Όσα ήθελες να ξέρεις για το (ηλεκτρικό) Mazda MX30

Ως ένα ‘Human Modern’ concept το οποίο, διατηρώντας τις προσεκτικά μελετημένες φόρμες του Kodo design, το ολοκαίνουριο Mazda MX-30 χαράζει τη γραμμή για ένα νέο lifestyle που υπηρετεί το ιαπωνικό ηλεκτρικό μοντέλο.

 
Αυτό το ‘Human Modern’ concept περιλαμβάνει πολλές πρωτόγνωρες σχεδιαστικές προσεγγίσεις. Το εξωτερικό διαπνέεται από την απλότητα ώστε να τονίσει την ομορφιά του σαν… ‘ένα κομμάτι μέταλλο’, ενώ οι αντικρυστά ανοιγόμενες (freestyle) πόρτες  και οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες αντανακλούν την αίσθηση της άνετης, ευάερης και ευρύχωρης καμπίνας.

 

  Το εσωτερικό σχεδιάστηκε με γνώμονα να προσφέρει στους επιβάτες του την αίσθηση ότι βρίσκονται σε ένα περιβάλλον ‘απλωσιάς’. Η αιωρούμενη κεντρική κονσόλα και τα μοναδικά υλικά έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την μικρότερη δυνατή επίπτωση στο περιβάλλον. 

 

Το εσωτερικό

   Η σχεδιαστική ομάδα της Mazda έδωσε ιδιαίτερη προσοχή όχι μόνο στην επιλογή των καλύτερων υλικών για την καμπίνα, αλλά και στην τέλεια εμφάνισή τους.  
 

  Για παράδειγμα, η επένδυση από παραδοσιακό φελλό που χρησιμοποιήθηκε στην κεντρική κονσόλα, τονίζει ακόμα περισσότερο την ζεστασιά του συγκεκριμένου υλικού. Αλλά και η επένδυση των θυρών από αφρώδες υλικό, διαθέτει υφή που μοιάζει σαν να έχει μέσα αέρα, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση της ευρυχωρίας μέσα στην καμπίνα σε μία απίστευτη λεπτομέρεια.
 

  Και τα δύο αυτά υλικά έχουν σχεδιαστεί για να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερη επίπτωση στο περιβάλλον. Η επένδυση των θυρών χρησιμοποιεί υλικό που προέρχεται από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια και ο φελλός συλλέγεται από το φλοιό των δέντρων, χωρίς αυτά να χρειάζεται να κοπούν. Επιπλέον, η Mazda αντικαθιστά τις ταπετσαρίες από γνήσιο δέρμα, με μια πιο ‘vegan’ εναλλακτική.
 

  Για πρώτη φορά σε ένα Mazda, το MX-30 υιοθετεί πίνακα ελέγχου κλιματισμού με οθόνη αφής 7 ιντσών χαμηλά στην κεντρική κονσόλα. Τα χειριστήρια απλώς εμφανίζονται και ομαδοποιούνται έξυπνα για ασφαλή και διαισθητική λειτουργία.
 

  Από τα υλικά έως τη λειτουργικότητα και από την τεχνολογία έως το σχεδιασμό, όλα τα στοιχεία της καμπίνας συνδυάζονται για να δημιουργήσουν έναν χώρο που προβάλλει την ηρεμία, από τη στιγμή που ανοίγει κάποιος την πόρτα και καθ’ όλη τη διάρκεια της οδηγικής εμπειρίας, μέχρι να βγει από το αυτοκίνητο.

Η εξωτερική Σχεδίαση

  Ο εξωτερικός σχεδιασμός του MX-30 συνδυάζει απόλυτα το μοντέρνο στιλ με την εικόνα στιβαρότητας και κομψότητας, όπως αρμόζει σε ένα SUV. Η προσπάθεια έγινε εστιάζοντας στη δημιουργία της πιο πρόσφατης έκφρασης του σχεδιασμού Kodo – μια καθαρή εμφάνιση που αντικατοπτρίζει την ομορφιά μέσω της πλήρους απουσίας κάθε περιττού στοιχείου. Η φυσική παρουσία του χώρου μέσα σε αυτήν την ισχυρή, απλή, αλλά σχολαστικά κατασκευασμένη φόρμα, δίνει και τα διαπιστευτήρια του ‘Human Modern’.
 

Σχεδίαση Εμπρός Μέρους

  Ο σχεδιασμός του εμπρός μέρους  είναι το σημείο εκκίνησης για τη δημιουργία της εικόνας του MX-30 ως ενιαίο σύνολο που συνδυάζει την απλότητα, την κομψότητα και το δυναμισμό. Η Mazda έχει καταργήσει τη χαρακτηριστική πτέρυγα που χρησιμοποιείται σε άλλα προϊόντα στη σειρά των μοντέλων της. Αν και η απουσία της πτέρυγας είναι ακόμα αισθητή, όλες οι αντανακλάσεις και τα στοιχεία συγκλίνουν τώρα στο κεντρικό σήμα της Mazda, το οποίο κυριαρχεί  στο design του εμπρός μέρους. 

  Εγκαινιάζοντας μία νέα οπτική της σχεδιαστικής φιλοσοφίας Kodo, η νέα δυναμική εμπρός μάσκα ταιριάζει αισθητικά με τις σμιλευμένες επιφάνειες γύρω από τα φωτιστικά σώματα, αποκαλύπτοντας μία νέα σχεδιαστική προσέγγιση που  τονίζει ακόμα περισσότερο τη χαρακτηριστική ζωντάνια όλων των μοντέλων της Mazda.

 

Σχεδίαση Πλευρικών Τμημάτων

  Η εικόνα δυναμισμού, διατρέχει τα πλευρικά τμήματα του αμαξώματος αντανακλώντας την αίσθηση της απλότητας ενός ενιαίου συνόλου. Αν και φαίνονται επίπεδες, οι πλευρικές επιφάνειες του αμαξώματος έχουν σχεδιαστεί στην πραγματικότητα, σε έντονα καμπυλωτή φόρμα που ξεκινά από το εμπρός φτερό και συνεχίζει μέχρι τους πίσω ώμους.
 

  Για πρόσθετη ενέργεια και κίνηση σε αυτές τις απλές φόρμες, οι κολόνες του παρμπρίζ έχουν πιο κάθετη θέση, ενισχύοντας έτσι την έννοια της «Φόρτισης και απελευθέρωσης / ‘Charge and Release’». 

  Και οι πίσω κολόνες έχουν έντονη κλίση συνδέοντας άψογα την οροφή και την καμπίνα με τη συμπαγή μάζα του πίσω μέρους του αμαξώματος. 

 

Πλαίσιο Οροφής Και Χρωματικοί Συνδυασμοί

 

  Τα πλαίσια των πλευρικών τμημάτων μεταξύ της κολώνας του παρμπρίζ και της πίσω κολώνας, καθώς και η πλευρά της πίσω πόρτας, έχουν μεταλλική βαφή σε χρώμα διαφορετικό από το κυρίως αμάξωμα, δίνοντας έμφαση τόσο στην απλοποιημένη εμφάνιση της καμπίνας όσο και στην ενσωμάτωσή τους με το πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Η ίδια η οροφή είναι βαμμένη μαύρη για να τονίσει περαιτέρω την αντίθεση με τις μεταλλικές διακοσμητικές λεπτομέρειες του φινιρίσματος. 

  Το άνω μέρος του αμαξώματος θα είναι διαθέσιμο είτε σε απόχρωση ασημί μεταλλικό ή σε μαύρο σκούρο, που συνδυάζεται με τα χρώματα Soul Red Crystal, Polymetal Grey ή Ceramic Metallic του αμαξώματος που επιτυγχάνουν ένα αισθητικό αποτέλεσμα ελαφρότητας και αντανακλούν την εικόνα του ‘Human Modern design’.

  Εναλλακτικά, ο πελάτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πέντε στάνταρ χρώματα για ολόκληρο το αμάξωμα: Polymetal Grey, Machine Grey, Arctic White, Ceramic White και Jet Black.
design φωτιστικων σωματων

  Ο ίδιος κυλινδρικός σχεδιασμός των φωτιστικών σωμάτων που χρησιμοποιείται σε όλα τα νέας γενιάς μοντέλα της Mazda, συνδυάζει την αίσθηση του βάθους με την κομψότητα. Για να τονιστεί ακόμα περισσότερο η τρισδιάστατη αισθητική των πίσω φωτιστικών σωμάτων, τα εξωτερικά καλύμματα είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβαδίζουν απόλυτα με το σχήμα των εσωτερικών μονάδων φωτισμού.

Εσωτερικός Σχεδιασμός

  Η υιοθέτηση των αντικρυστών θυρών («freestyle» doors) διευκολύνει στην εσωτερική διάταξη που μοιάζει να περιβάλλει τους επιβάτες με έναν ιδιαίτερα άνετο τρόπο. Η καμπίνα του MX-30 ενσωματώνει τις πιο πρόσφατες σχεδιαστικές προτάσεις και τεχνολογίες ώστε να δημιουργήσει ένα ευρύχωρο και άνετο περιβάλλον. 

  Μια σειρά από νέα, φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, έχουν επιλεγεί και τοποθετηθεί πολύ προσεκτικά. Το αποτέλεσμα – μια έκφραση της φιλοσοφίας Human Modern design – είναι ένα κομψό, άνετο εσωτερικό που ευνοεί την ηρεμία για κάθε επιβάτη.

