Vivere il Movimento nelle strade
Volkswagen Tiguan eTSI R Line

Guida Volkswagen Tiguan MHEV 150 CV eTSI DSG7 R Line: aggiornamento totale

Το δημοφιλές μικρομεσαίο SUV πλέον ακροβατεί μεταξύ Mainstream και Premium αγοράς

Che voto gli dai?2 Voti
8.8
7.7

Η τρίτη γενιά του Volkswagen Tiguan επιχειρεί πολύ πετυχημένα να καλύψει το κενό μεταξύ Mainstream και Premium αγορά στην κατηγορία των C-SUV, επιχειρώντας μια ολική αναβάθμιση, σε σχέση με το παρελθόν, σύμφωνα με τις εντυπώσεις που μας άφησε η ήπια υβριδική έκδοση MHEV, με τους 150 ίππους και το αυτόματο κιβώτιο DSG, κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία συμβίωση μαζί του.

Το στοίχημα

IMG 3354 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Η Volkswagen αντιλήφθηκε έγκαιρα τις τάσεις ανάπτυξης της κατηγορίας των C-SUV και ήδη από το 2007 έφερε στο προσκήνιο το Tiguan προκειμένου να θέσει τις βάσεις για το μέλλον.

IMG 3467 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Όντας νωρίς στην κατηγορία, απέκτησε τεχνογνωσία, δημιουργώντας ένα όνομα με κύρος και το 2016 δημιουργεί την δεύτερη γενιά, εναρμονισμένη με τη φιλοσοφία της μάρκας και χωρίς να θέλει την οποιαδήποτε ταύτιση με το Golf, επενδύοντας στον ξεχωριστό χαρακτήρα του «τίγρη» της VW.

IMG 3348 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

2024 και έχοντας κερδίσει το στοίχημα της αποδοχής του κοινού, περνάει στην επόμενη φάση. Η τρίτη γενιά του μοντέλου έχει ακόμα μεγαλύτερες φιλοδοξίες, που την ανεβάζουν ποιοτικά και βάζουν το νέο μοντέλο να καλύψει το κενό μεταξύ Mainstream και Prenium αγοράς, προχωρώντας στο  επόμενο φιλόδοξο στόχο, να καθιερωθεί εκ νέου, και διεκδικώντας πωλήσεις από τους Premium κατασκευαστές!

IMG 3388 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Τα αλλάζει όλα

IMG 3343 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Στιλιστικά ενστερνίζεται μια νέα σχεδιαστική γλώσσα που ακροβατεί μεταξύ της διαχρονικής παράδοσης με στοιχεία από την αμιγώς ηλεκτρική γκάμα μοντέλων ID. Οι άλλοτε έντονες ακμές, έχουν δώσει την θέση τους σε καμπύλες επιφάνειες, πετυχαίνοντας ένα πληθωρικό και μοντέρνο στυλ.

IMG 3364 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Ειδικότερα, το μπροστινό μέρος υιοθετεί τα νέα σχεδιαστικά στοιχεία, τα οποία για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, προσδίδουν μια νέα σχεδιαστική κουλτούρα, επανασυστήνοντας την Volkswagen. Όλα ξεκινούν από τα νέα Full LED φωτιστικά σώματα που αγκαλιάζουν τα πλαϊνά φτερά και εκτείνονται προς το κέντρο της πρόσοψης, όπου ενώνονται μεταξύ τους μέσω μιας λεπτής Led λωρίδας. Κάτω ακριβώς η διακριτική μίνιμαλ μάσκα, δείχνει εξαιρετικά κομψή, αντικαθιστώντας τις αντίστοιχες μεγάλες που χαρακτήριζαν το Family Look μέχρι πρόσφατα.

IMG 3395 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Ο αέρας ανανέωσης  συνεχίζεται και στο πλαϊνό μέρος, με τους σχεδιαστές να επιλέγουν καθαρές καμπύλες γραμμές, με έντονα νεύρα τονίζοντας την σιλουέτα και δίνοντας ζωή στο σύνολο, οι μυώδεις επιφάνειες, ολοκληρώνουν μια σοβαρή εικόνα προφίλ.

