Live η Κίνηση στους δρόμους
ariyatopspeed Πώς η Nissan επανακαθορίζει τη σχέση μας με το αυτοκίνητο

Πώς η Nissan επανακαθορίζει τη σχέση μας με το αυτοκίνητο

Δύο ομάδες της Nissan εξηγούν τι άλλαξαν στα... κουμπιά του Ariya

Eίσαι καθ’ οδόν για το σπίτι ενός φίλου σου. Είναι μια ζεστή και ηλιόλουστη μέρα -τι ασυνήθιστο γεγονός για την Ελλάδα- και πρέπει να δροσίσεις την καμπίνα του αυτοκινήτου σου που “βράζει”. Για να γίνει αυτό, κανονικά το μόνο που απαιτείται είναι να γυρίσεις τον περιστροφικό διακόπτη, ή να πατήσεις το κουμπί στο κλιματιστικό. Αυτό το απλό για εσένα task, για τους μηχανικούς είναι ένας περίπλοκος γρίφος. Γιατί ακόμα και αυτή η απλή ενέργεια απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια και επαναπροσδιορισμό του τρόπου που θα κρατήσεις τη ζέστη μακριά σου.

Κατά την ανάπτυξη του ολοκαίνουργιου ηλεκτρικού crossover Nissan Ariya, οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί του δεν έλαβαν υπόψη μόνο την εργονομία που συνεπάγεται η προσέγγιση του ταμπλό. Ήταν αποφασισμένοι να δημιουργήσουν μια νέα εμφάνιση και αίσθηση για τα συστήματα ελέγχου, που οι οδηγοί θεωρούν γενικά δεδομένα. Αυτό απαιτούσε μια επανεξέταση του χώρου της καμπίνας, ως προς την αφή και την τοποθέτηση των επιμέρους στοιχείων.

ARIYA Interior Image Hands off drive mode view 1 revised Πώς η Nissan επανακαθορίζει τη σχέση μας με το αυτοκίνητο
Το εσωτερικό του Nissan Ariya σε hands off mode

Τα “μυστικά” στο εσωτερικό του Ariya

Το εσωτερικό του Ariya σχεδιάστηκε για να είναι μια ανοιχτή, ευρύχωρη καμπίνα που προσφέρει μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης. Μέρος αυτού του σχεδιασμού αποτελεί το ταμπλό χωρίς παραδοσιακά κουμπιά. Το κομψό ξύλινο τελείωμα που “διχοτομεί” το ταμπλό, ζωντανεύει με την εκκίνηση του Ariya, φωτίζοντας ένα σύνολο περιβαλλοντικών χειριστηρίων που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του ταμπλό. Χρησιμοποιώντας μια νέα γενιά απτικών ελέγχων ανάδρασης, αυτά τα διακριτικά ενσωματωμένα κουμπιά, ανοίγουν έναν κόσμο δυνατοτήτων στη σχέση μεταξύ λειτουργίας και σχεδίασης.

ARIYA Interior Image instrumental panel on Πώς η Nissan επανακαθορίζει τη σχέση μας με το αυτοκίνητο
Τα απτικά κουμπιά ανάδρασης του Nissan στο “on”

Με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούμε την οθόνη ενός smartphone για πλοήγηση και αλληλεπίδραση με εφαρμογές, τα απτικά κουμπιά ανάδρασης στo Ariya αντιδρούν στο άγγιγμα, επικοινωνώντας μέσω των δονήσεων στα δάκτυλα. Κατά την προσαρμογή των χειριστηρίων κλιματισμού και των λειτουργιών οδήγησης του Ariya, οι οδηγοί θα αλληλεπιδρούν με ένα οικείο σύνολο εικονιδίων. Ακόμα, επειδή τα σημεία αλληλεπίδρασης γίνονται αντιληπτά με την αίσθηση και την ακοή, οι οδηγοί μπορούν να παραμείνουν προσηλωμένοι στον δρόμο.

Η απόφαση της ομάδας σχεδιασμού να ενσωματώσει την απτική ανατροφοδότηση στο Ariya, αντικατοπτρίζει τη βασική σχεδιαστική ιδέα του αυτοκινήτου για τον Διαχρονικό Ιαπωνικό Φουτουρισμό (Timeless Japanese Futurism), που χαρακτηρίζεται από μια διακριτική ιαπωνική προσέγγιση και ενσαρκώνεται με έναν απλό, αλλά ταυτόχρονα ισχυρό και μοντέρνο τρόπο.

ARIYA Interior Image instrumental panel off Πώς η Nissan επανακαθορίζει τη σχέση μας με το αυτοκίνητο
Και τα ίδια κουμπιά στο “off”, είναι σαν να μην υπάρχουν

Ο επικεφαλής σχεδιαστής, Hideki Tago, εξηγεί: “Δημιουργήσαμε έναν καθαρό χώρο, συνδυάζοντας τα απτικά χειριστήρια με τον κόκκο του φινιρίσματος του ξύλου στο εσωτερικό. Το κάναμε με τρόπο που δεν επηρέασε την απόδοση των χειριστηρίων, επιτρέποντάς μας να επιτύχουμε τόσο λειτουργικότητα, όσο και ελκυστική εμφάνιση.

