Καινοτομία, τεχνολογία, νέα συστήματα. Όλο και συχνότερα τα ακούμε, όλο και περισσότερο τα διαφημίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, σήμερα, ώστε να προσελκύσουν πελάτες. Και, για να το πετύχουν αυτό, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν νυχθημερόν ώστε να ανακαλύψουν τεχνολογίες που θα κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη -και ασφαλέστερη- στο δρόμο.
Αυτό, βέβαια, το έκαναν, χρόνια τώρα, άλλοι άνθρωποι και άλλες (ή, οι ίδιες) αυτοκινητοβιομηχανίες, που λάνσαραν αυτοκίνητα με features μοναδικά. Τα οποία ωστόσο, χάθηκαν στη λήθη του χρόνου. Εδώ είμαστε εμείς όμως, για να στα θυμίσουμε. Ιδού, 10 εφευρέσεις που λείπουν από τα σημερινά αυτοκίνητα. (Εντάξει, δεν λείπουν ακριβώς όλες). Επίσης, με το 2017 να είναι εδώ, πού είναι τα ιπτάμενα αυτοκίνητα, ή τα DeLorean που ταξιδεύουν στο χρόνο;
10. Το Hovercar
Το Curtiss-Wright air car είχε δύο κινητήρες 180 ίππων και έπλεε στον αέρα. Η εταιρεία χρεοκόπησε.
Το αυτοκίνητο- Hovercraft ήταν μια ιδέα που δεν έζησε πολύ. Αλλά θα ήταν ιδανική για την Ελλάδα. Σκέψου το: Τέρμα το κλάμα και οι πόνοι στις λακούβες των τρισάθλιων ελληνικών δρόμων, τέρμα το άγχος για τον δρόμο που πλημμύρισε με τη νεροποντή. Το Hovercar πάει παντού και προσφέρει άνεση που κάνει τις Maybach να μοιάζουν με σκληρά αγωνιστικά drift cars. Και, το καλοκαίρι, πετάγεσαι μέχρι τη Σαντορίνη. Χωρίς το πλοίο.
Αρνητικά: Είχε λίγο τρομακτική κατανάλωση σε καύσιμα και ήταν κάπως ασύμφορο σε ό,τι αφορά τη συντήρηση και τις ζημιές. Επίσης, μια ασήμαντη λεπτομέρεια που σκότωσε το project, ήταν ότι, εμ… δεν είχε φρένα. Ούτε γινόταν να αποκτήσει.
9. To Amphicar
Ο Στέλιος Καζαντζίδης σε παραλία της Γλυφάδας με αμφίβιο αυτοκίνητο
Αυτό το αυτοκίνητο με τις αμφίβιες ικανότητες, ήταν απλά επικό. Και παρήχθη. Στην Ελλάδα, ο Στέλιος Καζαντζίδης λάτρευε να κάνει βόλτες και να το βάζει στη θάλασσα, μαζί με την παρέα του. Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον, συνήθιζε να κάνει την εξής φάρσα: Πρόσφερε βόλτα σε ανυποψίαστους φίλους και συνεργάτες του, στο ράντσο του και, κατά τη διάρκειά της, φώναζε ότι έσπασαν τα φρένα και έριχνε το Amphicar σε μια λίμνη. Και μετά, ξεκαρδιζόταν στα γέλια…
Αρνητικά: Προφανώς, η συντήρησή του (;) και, κυρίως, το κόστος για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Αν και όλοι θα βάζαμε ένα aquatic package στο αυτοκίνητό μας, αν ήταν διαθέσιμο, το ερώτημα είναι, πώς θα φορολογούταν; Ως αυτοκίνητο, ή ως σκάφος;
8. Το κεφάλι του αλόγου
Ναι, καλά διάβασες: Υπήρξε κάποτε αυτοκίνητο, που στη μούρη του, είχε μια μούρη αλόγου. Γιατί, όταν πρωτοπαρουσιάστηκαν τα αυτοκίνητα, ο κόσμος, όταν τα έβλεπε, έτρεχε να ξεφύγει από αυτά “τα πράγματα του διαβόλου” που δεν είχε ξαναδεί. Έτσι, το 1899, παρουσιάστηκε το Horsey Horseless (απίθανο όνομα) το οποίο βλέπεις στη φωτογραφία. Σκέψου, σήμερα, το Vipera να ήταν με το κεφάλι οχιάς, ή το αμάξι του γείτονα να είχε μια μοσχαροκεφαλή.