 

Χώρος Για Τους Εμπρός Επιβάτες
 

  Παραμένοντας πιστό στη χαρακτηριστική, εργονομικά τέλεια, οδηγοκεντρική θέση οδήγησης, το MX-30 ενισχύει την ιδέα της οριζόντιας διάταξης για να δώσει στο εσωτερικό μια απλούστερη, και πιο φαρδιά εικόνα. 

  Μία αλλαγή που εφαρμόστηκε για να δημιουργήσει την αίσθηση μεγαλύτερης απλότητας στην καμπίνα, είναι η τοποθέτηση της οθόνης αφής των 7 ιντσών, για το χειρισμό του κλιματισμού. Για πρώτη φορά σε μοντέλο Mazda. Επιπλέον, η αιωρούμενη κεντρική κονσόλα, το πάνω μέρος του ταμπλό, το γείσο του πίνακα οργάνων, είναι σχεδιασμένα για να δημιουργούν μια αίσθηση συνέχειας και ελαφρότητας. 

  Αν και αυτές οι καινοτομίες έχουν χαρακτήρα λειτουργικότητας, έχουν εξελιχθεί ώστε να προσελκύουν τις αισθήσεις, ενισχύοντας ειδικότερα εκείνη της απτής ποιότητας, σε ολόκληρη την καμπίνα. Στη συνέχεια, ο σχεδιασμός βελτιώθηκε χάρη στην προσπάθεια των μηχανικών, που χρησιμοποίησαν ειδικά μοντέλα ανάλυσης δεδομένων των ανθρώπινων χαρακτηριστικών. 

  Σαν αποτέλεσμα, από τη στιγμή που θα ανοίξουν οι πόρτες, η καμπίνα αποπνέει μια έντονη εντύπωση ευρυχωρίας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την αίσθηση του δεσίματος κάθε επιβάτη με το αυτοκίνητο.

Χώρος Για Τους Πίσω Επιβάτες

  Το MX-30 εκμεταλλεύεται τις αντικριστές πόρτες χρησιμοποιώντας την εσωτερική επένδυση της πίσω πόρτας σαν  ένα είδος υποβραχιόνιου θυμίζοντας έτσι καναπέ, και δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα πίσω καθισμάτων που μοιάζει περισσότερο με αυτή ενός οικιακού σαλονιού.

 

Αιωρούμενη Κεντρική Κονσόλα

  Ένα ξεχωριστό σημείο στο εσωτερικό του MX-30 αποτελεί και η αιωρούμενη κεντρική κονσόλα η οποία μοιάζει να είναι ανεξάρτητη από το ταμπλό και τα υπόλοιπα μέρη του εσωτερικού. Φιλοξενεί την νέα οθόνη αφής των 7 ιντσών, ενώ ο σχεδιασμός της αιωρούμενης κονσόλας προσφέρει έξτρα αποθηκευτικό χώρο για τους εμπρός επιβάτες.

Βιώσιμα Υλικά, Χειροποίητη Κατασκευή Και Χρώματα

 

  Η ανάπτυξη των υλικών και των χρωμάτων για το MX-30 προσανατολίστηκε στο μοντέρνο στιλ και την φυσική, υψηλής ποιότητας εμφάνιση. Η Mazda προσπάθησε επίσης να χρησιμοποιήσει υλικά που να σέβονται ακόμη περισσότερο το περιβάλλον, και να επιτυγχάνουν ταυτόχρονα ισορροπία μεταξύ της βιώσιμης ανάπτυξης και της φυσικής ελκυστικότητας των επιλεγμένων υλικών, της άνεσης και της άψογης συναρμογής.

Οι Διαχρονικοί Δεσμοί Με Το Φελλό
 

  Για τη συγκέντρωση του συγκεκριμένου υλικού δεν κόβονται δέντρα και απομακρύνεται μόνο ο φλοιός τους. Ο φελλός είναι ένα προϊόν που προέρχεται από τη φύση και έχει χαμηλή περιβαλλοντική επίπτωση. Για μεγαλύτερη βιωσιμότητα, το Mazda MX-30 διαθέτει φελλό που συγκεντρώνεται από τα περισσεύματα της παραγωγής πωμάτων για μπουκάλια. Η φυσική ζεστασιά, η απαλότητα στην αφή και οι ελαστικές ιδιότητες του φελλού, χρησιμοποιούνται στις επενδύσεις τμημάτων της κεντρικής κονσόλας, καθώς και στις χειρολαβές των θυρών. 

  Για να διασφαλιστεί το υψηλό επίπεδο αντοχής που απαιτείται για χρήση του ως εξάρτημα σε αυτοκίνητα, η Mazda έχει εξελίξει μια ειδική τεχνική για την κατεργασία του φελλού ως βασικού υλικού.

  Η χρήση του φελλού είναι επίσης και ένας φόρος τιμής στην κληρονομιά της Mazda, από την ίδρυση της, ως εταιρείας παραγωγής φελλού το 1920, με τον διακριτικό τίτλο Toyo Cork Kogyo Corporation.
 

Ύφασμα Που Αναπνέει – Μια Αποκλειστική Τεχνοτροπία

 

  Το πάνω μέρος της πόρτας είναι διακοσμημένο με ανακυκλωμένο ύφασμα σχεδιασμένο αποκλειστικά για την υφή, την πυκνότητα και το χρώμα του. Αντίθετα με τις προηγούμενες εφαρμογές πλαστικού ή δέρματος, το ύφασμα αναπνέει, ενώ είναι απαλό στην αφή και ενισχύει την αίσθηση απλωσιάς μέσα στην καμπίνα. Μειώνοντας το οικολογικό αποτύπωμα του MX-30, το συγκεκριμένο ύφασμα είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα μπουκάλια PET. Η ανάπτυξη μιας νέας μεθόδου για την αποτελεσματική μίξη υφάσματος και πλαστικών ινών, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός υλικού απαλού στην αφή, που μπορεί να επεξεργαστεί εύκολα.

Συνδυασμός Χρωμάτων, Ανακυκλωμένου Υφάσματος Και Τεχνητού Δέρματος 

  Οι εσωτερικοί χρωματισμοί του MX-30 είναι αποτέλεσμα του ιδανικού συνδυασμού αρκετών επιλογών ώστε να  προσφέρουν λειτουργικότητα αλλά και κομψή εμφάνιση. Ορισμένα τμήματα του καθίσματος με τα οποία έρχεται σε άμεση επαφή το ανθρώπινο σώμα, είναι καλυμμένα με ύφασμα, ενώ η πλάτη των καθισμάτων διαθέτει επένδυση από τεχνητό δέρμα. 

  Για ορισμένα από τα χρωματισμένα μέρη των υφασμάτινων επενδύσεων των καθισμάτων έχει χρησιμοποιηθεί 20% ανακυκλωμένο υλικό, ενώ η υφή τους παραμένει απαλή και ποιοτική. 

  Το εσωτερικό διατίθεται σε δύο επιλογές αποχρώσεων: Modern Confidence – μια φωτεινή, μοντέρνα εμφάνιση που συνδυάζει λευκή δερματίνη με ύφασμα, πορτοκαλί εμφανείς ραφές και φυσικό φελλό, και το Vintage Industrial – μια vintage εμφάνιση που συνδυάζει καφέ δερματίνη με ανακυκλωμένο 20%, ύφασμα τζιν και σκούρο φινίρισμα.

  Το νέο Premium Vintage Leatherette της Mazda καταρρίπτει τη θεωρία ότι το τεχνητό δέρμα είναι απλώς ένα κακό υποκατάστατο του γνήσιου. Αναπτύχθηκε για το MX-30, διαθέτει vintage υφή δέρματος τυπωμένη σε υψηλής ποιότητας δερμάτινη βάση. Στη συνέχεια εφαρμόζεται επίστρωση σιλικόνης με ελεγχόμενο πάχος επιφανειακής στρώσης, δίνοντας στο υλικό την εικόνα του βάθους και μια ευχάριστη ποιότητα αφής. Αυτό το τεχνητό δέρμα παράγεται με νερό και όχι με οργανικούς διαλύτες, συμβάλλοντας στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

  Στον πελάτη που θα επιλέξει το στάνταρ εσωτερικό του MX-30 προσφέρονται υφασμάτινες ταπετσαρίες σε συνδυασμό ποιοτικού Μαύρου και απαλών γκρι αποχρώσεων, που ταιριάζουν απόλυτα με το φυσικό χρώμα του φελλού.

 

 

  Η Mazda θέλει οι πελάτες της να κάνουν το αυτοκίνητό τους ένα μέρος στο οποίο να μπορούν να χαλαρώσουν και να απολαμβάνουν μια εμπειρία που να εμπλουτίζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Για να επιτευχθεί αυτό, το εσωτερικό του MX-30 συνδυάζει τη λειτουργικότητα που βασίζεται στην τελευταία έρευνα σχετικά με την ψυχολογία και την εργονομία, με τον σχεδιασμό, στοχεύοντας να δώσει στους επιβάτες την αίσθηση ότι βρίσκονται σε ένα χώρο με ευρυχωρία.

  Το χαρακτηριστικό περιβάλλον οδήγησης της εταιρείας βρίσκεται στην καρδιά κάθε Mazda, βασισμένο σε ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό για την επίτευξη της τέλειας εργονομίας, της ιδανικής θέσης οδήγησης και της εύκολης εφαρμογής της επικοινωνίας ανθρώπου-μηχανής (HMI).
 

