Il 3D Printing είναι μια τεχνολογία που δεν μπορείς να μη λατρέψεις. Πόσο φοβερό είναι να σκέφτεσαι κάτι, να το σχεδιάζεις στον υπολογιστή και να το βλέπεις να γίνεται πραγματικότητα; Με αφορμή την προσπάθεια των γιατρών να τυπώσουν τεχνητή καρδιά που θα χρησιμοποιηθεί στον άνθρωπο και, εν δευτέροις την προσπάθεια παραγωγής αυτοκινήτων εξ ολοκλήρου από 3D Printers, αναρωτηθήκαμε τι εφαρμογές έχει αυτή η ραγδαία εξελισσόμενη τεχνολογία στον τομέα που αφορά το TopSpeed.gr (άμεσα), τα αυτοκίνητα.
Αυτό, ειναι ένα αυτοκίνητο που φτιάχτηκε εξ ολοκλήρου σε 3D Printer
Απευθυνθήκαμε γι’ αυτό, στο δημιουργικό γραφείο Antimonium Design* και τον ιδιοκτήτη του, τον Μηχανολόγο/Γραφίστα, Βασίλειο Καρίκα. Αλλά, πριν δούμε πώς θα αλλάξει το… καμάρι μας αυτή η τεχνολογία, πρώτα πρέπει να δούμε τι είναι το 3D Printing.
Το 3D Printing είναι μια νέα και ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία κατασκευής αντικειμένων, η οποία χρησιμοποιεί συνήθως πολυμερισμένο και βιοδιασπώμενο πλαστικό (PLA/PVA), το οποίο προέρχεται από ανακυκλωμένο καλαμπόκι, και είναι πλήρως λειτουργικό και ασφαλές, ακόμα και για παιδικά παιχνίδια. Αν και η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι αδιάκοπη και βρίσκει καθημερινά εφαρμογές σε νέους τομείς, ο κύριος όγκος εφαρμογών αφορά τις πλαστικές κατασκευές. Τα πλεονεκτήματά του, απέναντι στις συνηθισμένες μεθόδους κατασκευής, προέρχονται από τον τρόπο λειτουργίας:
1. Προσθετική μέθοδος κατασκευής σε στρώσεις υλικού ελεγχόμενου πάχους και ταχύτητας, χωρίς φύρα υλικού.
2. Διαχειρίσιμο μέγεθος μηχανημάτων, τα οποία δεν απαιτούν βιομηχανική εγκατάσταση, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα, χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις (όσον αφορά τη λειτουργία τους).
3. Πολύ εύκολη πρωτοτύπηση και βάση για μαζική παραγωγή, λόγω της δυνατότητας κατασκευής μονήρων αντικειμένων σε μικρό χρόνο.
4. Απόλυτη συμβατότητα με όλα τα καθιερωμένα προγράμματα τρισδιάστατου σχεδιασμού και μοντελοποίησης CAD/CAE, όπως AutoDesk Maya, Rhinoceros, SolidWorks.
5. Απόλυτη ευχέρεια διαχείρισης οποιουδήποτε σχήματος του υπό κατασκευή αντικειμένου.
6. Μέσω των σχεδιαστικών προγραμμάτων επιτυγχάνεται η απόλυτη προσαρμογή των διαστάσεων, σχημάτων και μορφών στις ανάγκες της εκάστοτε παραγγελίας.
Μέχρι σήμερα, η τεχνολογία 3D Printing χρησιμοποιείται σε όλους τους κλάδους υψηλής τεχνολογίας και έρευνας, όπως: αεροναυπηγική, βαρειά βιομηχανία, ιατρική, χειρουργική προσθετικών μελών, οδοντιατρική, μηχανολογία, ηλεκτρονική, ρομποτική, βιομηχανικό σχεδιασμό, μόδα, ζαχαροπλαστική, ναυπηγική, κ.ά.
Πώς μπορεί λοιπόν κάποιος να αξιολογήσει αυτή την τεχνολογία για το αυτοκίνητό του;
«Μέσα στο site μας», λέει ο κ. Καρίκας στο TopSpeed.gr, «υπάρχουν εφαρμογές για αυτοκίνητα. Συνήθως, μου ζητούν πλαστικά τα οποία δεν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες (δηλαδή εξαρτήματα του κινητήρα). Το καλό είναι ότι το πλαστικό αντέχει μέχρι τους 100 βαθμούς χωρίς να παρουσιάζει σημάδια κάμψης ή κόπωσης, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξαρτήματα-αξεσουάρ φανοποιίας, εσωτερικού και εν γένει πλαστικών ανταλλακτικών που εκτίθενται στον ήλιο".
Και ποια άλλα σημεία παίζουν ρόλο στο 3D Printing; Πού εφαρμόζεται συνήθως; «Πάντα παίζει ρόλο το σχήμα και η ενίσχυση του αντικειμένου για την αντοχή του», αναφέρει ο ειδικός και συνεχίζει: «Μέχρι στιγμής, έχω αντικαταστήσει πολλά δυσεύρετα ή ανύπαρκτα κομμάτια από κλασικά αυτοκίνητα (μέχρι και χωνιά για καρμπυρατέρ), με πολύ χαμηλότερο κόστος από το βιομηχανικό έτοιμο. Άρα, οι εφαρμογές στα αυτοκίνητα ενδείκνυνται, αρκεί να μην ξεπερνώνται τα όρια αντοχής του υλικού».
Αν θες να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το 3D Printing και τις διάφορες μορφές κατασκευής και υλικών, σε αυτό το link .
*Το Antimonium Design ιδρυθηκε το 2009 από τον Μηχανολόγο/Γραφίστα Καρίκα Βασίλειο στην Αθήνα. Αρχικά δραστηριοποιήθηκε σε υπηρεσίες γραφιστικού περιεχομένου, έντυπου και ηλεκτρονικού. Το 2010, η επιχείρηση μετέφερε τα γραφεία της στην Λευκωσία της Κύπρου, συνεχίζοντας τις εργασίες της και επεκτείνοντας το πελατολόγιό της. Από το 2014, ο κύκλος εργασιών επεκτάθηκε στο σχεδιασμό και διαχείριση ιστότοπων, στην ψηφιακή επεξεργασία και λήψη video, και στον τρισδιάστατο σχεδιασμό και κατασκευή με την τεχνολογία 3D Printing.
Στοιχεία επικοινωνίας:
www.antimoniumdesign.com
facebook: Antimonium Design
twitter: Antimonium Design (@vkarikas)
LinkedIn: Antimonium Design
email: info@antimoniumdesign.com