Αρνητικά: Η αμήχανη στιγμή που είσαι γυναίκα και βλέπεις το κεφάλι σου να κοσμεί το αμάξι του κάγκουρα, psycho θαυμαστή σου.
7. Πικ απ και στέρεο
Μισό λεπτό να βάλω το δίσκο στο πικ απ
Κάποτε ήταν η κασέτα και το CD, μετά τα mp3 και οι θύρες USB, η πρόσβαση στο Ίντερνετ. Αλλά, τι καλύτερο από το κλασικό, το vintage, ένα πικ απ στο αυτοκίνητο, να παίζει δίσκους στις 30, 45 και 90 στροφές. Κι όμως, υπήρχε το ’50 και το έδινε η Chrysler.
Αρνητικά: Όταν ταξιδεύεις και ψάχνεις τον κατάλληλο δίσκο να βάλεις στο πικ απ. Επίσης, οι αναπηδήσεις της βελόνας σε κάθε λακούβα.
6.Άρωμα αυτοκίνητου
Γιατί να πρέπει να τρέχεις να αγοράζεις αρωματάκια και να μην έχει το αυτοκίνητό το δικό του; Αυτή, είναι μια τεχνολογία που δεν έχει ακριβώς χαθεί. Την έχει το Infinity Q45, η Mercedes Benz S-Class και, σε πιο γήινα αυτοκίνητα, το Peugeot 3008. Το οποίο σε κάνει να νιώθεις ωραία.
Αρνητικά: Όταν ο κατασκευαστής αυτοκινήτου αποφασίζει ποια μυρωδιά είναι καλύτερη για τα ρουθούνια σου, ή όταν γίνεται μια μίξη του αρώματος αυτοκινήτου με τζατζίκι και Chanel No5.
5. Πυρηνοκίνητο αυτοκίνητο
Περιέργως, η πυρηνική τεχνολογία δεν κατέκτησε την αυτοκίνηση
Το Ford Nucleon, ήταν το απόλυτο αυτοκίνητο. Σκέψου, για παράδειγμα, σε μια κουβέντα με petrolheads, να αρπάζεσαι με αυτόν που έχει το Nissan GT-R MY2017, ή τον άλλο με τη Lamborghini και η συζήτηση να πάει κάπως έτσι.
-Και τι οδηγείς εσύ, ρε μεγάλε;
-Ένα πυρηνοκίνητο αυτοκίνητο
Τέλος συζήτησης.
Αρνητικά: Ήταν κάπως ακριβό και δυσκολοσυντήρητο. Όπως και όχι τόσο πρακτικό. Μια μικρή λεπτομέρεια είναι ότι δεν ήταν και τόσο ασφαλές. Σκέψου το ενδεχόμενο πυρηνικής έκρηξης και διαρροής ραδιενέργειας κάθε φορά που ένας μπαγλαμάς παραβίαζε το STOP.
4. Φλογοβόλο
Το Blaster σε μια BMW E36
Απίθανο κι όμως αληθινό. Στη Νότια Αφρική, όπου υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα με την εγκληματικότητα, άρχισαν να βάζουν φλογοβόλα στα αυτοκίνητα, ώστε να “απομακρύνουν” τους carjackers και τους άλλους ληστές. Παρουσιάστηκε το 1998, από τον Charl Fourie και ονομάστηκε “The Blaster”.
Αρνητικά: Ίσως σε έναν έλεγχο της Τροχαίας, να το έβρισκαν παράνομο. Επίσης, ίσως να είναι κάπως επικίνδυνο.
