Vivere il Movimento nelle strade
Volvo

Volvo: Όλα τα μελλοντικά νέα μοντέλα θα προέρχονται από μία και μόνη τεχνολογική στοίβα

Οι πρωτοποριακές καινοτομίες της Volvo αλλάζουν και εκσυγχρονίζουν την παραγωγή των μελλοντικών αυτοκινήτων

Η Volvo, προαναγγέλλει πρωτοποριακές καινοτομίες που θα αλλάξουν και θα εκσυγχρονίσουν την παραγωγή των μελλοντικών αυτοκινήτων, καθώς όλα τα μελλοντικά νέα μοντέλα θα προέρχονται από μία και μόνη τεχνολογική στοίβα.

Στην Capital Markets Day της Volvo Cars, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, παρουσιάσαμε τη νέα μας πρωτοποριακή προσέγγιση στην τεχνολογία. Είναι η προσέγγιση που θα χαρακτηρίζει την εταιρεία στο μέλλον, διοχετεύοντας όλες τις προσπάθειες τεχνολογικής εξέλιξης στην ίδια κατεύθυνση: την κατασκευή αυτοκινήτων που γίνονται καλύτερα όσο περνά ο χρόνος.

Ξεκινώντας με το EX90, τα μελλοντικά ηλεκτρικά μας αυτοκίνητα θα βασίζονται στον ίδιο θεμελιώδη πυρήνα συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων, λογισμικού και hardware, που ονομάζεται τεχνολογική στοίβα Volvo Cars Superset. Πρόκειται για μία και μοναδική βάση λογισμικού και τεχνολογίας, η οποία εμπεριέχει όλες τις μονάδες και τις λειτουργικότητες που θα χρησιμοποιούμε στη μελλοντική γκάμα των προϊόντων μας. Και μπορεί να διαμορφωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως τα δομικά στοιχεία σε ένα κτίριο. Καθένα από τα νέα αυτοκίνητά μας θα αποτελεί μία επιλογή -ή ένα υποσύνολο- δομικών στοιχείων από την τεχνολογική στοίβα Superset. Θα βελτιώνουμε και θα αναπτύσσουμε συνεχώς αυτή την τεχνολογική στοίβα.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση εξασφαλίζει ότι τα αυτοκίνητά μας θα γίνονται πραγματικά καλύτερα με την πάροδο του χρόνου, καθώς όλη μας η δουλειά στην εξέλιξη θα εστιάζει στη βελτίωση και την αναβάθμιση της μίας και μόνης τεχνολογικής στοίβας. Αυτό σημαίνει ότι η δουλειά μας στο EX90 θα ωφελήσει απευθείας το ES90, και ότι η δουλειά που γίνεται για το ES90 θα συνεχιστεί – τόσο στην εξέλιξη του EX60 που ακολουθεί, όσο και στη βελτίωση του EX90 που βρίσκεται ήδη στα χέρια των πελατών μας, και ούτω καθεξής.

«Η τεχνολογική στοίβα Volvo Cars Superset αλλάζει πραγματικά τους όρους του παιχνιδιού: μας επιτρέπει να διοχετεύσουμε όλες τις προσπάθειες μηχανολογικής εξέλιξης αποκλειστικά σε μία κατεύθυνση που τροφοδοτεί όλα μας τα προϊόντα, αντί να δουλεύουμε πάνω σε project επιμέρους μοντέλων», λέει ο Anders Bell (Άντερς Μπελ), Επικεφαλής Μηχανολογικής Εξέλιξης και Τεχνολογίας στη Volvo Cars. «Οι μηχανικοί μας θα εργάζονται πάνω σε ένα superset, βελτιώνοντας, αναπτύσσοντας και επεκτείνοντας συνεχώς τις δυνατότητες και τις λειτουργίες του. Αυτό θα αποφέρει δραστική βελτίωση της ποιότητας και των χρόνων μέχρι το λανσάρισμα, καθώς και αυτοκίνητα που συνεχώς θα βελτιώνονται για τους πελάτες μας.»

333459 Volvo Cars Superset tech stack Volvo: Όλα τα μελλοντικά νέα μοντέλα θα προέρχονται από μία και μόνη τεχνολογική στοίβα

Εξέλιξη κλειστού κυκλώματος

Η στρατηγική της τεχνολογικής στοίβας Superset, που μας επιτρέπει να παρέχουμε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της μάρκας σε διαφορετικές εκδοχές προϊόντων, είναι θεμελιώδης στην πρωταρχική μας αντίληψη για την κατασκευή αυτοκινήτων.

