Αναπαλαιώνοντας το Peugeot 205 GTi

 

Είναι από τα πλέον θρυλικά μοντέλα στην κατηγορία των hot hatch. Δημιούργησε “σχολή” με την οδική του συμπεριφορά και θεωρείται, ως σήμερα, σημείο αναφοράς, το οποίο προσπαθεί -συνεχώς- να εκμεταλλευθεί και να “πιάσει” ακόμα και ο ίδιος ο κατασκευαστής του. Στις δημοπρασίες, γίνεται ανάρπαστό. Τώρα, αναπαλαιώνεται.

Ο λόγος για το Peugeot 205 GTI ένα από τα πλέον “καυτά” κλασικά αυτοκίνητα σήμερα, καθώς έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από την παρουσίασή του, όμως η τιμή του όλο και ανεβαίνει. Όταν εμφανίζεται κάποιο προς πώληση, τα ποσά που πέφτουν στο “τραπέζι” είναι αρκετά… γενναία. Τον Ιούλιο μόλις, ένα 205 GTi πουλήθηκε για 34.000 ευρώ! 

Το σημείο αναφοράς είναι το GTi το οποίο, κάτω από το καπό του φέρει τον τετρακύλινδρο XU9JA των 1.905 κ.εκ., με απόδοση 130 ίππων στις 6.000 σ.α.λ. και 164 Nm στις 4.750 σ.α.λ. Τα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονται σε 7,8 δλ. και η τελική φτάνει τα 202 χλμ./ώρα. 

Η Peugeot, για ένα τόσο θρυλικό μοντέλο δεν θα μπορούσε παρά να κρατά σε υψηλά επίπεδα τη διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών, ώστε να βοηθά τους ιδιοκτήτες να κρατούν στη “ζωή” τα μοντέλα.

Για την επέτειο 210 ετών ιστορίας της Peugeot, η λέσχη «Aventure PEUGEOT» έχει δημιουργήσει μια νέα δραστηριότητα: την αναπαλαίωση και πώληση vintage οχημάτων. 

Η αποκατάσταση των οχημάτων θα γίνει στα εργαστήρια του Μουσείου Ιστορικών Αυτοκινήτων της Peugeot στην κωμόπολη Σοσό και θα λαμβάνουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας με την ολοκλήρωση της αναπαλαίωσης πριν τεθούν σε πώληση. 

Το πρώτο αυτοκίνητο που επιλέχθηκε για αναπαλαίωση είναι το εμβληματικό μοντέλο της μάρκας με το λιοντάρι: το μαύρο PEUGEOT 205 GTi με τον κινητήρα των 1.9L. 

Η αναπαλαίωση θα λάβει χώρα στα εργαστήρια της λέσχης «Aventure PEUGEOT» στο Σοσό, και θα αναδείξουν το ταλέντο και την τεχνογνωσία των υπαλλήλων που κατέχουν εξειδικευμένες γνώσεις στα πεδία που είναι απαραίτητα για μια ποιοτική αναπαλαίωση: Μηχανικοί, φανοποιοί και ταπετσέρηδες. 

Η νέα αυτή δραστηριότητα είναι δυνατή λόγω της διαθεσιμότητας ανταλλακτικών, ενώ η λέσχη Αventure PEUGEOT προετοιμάζεται εδώ και 7 χρόνια έχοντας κάνει τις απαραίτητες εργασίες στην αποθήκη της προκειμένου να διαχειριστεί το στοκ των ανταλλακτικών. 

Σε περίπτωση έλλειψης κάποιου εξαρτήματος η Peugeot  θα απευθυνθεί σε παραδοσιακούς συνεργάτες της για την κατασκευή τους μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης. 

Από το 2021, έχει προβλεφθεί ένας αποκλειστικός χώρος για την έκθεση των αναπαλαιωμένων μοντέλων της Peugeot με την υπογραφή της Aventure PEUGEOT ενώ θα ανέβουν και στην πλατφόρμα  www.laventurepeugeotcitroends.fr. 

Αυτοκίνητα ιδιωτών μπορούν επίσης να φιλοξενηθούν στον ίδιο χώρο εφόσον έχουν λάβει το πιστοποιητικό αυθεντικότητας της  Aventure Peugeot.