Ο όμιλος GAZ Group της Ρωσίας καταθέτει αγωγή ύψους 348 εκατ. δολαρίων κατά της VW

Η VW επιδιώκει να πουλήσει τις ρωσικές δραστηριότητές της, αλλά αντιμετωπίζει νομικές συγκρούσεις

Το εργοστάσιο Gorky Automobile Plant, μέρος του ρωσικού ομίλου GAZ, το οποίο είχε αναλάβει τη συναρμολόγηση αυτοκινήτων για τη Volkswagen, κατέθεσε αγωγή για την αποζημίωση 28,4 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (348 εκατομμυρίων δολαρίων) από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, όπως προκύπτει από δικαστικά έγγραφα.

Η αγωγή, λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, κατατέθηκε στο περιφερειακό δικαστήριο του Νίζνι Νόβγκοροντ στις 7 Απριλίου. Η VW αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο όμιλος GAZ Group επιδιώκει ήδη να ανακτήσει 15,6 δισεκατομμύρια ρούβλια από τον πρώην εταίρο του σε ξεχωριστή αγωγή.

Η VW σταμάτησε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2022, λίγο μετά τη ρωσική εντολή της Μόσχας να εισβάλουν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία. Ένα δικαστήριο πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας στη Ρωσία στις 17 Μαρτίου, αλλά η εντολή αυτή καταργήθηκε στις 3 Απριλίου.

Η Volkswagen σχεδιάζει να πουλήσει τα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου αυτοκινήτων στην Καλούγκα με δυναμικότητα 225.000 οχημάτων ετησίως, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για τη διάθεση. Βρίσκεται στη διαδικασία υποβολής αίτησης για την έγκριση της πώλησης από τις ρωσικές κυβερνητικές υπηρεσίες, δήλωσε η VW.

Τα εργοστάσια της VW στην Καλούγκα και το Νίζνι Νόβγκοροντ σταμάτησαν την παραγωγή τον περασμένο Μάρτιο, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε την αναστολή των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία μέχρι νεωτέρας. Το καλοκαίρι η εταιρεία αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο στο Νίζνι Νόβγκοροντ.