IMG 3340 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Το πίσω μέρος ολοκληρώνει τη νέα φιλοσοφία σχεδίασης. Η κάθετη πέμπτη πόρτα τονίζει τον πρακτικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου και φιλοξενεί τα νέα επιβλητικά οριζόντια φωτιστικά σώματα με γραφικά LED, που εκτείνονται προς το κέντρο με μια έντονη λωρίδα φωτός. Ο προφυλακτήρας σε συνδυασμό με την μαύρη αεροτομή οροφής, του δίνουν την απαραίτητη νότα δυναμισμού.

IMG 3337 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Να σημειώσουμε πως πρώτη φορά η VW επιλέγει ένα νέο σχέδιο από λευκό χαρτί, για νέα γενιά μοντέλων της, καθώς συνήθιζε να ακολουθεί την πεπατημένη της σχεδιαστικής εξέλιξης του τρέχοντος Design.

IMG 3333 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Ειδικότερα η έκδοση R Line της δοκιμής, χαρακτηρίζεται από το πιο δυναμικό στυλ που της προσδίδουν οι πιο μυώδεις προφυλακτήρες, με τις νίκελ λεπτομέρειες στο κάτω μέρος, οι όμορφες ζάντες R Line των 19 ιντσών με ελαστικά και το γράμμα R στις μπροστινές πόρτες και στην μάσκα.

IMG 3398 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Ψηφιοποιημένη πολυτέλεια

IMG 3415 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Η Volkswagen έχει επιμεληθεί με φροντίδα το εσωτερικό του αυτοκινήτου σε μια προσπάθεια να καλύψει το κενό μεταξύ Mainstream και Premium.

IMG 3433 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Η συναρμογή είναι εξαιρετική, όπως και το φινίρισμα, ενώ η επιλογή των υλικών έγινε από το «πάνω ράφι», προϊδεάζοντας για την στροφή σε πιο δύσκολα εμπορικά μονοπάτια με αυτοπεποίθηση.

IMG 3450 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Το ταμπλό χαρακτηρίζεται από απλές και λιτές γραμμές, δείχνοντας στιβαρό. Κεντρικά δεσπόζει η μεγάλη οθόνη των 15 ιντσών, που θυμίζει τάμπλετ, και φιλοξενεί το του προηγμένου, 4ης γενιάς συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας Modular Infotainment Matrix (MIB 4), συμβατό με Android Auto και Apple AirPlay. Όλες οι λειτουργίες περνάνε μέσα από αυτό, διαθέτοντας ακόμα τεχνητή νοημοσύνη μέσω ChatGPT. Η κεντρική κονσόλα έχει κλίση προς τον οδηγό, τονίζοντας τον οδηγοκεντρικό χαρακτήρα, ενώ ο επιλογέας του αυτόματου κιβωτίου βρίσκεται στα Paddles, πίσω από το τιμόνι.

IMG 3461 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Πίσω από το όμορφο τιμόνι, ο τετράγωνος ψηφιακός πίνακας οργάνων 10,25 ιντσών τραβάει την προσοχή, ενώ ακριβώς πιο πάνω μέσω προτζέκτορα προβάλει ταχύτητα, σηματοδότηση και χάρτες, σαν ολόγραμμα στο παρμπρίζ, στο ύψος των ματιών του οδηγού.

IMG 3453 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Τα πολυλειτουργικά μπάκετ καθίσματα R, τεχνολογίας Ergo Active παρέχουν ιδανική πλευρική και οσφυϊκή στήριξη, ενώ διαθέτουν και μασάζ, αυξάνοντας τα επίπεδα άνεσης.

IMG 3416 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Εργονομικά, ο οδηγός έχει τον έλεγχο των λειτουργιών χωρίς να χρειάζεται να αποσπάσει την προσοχή του από τον δρόμο. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι ο περιστροφικός διακόπτης στην βάση της κονσόλας, ο οποίος ενσωματώνει τις λειτουργίες έντασης ήχου, προφίλ οδήγησης και επιλογής νυχτερινού φωτισμού.

