Vivere il Movimento nelle strade
IMG 7197 Guida Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: lezioni di lusso

Guida della Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: lezioni di lusso

Το κορυφαίο μεσαίο SUV της Mercedes δίνει τα διαπιστευτήρια του και δεν δέχεται αμφισβήτηση

Che voto gli dai?2 Voti
9.3
8.8

Η Mercedes - Benz γνωρίζει καλά το «παιχνίδι» των SUV και των Off – Road, ειδικά εάν το εκάστοτε μοντέλο διαθέτει τετρακίνηση. Έτσι λοιπόν στην καθιερωμένη εβδομαδιαία συμβίωση, είχαμε την τύχη να έχουμε στα χέρια μας την πετρελαιοκίνητη και τετρακίνητη GLC 220d 4matic, η οποία μας παρέδωσε μαθήματα πολυτελείας.

Πετυχημένη Συνταγή

IMG 7199 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Παρόλο που η Mercedes-Benz GLC είναι ένα σχετικά καινούργιο μοντέλο, δεδομένου πως παρουσιάστηκε το 2015 και η δεύτερη γενιά που είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε, λανσαρίστηκε το 2022. Βασίζεται στην πλατφόρμα MRA, στην οποία έχει χτιστεί η εξαιρετική C-Class. Έτσι λοιπόν, η GLA διαθέτει την πετυχημένη συνταγή από την τεχνογνωσία της εταιρείας στα SUV και την παρακαταθήκη της στα μεσαία Sedan. Επομένως, εκ του προοιμίου η Mercedes ήταν σίγουρο πως θα κατασκεύαζε ένα εξαιρετικά αξιόλογο μεσαίο SUV.

IMG 7205 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Οι κλασικές γραμμές στις αναλογίες των SUV

IMG 7223 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Οι σχεδιαστές της Mercedes είχαν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση, να μην παρεκκλίνουν των κλασικών χαρακτηριστικών γραμμών της εταιρείας και να της προσαρμόσουν στο ογκώδες SUV αμαξωμα. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας κομψής και διαχρονικής σιλουέτας.

IMG 7259 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Αρχίζοντας από το σχεδόν κάθετο μπροστινό μέρος, το βλέμμα τραβάει η μεγάλη τραπεζοειδής μάσκα, φαρδύτερη στο κάτω μέρος, η οποία δημιουργεί μια επιβλητική εικόνα. Πλαισιώνεται από έναν ογκώδη προφυλακτήρα με σπορτίφ λεπτομέρειες, καθώς το αυτοκίνητο της δοκιμής είχε το προαιρετικό πακέτο της AMG. Τα τραπεζοειδή Full Matrix Led φωτιστικά σώματα με ανοδικές γραμμές, δίνουν μια πνοή σοβαρότητας, ενώ η ακόμα ολοκληρώνεται με το μακρύ οριζόντιο καπό με τα χαρακτηριστικά κάθετα νεύρα.

IMG 7227 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Στο προφίλ οι σχεδιαστές της Mercedes ανέπτυξαν ολόκληρη την φιλοσοφία του μοντέλου, μέσα από μια κομψή και ογκώδες σιλουέτα, που αποτελείται από καμπύλες γραμμές και μυώδεις επιφάνειες, προσδίδοντας φινέτσα και κύρος στην GLC, φλερτάροντας με κλασικά σχήματα και κυρίως χωρίς να προκαλεί, μένοντας διαχρονική!

IMG 7231 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Το πίσω μέρος είναι το πλέον χαρακτηριστικό, καθώς ενσωματώνει τα νέα δυναμικά χαρακτηριστικά των Mercedes – Benz. Σε αυτό ξεχωρίζουν ως σπορτίφ νότα τα νέα ελλειπτικά φωτιστικά σώματα με γραφικά Led που εκτείνονται προς το κέντρο και ενώνονται με ένα πλαίσιο. Το χαμηλό κατώφλι φόρτωσης, ενισχύει την πρακτικότητα. Ο προφυλακτήρας, επινικελωμένος στην ποδιά, έχει έναν Off – Road προσανατολισμό, ενώ οι δυο μεγάλες τραπεζοειδείς απολήξεις στις άκρες, τονίζουν τον δυναμισμό του.