3. Ο πέμπτος τροχός για παρκάρισμα
Η Cadillac είχε συνδυάσει τη ρεζέρβα με τη χρήση για εύκολο παρκάρισμα
Παραδέξου το: Κυκλοφορεί πολύς κουλός κόσμος εκεί έξω. Και γι’ αυτό το αυτοκίνητό σου έχει τις γρατσουνίτσες του, από κάποιον/α που δεν πρόσεξε παρκάροντας ή ξεπαρκάροντας. Έτσι κι αλλιώς, το παρκάρισμα δεν είναι και η διασκεδαστικότερη διαδικασία της οδήγησης. Η εφεύρεση του πέμπτου τροχού που ανασηκώνει το αυτοκίνητο και σε βοηθά να μπεις πλαγίως στη θέση, ήταν απλά επική. Περιέργως, δεν την είδαμε στην αγορά.
Αρνητικά: Η πιθανότητα να παρουσιάσει βλάβη το σύστημα και να μείνει το αυτοκίνητο επάνω στον πέμπτο τροχό, άρα να κινείται ως τρίκυκλο.
2. Ο κινητήρας που καίει θαλασσινό νερό
Το Quant είναι πλήρως λειτουργικό και έχει πάρει έγκριση για κυκλοφορία στη Γερμανία. Έχει γιγαντιαία αυτονομία και κάνει το 0-100 χ.α.ω. σε 2,8 δευτερόλεπτα. Καταναλώνοντας μόνο θαλασσινό νερό
Οι 7 Αδελφές θα μαλλιοτραβιούνται. Κι όμως, έχει παρουσιαστεί αυτοκίνητο, το οποίο χρησιμοποιούσε ως καύσιμο, θαλασσινό νερό. Και ήταν και καταπληκτικό σε επιδόσεις. Μπορεί να μην βρέθηκε εκτελεσμένος ο εφευρέτης του, όπως λέει ο αστικός μύθος, αλλά το project δεν γνώρισε επιτυχία.
Αρνητικά: Καλοκαίρι, στην παραλία και όλοι να τρέχουν στη θάλασσα να “γεμίσουν”. Στην περίπτωση υιοθέτησης αυτής της τεχνολογίας, η θάλασσα θα απαγορευόταν. Και θα φορολογούταν.
1. Τουαλέτα στο αυτοκίνητο
Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που είναι γρηγορότερο από ένα Koenigsegg One:1: Το κόψιμο. Και επειδή (σχεδόν) όλοι έχουμε βρεθεί μποτιλιασμένοι/ες και σε άμεση ανάγκη για τουαλέτα, υπήρχε λύση. Από το 1947 έχει παρουσιαστεί το αυτοκίνητο με built-in τουαλέτα.
Αρνητικά: Υπάρχουν κάποια ζητήματα ασφαλείας, μιας και δεν γίνεται να κάνεις “δουλειά σου” και να οδηγείς ταυτόχρονα, αλλά και υγιεινής. Πού θα πέταγαν οι Έλληνες τους “κάδους” της τουαλέτας αυτοκινήτου; (Στο δρόμο, προφανώς). Επίσης, πόσο αμήχανο θα ήταν να ξεβρακώνεται ο μπάρμπας στο διπλανό αυτοκίνητο, επειδή “του ρθε”; Όχι. Καλύτερα όχι.
Bonus: Το αυτοκίνητο- σπίτι-συνεργείο
Ο κινητήρας της Cadillac του Mattar, με την αυτοτροφοδότηση λαδιών και ψυκτικών υγρών
Το μακρινό 1947, ο Louie Mattar παρουσίασε τη δική του εκδοχή της Cadillac, με την οποία κατάφερε να κάνει 10.000 χιλιόμετρα χωρίς στάση. Σε αυτήν υπήρχε τουαλέτα, αλλά και ένα σωρό άλλα εκπληκτικά, είναι η αλήθεια, χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, είχε μηχανισμό που άλλαζε μόνο του (!!!) λάδια και ψυκτικά υγρά, αλλά και υδραυλικό σύστημα που επέτρεπε την αλλαγή ελαστικών εν κινήσει! Στο πίσω κάθισμα είχε και φούρνο για μαγείρεμα. Είχε και πλυντήριο. Και λουτρό. Και τηλέφωνο (το 1947, είχε κινητό ραδιοτηλέφωνο). Τι άλλο να ζητήσεις; Ένα ναργιλέ. Τον είχε κι αυτόν.