Αντικριστές Πόρτες (Freestyle doors)
 

  Το MX-30 διαθέτει πλευρικές πόρτες χωρίς μεσαία κολώνα και με αντικριστό τρόπο ανοίγματος (freestyle doors) που στηρίζονται σε ειδικά σχεδιασμένους μεντεσέδες. Οι εμπρός πόρτες ανοίγουν κλασικά προς τα εμπρός σε γωνία μέχρι και 82°, ενώ οι πίσω ανοίγουν ανάποδα (προς τα πίσω, σαν «δίφυλλη ντουλάπα»)  σε γωνία 80°.
 

  Το τεράστιο άνοιγμα που αντικρίζει ο επιβάτης χάρη στην πλήρη απουσία μεσαίας κολώνας, διασφαλίζει άνετη και εύκολη πρόσβαση και έξοδο από την καμπίνα, τόσο για τους εμπρός όσο και για τους πίσω επιβάτες, ενώ με την ίδια ευκολία μπορεί να τοποθετηθεί και να βγει από το εσωτερικό, οποιοδήποτε φορτίο.
 

  Το ύψος και το σχήμα του ανοίγματος των θυρών έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου σώματος. Η επένδυση της πίσω πόρτας περιλαμβάνει μία κάθετη λαβή που διευκολύνει το άνοιγμα και το κλείσιμο, περιορίζοντας την επιβάρυνση του καρπού, ακόμα και με την πόρτα τελείως ανοιχτή.
 

  Τα εμπρός καθίσματα διαθέτουν μηχανισμό μετακίνησης όπου με ένα απλό άγγιγμα αναδιπλώνει την πλάτη και μετακινεί ταυτόχρονα προς τα εμπρός ολόκληρο το κάθισμα, ώστε να διευκολύνεται ή είσοδος και η έξοδος των πίσω επιβατών. Η μορφή των πλευρικών μαρσπιέ και η επένδυσή τους έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή ευκολία στην έξοδο των επιβατών από το αυτοκίνητο.

Ορατότητα
 

  Τα καθίσματα του Mazda MX-30 έχουν τοποθετηθεί σε ψηλότερη θέση ώστε να εξασφαλίζουν ανεμπόδιστη ορατότητα προς τα έξω. Η καθαρή θέα του καπό από τη θέση του οδηγού δίνει στον οδηγό μία καλύτερη αίσθηση των άκρων του αυτοκινήτου, και τον βοηθά στην πορεία του στο δρόμο, ειδικότερα σε συνθήκες κυκλοφορίας σε στενούς δρόμους και σε κλειστά γκαράζ.
 

  Το σχήμα των τζαμιών των πίσω θυρών έχει σχεδιαστεί προσεκτικά και με βάση τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να στρίψει το κεφάλι του και να έχει καλύτερη ορατότητα προς τα πίσω και διαγωνίως, εντοπίζοντας εύκολα την παρουσία άλλου αυτοκινήτου στη φάση προσπεράσματος, αλλά και να κινείται ασφαλώς με όπισθεν. 

Άνεση

  Με στόχο τη δημιουργία αίσθησης ότι οι επιβάτες ‘περιβάλλονται από ανοικτότητα’, τα εμπρός καθίσματα του Mazda MX-30 διαχωρίζονται από την αιωρούμενη κονσόλα. Αυτό δεν δημιουργεί μόνο έναν χώρο ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερή πλευρά, αλλά σχεδιάστηκε για να καλλιεργεί και το αίσθημα της συντροφικότητας ανάμεσα σε οδηγό και συνοδηγό, για μία πιο επικοινωνιακή οδηγική εμπειρία.

 
  Τα παράθυρα των πίσω θυρών και τα πίσω τρίγωνα τζάμια είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους πίσω επιβάτες άπλετη ορατότητα προς τα έξω από μία φυσική στάση του σώματος, ενώ ο στρογγυλεμένος χώρος που δημιουργείται από τις πόρτες, τις πλευρικές επενδύσεις και τα πίσω καθίσματα, παρέχει την αίσθηση ότι βρίσκονται σε ένα περιβάλλον απόλυτης άνεσης. 

Χώρος Αποσκευών

  Ο χώρος αποσκευών των 366 λίτρων έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρει ικανοποιητικό χώρο σε κάθε οικογενειακή δραστηριότητα. Ένας πρόσθετος αποθηκευτικός χώρος κάτω από το πάτωμα προσφέρει μία επιπλέον  δυνατότητα φύλαξης μικροαντικειμένων. Το ύψος του κάτω χείλους έχει σχεδιαστεί με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες και διευκολύνει τη φόρτωση και εκφόρτωση των αποσκευών.
 

  Ο χώρος του πορτμπαγκάζ είναι μεγάλος και διαθέτει κομψή επένδυση. Η κάθε λεπτομέρεια έχει σχεδιαστεί σχολαστικά. Με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων σχηματίζεται ένας εντελώς επίπεδος χώρος για την εύκολη φόρτωση και άνετη μεταφορά φορτίων μεγάλου μήκους.

 

 

Επικοινωνία Ανθρώπου – Μηχανής (Human Machine Interface / HMI)

Θέση Οδήγησης
 

  Το MX-30 μοιράζεται τον ίδιο προσεκτικά μελετημένο σχεδιασμό της θέσης οδήγησης, με όλα τα μοντέλα της Mazda, που περιλαμβάνουν την οριζόντια συμμετρική και οδηγοκεντρική διάταξη του ταμπλό. Προσφέρει μία εργονομικά τέλεια θέση οδήγησης δίνοντας στον οδηγό την αίσθηση της φυσικής στάσης του σώματος με τη σωστή υποστήριξη, και επιτρέποντάς του να έχει την προσοχή του στραμμένη πάντα στο δρόμο και την κυκλοφορία. 

  Το τιμόνι έχει τη δυνατότητα ρύθμισης του ύψους (45mm) και της απόστασης (70 mm). Το κάθισμα του οδηγού, σε όλες τις εκδόσεις, διαθέτει ρύθμιση απόστασης, κλίσης της πλάτης και της έδρας, ώστε να προσφέρει την ιδανική θέση οδήγησης, σε οδηγούς κάθε σωματότυπου.

Πίνακας Οργάνων Με Ψηφιακή Οθόνη TFT 7″ & head-up display
 

 Ο πίνακας οργάνων περιλαμβάνει μία κεντρική οθόνη TFT LCD των 7ιντσών. Αυτό παρέχει στον οδηγό μια πληθώρα πληροφοριών με σαφή, συμπυκνωμένο τρόπο, επιτρέποντάς του να τις κατανοήσει γρήγορα και με ελάχιστη απόσπαση της προσοχής του. Το αυτοκίνητο διαθέτει επίσης, σαν στάνταρ, οθόνη HUD (Head Up Display) που προβάλλει μπροστά από το παρμπρίζ όλες τις σχετικές πληροφορίες οδήγησης, ακριβώς μπροστά στο οπτικό πεδίο του οδηγού, ελαχιστοποιώντας έτσι την απόσπαση της προσοχής του από τον δρόμο.

Αιωρούμενη Κονσόλα

  Ο μοχλός ταχυτήτων και το χειριστήριο ‘commander control’ βρίσκονται στο εμπρός μέρος της κονσόλας και το κεντρικό υποβραχιόνιο είναι ψηλότερα ώστε τα παραπάνω χειριστήρια να ελέγχονται με το βραχίονα σε απόλυτα φυσική στάση. Το κεντρικό υποβραχιόνιο είναι και συρόμενο έτσι ώστε να επιτρέπει σε κάθε οδηγό να βρει μία άνετη στάση, ανεξάρτητα από το σωματότυπό του.
 

  Οι ποτηροθήκες βρίσκονται σε μία εσοχή μεταξύ του μοχλού αλλαγής ταχυτήτων και του κεντρικού υποβραχιόνιου. Το ύψος του υποβραχιόνιου καθιστά τόσο εύκολη όσο και φυσική την τοποθέτηση ποτηριών και το χειρισμό του commander. Ένα άνοιγμα χαμηλά στο μπροστινό μέρος της κονσόλας, προσφέρει επιπλέον χώρο αποθήκευσης.

Οθόνη Αφής 7″
 

  

  Για πρώτη φορά σε Mazda, το MX-30 διαθέτει οθόνη αφής 7ιντσών στο εμπρός μέρος της κεντρικής κονσόλας. Μόλις ο οδηγός ανοίξει την πόρτα του και μπει στο αυτοκίνητο, στην οθόνη εμφανίζεται μία εικόνα η οποία διαφοροποιείται ανάλογα με την ώρα και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ώστε να δημιουργήσει την κατάλληλη για κάθε διαδρομή, διάθεση. Μόλις ενεργοποιηθεί ο κινητήρας, στην οθόνη εμφανίζονται οι ρυθμίσεις του κλιματισμού.

 
Χειριστήρια Κλιματισμού Στην Οθόνη Αφής

 

  Η οθόνη αφής των 7ιντσών λειτουργεί σαν κέντρο ελέγχου του συστήματος κλιματισμού, δίνοντας τη δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας, του ανεμιστήρα και της θέρμανσης των καθισμάτων. Όλες οι ρυθμίσεις εμφανίζονται με απλουστευμένη μορφή και είναι έξυπνα ομαδοποιημένες, ώστε να εξασφαλίζουν ότι όλες οι λειτουργίες θα γίνονται γρήγορα και με διαισθητικό τρόπο.
 

