιθαμβωτικοί καθρέπτες, εξωτερικοί και εσωτερικοί

Ηλεκτρικά αναδιπλούμενοι εξωτερικοί καθρέπτες με φωτισμό εδάφους

Σύστημα πλυσίματος προβολέων υψηλής πίεσης

Αισθητήρες παρκαρίσματος στον πίσω προφυλακτήρα

Ηχοσύστημα Sensus Connect High Performance με έγχρωμη οθόνη 7”, με DVD player, Bluetooth σύνδεση και 8 ηχεία

Σύστημα πλοήγησης Sensus Navigation

Πακέτο εσωτερικού φωτισμού II. Επιπλέον του πακέτου I περιλαμβάνει φώτα LED στις εμπρός πόρτες, στις θήκες και χαμηλά στη βάση, στις εμπρός ποτηροθήκες και στη δεύτερη σειρά καθισμάτων

Τέλος, αυτό που σίγουρα αξίζει να αναφερθεί εκ νέου, είναι αφενός η τιμή στην οποία προσφέρονται τα Volvo S60 Τ3 και V60 T3, αφετέρου – πολύ σημαντικό όπως διαρθρώνεται το αγοραστικό κοινό της συγκεκριμένης κατηγορίας – ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής των μοντέλων για εταιρικούς χρήστες. Με προτεινόμενη τιμή λιανικής τα € 24.300 για την έκδοση Kinetic και € 27.330 για την έκδοση Livstyl και φορολογικό συντελεστή μόλις 14%, τα S60 Τ3 και V60 T3 αποτελούν την καλύτερη πρότασης της premium μεσαίας κατηγορίας σήμερα, σε σεντάν και sport wagon αμαξώματα αντίστοιχα, τόσο για ιδιώτες όσο και εταιρικούς χρήστες. 

Αναλυτικότερα οι προτεινόμενες τιμές λιανικής για το Volvo S60 στον πίνακα που ακολουθεί. Σημειώνεται ότι στην έκδοση Τ3 με τον βενζινοκινητήρα των 1.498 κ.εκ. των 152 ίππων και το στάνταρ αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων έξι σχέσεων, τα S60 και V60 έχουν ίδια προτεινόμενη τιμή λιανικής για αντίστοιχες εκδόσεις εξοπλισμού:

VOLVO
S60
– ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

ΙΣΧΥΣ
(HP)

CO2
(grms)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ
ΤΙΜΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ
(EURO)

T3
Auto

Βενζίνη

S60/V60
1.
5
T3 FWD Auto 6speed Kinetic

S60/V60
1.
5
T3 FWD Auto 6speed Livstyl

S60/V60
1.
5
T3 FWD Auto 6speed R-Design

152

134

(V60:
138)

24.300

27.330

28.210

T6
FWD

Βενζίνη

S60
2.0 T6 FWD Auto 8speed Momentum

S60
2.0 T6 FWD Auto 8speed R-Design

306

149

46.990

50.010

T6
AWD

Βενζίνη

S60
2.0 T6 AWD Auto 8speed Momentum

S60
2.0 T6 AWD Auto 8speed R-Design

306

161

49.400

52.420

D4

Diesel

S60
2.0 D4 FWD Manual 6speed Kinetic

S60
2.0 D4 FWD Auto 8speed Kinetic

S60
2.0 D4 FWD Manual 6speed Livstyl

S60
2.0 D4 FWD Auto 8speed Livstyl

S60
2.0 D4 FWD Manual 6speed R-Design

S60
2.0 D4 FWD Auto 8speed R-Design

190

99/109

30.600

32.800

33.740

35.970

34.180

36.320

D5

Diesel

S60
2.0 D5 FWD Auto 8speed Kinetic

S60
2.0 D5 FWD Auto 8speed Livstyl

S60
2.0 D5 FWD Auto 8speed R-Design

225

119

45.300

48.640

48.540