Die Bewegung auf der Straße leben
274395 Volvo Cars drops new cars from 30 metres to help rescue services save H Volvo πετάει τα μοντέλα της από ύψος 30 μέτρων για crash test!

Volvo wirft seine Modelle für einen Crashtest aus einer Höhe von 30 Metern!

Αν υπάρχει ένας λόγος για να αγαπάμε τη Volvo (και υπάρχουν πολλοί) είναι η εμμονή της με την ασφάλεια. Η σουηδική εταιρεία, έχει βάλει στόχο οι θανάσιμοι τραυματισμοί από τροχαία στα οποία εμπλέκονται τα αυτοκίνητά της να είναι μηδενικοί und είναι κοντά στο να το καταφέρει. Τώρα, η αυτοκινητοβιομηχανία που έκανε δώρο στην ανθρωπότητα τη ζώνη ασφαλείας τριών σημείων, αφού την εφηύρε, απέδειξε τη σημασία της, την πατεντάρισε και άφησε την πατέντα ελεύθερη για όλους (για τον μηχανικό της Volvo, Nils Bohlin που είχε την ιδέα αυτή, θα αναφερθούμε σε ξεχωριστό story), πάει ένα βήμα παραπέρα. Για την ασφάλειά μας και πάλι.

274395 Volvo Cars drops new cars from 30 metres to help rescue services save H Volvo πετάει τα μοντέλα της από ύψος 30 μέτρων για crash test!

Σήμερα, η Volvo ανεβάζει με γερανούς τα αυτοκίνητά της σε ύψος 30 μέτρων und τα πετάει, αφήνοντας τα σωστικά συνεργεία, στη συνέχεια, να σώσουν τους “επιβάτες” (πρόκειται για crash dummies, όπως αντιλαμβάνεσαι) από τα συντρίμμια. Τα συμπεράσματα των διασωστών για τις δυσκολίες και πώς μπορούνται να ξεπερνιούνται, αλλά και το πώς μπορεί να απεγκλωβιστεί ταχύτερα ένας επιβάτης μετά από ένα τόσο τρομακτικό τροχαίο όσο η πτώση από τα 30 μέτρα, μαζί με άλλα συμπεράσματα, θα συνταχθούν σε μια αναφορά. Και, κατά την προσφιλή τακτική της Volvo, η αναφορά θα είναι ελεύθερη για όλους όσους εργάζονται στη διάσωση, σε όλο τον κόσμο. Σκοπός, άλλωστε, είανι να σωθούν ζωές

274401 Volvo Cars drops new cars from 30 metres to help rescue services save H Volvo πετάει τα μοντέλα της από ύψος 30 μέτρων για crash test!

Η Volvo λέει ότι πρόκειται για την πιο ακραία δοκιμή σύγκρουσης που έχει πραγματοποιήσει ποτέ στην ιστορία της. Και αυτή είναι μεγάλη, μιας και ειδικοί στον απεγκλωβισμό επιβατών χρησιμοποιούν συχνά αυτοκίνητα από δοκιμές συγκρούσεων στο Volvo Cars Safety Centre για να τελειοποιήσουν τις τεχνικές τους στη διάσωση.

274398 Volvo Cars drops new cars from 30 metres to help rescue services save H Volvo πετάει τα μοντέλα της από ύψος 30 μέτρων για crash test!

Προκειμένου να επιτρέψει στις υπηρεσίες διάσωσης να προετοιμαστούν για κάθε πιθανό σενάριο σύγκρουσης και να προσομοιώσουν τις δυνάμεις που ασκούνται στις πιο ακραίες πραγματικές συγκρούσεις -δυνάμεις που είναι μεγαλύτερες από αυτές που μπορούν να προσομοιωθούν στις συνηθισμένες δοκιμές σύγκρουσης-, η Volvo Cars προχώρησε πρόσφατα σε εξίσου «ακραίες» πρακτικές. Οι ειδικοί της εταιρείας ανέβασαν νέα μοντέλα Volvo σε γερανό και τα έριξαν από ύψος 30 μέτρων, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές τη διαδικασία. Γιατί όμως το έκαναν αυτό;

274396 Volvo Cars drops new cars from 30 metres to help rescue services save H Volvo πετάει τα μοντέλα της από ύψος 30 μέτρων για crash test!

Αυτή η προσέγγιση βοήθησε στη δημιουργία αρκετά μεγάλης ζημιάς ώστε να προσομοιωθεί επαρκώς η πραγματική καταστροφή που συντελείται στα πιο ακραία σενάρια σύγκρουσης: Για παράδειγμα, σύγκρουση με ένα αυτοκίνητο σε πολύ υψηλή ταχύτητα, σύγκρουση αυτοκινήτου με φορτηγό σε υψηλή ταχύτητα ή ατύχημα στο οποίο ένα αυτοκίνητο δέχεται σφοδρό πλευρικό χτύπημα.