  Το σύστημα κλιματισμού είναι προγραμματισμένο έτσι ώστε ένα γρήγορο άγγιγμα της οθόνης να προσαρμόζει τη θερμοκρασία σε βήματα του 0,5 βαθμού, ενώ ένα κτύπημα του δακτύλου μπορεί να αλλάξει σε βήματα των 3 βαθμών. Η περιοχή της οθόνης που ανταποκρίνεται στο άγγιγμα, είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από το ίδιο το γραφικό, βοηθώντας στη μείωση του χρόνου που χρειάζεται ο οδηγός για να κοιτάξει στην οθόνη. Και το σύστημα παρέχει επίσης ηχητικά μηνύματα που επιβεβαιώνουν την ολοκλήρωση της κάθε ενέργειας.
 

  Πιεστικοί διακόπτες περιμετρικά της οθόνης προσφέρουν εναλλακτικά τη δυνατότητα ρύθμισης του A/C on-off, αυτόματο, ρύθμιση θερμοκρασίας, ταχύτητα ανεμιστήρα, και ξεθάμπωμα τζαμιών. Αυτοί οι διακόπτες είναι σχεδιασμένοι κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολοι στη χρήση, ακόμα και αν ο χρήστης φοράει γάντια.

Κεντρική Οθόνη 8,8″

 

  Το MX-30 εφοδιάζεται με την ίδια οθόνη 8.8ιντσών, στο κέντρο του ταμπλό, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά  στα Mazda3 και CX-30. Εκτός από τη διαμόρφωση διπλής οθόνης που χρησιμοποιεί τη μορφή ευρείας οθόνης για να κάνει τη συσκευή ακόμα πιο εύκολη στη χρήση, το περιεχόμενο εμφανίζεται με την ίδια γραμματοσειρά με άλλες ενσωματωμένες συσκευές όπως τα όργανα, παρέχοντας κοινή εμφάνιση των οργάνων σε όλη την καμπίνα.
 

  Ο περιστροφικός διακόπτης του Mazda Commander Control προσφέρει γρήγορο και εύκολο έλεγχο του συστήματος, διασφαλίζοντας στον οδηγό τη γρήγορη εκμάθηση και το χειρισμό χωρίς να χρειάζεται να τραβήξει το βλέμμα του από το δρόμο.

MAZDA CONNECT συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto
 

  Το MX-30 διαθέτει την τελευταία έκδοση του Mazda Connect, το οποίο ενσωματώνει αναβαθμίσεις όπως : ταχύτερη εκκίνηση, βελτιωμένη απεικόνιση και ποιότητα ήχου, ενσωματωμένο 3D γυροσκοπικό αισθητήρα, και δωρεάν αναζήτηση, που επιτρέπει στο χρήστη την αναζήτηση προορισμών μέσω πληκτρολόγησης συνδυασμού λέξεων.
 

  Όπως και σε όλα τα νέα μοντέλα της Mazda, το σύστημα υποστηρίζει σαν στάνταρ, λογισμικό Apple CarPlay® και Android Auto™, μέσω θύρας USB που εξασφαλίζει εύκολη χρήση και σύνδεση του smartphone του πελάτη.

Αποκλειστικές Υπηρεσείες Για EV & Νέες Λειτουργίες Χάρη Στην Εφαρμογή MYMAZDA*
 

  Το MX-30 θα ενσωματώνει νέες λειτουργίες και υπηρεσίες που κάνουν τη ζωή με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ακόμα πιο βολική. Η Mazda προσέθεσε λειτουργίες που αφορούν μόνο σε ένα ηλεκτρικό όχημα, όπως η ειδοποίηση στο smartphone του πελάτη εάν ξεχάσει να συνδέσει το καλώδιο φόρτισης, η δυνατότητα ελέγχου της φόρτισης με χρονοδιακόπτη, η παρακολούθηση της προόδου φόρτισης, η κατάσταση της μπαταρίας και ο προγραμματισμός του κλιματισμού του οχήματος μέσω της εφαρμογής MyMazda από το smartphone του.
 

  Ανάμεσα στις λειτουργίες αποκλειστικά για ηλεκτρικό όχημα, της νέας εφαρμογής MyMazda, περιλαμβάνεται και η εξ αποστάσεως ρύθμιση της διαδικασίας φόρτισης, η ένδειξη αυτονομίας, η κατάσταση της μπαταρίας, τα μηνύματα ειδοποίησης χαμηλής φόρτισης της μπαταρίας και η δυνατότητα αναζήτησης σταθμών φόρτισης και εμφάνιση της πληροφορίας στο σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου.
 

  Άλλες γενικές λειτουργίες περιλαμβάνουν το εξ αποστάσεως χειρισμό του κλιματισμού – συμπεριλαμβανομένου του εξαερισμού του παρμπρίζ και της πίσω αντίστασης, το τηλεχειριστήριο του συστήματος κλειδώματος των θυρών, την κατάσταση του οχήματος – όπως πιέσεις ελαστικών, κλείδωμα θυρών κ.λπ., προειδοποιητικά μηνύματα και αποστολή διαδρομής στο σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου.
 

(*Η εφαρμογή MyMazda αναμένεται να ενεργοποιηθεί στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021)

Ρευματολήπτες

  Το Mazda MX-30 προσφέρει πολυάριθμες θέσεις τροφοδοσίας, δύο θύρες USB 2.5A και μια πρίζα DC 12V που είναι, στάνταρ, στο μπροστινό μέρος της αιωρούμενης κονσόλας, για τη φόρτιση smartphone, tablet κ.λπ. και μια έξοδο AC 150W για τη φόρτιση μεγαλύτερων συσκευών.

Αλλαγές Ταχυτήτων

  Το σύστημα μετάδοσης του Mazda MX-30 διαθέτει ηλεκτρονικό κιβώτιο για τις αλλαγές ταχυτήτων. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Mazda για απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλεια, το MX-30 χρησιμοποιεί τον ίδιο σχεδιασμό με τα συμβατικά αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων (AT) της εταιρείας – που σημαίνει ότι ο μοχλός κλειδώνει σε καθεμία από τις θέσεις P,R,N,D, καθιστώντας πιο εύκολη για τον οδηγό την αναγνώριση της σχέσης με την οποία κινείται το αυτοκίνητο, σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή.
 

  Το μοτίβο αλλαγών είναι:  D (Drive) προς τα πίσω, R (Reverse) μπροστά και P (Park) μπροστά και προς το πλάι. Η συγκεκριμένη διάταξη προσφέρει ασφαλή και απροβλημάτιστη λειτουργία.
mazda harmonic acoustics και ηχοσυστημα της bose
 

  Το MX-30 μπορεί να εφοδιαστεί με δύο επιλογές ηχοσυστημάτων υψηλής πιστότητας – το μοναδικό Mazda Harmonic Acoustics ή το προαιρετικό κορυφαίο ηχοσύστημα της Bose με 12 ηχεία.

Mazda Harmonic Accoustics
 

  Το σύστημα Mazda Harmonic Acoustics διαθέτει ηχεία ιδανικά τοποθετημένα ώστε να παράγουν τον καλύτερο ήχο και να φτάνει στο ανθρώπινο αυτί όσο πιο εύκολα γίνεται, μέσα στο περιβάλλον της καμπίνας. Συνολικά, διαθέτει Woofer 3L που τοποθετούνται στους εμπρός θόλους των τροχών και όχι στα πάνελ των εμπρός θυρών, καθώς και tweeters 2,5 εκατοστών αριστερά και δεξιά στις κολώνες και midrange 8cm στο πάνω μέρος των μπροστινών και πίσω επενδύσεων των θυρών.

Ηχοσύστημα της BOSE
 

  Το προαιρετικό premium ηχοσύστημα των 12 ηχείων της  Bose προσφέρει ένα άλλο επίπεδο ακουστικής απόλαυσης– χρησιμοποιώντας την πρωτοποριακή διαμόρφωση του συστήματος Bose BassMatch επιτυγχάνει βαθύτερα και πιο έντονα την αναπαραγωγή των χαμηλών συχνοτήτων και κρυστάλλινο ήχο μέσα στην καμπίνα.
 

  Η διαμόρφωση BassMatch συνδυάζει ένα ζεύγος ηχείων χαμηλών συχνοτήτων, κοντά στα τούνελ των ποδιών των εμπρός επιβατών, και ένα τρίτο ηχείο μπάσων στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Αυτή η διάταξη παράγει περισσότερη δύναμη μειώνοντας τις παραμορφώσεις και τις δονήσεις όταν λειτουργεί σε υψηλές εντάσεις.
 

  Το σύστημα Bose περιλαμβάνει επίσης ηχεία midrange σε κάθε πόρτα και στο κέντρο του ταμπλό για ομαλή διανομή του ήχου. Τα tweeter υψηλής συχνότητας στην εσωτερική πλευρά κάθε πλευρικού καθρέφτη και τα πίσω ηχεία surround που βρίσκονται στις πίσω κολώνες, συμπληρώνουν το πακέτο και βοηθούν στην παροχή ισορροπημένου ήχου για όλους τους επιβάτες.
 

  Οι προηγμένες τεχνολογίες της Bose, όπως η επεξεργασία σήματος surround Centerpoint, η τεχνολογία αντιστάθμισης θορύβου AudioPilot και οι διάφορες λειτουργίες επιλογής του τύπου ακρόασης, συμβάλλουν στη διασφάλιση άψογης σύνδεσης μεταξύ επιβατών και μουσικής, στο νέο Mazda MX-30.