IMG 7209 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Συναρπαστική εμπειρία… φιλοξενίας

IMG 7181 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Η είσοδος στην καμπίνα, εμπίπτει στο συναίσθημα της συναρπαστικής εμπειρίας, καθιστώντας το εσωτερικό περιβάλλον από τα πλέον εντυπωσιακά και φιλόξενα στην κατηγορία.

IMG 7158 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Τα υλικά, στην πλειοψηφία τους μαλακά και αφρώδη, με κορυφαία αίσθηση αφής επιλέχθηκαν από το πάνω ράφι, αφήνοντας την αίσθηση ποιότητας να διαχέεται στο σύνολο, αγγίζοντας το απόλυτο. Το φινίρισμα και τα χρώματα ολοκληρώνουν ένα φιλόξενο περιβάλλον σαν χώρος χαλάρωσης.

IMG 7173 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Η Mercedes για τον σχεδιασμό έχει επιλέξει απλές και λιτές πληθωρικές γραμμές, οι οποίες αναδεικνύουν την πολυτέλεια, χωρίς να κουράζουν με ακρότητες.

IMG 7174 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Το ταμπλό σε μεγάλο βαθμό διαθέτει ομοιότητες αντίστοιχες με την Sedan C Class, στην οποία βασίζεται αποτελώντας ουσιαστικά την SUV εκδοχή του μεσαίου μοντέλου. Δημιουργεί έτσι ένα διάκοσμο σε σχήμα Τ, στο κέντρο του οποίου έχει τοποθετηθεί σε κάθετη θέση η οθόνη του συστήματος πολυμέσων που θυμίζει τάμπλετ με διαγώνιο 12,3 ιντσών με κορυφαία ευκρίνεια και προηγμένες λειτουργίες που άπτονται στη νέα γενιά του infotainment MBUX.

IMG 7177 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Στην εποχή της ψηφιοποίησης η Mercedes θέλει να πρωταγωνιστεί, για τον λόγο αυτό έχει αντικαταστήσει όλους τους φυσικούς διακόπτες με μπάρες αφής, ακόμα και για την ηλιοροφή, δημιουργώντας την αίσθηση ενός ταξιδιού στο μέλλον. Οι υπόλοιπες λειτουργίες ελέγχονται από το MBUX, με το αυτοκίνητο να συμμορφώνεται στις ανάγκες διευκόλυνσης του οδηγού, ενώ παράλληλα, όσο και αν ακούγεται υπερβολικό με το καιρό μαθαίνει τις οδηγικές συνήθειες του χρήστη, χάρη σε υπερσύγχρονους αλγορίθμους που διαθέτει. Έτσι δημιουργείται ένας προηγμένος Hi-Tech διάκοσμος.

IMG 7787 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Τα παραπάνω στοιχεία, συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων εργονομίας, κάνοντας την ζωή οδηγού και επιβατών πιο εύκολη, και ειδικά στον τομέα της ασφαλείας, ο οδηγός δεν θα χρειαστεί να αποσπάσει την προσοχή του από τον δρόμο.

IMG 7293 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Οι διαθέσιμοι χώροι είναι άπλετοι και άνετοι ακόμα και για υψηλόσωμους επιβάτες. Οι πίσω θέσεις έχουν χαρακτηριστικά «limo», προσφέροντας μια πολυτελή εμπειρία μετακίνησης. Ενώ δεν υπολείπεται και στον τομέα της πρακτικότητας, με πληθώρα θηκών που αυξάνουν την διαθέσιμη χωρητικότητα για μεταφορά αντικειμένων.