“Εφαρμόζοντας μοτίβο κόκκων ξύλου στα πλαστικά πάνελ με τη διαδικασία της υδρο-εκτύπωσης, δώσαμε στα χειριστήρια μια πολύ ρεαλιστική αίσθηση, όπως του ξύλου. Ταυτόχρονα, αυτό επέτρεψε στα διαφανή εικονίδια να ζωντανέψουν όταν φωτίζονται”.

Από τους σχεδιαστές στους μηχανικούς

Με τον τελικό στόχο της ομάδας σχεδίασης του Ariya να έχει επιτευχθεί, την σκυτάλη πήρε η ομάδα των μηχανικών, που ανέλαβε να κάνει πραγματικότητα αυτή την ιδέα επιστημονικής φαντασίας. Η διαδικασία ξεκίνησε με μια εξαντλητική ανάλυση της ίδιας της τεχνολογίας.

Ariya HMI team 1 Πώς η Nissan επανακαθορίζει τη σχέση μας με το αυτοκίνητο
Η ομάδα Human – Machine Interface με το Nissan Ariya


Στη συνέχεια ήρθε η “χειρουργική” ρύθμιση των κραδασμών και των ήχων. Για την ακρίβεια, “η δόνηση και ο ήχος είναι αδιαχώριστα”, εξηγεί ο Tomotaka Igarashi, ο μηχανικός που είναι υπεύθυνος για την εσωτερική ανάπτυξη του HMI (Human – Machine Interface) του Ariya. “Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά αυτό προκάλεσε την ομάδα μας να αναπτύξει έναν μοναδικό ήχο που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του οδηγού, ενώ παράλληλα θα τον σχεδιάζει για να γίνεται όσο το δυνατόν πιο ευχάριστος”.

Μια τέτοια προσοχή στη λεπτομέρεια σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό crossover είναι μια αναγκαιότητα, καθώς ο ελάχιστος ήχος που εκπέμπεται από το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, σημαίνει ότι οι ήχοι που αναπτύσσονται από την κατασκευαστική ομάδα θα ακούγονται καθαρά κατά την οδήγηση.

Η ανάπτυξη των απτικών ελέγχων απαιτούσε κάθε πιθανό σενάριο να δοκιμάζεται επανειλημμένα, για να διασφαλιστεί η εύκολη χρήση για ένα ευρύ φάσμα επιλογών οδήγησης. Αυτό σήμαινε εκτεταμένες δοκιμές από άτομα με διαφορετικό μέγεθος δακτύλων και μήκος νυχιών, καθώς και με διαφορετικές αντοχές πίεσης κουμπιού και υπό διαφορετική γωνία προσέγγισης. Επιπλέον δοκιμάστηκαν και χέρια με γάντια, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργοποίηση του κουμπιού.

Όλα για τα… κουμπιά

Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς ο σχεδιασμός και η λειτουργικότητα έχουν ενσωματωθεί εξ αρχής στην ανάπτυξη του Ariya, για να προσφέρουν μια εντελώς μοναδική οδηγική εμπειρία και επίπεδο αλληλεπίδρασης.

Ariya Haptic Controls Πώς η Nissan επανακαθορίζει τη σχέση μας με το αυτοκίνητο
To Ariya θα φέρει “επανάσταση” στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το αυτοκίνητο

Τα κουμπιά απτικής ανάδρασης ομαδοποιούνται σε δύο συγκεκριμένες περιοχές του Ariya : Στον κύριο πίνακα ελέγχου και στο ρυθμιζόμενο κεντρικό υποβραχιόνιο. Ο στόχος ήταν όχι μόνο να ενσωματωθεί η τεχνολογία στο σχεδιασμό της καμπίνας, ως μέσο εντυπωσιασμού των επιβατών, αλλά και να δώσει μια φυσική και ανταποκρινόμενη αίσθηση σε ένα μεγάλο εύρος οδηγών.

Μετά από εκτεταμένες δοκιμές, η ομάδα εγκατέστησε ηλεκτροστατικά κουμπιά που δεν είναι μόνο μεγαλύτερα από τα παραδοσιακά απτικά χειριστήρια, αλλά και ευρύτερα. Αυτό επιτρέπει μια ρεαλιστική και διαισθητική αίσθηση για τους χρήστες και παράγει επίσης ένα είδος “πίεσης” με αέρα. Αυτό ενισχύει την απτική ανάδραση με την αίσθηση από το κλικ ενός παραδοσιακού μηχανικού κουμπιού, παρά το γεγονός ότι δεν εμπλέκεται παραδοσιακό φυσικό κουμπί.

Με 5 εκδόσεις του Ariya διαθέσιμες για την Ευρώπη, το αμιγώς ηλεκτρικό coupé crossover θα ταιριάξει απόλυτα στις ανάγκες του υποψήφιου Ευρωπαίου αγοραστή. Μπορείς να δείς περισσότερα αλλά και να δηλώσεις ενδιαφέρον για το Nissan Ariya, προκειμένου να είσαι από τους πρώτους που θα λαμβάνουν αποκλειστικές ενημερώσεις, πατώντας εδώ!