Vivere il Movimento nelle strade
MINI

Το MINI Cooper SE κάνει την οδήγηση διασκέδαση και για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες

Εξοπλισμένο με οδηγικά και λειτουργικά βοηθήματα, το αμιγώς ηλεκτρικό MINI Cooper SE επιτρέπει σε ανθρώπους με αναπηρία να απολαμβάνουν διασκεδαστική οδήγηση

MINI

Η οδήγηση προσφέρει ανεξαρτησία, επομένως είναι μία μορφή ελευθερίας. Το αμιγώς ηλεκτρικό MINI Cooper SE διαθέτει οδηγικά και λειτουργικά βοηθήματα που καθιστούν τη διασκεδαστική οδήγηση μηδενικών ρύπων με ένα μικρό αυτοκίνητο, προσιτή σε ανθρώπους με αναπηρία, για πρώτη φορά. «Για εμένα, ‘διαφορετικότητα’ σημαίνει να μπορούν όλοι να μοιράζονται τη χαρακτηριστική οδηγική εμπειρία MINI. Και αυτό ισχύει εξίσου και για το ηλεκτροκίνητο MINI, ασφαλώς. Στόχος μας στη MINI είναι να δίνουμε σε όλους ίση πρόσβαση σε τέτοιες σημαντικές καινοτομίες», σχολιάζει η Stefanie Wurst, επικεφαλής της MINI.

 

Η εκπαιδευτήρια του τμήματος Driving Experience, Tina Schmidt-Kiendl, η ίδια χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου, ήταν σε θέση να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες  όταν ήρθε η ώρα για το MINI Cooper SE να εξοπλιστεί με λειτουργικά βοηθήματα. Yπό αυτό το πρίσμα, τοποθετήθηκε ένας δακτύλιος ελέγχου του γκαζιού πάνω στο τιμόνι και ένας μοχλός ελέγχου του χειρόφρενου δίπλα στο τιμόνι, τα οποία στη συνέχεια δοκιμάστηκαν στην πράξη. «Η σχεδίαση του MINI Cooper SE παρέχει εύκολη πρόσβαση ως έχει. Με τη διπλή λειτουργία, έχεις τον πλήρη έλεγχο για άμεση επιτάχυνση και φρενάρισμα», δήλωσε η Tina Schmidt-Kiendl μετά το test drive της.

 

Ωστόσο, όταν έκαναν μαζί ένα δοκιμαστικό γύρο στο Μόναχο, η Tina Schmidt- Kiendl και η Stefanie Wurst παρατήρησαν ότι η πόλη χρειαζόταν ακόμα κάποιες παρεμβάσεις σε επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού: τα σημεία φόρτισης είναι συχνά εγκατεστημένα στα πεζοδρόμια και η πρόσβαση σε αυτά είναι δύσκολη για άτομα που χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια εξ αιτίας του κράσπεδου, ή επειδή η ένδειξη και η πρίζα φόρτισης βρίσκονται υπερβολικά ψηλά. Άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις υιοθετούν μία πολύ πιο πρωτοποριακή προσέγγιση με την εστίασή τους στη ηλεκτρική κινητικότητα: εδώ, τα σημεία ηλεκτρικής φόρτισης πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλους, επομένως είναι εγκατεστημένα χωρίς εμπόδια στο επίπεδο του εδάφους, ακριβώς στην ένδειξη του χώρου στάθμευσης. «Εάν θέλουμε μία κοινωνία πραγματικά  χωρίς αποκλεισμούς, πρέπει να ακούμε ο ένας το άλλον. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις ανάγκες του άλλου – κυρίως όταν πρόκειται για τεχνικές καινοτομίες», δήλωσε η Stefanie Wurst.

 

Με τα παραδοσιακά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του και την πρωτοποριακή τεχνολογία μετάδοσης κίνησης, το MINI Cooper SE συνδυάζει το αυθεντικό στυλ της παραδοσιακής Βρετανικής μάρκας με την διασκεδαστική οδήγηση μηδενικών εκπομπών – είτε σε αστικό περιβάλλον ή σε ταξίδια εκτός των ορίων της πόλης. Άνθρωποι με αναπηρίες μπορούν να επιλέγουν εξατομικευμένες λύσεις για ειδικές μετατροπές για το MINI με την εγκατάσταση διαφόρων οδηγικών και λειτουργικών βοηθημάτων που τους επιτρέπουν να απολαμβάνουν πλήρως απρόσκοπτες προσωπικές μετακινήσεις.