IMG 3783 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Στον τομέα της πρακτικότητας υπερέχει με έξυπνες λύσεις και θήκες στην ευρύχωρη καμπίνα, που αφήνει άπλετο χώρο για 5 ενήλικες μεγαλόσωμους επιβάτες. Η διώροφη θήκη στη βάση της κονσόλας, διαθέτει στο κάτω μέρος λειτουργία ασύρματης φόρτισης, είναι παράλληλα ιδανική για τα κινητά τηλέφωνα, από την οποία δεν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.    

 

IMG 3459 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Ο όγκος του χώρου αποσκευών είναι από τους μεγαλύτερους στην κατηγορία, αγγίζοντας τα 652 λίτρα, ενώ με τα καθίσματα αναδιπλωμένα φτάνει τα 1.650 λίτρα.

IMG 3495 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Στον αστερισμό του υβριδισμού

IMG 3482 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Κάτω από το καπό φιλοξενείται ο γνωστός βενζινοκινητήρας των 1,5 λίτρων απόδοσης 150 ίππων και 250 Nm ροπής, της οικογένειας TSI Evo2, ο οποίος πλέον ενισχύεται με μια γεννήτρια-μίζα 14kW και συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο DSG επτά σχέσεων, δίνοντας του ήπια υβριδική υποβοήθηση.

IMG 3486 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Αρχοντικό

IMG 3598 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Η αναβαθμισμένη εμφάνιση και η βελτιωμένη ποιότητα ανεβάζουν τον πήχη και για την συμπεριφορά του αυτοκινήτου σε κάθε συνθήκη και οδικό δίκτυο. Από τη θεωρία στην πράξη για να το γνωρίσουμε καλύτερα.

IMG 3284 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

In città αδικείται από τον αυξημένο όγκο και τις διαστάσεις του. Ο οδηγός θα πρέπει να περιορίσει την κίνηση στα στενά, επιλέγοντας κεντρικές αρτηρίες. Ωστόσο, ο μικρός κύκλος στροφής αντισταθμίζει το μειονέκτημα αυτό, με μια σχετική ευελιξία. Παράλληλα, διαθέτει καλή περιμετρική ορατότητα, χάρη στη υψηλή θέση οδήγησης και τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες.

IMG 3702 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Nella rete montana e rurale είναι ισορροπημένο, προσφέροντας εξαιρετικό κράτημα και επιδεικνύοντας στιβαρότητα, ανάλογη του ονόματος της VW. Πιο συναρπαστικό γίνεται με την επιλογή S στο κιβώτιο DSG. Η μαλακή ανάρτηση εστιάζει περισσότερο στην άνεση και την ασφάλεια, παρά στην ευχαρίστηση, διασαφηνίζοντας πως πρόκειται για ένα SUV βόλτας και οικογενειακών αποδράσεων, με κοινό παρονομαστή την ασφάλεια.   

IMG 3730 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

In autostrada η Volkswagen ξεπέρασε τον εαυτό της, καθώς η ποιότητα κύλισης και η ηχομόνωση αγγίζει τα επίπεδα  Premium μοντέλων, ακόμα και στις υψηλές ταχύτητες.. Παράλληλα η άνεση στον δρόμο είναι υποδειγματική για τους επιβάτες, προσφέροντας ένα ανέλπιστα ευχάριστο ταξίδι.