 

Τεχνολογία Ηλεκτροκίνησης & Δυναμικά Χαρακτηριστικά Οδηγησης

 

Αξιολόγηση Κύκλου Ζωής & Διαστάσεις Μπαταρίας

   Κλειδί για τη φιλοσοφία της Mazda σχετικά με τη σωστή πηγή ενέργειας στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, αποτελεί η προσέγγιση της εταιρείας «από την πηγή στο δρόμο» («well to wheel»), έτσι ώστε η μέτρηση εκπομπών να αφορά όχι μόνο το CO2 που εκπέμπεται από το ίδια το αυτοκίνητο κατά την οδήγηση, αλλά και τις εκπομπές που προκαλούνται από την εξόρυξη και τη διύλιση των καυσίμων ή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
 

  Επιπρόσθετα, σε ότι αφορά τα EVs και τις χρησιμοποιούμενες μπαταρίες, η Mazda θεωρεί σημαντική την ανάγκη περιορισμού των εκπομπών του CO2 καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους.
 

  Η αξιολόγηση σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής (Life-Cycle Assessment/LCA) είναι μία τεχνική σχεδιασμένη να μετρά – εκτός από τις εκπομπές «well-to-wheel» – και τη συνολική επίδραση καθόλη τη ζωή ενός προϊόντος στο περιβάλλον, από την εξόρυξη των πρώτων υλών που απαιτούνται για την κατασκευή του, μέχρι την απόσυρσή του στο τέλος της ζωής του.
 

  Μετά από μια μελέτη της Mazda και του Πανεπιστημίου Kogakuin που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sustainable Science, η έρευνα LCA της εταιρείας έδειξε ότι, καθόλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, τα EV με μικρότερες μπαταρίες τείνουν να παράγουν χαμηλότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με τα αυτοκίνητα με κινητήρα ντίζελ. Για το σκοπό αυτό, η Mazda πιστεύει ότι η χωρητικότητα των 35,5kwh της μπαταρίας του MX-30 παρέχει τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ της αυτονομίας που εξασφαλίζει τον πελάτη, και των εκπομπών του CO2, υπό το πρίσμα του LCA.
 

  Επιπλέον, έτσι επιτυγχάνεται και σημαντική μείωση του συνολικού βάρους του αυτοκινήτου, γεγονός που συμβάλλει καθοριστικά στην καλή οδική συμπεριφορά και προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία, κάτι το οποίο δεν αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό αρκετών σημερινών EVs.
 

Ανθρωποκεντρική Σχεδίαση Που Εξασφαλίζει Αυθεντική Εμπειρία Οδήγησης

   Κάθε Mazda σχεδιάζεται με στόχο να προσφέρει απαράμιλλη οδηγική απόλαυση που βασίζεται στη φιλοσοφία ‘Jinba Ittai’ της εταιρείας – απόλυτη ταύτιση οδηγού & αυτοκινήτου. Με το λανσάρισμα του τελευταίου Mazda3 το 2019, η εταιρεία παρουσίασε την πιο πρόσφατη μορφή της αρχιτεκτονικής σχεδίασης Skyactiv-Vehicle, ένα σύνολο δομημένων τεχνολογιών επόμενης γενιάς, το οποίο εστιάζει στην περεταίρω εξέλιξη της ανθρωποκεντρικής φιλοσοφίας της Mazda.
 

  Σαν ο τρίτος εκπρόσωπος της γκάμας των νέων μοντέλων της Mazda, μετά τα Mazda3 και CX-30, το MX-30 υιοθετεί αυτή την προηγμένη τεχνολογία. Έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μία μοναδική οδηγική εμπειρία ‘Jinba Ittai’ αποκλειστικά συνυφασμένη με τις αρχές της ήρεμης συμπεριφοράς και της αθόρυβής λειτουργίας του συστήματος της αμιγούς ηλεκτροκίνησής του.
 

Αναβαθμισμένη Εμπειρία Οδήγησης “Jinba Itta”

  Στόχος της φιλοσοφίας οδήγησης Jinba Ittai είναι να κάνει το αυτοκίνητο να αντιδρά ενστικτωδώς στις εντολές του οδηγού, έτσι ώστε οδηγός και μηχανή να κινούνται σαν ένα σώμα, επιτυγχάνοντας αξιόπιστη ανταπόκριση, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αναβαθμισμένο επίπεδο ασφαλείας.  
 

  Η διαρκής αναζήτηση της απόλυτης οδηγικής εμπειρίας Jinba Ittai οδήγησε στη δημιουργία τεχνολογιών που χρησιμοποιούν την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία της Mazda με στόχο τη μεγιστοποίηση του δυναμικού των ανθρώπινων ικανοτήτων.
 

  Τόσο η δομή των παντοκατευθυντικών δακτυλίων του αμαξώματος όσο και το G-vectoring control (GVC) εξελίχθηκαν με στόχο να εκμεταλλευτούν πλήρως τα μοναδικά χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες ενός ηλεκτρικού οχήματος. Η Mazda ανέπτυξε επίσης τη δική της ξεχωριστή ιδέα για το γκάζι του Mazda MX-30 – μια εξέλιξη του παραδοσιακού πεντάλ γκαζιού. Το MX-30 είναι επίσης εξοπλισμένο με πτερύγια αλλαγής των ταχυτήτων στο τιμόνι, που ενισχύουν ακόμα περισσότερο την απόλαυση της οδήγησης ενός EV.
 

  Αυτές οι τεχνολογίες συνδυάζονται για να προσφέρουν στον οδηγό μια πολυσύνθετη ποιότητα οδήγησης, χάρη στην απρόσκοπτη κίνηση του οχήματος προς όλες τις κατευθύνσεις, και την αίσθηση απόλυτου ελέγχου σε όλες τις φάσεις της οδήγησης. Σαν το αυτοκίνητο να αποτελεί προέκταση του σώματος του οδηγού – μια περαιτέρω εξέλιξη της εμπειρίας οδήγησης Jinba Ittai .
 

Τεχνολογία Ηλεκτροκίνησης e-Skyactiv

  Η νέα τεχνολογία ηλεκτροκίνησης e-Skyactiv του MX-30 συνδυάζει μία συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου και έναν ηλεκτροκινητήρα που γεννήθηκε με γνώμονα την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία εξέλιξης της Mazda. Προσφέρει στον οδηγό μία ήρεμη αθόρυβη εμπειρία 100% ηλεκτρικής κίνησης, κάνοντας το αυτοκίνητο να ανταποκρίνεται ανεπαίσθητα σε κάθε εντολή ή πρόθεση του οδηγού.
 

Διαμόρφωση Του Συστήματος & Επιδόσεις

  Τα μέρη υψηλής τάσεως του συστήματος e-Skyactiv περιλαμβάνουν τον ηλεκτροκινητήρα, τη μπαταρία, τον εναλλάκτη, και τον μετατροπέα DC-DC. Ο εναλλάκτης μετατρέπει το συνεχές ρεύμα της μπαταρίας σε εναλλασσόμενο για να κινήσει τον κινητήρα, ενώ ο μετατροπέας DC-DC υποβαθμίζει την τάση για να τροφοδοτήσει με 12V τα βοηθητικά συστήματα του αυτοκινήτου.
 

  Ο ηλεκτροκινητήρας, ο εναλλάκτης, ο μετατροπέας DC-DC και κουτί διακλάδωσης είναι ενσωματωμένα σε μία μονάδα υψηλής τάσεως τοποθετημένη στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου. Οι διαστάσεις της μπαταρίας υψηλής τάσεως που βρίσκεται κάτω από το πάτωμα, έχουν μελετηθεί προσεκτικά ώστε να μειώνονται δραστικά οι εκπομπές του CO2 καθόλη τη διάρκεια ζωής της, από την εξόρυξη των πρώτων υλών μέχρι την απόσυρση της μπαταρίας.
 

  Ο ηλεκτροκινητήρας είναι ένας υδρόψυκτος σύγχρονος κινητήρας μέγιστης ισχύος 107Kw και μέγιστης ροπής 270,9Nm. Οι πρισματικές κυψέλες του συστήματος της μπαταρίας ιόντων λιθίου των 355V αποδίδουν συνολική ηλεκτρική ισχύ 35.5kw.
 

  Για να μειώσει το ύψος της και να ελαχιστοποιήσει το «κλέψιμο» του χώρου της καμπίνας, η μπαταρία διαθέτει μονάδα υψηλής πυκνότητας, καλωδίωση λεπτών διαύλων για τη μείωση του μεγέθους της καλωδίωσης μεταξύ εξαρτημάτων υψηλής τάσης, και μικρών διαστάσεων σύστημα ψύξης.
 

  Το σώμα της μπαταρίας αποτελεί δομικό στοιχείο του αμαξώματος του MX-30, γεγονός που ενισχύει τη συνολική ακαμψία του οχήματος. Και οι δύο υποδοχές φόρτισης (κανονικής και ταχείας) βρίσκονται στο το πίσω δεξιό φτερό, και το ενσωματωμένο καλώδιο φόρτισης AC στο χώρο αποσκευών.
 

  Μία μονάδα ελέγχου ελαχιστοποιεί την απώλεια ενέργειας σε όλο το σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας από τον εναλλάκτη, τον κινητήρα και το μετατροπέα του ρεύματος της μπαταρίας σε ρεύμα κίνησης. Αυτό συνδυάζεται με αρμονικό έλεγχο μεταξύ του συστήματος και του οχήματος για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τη μεγιστοποίηση της ποσότητας ενέργειας που πηγαίνει κατευθείαν για την τροφοδοσία του κινητήρα του MX-30.
 