 

Στο MINI Cooper SE, για παράδειγμα, αυτό μπορεί να σημαίνει την εγκατάσταση ενός δακτυλίου ελέγχου του γκαζιού και του αντίστοιχου συστήματος χειρισμού του στο τιμόνι, καθώς και ενός χειριστηρίου για το φρένο καθώς και ένα αφαιρούμενο κάλυμμα πεντάλ. Ο κλειστός δακτύλιος ελέγχου του γκαζιού για ηλεκτροκίνητα οχήματα είναι εγκατεστημένος στο εσωτερικό της στεφάνης του τιμονιού, επιτρέποντας τον εύκολο, χειροκίνητο έλεγχο της λειτουργίας του γκαζιού μέσω της πίεσης του χεριού. Το δε σχήμα του διευκολύνει την ασφαλή λειτουργία, εξασφαλίζοντας μέγιστο έλεγχο του οχήματος – με τα δύο χέρια πάντα στο τιμόνι. Στο MINI, ο δακτύλιος ελέγχου του γκαζιού μπορεί να απενεργοποιείται μέσω ενός διακόπτη. Και επειδή λειτουργεί ασύρματα μπορεί να αφαιρεθεί εάν χρειαστεί.

 

Η ρύθμιση “reduced throttle characteristic” διευκολύνει πολύ τη στάθμευση και την ομαλή εκκίνηση σε συνωστισμένους δρόμους. Κατά το φρενάρισμα απαιτείται ελάχιστη προσπάθεια για μείωση της ταχύτητας μέσω του εύχρηστου μοχλού φρένου. Όταν τοποθετείται στη δεξιά πλευρά κάτω από το τιμόνι, ο μοχλός φρένου είναι εύκολα προσβάσιμος ανά πάσα στιγμή και επενεργεί στα φρένα χωρίς καμία ράβδος να εμποδίζει την πρόσβαση στο ταμπλό. Ένα κάλυμμα για τα αρχικά πεντάλ γκαζιού και φρένου προστατεύει τον οδηγό από τυχαία λειτουργία, αυξάνοντας επομένως την ασφάλεια. Το κάλυμμα αφαιρείται εύκολα οποιαδήποτε στιγμή για ευέλικτη χρήση του MINI Cooper SE.

 

Με σύγχρονα χαρακτηριστικά συστημάτων υποβοήθησης, infotainment και συνδεσιμότητας, το MINI Cooper SE συνεχίζει να προσφέρει απρόσκοπτη χρηστικότητα. Με μοντέρνες γραφικές ενδείξεις σε μία οθόνη αφής 8,8”, η τελευταία γενιά του λειτουργικού συστήματος MINI είναι βελτιστοποιημένη για γρήγορο και διαισθητικό έλεγχο των λειτουργιών του οχήματος, του ηχοσυστήματος, της πλοήγησης, της επικοινωνίας και των εφαρμογών.

 

Προκειμένου να διασφαλίζεται ο αξιόπιστος, ασφαλής και σπορ χειρισμός του τροποποιημένου οχήματος, οι οδηγοί MINI μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στο κέντρο BMW & MINI Driving Experience στο Maisach που βρίσκεται λίγο έξω από το Μόναχο. Αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να εξασκηθούν στο φρενάρισμα και στους ελιγμούς αποφυγής εμποδίων σε διάφορες εδαφικές επιφάνειες καθώς και σε αλλαγές λωρίδων με και χωρίς επιβράδυνση. Πέρα από τη μέγιστη ασφάλεια και την αυτοπεποίθηση στο τιμόνι, οι συμμετέχοντες μπορούν επίσης να εξασκηθούν στην πολύ δυναμική οδήγηση που θα απογειώσει την εμπειρία τους όταν στρίβουν με σπορ στυλ. Με αυτό τον τρόπο, η MINI επιτρέπει ασφαλή, ατομική κινητικότητα χωρίς περιορισμούς και βιώσιμη, αμιγώς ηλεκτρική διασκεδαστική οδήγηση για όλους.

 

Για όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τα εκπαιδευτικά σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης για άτομα με αναπηρίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο:

https://www.bmw-m.com/de/fastlane/driving-experience/trainings/academy-experience.html