IMG 7290 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Και οι πέντε θέσεις πετυχαίνουν εξαιρετικά επίπεδα οσφυϊκής στήριξης του σώματος των επιβατών, αυξάνοντας τα επίπεδα άνεσης και παρέχοντας μια εμπειρία πολυτελούς ταξιδιού, με καλή ορατότητα και τον διάκοσμο του εσωτερικού.

IMG 7160 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Που και σε αυτό το σημείο, η Mercedes επιφυλάσσει μια εντυπωσιακή έκπληξη, με τον νυχτερινό φωτισμό «Ambient», ο οποίος είτε σε μονόχρωμες αποχρώσεις με κύριο το μωβ led φως, είτε με συνδυασμό χρωμάτων δημιουργεί την απόλυτη ατμόσφαιρα νυχτερινής οδήγησης, χαλαρώνοντας οδηγό και επιβάτες.

IMG 7786 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Ο όγκος αποσκευών αγγίζει τα 620 λίτρα, ενώ με τα καθίσματα πλήρως αναδιπλωμένα (με το πάτημα ενός κουμπιού), η χωρητικότητα θα φτάσει τα 1.640, και ενισχύεται ως προς την πρακτικότητα, χάρη στο χαμηλό κατώφλι φόρτωσης!

IMG 7236 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Αιχμή του δόρατος… το πετρέλαιο

IMG 7247 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Σε αντίθεση με την μόδα της εποχής, η Mercedes εξακολουθεί να πιστεύει και να εμπιστεύεται τους κινητήρες Diesel. Πως άλλωστε να μην το κάνει, καθώς οι πετρελαιοκινητήρες με το τριάκτινο αστέρι είναι διαχρονικό συνώνυμο αξιοπιστίας και απόδοσης και οικονομίας!

IMG 7220 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Στην περίπτωση μας η GLC 220d, κάτω από το καπό φοράει έναν προηγμένο υπερτροφοδοτούμενο τετρακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα χωρητικότητας 2.0 λίτρων common-rail, ο οποίος διαθέτει δύο υδρόψυκτα turbo μεταβλητής γεωμετρίας με αντιτριβική επίστρωση Nanoslide στους κυλίνδρους. Επίσης, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία στο σύστημα επεξεργασίας καυσαερίων, πετυχαίνει εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές μόλις 136g/km που είναι λιγότερα από τα αντίστοιχα του δίλιτρου κινητήρα βενζίνης, στέλνοντας το μήνυμα στους Ευρωπαίους πολιτικούς, πως οι πετρελαιοκινητήρες με σωστή διαχείρηση μπορούν να συμβάλουν στην μείωση των εκπομπών ρύπων.

IMG 7211 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Η απόδοση του είναι 197 ίπποι και 440 Nm ροπής και ενσωματώνει ήπιο υβριδικό σύστημα 48 Volt, το οποίο όταν χρειαστεί του προσφέρει επιπλέον 23 ίππους. Συνδυάζεται με το εκπληκτικό αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη  9 σχέσεων 9G-Tronic και διαχέει την κίνηση μόνιμα και στους τέσσερις τροχούς σε ποσοστό 45-55 εμπρός-πίσω αντίστοιχα.

IMG 7172 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Για κάθε συνθήκη

IMG 8062 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Το κύρος που αποπνέει, σε συνάρτηση με την κομψή σιλουέτα, το πολυτελές hi-tech εσωτερικό και τα κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, η GLC 220d υπόσχεται μια μοναδική οδηγική εμπειρία και προκαλεί με αυτοπεποίθηση να αποκαλύψει όλα τα μυστικά της σε κάθε συνθήκη και δίκτυο!

IMG 8081 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

In città ο όγκος και οι πληθωρικές διαστάσεις λειτουργούν ανασταλτικά, περιορίζοντας τις δυνατότητες του αυτοκινήτου. Οι κεντρικές αρτηρίες αποδεικνύονται σωτήριες στον αστικό ιστό. Ωστόσο, τραβάει τα βλέμματα των περαστικών και η περιμετρική ορατότητα βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, χάρη στην υψηλή θέση οδήγησης και τις γωνιές του αμαξώματος.