  Με μέγιστη ισχύ συστήματος τα 107 kw/145 PS και μέγιστη ροπή 270,9Nm (συνδυασμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας WLTP 19kWh/100km, εκπομπές CO2 0g/km), το εμπροσθιοκίνητο MX-30 επιταχύνει 0-100km/h σε 9,7δευτερόλεπτα και έχει μέγιστη ταχύτητα 140km/h. Με κατανάλωση 190wh/km – 19kwh/100km (συνδυασμένη βάσει WLTP), η αυτονομία του MX-30 που μετρήθηκε βάσει πρωτοκόλλου WLTP, φτάνει τα 200km, τιμή που υπερβαίνει κατά πολύ τη μέση ημερήσια απόσταση των 48χλμ. που διανύουν οι οδηγοί στην Ευρώπη.
 

Σύστημα Ψύξης Της Μπαταρίας
 

  Η συστοιχία των μπαταριών του MX-30 διαθέτει σύστημα που ψύχει την μπαταρία μόλις η θερμοκρασία της ανέβει. Το μικρό αυτό σύστημα περιλαμβάνει λεπτούς σωλήνες ψύξης προσαρμοσμένους στο κάτω μέρος της μονάδας της μπαταρίας, μέσω των οποίων γίνεται η απαγωγή της θερμότητας. Η θερμοκρασία της μπαταρίας ελέγχεται σε μόνιμη βάση από έναν αισθητήρα ο οποίος ρυθμίζει και τη ροή του ψυκτικού υγρού, όταν αυτό απαιτείται.
 

  Διατηρώντας την ιδανική θερμοκρασία της μπαταρίας ακόμη και τις ζεστές μέρες, το σύστημα προστατεύει την μπαταρία από πτώση της απόδοσής της λόγω θερμότητας. Ο συνδυασμός της λειτουργίας ελέγχου των συστημάτων ψύξης για τον κλιματισμό και τη μπαταρία, επιτυγχάνει αποτελεσματική ψύξη και για τα δύο συστήματα.
 

Διατάξεις Προστασίας Των Τμημάτων Υψηλής Τάσεως
 

  Προστατεύοντας τα εξαρτήματα υψηλής τάσεως, το σύστημα ελέγχου διακόπτει αμέσως τη ροή ισχύος όταν ανιχνεύσει τυχόν ανωμαλίες, ενώ η ειδική διάταξη προστασίας, προφυλάσσει τη μπαταρία από εξωτερικές δυνάμεις σε περίπτωση σύγκρουσης. Αυτά τα μέτρα αποτρέπουν τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας σε περίπτωση ζημιάς στα εξαρτήματα υψηλής τάσης.
 

Μέθοδοι & Χρόνοι Φόρτισης
 

  Το σύστημα e-Skyactiv μπορεί να φορτιστεί μέσω παροχής εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) με ισχύ έως 6.6kW, ή μέσω ταχυφορτιστή με συνεχές ρεύμα (DC). Το μοντέλο υποστηρίζει φόρτιση συνεχούς ρεύματος 125A είτε με φορτιστή τύπου CHAdeMO ή COMBO standard. Η υιοθέτηση του καταλληλότερου προτύπου για μία συγκεκριμένη περιοχή καθιστά δυνατή τη φόρτιση του Mazda MX-30 σε οποιονδήποτε σταθμό φόρτισης στον κόσμο.
 

  Η μπαταρία του MX-30 μπορεί να φορτιστεί από 20% έως 80% σε 3 ώρες με εναλλασσόμενο ρεύμα, ή σε 36 λεπτά με τη χρήση παροχής συνεχούς ρεύματος.

 

Νεας Γενιάς Δομικές Τεχνολογίες : Αρχιτεκτονική Skyactiv-Vehicle

  Με την επόμενη γενιά Αρχιτεκτονικής Skyactiv-Vehicle, η Mazda έχει επικεντρωθεί σε μια βασικά ανθρωποκεντρική διαδικασία ανάπτυξης, στην οποία οι βασικές λειτουργίες των τεχνολογιών Skyactiv της εταιρείας έχουν ρυθμιστεί ώστε να διασφαλίσουν ότι οι επιβάτες μπορούν να κάνουν χρήση της φυσικής τους ικανότητας να διατηρούν ισορροπία ενώ το αυτοκίνητο κινείται.
 

  Η πλήρης υιοθέτηση των φυσικών ανθρώπινων ικανοτήτων επιτρέπει στη Mazda να ξεπεράσει την παραδοσιακή ιδέα μιας πλατφόρμας, προσφέροντας περισσότερη αμεσότητα στην επικοινωνία μεταξύ αυτοκινήτου και οδηγού για την απόλυτη οδήγηση Jinba Ittai – κάνοντας το αμάξωμα, τα καθίσματα και τους επιβάτες να αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο, και το αυτοκίνητο να ανταποκρίνεται σχεδόν σαν να ήταν προέκταση του σώματος του οδηγού, ενισχύοντας την ασφάλεια, την ηρεμία και την οδηγική απόλαυση.
 

  Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια σωστή, όρθια θέση του σώματος που να μπορεί να προσφέρει άνεση κατά την οδήγηση και, στη συνέχεια, να διασφαλίσει ότι οι επιβάτες μπορούν να εκμεταλλευθούν πλήρως τη φυσική τους ικανότητα ισορροπίας, μεταδίδοντας τις κινήσεις του αυτοκινήτου στη λεκάνη τους όσο το δυνατόν πιο άμεσα και πιο ομαλά.
 

Αμάξωμα
 

  Η αρχική ιδέα του αμαξώματος της Mazda, η οποία βασίζεται σε ένα ευθύγραμμο πλαίσιο που ενισχύεται από συνεχείς δακτυλιοειδείς συνδέσμους, αναβαθμίζεται στο MX-30 μέσω της αύξησης της ακαμψίας και των επιδόσεων της μετάδοσης της ενέργειας. Οι κάθετες, πλευρικές και διαμήκεις συνδέσεις των πολυκατευθυντικών δακτυλίων του αμαξώματος αυξάνουν την ακαμψία, ενώ μειώνουν την καθυστέρηση στη μετάδοση ενέργειας και μεγιστοποιούν τη λειτουργία των αμορτισέρ και των ελαστικών.
 

  Συγκεντρώνοντας τις δυνάμεις κίνησης που προέρχονται από την επιφάνεια του δρόμου σε συγκεκριμένες περιοχές και χρησιμοποιώντας τη δομή απόσβεσης που χρησιμεύει ως μέσο απορρόφησής τους, το αμάξωμα μειώνει αποτελεσματικά τους κραδασμούς που διαφορετικά θα προκαλούσαν θόρυβο, γεγονός που επιτυγχάνεται χωρίς καμία αύξηση του βάρους του αυτοκινήτου.
 

  Η ενσωμάτωση της μπαταρίας ως μέρος της δομής του αμαξώματος βελτιώνει τη δράση των πολυκατευθυντικών δακτυλιοειδών συνδέσμων του βασικού σχεδιασμού, αυξάνοντας σημαντικά τη διαγώνια ακαμψία. Συγκεκριμένα, το πλαίσιο που περιβάλλει την μπαταρία συνδέεται με το αμάξωμα σε 20 σημεία.
 

  Ευθύγραμμα σκέλη που τοποθετούνται πάνω και κάτω από τη συστοιχία των μπαταριών συνδυάζονται με την ενισχυμένη δομή των δακτυλιοειδών συνδέσμων στις βάσεις του πίσω άξονα, επιτυγχάνοντας το σημαντικό περιορισμό της καθυστέρησης μετάδοσης των μηνυμάτων από το δρόμο.
 

  Συνολικά, αυτά τα μέτρα επιφέρουν μείωση κατά 24% της καθυστέρησης μετάδοσης των κινήσεων από το εμπρός προς το πίσω μέρος στα μοντέλα νέας γενιάς της Mazda σε σχέση με τα μοντέλα με κινητήρα εσωτερικής καύσεως, αυξάνοντας σημαντικά τη δυνατότητα ελέγχου του αυτοκινήτου.
 

Ανάρτηση
 

  Το σύστημα ανάρτησης MX-30 διαθέτει γόνατα McPherson εμπρός και αντιστρεπτική ράβδο πίσω. Με την εφαρμογή των ίδιων λύσεων με τα νέα Mazda3 και CX-30 – όπως η χρήση βελτιστοποιημένων δακτυλίων και κεντρικού συνδέσμου – επιτυγχάνεται η ομαλή και στιγμιαία μετάδοση μηνυμάτων από την επιφάνεια του δρόμου στον οδηγό.
 

Καθίσματα
 

  Τα καθίσματα του MX-30 έχουν την αποκλειστική δομή της Mazda που υποστηρίζει χαμηλά τη λεκάνη και τους μηρούς ώστε να συγκρατεί τη λεκάνη σε όρθια θέση ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει το κέντρο βάρους του σώματος με το άνω τμήμα της πλάτης του καθίσματος. Αυτός ο εργονομικός σχεδιασμός βοηθά τη σπονδυλική στήλη να διατηρήσει τη φυσική στάση σχήματος S, ακόμη και όταν κάθεται.
 

