NOTIZIE

Il BMW Group entra nella fase successiva con Catena-X

Το BMW Group παρουσίασε τα τρέχοντα πεδία εφαρμογής του οικοσυστήματος δεδομένων Catena-X στην έκθεση του Ανόβερου. Σε συνεργασία με εταίρους και προμηθευτές, η εταιρεία μοντελοποίησε για πρώτη φορά μια πλήρη αλυσίδα δεδομένων χρησιμοποιώντας δεδομένα εκπομπών CO2 σε πραγματικές συνθήκες από την κατασκευή της εμβληματικής μάσκας νεφρών της BMW iX. Η εταιρεία κατέδειξε επίσης τα οφέλη της διαδικασίας διασφάλισης ποιότητας με βάση τα δεδομένα.

«Εμείς – το BMW Group και οι συνεργάτες μας – θα χρησιμοποιήσουμε τη ριζοσπαστική νέα φιλοσοφία συνεργασίας που ενσαρκώνει το Catena-X για να βελτιώσουμε τις διαδικασίες δημιουργίας αξίας στο πλαίσιο της βιωσιμότητας, της ασφάλειας εφοδιασμού και της ποιότητας – και ταυτόχρονα να μειώσουμε το κόστος», ανακοίνωσε ο Oliver Ganser, Αντιπρόεδρος Ψηφιοποίησης του Δικτύου Αγορών και Προμηθευτών στο BMW Group και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Catena-X e.V., στην έκθεση του Ανόβερου. «Όσο περισσότερες εθνικές και διεθνείς εταιρείες συμμετέχουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστιθέμενη αξία για όλους τους εμπλεκόμενους», πρόσθεσε ο Ganser.

 

Il Catena - X κάνει το ντεμπούτο του στην παραγωγή
Στο εργοστάσιο του BMW Group στο Landshut, η εταιρεία εφαρμόζει πιλοτικά και για πρώτη φορά τη μέτρηση της κατανάλωσης ενέργειας βάσει δεδομένων στην κατασκευή ενός ολόκληρου εξαρτήματος. «Μαζί με τους συνεργάτες μας, χρησιμοποιούμε το οικοσύστημα δεδομένων Catena-X για να υπολογίσουμε το ανθρακικό αποτύπωμα προϊόντος (PCF) για την μάσκα νεφρών στην BMW iX», εξήγησε η Sabrina Schrangl, Project Lead Catena-X BMW Group Component Manufacturing. Η εμβληματική μάσκα νεφρών στην BMW iX χρησιμεύει εδώ ως βέλτιστο παράδειγμα εφαρμογής λόγω της πολυπλοκότητάς της.

Το PCF υπολογίζεται με βάση τους κανόνες του Catena-X και καλύπτει όλες τις εκπομπές «grade-to-gate» που παράγονται κατά την κατασκευή του προϊόντος – από την εξόρυξη των πρώτων υλών και τις εκπομπές από την αλυσίδα εφοδιασμού έως τις διαδικασίες παραγωγής στις σχετικές εγκαταστάσεις. Εδώ, οι εταίροι χρησιμοποιούν την πιστοποιημένη από τo Catena-X εφαρμογή μέτρησης των εκπομπών CO2 της Siemens AG, η οποία επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων (με βάση τη λογική υπολογισμού του Catena-X) και τη συνδεσιμότητα μεταξύ του εργοστασίου του Landshut και του προμηθευτή πλαστικών υψηλής ποιότητας, Covestro AG.

Μελλοντικά, ο στόχος θα είναι η καταγραφή όλων των δεδομένων μέχρι το τέλος του κύκλου ζωής (cradle-to-grave) προκειμένου η κυκλική οικονομία  να καταστεί δυνατή σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε όλους του κλάδους.

 

Il Catena - X εξασφαλίζει στο BMW Gruppo τη βελτίωση της ποιότητας χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση βασισμένη σε δεδομένα και όχι στο hardware
Εισάγοντας μια κοινή «γλώσσα» για όλες τις εταιρείες στην αλυσίδα αξίας της αυτοκινητοβιομηχανίας, η ανταλλαγή δεδομένων σε όλο το σχετικό οικοσύστημα καθίσταται ομαλή. Τα μέλη του Catena-X μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα στις διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας για να πραγματοποιούν αναλύσεις έγκαιρης προειδοποίησης με βάση τα δεδομένα πεδίου. Επί του παρόντος, το BMW Group ανταλλάσσει δεδομένα με την Robert Bosch GmbH για τον αισθητήρα σωματιδίων και το σύστημα διεύθυνσης, μεταξύ άλλων. Με αυτόν τον τρόπο, μοτίβα και ανωμαλίες μπορούν να εντοπίζονται έως και τέσσερις μήνες νωρίτερα, συχνά πριν από την εμφάνιση ενός σφάλματος ή μιας βλάβης. Στο μέλλον, θα επιδιώξουμε να αντικαταστήσουμε εναλλακτικά κανάλια συνεργασίας με το Catena-X, προκειμένου να καταστεί δυνατή η γρήγορη και αποδοτική από πλευράς πόρων εφαρμογή στον τομέα της διασφάλισης ποιότητας.

Sala stampa di TopSpeed.Gr

Messaggi recenti

Turchia: Colloqui avanzati con le cinesi BYD e Chery per la costruzione di fabbriche di veicoli elettrici

Η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες BYD και Chery για επενδύσεις…

2 giorni fa

VW interrompe i colloqui con Renault per un EV a basso costo

Η VW εγκατέλειψε τις συνομιλίες με τη Renault για την από κοινού ανάπτυξη μιας προσιτής…

2 giorni fa

DS 3 : disponibile immediatamente, con il programma Premium Upgrade

DS Automobiles annuncia il nuovo programma "Premium Upgrade" che offre agli appassionati la possibilità di...

3 giorni fa

Porsche è pronta a lanciare la prima 911 ibrida con prestazioni superiori

Porsche aggiunge per la prima volta una batteria alla vettura sportiva 911, con il motore elettrico...

3 giorni fa

L'industria automobilistica europea volta le spalle all'elettrificazione

Con le case automobilistiche europee che hanno espresso una reazione diffusa al rallentamento delle vendite di...

3 giorni fa

Ford Performance annuncia la sua partecipazione al Rally Dakar 2025

Ford Performance è lieta di annunciare oggi la sua partecipazione al Rally Dakar 2025,...

3 giorni fa