Η Unione Europea επεξεργάζεται μια πρόταση για κίνητρα αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων σε όλο το μπλοκ για να στηρίξει τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ένωσης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, μία ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Σολτς δήλωσε ότι η απάντηση της Ευρώπης σε έναν αυξανόμενο αριθμό παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να είναι μια οικονομικά ισχυρότερη Ευρώπη με πιο ανταγωνιστική βιομηχανία και λιγότερη γραφειοκρατία.
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ρεαλιστικές λύσεις, όχι ιδεολογικές», δήλωσε. «Και γι’ αυτό χαίρομαι που η πρόεδρος της Επιτροπής υιοθέτησε τώρα την πρότασή μου για εναρμονισμένα πανευρωπαϊκά επιδόματα αγοράς για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Με την αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης να υποχωρεί εν μέρει λόγω της χαμηλής ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ο Τραμπ παρουσίασε μια νέα πρόκληση, δίνοντας εντολή στην κυβέρνησή του να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάργησης των επιδοτήσεων και άλλων πολιτικών που αποσκοπούν στην επιτάχυνση της υιοθέτησης καθαρότερων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.
Ο Scholz επέμεινε στο ότι «η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο βλάπτει τη βιομηχανία μας». Ο κεντροαριστερός ηγέτης βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόωρες εκλογές τον επόμενο μήνα.
Η Γερμανία προτείνει μείωση της φορολογίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Στο προεκλογικό του πρόγραμμα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Scholz προτείνει μια «προσωρινή μείωση φόρου» για την προώθηση της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων που παράγονται στη Γερμανία.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen έχει επιμείνει μέχρι στιγμής ότι η ΕΕ θα επιμείνει στον νομικό της στόχο για σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης έως το 2035.
«Τα επόμενα χρόνια θα είναι ζωτικής σημασίας για να παραμείνουμε στην κούρσα των καθαρών και ανατρεπτικών τεχνολογιών», δήλωσε στις 21 Ιανουαρίου σε ομιλία της στο Νταβός. «Η Ευρώπη έχει όλα όσα χρειάζεται για να το πετύχει αυτό».
Εκπρόσωποι της Επιτροπής δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό των παρατηρήσεων του Scholz.
Απευθυνόμενος στον Τραμπ, ο Σολτς συνέστησε στους Ευρωπαίους να διατηρήσουν «ψυχραιμία» και να αντιμετωπίσουν τις διατλαντικές σχέσεις με αρκετή δόση αυτοεκτίμησης.
«Δεν πρέπει κάθε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, δεν πρέπει κάθε tweet να μας βυθίζει αμέσως σε ταραγμένες, υπαρξιακές συζητήσεις», δήλωσε ο Scholz.
Οι ΗΠΑ παραμένουν ο στενότερος σύμμαχος της Γερμανίας εκτός Ευρώπης, ακόμη και μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον, πρόσθεσε. «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διασφαλίσω ότι αυτό θα παραμείνει έτσι».
Ο Σολτς τάχθηκε κατά του προστατευτισμού και έκανε λόγο για τη διατήρηση του ελεύθερου εμπορίου ως θεμέλιο της μελλοντικής ανάπτυξης.
«Η απομόνωση κοστίζει την ευημερία. Θα υπερασπιστούμε το ελεύθερο εμπόριο ως τη βάση της ευημερίας μας μαζί με άλλους εταίρους», δήλωσε ο Scholz. Σκοπεύει να συζητήσει μια κοινή προσέγγιση με τους Ευρωπαίους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο ο Σολτς θα συναντηθεί για συνομιλίες στο Παρίσι στις 22 Ιανουαρίου.