  Η Mazda μεγιστοποίησε επίσης την ακαμψία της εσωτερικής δομής των καθισμάτων καθώς και των σημείων στήριξής τους στο αμάξωμα. Αυτό σημαίνει ότι το κάθισμα κινείται μαζί με το αμάξωμα χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας ότι η ενέργεια της κίνησης του αυτοκινήτου μεταφέρεται ομαλά και στιγμιαία στη λεκάνη του επιβάτη, επιτρέποντάς του να επωφεληθεί από την εντελώς υποσυνείδητη χρήση της έμφυτης ικανότητας εξισορρόπησης.

 

 

Δυναμικά Χαρακτηριστικά Skyactiv-Vehicle

 

Πεντάλ Γκαζιού Ηλεκτροκινητήρα
 

  Σε αντίθεση με το κλασσικό πεντάλ του γκαζιού, το πεντάλ του γκαζιού του συστήματος e-Skyactiv χρησιμοποιεί το δικό του σύστημα ελέγχου ροπής του ηλεκτροκινητήρα της Mazda για να πετύχει την επιθυμητή ταχύτητα του οχήματος και τον έλεγχο της θέσης του, με βάση το βαθμό επιτάχυνσης και επιβράδυνσης που ζητείται από τον οδηγό.
 

  Η στενή παρακολούθηση της διαδρομής καθώς και η ταχύτητα που ο οδηγός πατάει το γκάζι, δίνουν τη δυνατότητα στον ηλεκτροκινητήρα να ανταποκριθεί στις εντολές του οδηγού μέσω μίας πιο γραμμικής εφαρμογής της δύναμης G. Η ομαλή απόδοση της ροπής καθιστά εύκολη τη διατήρηση της ταχύτητας του αυτοκινήτου όταν ο οδηγός πατάει αργά το πεντάλ. Αντίθετα, ερμηνεύει το δυνατό πάτημα του πεντάλ ως ένδειξη ότι ο οδηγός επιθυμεί να επιταχύνει και ανταποκρίνεται άμεσα επιτυγχάνοντας ακαριαία επιτάχυνση.
 

  Το ίδιο και κατά το άφημα του γκαζιού, το σύστημα παρακολουθεί την ταχύτητα με την οποία ο οδηγός χειρίζεται το πεντάλ και ρυθμίζει ανάλογα τις δυνάμεις της επιβράδυνσης.
 

  Οι βάσεις του ηλεκτροκινητήρα και άλλες λύσεις για την αύξηση της ακαμψίας του συστήματος μετάδοσης ροπής, συντελούν στην ομαλή και σταθερή συμπεριφορά του οχήματος, ακόμη και όταν η ροπή του κινητήρα αλλάζει από την παραγωγή ισχύος για την κίνηση, σε παραγωγή δύναμης πέδησης. 

  Επιπλέον, η συνδυαστική λειτουργία ελέγχου της επιβράδυνσης από τον κινητήρα και τα φρένα, μόλις πατηθεί το πεντάλ των φρένων, επιτρέπει την ανάκτηση της κινητικής ενέργειας και την μετατροπή σε ηλεκτρική, με ελάχιστες απώλειες.
 

  Το σύστημα συνδυάζει τη δύναμη επιβράδυνσης καθώς ο οδηγός μετακινεί το πόδι του από το γκάζι και αρχίζει να πατάει το φρένο, και παρέχει καλύτερο έλεγχο της μεταφοράς φορτίου μέσα σε μία στροφή, ή βοηθά στη διατήρηση μιας απόστασης ασφαλείας μεταξύ του Mazda MX-30 και των υπολοίπων αυτοκινήτων, στη φάση του φρεναρίσματος.
 

Paddles Αλλαγής Ταχυτήτων

 

  Εκτός από το ότι διευκολύνουν τη χειροκίνητη επιλογή ταχυτήτων, τα πτερύγια αλλαγής στο τιμόνι του του MX-30 ενισχύουν και την οδηγική εμπειρία επιτρέποντας στον οδηγό να προσαρμόζει τη ροπή του κινητήρα και το βαθμό ανάκτησης ενέργειας τόσο όταν εκείνος δεν πατάει το γκάζι όσο και όταν φρενάρει.
 

  Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να ρυθμιστούν μέσω πέντε επιλογών από τα πτερύγια – δύο επίπεδα προς τα πάνω και δύο προς τα κάτω από το προεπιλεγμένο επίπεδο “D”, τα οποία έχουν επίπτωση στη λειτουργία on/off του γκαζιού.
 

  Ανεξάρτητα από την επιλεγμένη σχέση, το μόνο που αλλάζουν τα πτερύγια, είναι η ευκολία με την οποία ο οδηγός μπορεί να αλλάξει τις ταχύτητες. Όταν οδηγείτε σε κατηφόρα, η χρήση του αριστερού πτερυγίου έχει σαν αποτέλεσμα αύξηση της αντίστασης στην κίνηση του οχήματος (μαζί με αύξηση της ανάκτησης ενέργειας), επιτρέποντας στον οδηγό να ελέγχει καλύτερα το αυτοκίνητο.
 

  Εναλλακτικά, η χρήση του σωστού πτερυγίου κατά την οδήγηση σε απότομες κατηφόρες θα δώσει την αίσθηση μείωσης της αντίστασης στην κίνηση (και της ανάκτησης ενέργειας), καθιστώντας ευκολότερο για τον οδηγό να διατηρήσει την ταχύτητά του. Επιπλέον, η χρήση του δεξιού πτερυγίου κατά την οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο θα εμποδίσει την επιβράδυνση, επιτρέποντας στον οδηγό να ταξιδεύει πιο εύκολα με προκαθορισμένη ταχύτητα χωρίς να κουράζει το δεξί του πόδι.
 

  Ο οδηγός μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει το αριστερό πεντάλ όταν οδηγεί σε δρόμους με στροφές για να ελέγξει καλύτερα την επιτάχυνση, με αποτέλεσμα να έχει ευκολότερο έλεγχο της μεταφοράς φορτίου μέσα στη στροφή.
 

Mazda sound concept για φυσικο ελεγχο της ταχυτητας
 

  Παρόλο που o κινητήρας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν παράγει ήχο, το e-Skyactiv της Mazda παρέχει ακουστική ανατροφοδότηση στον οδηγό, που του δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει υποσυνείδητα την κατάσταση ροπής της μονάδας ισχύος και επομένως να ελέγχει με μεγαλύτερη ακρίβεια την ταχύτητά του.
 

  Για παράδειγμα, όταν οι άνθρωποι ακούνε τον ήχο ενός ποταμού που ρέει, μπορούν να φανταστούν την ποσότητα του νερού και την ταχύτητα με την οποία ρέει με βάση τη συχνότητα και την ένταση του ήχου.
 

  Η Mazda εκμεταλλεύεται αυτό το ανθρώπινο χαρακτηριστικό με ένα σύστημα που εξελίχθηκε εσωτερικά από τη Mazda, αναπαριστώντας μέσω του ηχοσυστήματος με τρόπο φυσικό και ευχάριστο τον ήχο του κινητήρα, στα αυτιά του οδηγού. Ο συγχρονισμός αυτού του ήχου για να ταιριάζει απόλυτα με τη ροπή του κινητήρα και την κατάσταση οδήγησης – ανηφόρα, κατηφόρα κ.λπ., βοηθά όχι μόνο τον οδηγό να ελέγχει με περισσότερη ακρίβεια την ταχύτητα του αυτοκινήτου, αλλά και όλους τους επιβάτες να αντιλαμβάνονται καλύτερα την κίνηση του οχήματος για μεγαλύτερη άνεση στο εσωτερικό του.
 

Ηλεκτρικό G-Vectoring Control Plus (e-GVC Plus)
 

  Στο MX-30, το G-Vectoring Control (GVC) της Mazda, το οποίο χρησιμοποιεί το σύστημα μετάδοσης κίνησης για τη βελτίωση της απόδοσης του πλαισίου, έχει εξελιχθεί σε e-GVC Plus. Αυτό χρησιμοποιεί τα χαρακτηριστικά ροπής του ηλεκτροκινητήρα για τη βελτιστοποίηση της μετατόπισης φορτίου εμπρός-πίσω κάτω από ένα ακόμη ευρύτερο φάσμα σεναρίων οδήγησης.
 

  Σε κάθε ταχύτητα, το σύστημα επιτυγχάνει ομαλές και απρόσκοπτες μεταβάσεις των δυνάμεων G στο διαμήκη και εγκάρσιο άξονα, είτε ο οδηγός κάνει διορθώσεις με το τιμόνι στην ευθεία, είτε στρίβοντας, ώστε να επιτύχει μία πιο φυσική και πιο ευχάριστη αίσθηση της συμπεριφοράς του αυτοκινήτου.
 

  Το e-GVC Plus παρέχει εξαιρετικό έλεγχο της ροπής του κινητήρα και αμεσότητα στις κινήσεις του τιμονιού από τον οδηγού. Όταν ο οδηγός στρίβει το τιμόνι για να μπει σε μια στροφή, το σύστημα μειώνει ελαφρώς τη ροπή για να προκαλέσει μεταφορά φορτίου προς τα εμπρός, να πετύχει ένα ομαλό πέρασμα από τη στροφή, και να βελτιστοποιήσει το βαθμό πρόσφυσης των εμπρός τροχών.
 

  Όταν ο οδηγός αρχίζει να επαναφέρει το τιμόνι στην αρχική του θέση καθώς το αυτοκίνητο αρχίζει να βγαίνει από τη στροφή, η ροπή αυξάνεται ελαφρά για να μετατοπίσει το φορτίο προς τα πίσω και να σταθεροποιήσει τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου.
 