IMG 3286 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Generale το αυτοκίνητο διαθέτει 4 προγράμματα οδήγησης, το ECO, ιδανικό για κίνηση σε πόλη και σε χαμηλές ταχύτητες, απενεργοποιώντας τον έναν κύλινδρο από τον eTSI, συμβάλλοντας περαιτέρω στην οικονομία. Το Comfort, το οποίο ταιριάζει περισσότερο στον χαρακτήρα του αυτοκινήτου και το χρησιμοποιήσαμε κυρίως τις ημέρες της δοκιμής, δεδομένου πως εστιάζει στην άνεση και την ισορροπία. Το Sport, το οποίο αναδεικνύει τον πιο δυναμικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου, καθώς σκληραίνει το τιμόνι και η ανάρτηση και παράλληλα αλλάζει η χαρτογράφηση του κινητήρα, αφήνοντας ολόκληρη την ισχύ στις διαθέσεις του οδηγού. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο η αίσθηση, δεν είναι Sport δεδομένου πως το αυτοκίνητο εστιάζει σε πιο οικογενειακή χρήση και για χαλαρές βόλτες, αλλά δίνει μια νότα δυναμισμού στην οδήγηση για τους πιο ανήσυχους. Το τελευταίο πρόγραμμα αφορά την εξατομίκευση, με την οποία ο οδηγός προσαρμόζει το αυτοκίνητο στο δικό του στυλ οδήγησης.

IMG 3265 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Ο νυχτερινός led ambient φωτισμός με 5 διαφορετικές διαμορφώσεις, δημιουργεί χαλαρή ατμόσφαιρα, ιδανική για νυχτερινή οδήγηση.

IMG 3750 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Το αυτοκίνητο αναδεικνύει όλα τα διαχρονικά χαρακτηριστικά των αυτοκινήτων VW, με κορυφαίο κράτημα και αίσθησης. Παράλληλα, ο υβριδικός eTSI είναι γραμμικός, καλός σε αίσθηση με ωραίο ήχο. Η μέση συνδυασμένη κατανάλωση άγγιξε τα 8,5 λίτρα/100 χιλιόμετρα, η οποία με ανοιχτό τον κλιματισμό έδειχνε 9,5 λίτρα/100 χλμ.

IMG 3267 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Ισορροπία

IMG 3768 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Ακροβατώντας μεταξύ Mainstream και Premium κατηγορίας, η τρίτη γενιά του Tiguan έρχεται να καλύψει το κενό, προσφέροντας ένα αυτοκίνητο για οικογενειάρχες, με άπλετους χώρους που λατρεύει τις αποστάσεις και τις εξορμήσεις, με ποιότητα, εξοπλισμό και τεχνολογία αιχμής, αλλά με τιμή στο πάνω επίπεδο της Mainstream αγοράς. Αναμφίβολα το Tiguan είναι το ιδανικό αυτοκίνητο για όσους επιζητούν άνεση και πολυτέλεια, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν ένα υπέρογκο ποσό.

IMG 3543 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Χωρίς υπερβολές

IMG 3375 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Η συνολική αναβάθμιση του μοντέλου, αναπροσάρμοσε και τους τιμοκαταλόγους, οι οποίοι παρέμειναν σε λογικά πλαίσια, χωρίς υπερβολές και με πλούσιο εξοπλισμό. Το νέο Tiguan στην εισαγωγή του έκδοση κοστίζει 34.300€ αποκλειστικά με τον eTSI των 130 ίππων, τον κινητήρα της δοκιμής με τους 150 ίππους τον βλέπουμε στην έκδοση Life με 37.900€, ενώ η έκδοση R-Line της δοκιμής κοστίζει 42.500€.

IMG 3332 Οδηγούμε Volkswagen Tiguan MHEV 150PS eTSI DSG7 R Line: Ολική αναβάθμιση

Caratteristiche tecniche

AMAXOMA

Stampa

SUV

Posti a sedere

5

Porte

5

CONSUMI - EMISSIONI - SUSSIDI

Consumo medio combinato di carburante (WLTP)

6.2-6.4 l/100 km

Emissioni di CO2 (WLTP)