Σε τέτοιες συνθήκες, οι άνθρωποι μέσα στο αυτοκίνητο είναι πιθανό να βρεθούν σε κρίσιμη κατάσταση. Επομένως, προτεραιότητα είναι ο απεγκλωβισμός τους από το αυτοκίνητο και η μεταφορά τους στο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό, με τη χρήση υδραυλικών εργαλείων διάσωσης, γνωστά στον κλάδο ως «σαγόνια ζωής». Ειδικοί στους απεγκλωβισμούς μιλούν συχνά για τη χρυσή ώρα μετά το ατύχημα, εντός της οποίας πρέπει να έχουν απελευθερώσει έναν επιβάτη και να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο.

«Συνεργαζόμαστε στενά με τις σουηδικές υπηρεσίες διάσωσης εδώ και πολλά χρόνια», αναφέρει ο Επικεφαλής Ερευνών στην Ομάδα Έρευνας Οδικών Ατυχημάτων της Volvo Cars, Χόκαν Γκούσταφσον (Håkan Gustafson) και συνεχίζει: «Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε τον ίδιο στόχο: Να κάνουμε πιο ασφαλείς τους δρόμους για όλους. Αν και ελπίζουμε ότι κανείς δεν θα βρεθεί ποτέ σε θέση να βιώσει ένα σοβαρό συμβάν, δεν είναι δυνατό να αποφευχθεί κάθε ατύχημα. Άρα είναι ζωτικό να υπάρχουν μέθοδοι που βοηθούν να σωθούν ζωές σε τέτοια πολύ σοβαρά ατυχήματα».

Όλα τα ευρήματα από τις συγκρούσεις και την εργασία που χρειάζεται για τον απεγκλωβισμό θα συλλέγονται για να συνταχθεί μία εκτεταμένη ερευνητική αναφορά. Αυτή η αναφορά θα είναι διαθέσιμη για ελεύθερη χρήση σε όσους εργάζονται στη διάσωση οπουδήποτε, επιτρέποντάς τους να επωφεληθούν από τα αποτελέσματα της έρευνας και να αναβαθμίσουν τις ικανότητες τους στο να σώζουν ζωές.

Συνήθως, οι εργαζόμενοι στη διάσωση εκπαιδεύονται σε οχήματα από μάντρες κατεστραμμένων οχημάτων. Όμως η ηλικία αυτών των αυτοκινήτων είναι παλαιότερη, συχνά έως και δύο δεκαετίες. Επομένως, με όρους αντοχής χάλυβα, κατασκευής του κλωβού ασφαλείας und συνολικής ανθεκτικότητας, υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στα σύγχρονα αυτοκίνητα και σε αυτά που φτιάχνονταν 15 με 20 χρόνια πριν. Και τα νέα Volvo είναι φτιαγμένα με το πιο ισχυρό ατσάλι, υπερ-υψηλής αντοχής, που υπάρχει στα σύγχρονα αυτοκίνητα.

Αυτό σημαίνει ότι για τους εργαζόμενους στη διάσωση είναι κρίσιμη η συνεχής εξοικείωσή τους με τα νεότερα μοντέλα αυτοκινήτων και η αναθεώρηση των μεθόδων τους, ώστε να αναπτύσσουν νέες τεχνικές απεγκλωβισμού. Με άλλα λόγια, αυτές οι εκπαιδευτικές συνεδρίες μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Για αυτό το λόγο, ύστερα από αίτημα των υπηρεσιών διάσωσης, η Volvo Autos αποφάσισε να αναβαθμίσει τη διαδικασία.

«Κανονικά, κάνουμε δοκιμές συγκρούσεων μόνο στο εργαστήριο, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που ρίξαμε αυτοκίνητα από έναν γερανό», erklärt die Χόκαν Γκούσταφσον. «Γνωρίζαμε ότι θα δούμε ακραίες παραμορφώσεις μετά τη δοκιμή και την πραγματοποιήσαμε για να δώσουμε στην ομάδα διάσωσης την ευκαιρία να εργαστεί πάνω σε μία πραγματική πρόκληση».

Συνολικά, δέκα Volvo, διαφορετικά μοντέλα, ρίχθηκαν από ένα γερανό αρκετές φορές. Πριν από την πτώση, οι μηχανικοί ασφάλειας της Volvo Cars έκαναν ακριβείς υπολογισμούς für die πόση πίεση und Strom έπρεπε να ασκηθεί σε κάθε αυτοκίνητο, με στόχο να πετύχουν το επιθυμητό επίπεδο ζημιάς.