  Εάν ο οδηγός επαναφέρει γρήγορα το τιμόνι στην ευθεία, ο έλεγχος της ροπής του κινητήρα συνδυάζεται με τα φρένα ώστε να πετύχει την ιδανική συμπεριφορά στις στροφές. Σαν αποτέλεσμα, βελτιώνει σημαντικά τη σταθερότητα κατά την οδήγηση σε ορεινό δρόμο με συνεχείς στροφές, και σε αυτοκινητόδρομο με ολισθηρό οδόστρωμα.
 

Απόδοση Συστήματος Πέδησης
 

  Η ιδανική κατάσταση απόδοσης φρεναρίσματος για τη Mazda, είναι να δημιουργείται απαλά η δύναμη πέδησης από τη στιγμή που ο οδηγός αγγίζει το πεντάλ, και στη συνέχεια να διατηρείται σε ένα σταθερό επίπεδο αντοχής. Η δύναμη πέδησης πρέπει επίσης να μειώνεται ομαλά όταν ο οδηγός αφήνει απαλά το πεντάλ των φρένων.
 

  Με αυτή τη φιλοσοφία, εξελίχθηκε και το σύστημα πέδησης του Mazda MX-30. Το σύστημα μειώνει την αντίσταση κύλισης ενώ αυξάνει τον έλεγχο. Η συμπεριφορά του αυτοκινήτου επιτρέπει στους επιβάτες να μεγιστοποιήσουν την έμφυτη ικανότητα διατήρησης της ισορροπίας για μια οδηγική εμπειρία απόλυτης άνεσης.

 

 

Ασφάλεια

Προηγμένο Σύστημα Ασφαλείας Για Περιορισμό Των Ατυχημάτων
 

  Με στόχο να συμβάλλει στην επίτευξη μιας κοινωνίας με αυτοκίνητα χωρίς ατυχήματα, η φιλοσοφία Proactive Safety της Mazda καθοδηγεί όλη την έρευνα και ανάπτυξη των συστημάτων ασφάλειας της εταιρείας. Με βασικές αρχές ασφάλειας, όπως η θέση οδήγησης στον πυρήνα της, αυτή η φιλοσοφία οδηγεί τη συνεχιζόμενη εξέλιξη των προηγμένων τεχνολογιών ενεργητικής ασφάλειας i-Activsense, αλλά και των συστημάτων παθητικής ασφαλείας της Mazda.
 

  Το MX-30 διαθέτει μια ακόμη πιο βελτιωμένη έκδοση του i-Activsense1. Στο υπάρχον σύστημα Smart Brake Support (SBS) έχει προστεθεί και η λειτουργία Turn-Across Traffic που φροντίζει για την αποφυγή συγκρούσεων κατά την στροφή σε σημεία διασταυρώσεων με κυκλοφορία.
 

  Οι νέες τεχνολογίες περιλαμβάνουν τα συστήματα όπως το σύστημα διατήρησης πορείας στη λωρίδα (Emergency Lane Keeping) με λειτουργία υποβοήθησης διατήρησης πορείας (Road Keep Assist), που κρατά το αυτοκίνητο στην λωρίδα του ακόμα και όταν δεν υπάρχουν διαγραμμίσεις, καθώς και τη λειτουργία υποβοήθησης ελέγχου τυφλών σημείων (Blind Spot Assist), που αποτρέπει τη σύγκρουση κατά την αλλαγή λωρίδας.
 

  Παρά την απουσία μεσαίας κολώνας λόγω των αντικρυστών θυρών (freestyle doors), το MX-30 προσφέρει στους επιβάτες του εξαιρετικό επίπεδο παθητικής ασφάλειας χάρη στην ακαμψία του αμαξώματος και των ειδικά σχεδιασμένων τμημάτων που απορροφούν αποτελεσματικά την ενέργεια μίας σύγκρουσης.
 

Ενεργητική Ασφάλεια : i-Activsense
 

Smart Brake Support (SBS) ΜΕ Turn-Across Traffic
 

  Στο σύστημα υποστήριξης πέδησης SBS προστίθεται πλέον και η νέα λειτουργία υποβοήθησης στροφής σε διασταυρώσεις (Turn-Across Traffic) η οποία έρχεται να συμπληρώσει τις ήδη ενσωματωμένες στο σύστημα λειτουργίες, εντοπισμού και παρακολούθησης πεζών και ποδηλατών τη νύχτα. Όταν στρίβετε αριστερά σε μια διασταύρωση, η εμπρός κάμερα και οι αισθητήρες ραντάρ παρακολουθούν την διασταυρούμενη κίνηση.
 

  Όταν το σύστημα αναγνωρίσει ότι υπάρχει πιθανότητα σύγκρουσης, ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα για να αποτρέψει το ατύχημα ή να μετριάσει τις ζημιές που μπορεί να προκύψουν. Το σύστημα αυτό είναι προγραμματισμένο για παρακολούθηση των αυτοκινήτων σε μικρή απόσταση, και λειτουργεί μόνο σε χαμηλές ταχύτητες.
 

Διατήρηση Λωρίδας Σε Περιπτώσεις Έκτακτης Ανάγκης (Emergency Lane Keeping)
 

Υποβοήθηση διατήρησης πορείας (Road Keep Assist)
 

  Όταν ταξιδεύετε με ταχύτητες άνω των 60km/h, η εμπρός κάμερα παρακολουθεί το ρείθρο, το γρασίδι και τα άλλα φυσικά όρια κατά μήκος του δρόμου χωρίς διαγραμμίσεις. Όταν το σύστημα κρίνει ότι υπάρχει πιθανότητα το όχημα να εκτραπεί από τα όρια του δρόμου, ενεργοποιείται για να το επαναφέρει στην πορεία του, εκτελώντας διορθωτικές κινήσεις στο τιμόνι.
 

Υποβοήθηση ελέγχου τυφλών σημείων (Blind Spot Assist)
 

  Το σύστημα χρησιμοποιεί αισθητήρες ραντάρ με μήκος κύματος 24GHz για να παρακολουθεί τις περιοχές πίσω και προς τα πλάγια του αυτοκινήτου όταν αυτό κινείται με ταχύτητες άνω των 60km/h. Εάν ο οδηγός αποφασίσει να αλλάξει λωρίδα και το σύστημα αναγνωρίσει κίνδυνο σύγκρουσης με αυτοκίνητο που πλησιάζει από πίσω, επεμβαίνει στο σύστημα διεύθυνσης για να αποτρέψει την σύγκρουση ή να περιορίσει τις επιπτώσεις της.

 

Παθητική Ασφάλεια
 

Ελαφρύ, Υψηλής Ακαμψίας Αμάξωμα Σχεδιασμένο Για Να Παρέχει Ασφάλεια
 

  Για την προστασία των επιβατών σε περίπτωση σύγκρουσης, η κατασκευή χωρίς κεντρική κολώνα, της καμπίνας του Mazda MX-30, ενσωματώνει μια διαδικασία με την οποία οι κολώνες του παρμπρίζ και το πλαίσιο της οροφής αφού θερμοκολληθούν, συνδέονται μεταξύ τους με ειδικό ενισχυτικό υλικό, και αποτελούν ενιαίο σύνολο.
 

  Η εκτεταμένη χρήση χάλυβα υπερ-υψηλής αντοχής 1.310 MPa και άλλων εξαιρετικά ανθεκτικών υλικών, συνδυάζεται με ειδικές περιοχές απορρόφησης ενέργειας σε περίπτωση σύγκρουσης. Επιπλέον, με στόχο την υψηλού επιπέδου ασφάλεια σε περίπτωση σύγκρουσης, για τις πόρτες τύπου freestyle, οι πίσω πόρτες διαθέτουν στο εσωτερικό τους, ειδικές θερμο-κολλημένες κάθετες ενισχύσεις.
 

  Το αποτέλεσμα είναι μια δομή που απορροφά και διαχέει αποτελεσματικά την ενέργεια κατά τις πλευρικές συγκρούσεις. Η ενίσχυση των μεντεσέδων της μπροστινής και της πίσω πόρτας, καθώς και των πλευρικών τμημάτων, επιτυγχάνει την ανθεκτικότητα του αμαξώματος και την απορρόφηση ενέργειας, στον ίδιο βαθμό με τα μοντέλα που διαθέτουν κεντρική κολώνα.
 

  Το Mazda MX-30 υιοθετεί επίσης ένα σύστημα ασφαλείας που διακόπτει τη ροή ισχύος του ηλεκτροκινητήρα, μόλις αναγνωριστεί σύγκρουση. Επιπλέον, το περίβλημα των μπαταριών είναι κατασκευασμένο από υλικό υψηλής αντοχής και είναι στηριγμένες σε ένα άκαμπτο πλαίσιο. Αυτός ο σχεδιασμός προσφέρει μόνιμη προστασία στις μπαταρίες, αλλά προφυλάσσει και τους επιβάτες από πιθανό τραυματισμό που μπορεί να προκληθεί από έκθεση σε ρεύμα υψηλής τάσεως.

 

 

Τεχνικές Προδιαγραφές

Επίπεδα Εξοπλισμού

 

 

Τιμοκατάλογος

Topspeed Θα θέλαμε να σας εμφανίζουμε ειδοποιήσεις για τα τελευταία νέα και ενημερώσεις.
Απορρίψτε το
Επιτρέψτε ειδοποιήσεις