Μόλις τον Φεβρουάριο, διάβαζες στο TopSpeed.gr (here) ότι ένα από τα πιο iconic αυτοκίνητα της Ελλάδας και γενικότερα διεθνώς, το εργοστασιακό Renault 5 Group B, πουλήθηκε. Τότε, σε auction of RM Sothebys, έπιασε 267.500 ευρώ. Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγοι μήνες και το ελληνικό 5άρι, εμφανίστηκε ξανά, στην τελευταία δημοπρασία του RM Sothebys. Και πουλήθηκε (ξανά), αυτή τη φορά για 189.610 ευρώ.
Το κτήνος της Renault φοράει έναν υπερτροφοδοτούμενο τετρακύλινδρο κινητήρα 1.397 κ.εκ., απόδοσης 255 ίππων, με ψεκασμό Bosch K-Jetronic και πεντάρι χειροκίνητο κιβώτιο.
Μερικές φορές, ακόμα και αν πρόκειται για τα ιερά τέρατα των rally, the κτήνη του Group B, όπως το συγκεκριμένο 5 GT Turbo, τα πράγματα δεν πάνε όπως σχεδιάζονται. Μπορεί να βγει στη δημοπρασία και να μην πιάσει την επιθυμητή τιμή, ή μπορεί να μείνει στα χέρια του πωλητή, για διάφορους λόγους. Η μπορεί να αγοραστεί και να πωληθεί λίγους μήνες αργότερα, λόγω ανάγκης. Είναι περιέργη αγορά αυτή των κλασικών.
Το 5 GT Turbo Group B έχει ανεξάρτητη ανάρτηση εμπρός πίσω με αντιστρεπτικές και το μεταξόνιό του είναι 2.430 mm.
Όπως και να χει, στη δημοπρασία του βρετανικού οίκου, βρέθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε εννέα μήνες, το Renault 5 Turbo Group B του Δημήτρη Μανωλόπουλου. Από το 1984 το είχε ο Έλληνας οδηγός αγώνων στην ιδιοκτησία του και όχι ως μουσειακό έκθεμα. Αλλά με τη ζωή που του έπρεπε:
Το κοκπιτ είναι καθαρά “πολεμικό”
Σε αυτά τα 30 χρόνια συμβίωσης μαζί του, εκτός από την άριστη, υποδειγματική συντήρηση, ο Μανωλόπουλος απόλαυσε περισσότερες από 200 νίκες σε αγώνες του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, ενώ οι θεατές απολαύσαμε εκατοντάδες φορές τα ουρλιαχτά του turbo του να αντηχούν σε δάση and βουνά, σε κάποια από τις αναβάσεις που συμμετείχε.
Ξεχωρίζει, φυσικά, η ελληνική σημαία στην πόρτα του
Πριν από τον Μανωλόπουλο, το συγκεκριμένο τέρας, με τον αριθμό πλαισίου D000020, εμφανίστηκε το 1981, as εργοστασιακό, αγωνιστικό αυτοκίνητο της Renault. Το εργοστασιακό αυτοκίνητο με το νούμερο 20 στις πόρτες του, έτρεξε στο Monte Carlo Rally την ίδια χρονιά με οδηγούς τους Bruno Saby και Daniel Le Saux.
Μετά από ένα ατύχημα πουλήθηκε στον Έλληνα, αντιπρόσωπο τότε της Renault in our country, Αλέξανδρο Μανιατόπουλο. Ο οποίος τότε, το 1982 το κατέβασε στο Rally Acropolis, τερματίζοντας 8ος στη γενική κατάταξη. Την ίδια χρονιά ταξίδεψε πάλι στη Γαλλία, στα κεντρικά της Renault Sport στη Dieppe ώστε να αναβαθμιστεί σύμφωνα με τους κανονισμούς του Group B.
Μετά από ένα ακόμα Rally Acropolis, το γαλλικό τέρας πουλήθηκε στον Δημήτρη Μανωλόπουλο, ο οποίος το έτρεχε με τον γιό του, Θωμά.