Live η Κίνηση στους δρόμους
Audi

Η Audi χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τον ποιοτικό έλεγχο συγκολλήσεων

Η Audi συνεργάζεται με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη μιας διαδικασίας ελέγχου και πιστοποίησης και ενός προγράμματος AI για την παραγωγή

Audi

Η Audi προωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό των λειτουργιών παραγωγής της. Μετά από ένα επιτυχημένο αρχικό έργο, η μάρκα έχει αρχίσει να αναπτύσσει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI) για τον ποιοτικό έλεγχο των σημειακών συγκολλήσεων στην κατασκευή αμαξωμάτων αυτοκινήτων. Αυτή η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύχθηκε αρχικά και δοκιμάστηκε στις εγκαταστάσεις του Neckarsulm. Μέχρι το τέλος του έτους, η υποδομή που απαιτείται για την εφαρμογή της ΤΝ θα δημιουργηθεί σε τρεις ακόμη τοποθεσίες του Ομίλου Volkswagen. Το έργο αυτό συμβάλλει στην πρωτοβουλία Automotive Initiative 2025 (AI25) της Audi.

Το σύστημα AI επιτρέπει στην Audi να ελέγχει περίπου 1,5 εκατομμύρια σημειακές συγκολλήσεις σε 300 οχήματα κάθε βάρδια στο εργοστάσιο Neckarsulm. Αντίθετα, νωρίτερα, το προσωπικό παραγωγής επιθεωρούσε χειροκίνητα την ποιότητα της σημειακής συγκόλλησης αντίστασης (WPS στα γερμανικά) μέσω υπερήχων, με βάση τυχαία δειγματοληψία, ελέγχοντας περίπου 5.000 σημειακές συγκολλήσεις ανά όχημα. Η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει στους εργαζόμενους να μηδενίζουν τις πιθανές παρατυπίες, παρέχοντας μια πιο αποτελεσματική και εστιασμένη διαδικασία ποιοτικού ελέγχου.

Έχουν δρομολογηθεί πρωτοβουλίες για την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας και σε άλλα εργοστάσια του Ομίλου Volkswagen. Για παράδειγμα, η Audi Brussels δημιουργεί επί του παρόντος την τεχνική υποδομή για την τεχνητή νοημοσύνη. Το εργοστάσιο της Volkswagen στο Emden και τα κεντρικά γραφεία της Audi στο Ingolstadt έχουν προγραμματίσει παρόμοια εγκατάσταση φέτος. Κατά την προετοιμασία αυτών των τοποθεσιών, οι εμπειρογνώμονες εντοπίζουν τις παραλλαγές των ρυθμίσεων συγκόλλησης για την προσαρμογή του μοντέλου AI.

Τα δεδομένα που συλλέγονται από τις εφαρμογές AI μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση άλλων διαδικασιών στο μέλλον. Για παράδειγμα, η Audi διερευνά τη χρήση αυτών των δεδομένων για προληπτική συντήρηση. Ο Gerd Walker, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Audi για την Παραγωγή και τα Logistics, εξηγεί ότι οι ψηφιοποιημένες γραμμές παραγωγής αποτελούν τη βάση του οράματος της Audi για τη μελλοντική παραγωγή, η οποία θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα σε όλες τις παγκόσμιες τοποθεσίες της Audi, τονίζοντας τις τεράστιες δυνατότητες της AI στη μαζική παραγωγή.

Για να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία είναι σύμφωνη με τον έλεγχο και την πιστοποίηση, η ανάπτυξη στο Neckarsulm πραγματοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με τη Γερμανική Ένωση Ποιότητας (DGQ), το Ινστιτούτο Βιομηχανικής Μηχανικής Fraunhofer (IAO) και το Ινστιτούτο Βιομηχανικής Μηχανικής και Αυτοματισμού Fraunhofer (IPA). Αυτή η συνεργασία αντικατοπτρίζει την τρέχουσα έλλειψη προτύπων ή πιστοποιήσεων εφαρμογών ΤΝ μιας ανεξάρτητης οντότητας. Οι υπεύθυνοι του έργου Mathias Mayer και Andreas Rieker διευκρίνισαν ότι αυτό καθιστά δυνατή την πειστική επίδειξη του τρόπου με τον οποίο επιτυγχάνεται ένα αποτέλεσμα δοκιμής με βάση την ΤΝ. Σε συνεργασία με τα Ινστιτούτα Fraunhofer IAO και IPA αναπτύχθηκε ένας οδηγός παραγωγής AI.

Το έργο “WPS-Analytics” συμβάλλει επίσης στην πρωτοβουλία Automotive Initiative 2025 (AI25) της Audi. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία ενός δικτύου ικανοτήτων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την καινοτομία στο εργοστάσιο. Στόχος της Audi είναι να αξιοποιήσει την ψηφιοποίηση για να ενισχύσει την ευελιξία και την αποδοτικότητα της παραγωγής και της εφοδιαστικής. Για να γίνει ένα έξυπνο εργοστάσιο, η Audi και οι εταίροι της επιστημονικής βιομηχανίας και του κλάδου της πληροφορικής δοκιμάζουν ψηφιακές λύσεις σε ένα πραγματικό περιβάλλον παραγωγής στο Neckarsulm για ενδεχόμενη χρήση στη μαζική παραγωγή.