IMG 8123 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Nella rete montana e rurale αποκηρύσσει τον χαρακτηρισμό του SUV, θυμίζοντας σε συμπεριφορά ένα δυναμικό Sedan. Το κράτημα και η αίσθηση στον δρόμο, είναι απερίγραπτα, ενώ η ροπή είναι η ιδανική για κίνηση σε ορεινό δίκτυο, χωρίς το αυτοκίνητο να ζορίζεται, προσφέροντας ένα ευχάριστο ταξίδι στην φύση και σε δίκτυο με στροφές!

IMG 8001 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

In autostrada η ποιότητα κύλισης και η ηχομόνωση δεν χρειάζονται συστάσεις. Το αυτοκίνητο βρίσκεται στα κορυφαία επίπεδα της κατηγορίας, ακόμα και στις υψηλές ταχύτητες. Εστιάζει στην άνεση και την ασφάλεια, επιχειρώντας έμμεσα να καλύψει το κενό μεταξύ Premium και Luxury αγοράς.

IMG 7845 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Εκτός δρόμου χάρη στην μόνιμη τετρακίνηση 4matic και την σημαντική απόσταση από το έδαφος, το αυτοκίνητο είναι ιδιαίτερα χαρισματικό σε Off-Road διαδρομές, τις οποίες μάλιστα ο οδηγός μπορεί να ενεργοποιήσει ψηφιακά, μέσω του ανάλογου προφίλ οδήγησης, προσαρμόζοντας όλα τα συστήματά και παράλληλα, παραμένοντας εξίσου άνετο στην καμπίνα, χωρίς οι ανωμαλίες του οδοστρώματος να επηρεάζουν τους επιβάτες στην καμπίνα.

IMG 8118 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Generale η Mercedes GLC διαθέτει πέντε προφίλ οδήγησης. Το ECO για πιο οικονομική οδήγηση, το κανονικό, Normal, το Sport εστιάζοντας στις πιο δυναμικές επιδόσεις, το προσαρμοσμένο, το οποίο το καθορίζει ο οδηγός ανάλογα με τις ανάγκες και το στυλ οδήγησης και τέλος το Off-Road… Σε όλες τις συνθήκες το αυτοκίνητο αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις. Η ισορροπημένη ανάρτηση και το σύστημα τετραδιεύθυνσης, είναι από τα τα χαρακτηριστικά που δίνουν το αυτοκίνητο την ξεχωριστή και μοναδική αίσθηση οδήγησης. Η μέση συνδυασμένη καταναλωση, εξαιρετικά χαμηλά για τα δεδομένα της κατηγορίας μα μόλις 6,6 λίτρα / 100 χιλιόμετρα.

IMG 7682 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Αδιαπραγμάτευτο κύρος

IMG 7788 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Πιστή στην παρακαταθήκη του τριάκτινου αστεριού, η GLC αποπνέει το αδιαπραγμάτευτο κύρος, απευθυνόμενη στους παραδοσιακούς λάτρεις της εταιρείας, οι οποίοι το αναζητούν. Ένα στοιχείο που περιλαμβάνει την κομψότητα και την πολυτέλεια στο έπακρο! Αλλά το μεσαίο SUV της γερμανικής εταιρείας, αποκαλύπτει την τεχνογνωσία του στον Off Road προσανατολισμο, στην πρακτικότητα και την διαχείριση του χώρου, αφουγκραζόμενο τις ανάγκες των καταναλωτών, που τείνει να ικανοποιήσει υπερκαλύπτοντας τις απαιτήσεις τους και στοχεύοντας στην συναρπαστική εμπειρία! Επομένως, το αυτοκίνητο θα γίνει η βασική επιλογή όσων πληρώνουν, αλλά δεν συμβιβάζονται με το μέτριο!

