Die Bewegung auf der Straße leben

Euro 7: Länder, die 2035 skeptisch sind, lehnen auch die neue Norm ab: "Sie ist unrealistisch".

Ο Τσέχος υπουργός επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να γίνει απολογισμός των διαπραγματεύσεων

Η διευρυμένη σύνοδος κορυφής μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερο σκεπτικισμό την απαγόρευση των θερμικών αυτοκινήτων το 2035 και τις προτάσεις για το πρότυπο Euro 7 ολοκληρώθηκε με μια ξεκάθαρη θέση κατά των νέων προτύπων: “Τα θεωρούμε μη ρεαλιστικά και θα θέλαμε να μπορέσουμε να τα αλλάξουμε τους επόμενους μήνες”, εξήγησε ο Martin Kupka, υπουργός Μεταφορών της Τσεχικής Δημοκρατίας και εμπνευστής της συνάντησης που διοργανώθηκε στο Στρασβούργο. “Επιπλέον, ανησυχούμε για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις και στο περιβάλλον, διότι με την αύξηση του κόστους των αυτοκινήτων, δεν θα ενθαρρύνουν την ανανέωση του στόλου. Λιγότεροι άνθρωποι θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αλλάξουν αυτοκίνητα. Η πρόταση είναι αντιπαραγωγική, πρέπει να αλλάξει τους επόμενους μήνες, καθώς απαιτεί μη ρεαλιστικές δράσεις”. Τα νέα πρότυπα, για τα οποία κρίνεται αναγκαία η αναθεώρηση των προτάσεων, με αναβολή της έναρξης ισχύος σε σχέση με το 2025 που είχε υποδείξει η Επιτροπή, ήταν το αρχικό κεντρικό θέμα της συνάντησης που συγκάλεσε ο ίδιος ο Kupka, αλλά στη συνέχεια η ατζέντα επεκτάθηκε και στο θεσμικό αδιέξοδο σχετικά με τη διακοπή των πωλήσεων των θερμικών αυτοκινήτων για το 2035. Ο Τσέχος υπουργός επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να γίνει απολογισμός των διαπραγματεύσεων, αλλά το θέμα απασχόλησε μόνο στο περιθώριο: φυσικά, συζητήθηκε πάνω απ’ όλα το γερμανικό αίτημα να εισαχθεί εξαίρεση για τα ηλεκτρονικά καύσιμα.

Συμμετέχοντες

Εκτός από την Τσεχική Δημοκρατία, στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν άλλες επτά χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ιταλία. Ο Matteo Salvini, υπουργός Υποδομών, επανέλαβε τη θέση του Meloni σχετικά με τα θέματα που απασχόλησαν τη σύνοδο κορυφής και την παρουσία του “για την υπεράσπιση των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, στο όνομα της κοινής λογικής και της περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας. Η ιταλική κυβέρνηση είναι σθεναρά αντίθετη στον κανονισμό Euro 7 και στον φάκελο CO2 για τα ελαφρά και βαρέα οχήματα, εκτός εάν συμπεριληφθούν τα βιοκαύσιμα και τα ηλεκτρονικά καύσιμα”, δήλωσε ο Σαλβίνι, επιβεβαιώνοντας έτσι την αντίθεση που συνέβαλε, μαζί με τη θέση της Πολωνίας και της Βουλγαρίας και τις αμφιβολίες της Γερμανίας, στη δημιουργία του θεσμικού αδιεξόδου. Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών, Volker Wissing, και ο Πολωνός υπουργός Μεταφορών, Andrzej Adamczyc, ήταν επίσης παρόντες στη σύνοδο κορυφής, ενώ οι ομόλογοί τους από την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Πορτογαλία ήταν συνδεδεμένοι εξ αποστάσεως. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διατυπώθηκε επίσης έντονη κριτική κατά του Frans Timmermans, αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνου για την Πράσινη Συμφωνία, για την “αλαζονική” στάση του μέχρι στιγμής σε ορισμένους σημαντικούς φακέλους.

Η θέση των Βρυξελλών

Πριν από τη σύνοδο κορυφής, η ίδια η Επιτροπή υπερασπίστηκε και πάλι ορισμένες από τις στρατηγικές επιλογές της όσον αφορά τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ξεκινώντας από τις προτάσεις για το Euro 7: “Η προηγούμενη νομοθεσία για το Euro 6 χρονολογείται από το 2012”, δήλωσε η εκπρόσωπος Sonya Gospodinova. “Έκτοτε, ο κλάδος προσαρμόστηκε, υπήρξε εξέλιξη: οι εταιρείες βρίσκονται σήμερα ήδη πολύ κοντά στα επίπεδα φιλοδοξίας του Euro 7 και η Επιτροπή το έλαβε υπόψη της κατά τη διαμόρφωση της πρότασης, η οποία είναι φιλόδοξη αλλά ρεαλιστική”. Σύμφωνα με την Επιτροπή, “η μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου και σωματιδίων που προβλέπεται από το Euro 7 περιορίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση και συνεπώς χρησιμεύει στην προστασία της υγείας των πολιτών: κάθε βελτίωση είναι προς όφελός τους”. Επιπλέον, για τις Βρυξέλλες, “θα είναι πάντα δυνατή η εξαγωγή κινητήρων εσωτερικής καύσης εκτός της Ένωσης”.

Η υπόθεση

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έστειλε εκπροσώπους στη σύνοδο κορυφής του Στρασβούργου, ενώ για το θέμα του αδιεξόδου, άλλος εκπρόσωπος τόνισε την προθυμία εξεύρεσης λύσης: “Είμαστε έτοιμοι να διευκρινίσουμε τις ανησυχίες που εκφράζουν τα κράτη μέλη, με τα οποία έχουμε στενή και εποικοδομητική συνεργασία. Το να σχολιάσουμε την έκβαση των εν εξελίξει συζητήσεων είναι ακόμη πρόωρο”. Γίνεται λόγος για μια πιθανή επίσημη δήλωση που θα περιγράφει το μέλλον των ηλεκτρονικών καυσίμων ακόμη και μετά το 2035, μια υπόθεση, ωστόσο, που είναι δύσκολο να υλοποιηθεί επειδή οι κανονισμοί την αποκλείουν εκ των προτέρων: μετά το πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο, στην πραγματικότητα, η επίσημη έγκριση του κανόνα απαιτεί μόνο την ψήφο του Συμβουλίου. Η ενσωμάτωση από την Επιτροπή θα ήταν επίσης προβληματική, διότι η όλη διαδικασία θα έπρεπε να ξεκινήσει εκ νέου με τις σχετικές διαδικασίες διαπραγμάτευσης μεταξύ των διαφόρων ηπειρωτικών οργάνων.