141-146 g/km

Tipo di carburante

Benzina

Accelerazione 0 - 100 km/h

9,1 sec

Velocità massima

210 km/h

Specifiche dei gas di scarico

Euro 6 EA

Rapporto peso/potenza

10.8 κιλά/Hp, 92.8 Hp/τόνος

Rapporto peso/coppia

6.5 κιλά/Nm, 154.7 Nm/τόνος

MOTORE TOTALE

MOTORE A COMBUSTIONE INTERNA

Potenza

150 Hp

Potenza per litro di cilindrata

100,1 Hp/l

Coppia nominale del motore

250 Nm @ 1500-3500 σ.α.λ.

Layout del motore

In avanti, trasversale

Modello/codice motore

DPCA

Carter del motore

1498 cm3

Numero di cilindri

4

Configurazione del motore

σε σειρά

Numero di valvole per cilindro

4

Sistema di iniezione del carburante

Spruzzatura diretta

Aspirazione del motore

Turbocompressore, Intercooler

Συστήματα κινητήρα

Start & Stop Σύστημα – Σύστημα απενεργοποίησης κυλίνδρου

SISTEMA IBRIDO

Tensione della batteria

48 V

Tecnologia delle batterie

Ioni di litio (Li-Ion)

ALTEZZA E PESO

Peso

1616 κιλά

Carico utile massimo

504 κιλά

Volume minimo di spazio per i bagagli

652 l

Volume massimo del bagaglio

1650 l

Capacità del serbatoio del carburante

55 l

Επιτρεπόμενη δυνατότητα ρυμούλκησης με φρένα (85)

2000 κιλά

Capacità di traino ammissibile con freni (12%)

1800 chili

Μέγιστο φορτίο στήριξης

100 κιλά

DIMENSIONI

Lunghezza

4539 mm

Larghezza

1842-1859 mm

Altezza

1660 mm

Passo

2676 mm

Pista anteriore

1586-1590 mm

Traccia posteriore

1578-1582 mm

Diametro minimo di rotazione (diametro di rotazione)

11.7 m

Γωνία προσέγγισης

15.9°

Γωνία φυγής

18.6°

Γωνία ράμπας

15.2°

ARCHITETTURA

Movimento

Στους μπροστινούς τροχούς

Numero di rapporti e tipo di cambio

7 ταχύτητες, αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων DSG

Freni anteriori

Vassoi ventilati

Freni posteriori

Dischi

Sistemi ausiliari

ABS (Sistema frenante antibloccaggio)

Tipo di indirizzo

Gestione chukrania (con denti)

Sistema di sterzo

Volante elettrico

Ruote

235/55 R18 ή 255/45 R19

galleria fotografica

Volkswagen Tiguan eTSI R Line
Conclusione
Ή Volkswagen στην τρίτη γενιά του Tiguan, εγκαταλείπει το ρητό «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» και φέρνει στο προσκήνιο ένα εντελώς νέο αυτοκίνητο, που το μόνο κοινό με τον προκάτοχο του είναι μόνο η ονομασία. Η ολική αναβάθμιση ξεκινάει από την εξωτερική σχεδίαση, που υιοθετεί τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της μάρκας. Το ποιοτικότερο εσωτερικό που πλέον βαδίζει δειλά στα Premium μονοπάτια, διατηρώντας ωστόσο τη βάση του στη mainstream αγορά. Διαθέτει τεχνολογία αιχμής και φυσικά την αίσθηση στιβαρότητας και κρατήματος στο δρόμο, ως γνήσιο Volkswagen, διατηρώντας την παρακαταθήκη. Το νέο VW Tiguan επιθυμεί διακαώς να ηγηθεί της κατηγορίας των C-SUV, προβάλλοντας τα «όπλα» της στον σκληρό ανταγωνισμό και δελεάζοντας τους δυνητικούς αγοραστές.
Interni e praticità
8.1
Spese correnti
7.2
Comportamento stradale
7.9
Prestazioni
7.3
Fattore di divertimento
7.8
rapporto qualità/prezzo
7.2
Comfort
8.7
Che voto gli dai?2 Voti
8.8
SYN
Κράτημα και κύλιση
Εργονομία
Attrezzatura
Luoghi
Ποιότητα κατασκευής
PLEEN
Consumo
Διαστάσεις - Αχρείαστος όγκος
7.7