IMG 7835 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Δικαιολογημένο

IMG 7544 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Για όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, ο δυνητικός αγοραστής θα κληθεί να καταβάλει ένα ποσό που ξεκινάει από τις 76.449,99 €, για την 220d το οποίο αν και υψηλό, εμπίπτει στην σχέση τιμής / αξίας, δικαιολογώντας το τίμημα με φόντο την ικανοποίηση του πελάτη.

IMG 7192 Οδηγούμε Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic 9G-TRONIC MHEV: Μαθήματα πολυτελείας

Caratteristiche tecniche

AMAXOMA

Stampa

SUV

Posti a sedere

5

Porte

5

CONSUMI - EMISSIONI - SUSSIDI

Consumo medio combinato di carburante (WLTP)

5.2-5.9 l/100 km

Emissioni di CO2 (WLTP)

136-155 g/km

Tipo di carburante

Πετρέλαιο

Accelerazione 0 - 100 km/h

8 δευτ

Velocità massima

219 km/h

Rapporto peso/potenza

9.8 κιλά/Hp, 102.3 Hp/τόνος

Rapporto peso/coppia

4.4 κιλά/Nm, 228.6 Nm/τόνος

MOTORE TOTALE

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Potenza

197 Hp @ 3600 σ.α.λ.

Potenza per litro di cilindrata

98.8 Hp/l

Coppia nominale del motore

440 Nm @ 1800-2800 σ.α.λ.

Layout del motore

In avanti, lungo

Modello/codice motore

OM 654 M

Carter del motore

1993 cm3

Numero di cilindri

4

Configurazione del motore

In serie

Diametro del cilindro

82 mm

Via del vaccino

94.3 mm

Grado di compressione

15.5

Numero di valvole per cilindro

4

Sistema di iniezione del carburante

Σύστημα Ντίζελ κοινής γραμμής (common-rail)

Aspirazione del motore

Twin Turbo, Ιντερκούλερ

Meccanismo di distribuzione del gas

DOHC

MOTORE ELETTRICO

Ηλεκτρική ισχύς της γεννήτριας

23 Hp

Coppia elettrica

200 Nm

Posizione del motore elettrico

Tra il motore a combustione interna e il cambio

BATTERIA

Tensione della batteria

48 V

Tecnologia delle batterie

Ioni di litio (Li-Ion)

ALTEZZA E PESO

Peso

1925 κιλά

Carico utile massimo

625 κιλά

Volume minimo di spazio per i bagagli

620 l

Volume massimo del bagaglio

1640 l

Capacità del serbatoio del carburante

62 l

Capacità di traino ammissibile con freni (12%)

2500 κιλά

Μέγιστο φορτίο στήριξης

100 κιλά

DIMENSIONI

Lunghezza

4716 mm

Larghezza

1890 mm

Altezza

1640 mm

Passo

2888 mm

Pista anteriore

1627 mm

Traccia posteriore

1640 mm

Coefficiente di trascinamento (Cd)

0.29

Diametro minimo di rotazione (diametro di rotazione)

11 m

ARCHITETTURA

Movimento

Σε όλους τους τροχούς (4×4)

Numero di rapporti e tipo di cambio

9 ταχύτητες, αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων G-TRONIC

Sospensione anteriore

Sospensione indipendente di più collegamenti

Sospensione posteriore

Sospensione indipendente di più collegamenti

Freni anteriori

Vassoi ventilati

Freni posteriori

Vassoi ventilati

Sistemi ausiliari

ABS (Sistema frenante antibloccaggio)

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά συστήματος διεύθυνσης

4 στρεφόμενοι τροχοί (πίσω στρεφόμενοι τροχοί) (Τετραδιεύθυνση)

Tipo di indirizzo

Gestione chukrania (con denti)

Sistema di sterzo

Volante elettrico

Ruote

Μπροστά: 235/55 R19 Πίσω: 255/50 R19

galleria fotografica