Vivere il Movimento nelle strade
Volkswagen plant

Volkswagen: Καταγγελία των συλλογικών συμβάσεων – Σε θέση μάχης τα συνδικάτα

Ελεύθερο το πεδίο για να σχεδιάσει περικοπές

Ραγδαίες οι εξελίξεις στη Γερμανία, με την Volkswagen να καταγγέλλει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ελευθερώνοντας το πεδίο για να σχεδιάσει περικοπές, την στιγμή που τα συνδικάτα μπαίνουν σε θέση μάχης, απειλώντας με ένα θερμό φθινόπωρο απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ειδικότερα, η Volkswagen προχωρά σε ένα πρωτόγνωρο βήμα στις σχέσεις της με το γερμανικό συνδικάτο των μεταλλουργών καθώς η ίδια η IG Metall ανακοίνωσε ότι έλαβε επιστολή από την κατασκευάστρια εταιρεία με έδρα το Βόλφσμπουργκ, με την οποία ανακοινώνεται η καταγγελία πολλών συλλογικών συμβάσεων: μεταξύ αυτών είναι και η συμφωνία που προβλέπει ρητά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των εργοστασίων στη Γερμανία μέχρι το 2029.

Τα συνδικάτα σε επιφυλακή

Η συμφωνία, η οποία ισχύει από το 1994, έχει ανανεωθεί αρκετές φορές τα τελευταία 30 χρόνια. Ως εκ τούτου, η απόφαση της Volkswagen να προχωρήσει στην καταγγελία θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο χωρίς επιστροφή στις εργασιακές σχέσεις. Πρόκειται κυρίως για τη σχέση με την Daniela Cavallo, πρόεδρο του γενικού συμβουλίου εργαζομένων και μέλος του εποπτικού συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού, η οποία είναι ήδη στα όπλα: «Θα υπερασπιστούμε αποφασιστικά τους εαυτούς μας απέναντι σε αυτή την ιστορική επίθεση στις θέσεις εργασίας μας», δήλωσε η Cavallo. «Με εμάς δεν θα υπάρξουν απολύσεις».

Πράσινο φως για περικοπές

Η καταγγελία των συλλογικών συμβάσεων ανοίγει τον δρόμο για κάθε είδους σενάρια: στην πραγματικότητα, η Volkswagen έχει πλέον ελεύθερο πεδίο για να σχεδιάσει περικοπές και ενδέχεται τα εργοστάσια που βρίσκονται σε ισορροπία και για τα οποία έχει ήδη μιλήσει η διοίκηση να αποτελέσουν το πρώτο πεδίο μάχης με το συνδικάτο. Ένα σχόλιο ήρθε και από το Βόλφσμπουργκ, με τον επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού, Gunnar Kilian, να επισημαίνει ότι η εταιρεία αναγκάστηκε να καταγγείλει συμβάσεις λόγω των σημερινών οικονομικών προκλήσεων. Πιο συγκεκριμένα, η τρέχουσα συμφωνία θα λήξει στο τέλος του έτους και μετά από έξι μήνες η εταιρεία θα είναι σε θέση να προχωρήσει στις πρώτες απολύσεις. Μεταξύ άλλων, η Volkswagen ακύρωσε και άλλες συνδικαλιστικές συμφωνίες, μεταξύ των οποίων μία που παρέχει εγγυήσεις για τους εκπαιδευόμενους και μία άλλη που ρυθμίζει και καθορίζει τις συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Kilian, η διοίκηση σκοπεύει να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση μέχρι τον Ιούνιο του 2025. «Αυτή η περίοδος θα μας δώσει την ευκαιρία να συνεργαστούμε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για να βρούμε λύσεις σχετικά με το πώς θα καταστήσουμε τη Volkswagen ανταγωνιστική και έτοιμη για το μακροπρόθεσμο μέλλον», προσθέτει ο διευθυντής. Εν τω μεταξύ, ο Thorsten Gröger, περιφερειακός διευθυντής και επικεφαλής διαπραγματευτής της IG Metall, απειλεί ήδη με ένα καυτό φθινόπωρο απεργιών και διαμαρτυριών.