Τώρα πραγματοποιούμε εξέλιξη κλειστού κυκλώματος, με βάση δεδομένα, συνδεσιμότητα, λογισμικό και σύστημα κεντρικού υπολογιστή. Αυτή η μετάβαση στον κεντρικό υπολογιστή είναι τόσο σημαντική όσο και η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Επηρεάζει οτιδήποτε συνδέεται στο ηλεκτρικό σύστημα των αυτοκινήτων και τα δυνητικά οφέλη είναι απεριόριστα.

Δημιουργώντας μία διαδικασία εξέλιξης κλειστού κυκλώματος, θα μπορούμε να βελτιώνουμε κάθε πτυχή των αυτοκινήτων μας αδιάκοπα και χωρίς περιορισμό, χάρη στην πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο και τις προηγμένες υπολογιστικές δυνατότητες των αυτοκινήτων μας, καθώς και μέσω των μηχανικών μας στα κέντρα εξέλιξης.

Η επόμενης γενιάς πλατφόρμα μας SPA3

Σημαντικό δομικό στοιχείο για κάθε ένα από τα αυτοκίνητά μας είναι η ηλεκτρική τεχνολογική βάση: ένας συνδυασμός των πιο πρόσφατων συστημάτων κίνησης, καθώς και ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συστημάτων, πάνω στον οποίο δομείται το αυτοκίνητο.

Για να βρισκόμαστε σε ηγετική θέση όσον αφορά την κινητικότητα επόμενης γενιάς, αναπτύσσουμε μία νέα ηλεκτρική τεχνολογική βάση, που ονομάζεται SPA3, η οποία θα υποστηρίζεται από την τεχνολογική στοίβα Volvo Cars Superset. Το πρώτο αυτοκίνητό μας που θα βασιστεί στην SPA3 θα είναι το επόμενο, αμιγώς ηλεκτρικό μεσαίο SUV EX60.

331775 Volvo ES90 for life in balance Volvo: Όλα τα μελλοντικά νέα μοντέλα θα προέρχονται από μία και μόνη τεχνολογική στοίβα

Η SPA3 βασίζεται σε πολλά από τα δομικά στοιχεία της SPA2 και εισάγει αρκετές σημαντικές αναβαθμίσεις. Για παράδειγμα, θα διαθέτει ενισχυμένη ικανότητα κεντρικού υπολογιστή, η οποία θα μας επιτρέψει να διασφαλίζουμε υψηλότερη απόδοση και να βελτιώνουμε τις λειτουργίες μέσω της τεχνολογικής στοίβας μας. Ωστόσο, η πιο σημαντική αλλαγή είναι ότι η αρχιτεκτονική της SPA3 σχεδιάστηκε για να έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες επέκτασης σε σχέση με την προκάτοχό της. Αυτό σημαίνει ότι, εάν θέλαμε, θα μπορούσαμε να εξελίσσουμε και να κατασκευάζουμε συνεχώς αυτοκίνητα κάθε μεγέθους -μεγαλύτερα από το EX90 και μικρότερα από το EX30- χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογική βάση. Η σπονδυλωτή διάρθρωση και οι δυνατότητες αναβάθμισης της SPA3 θα αποφέρουν χαμηλότερα κόστη επένδυσης -και με μικρότερες αποκλίσεις- σε σχέση με τις πωλήσεις, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει μελλοντικά σε μεγαλύτερη ρευστότητα.

Χαμηλότερo κόστoς παραγωγής

Έχοντας μία επεκτάσιμη αρχιτεκτονική SPA3, δημιουργούμε αυξημένες συνέργειες και βελτιώνουμε την απόδοση της τεχνολογίας όσον αφορά τα συστήματα κεντρικού υπολογιστή, τις μπαταρίες, τους ηλεκτροκινητήρες, το megacasting (χύτευση μεγάλων τμημάτων του αμαξώματος από αλουμίνιο) και τη σπονδυλωτή κατασκευή – παράγοντες που στο σύνολό τους συνεισφέρουν σε σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής αυτοκινήτων.

Το εργοστάσιό μας στην Τορσλάντα και η προετοιμασία του για την παραγωγή αυτοκινήτων με βάση την SPA3 αναδεικνύουν την προσέγγισή μας για την κατασκευή αυτοκινήτων στο μέλλον, με όλες τις δυνατότητες που χρειάζονται για να παραχθεί ένα αυτοκίνητο συγκεντρωμένες στο ίδιο μέρος. Αυτή η προσέγγιση γίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν είμαστε σε θέση να χρησιμοποιούμε τα ίδια σημαντικά εξαρτήματα σε όλα τα αυτοκίνητα που βασίζονται στην SPA3, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μειώνεται η πολυπλοκότητα και αυξάνεται η ευελιξία.