Vivere il Movimento nelle strade
01 BUGATTI T35 100th Anniversary Bugatti Type 35: Μια Διαχρονική Έμπνευση

Bugatti Type 35: Μια Διαχρονική Έμπνευση

Η Type 35 γεννήθηκε από το μοναδικό όραμα του Ettore Bugatti να δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο με τεχνολογία αιχμής, απαράμιλλα οδηγικά χαρακτηριστικά και διαχρονική μορφή. Ως το πιο επιτυχημένο αγωνιστικό αυτοκίνητο όλων των εποχών, η Type 35 παραμένει ισχυρή έμπνευση για τη μάρκα Molsheim σήμερα, με το DNA της να είναι σαφώς εμφανές στο νέο υπερ-σπορ αυτοκίνητο Bugatti Tourbillon.

02 BUGATTI T35 100th Anniversary Bugatti Type 35: Μια Διαχρονική Έμπνευση

Προερχόμενος από μια οικογένεια καλλιτεχνών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ettore Bugatti επέμενε ότι η αισθητική είχε θεμελιώδη σημασία σε ό,τι έκανε. Αλλά ως προικισμένος μηχανικός, κατάλαβε επίσης πολύ καθαρά ότι η μορφή πρέπει να ακολουθεί τη λειτουργία. Αυτή η έμφυτη κατανόηση των αρχών του σχεδιασμού εξασφάλισε ότι τα αυτοκίνητα που δημιούργησε δεν έμοιαζαν με κανένα άλλο – πραγματικά ασύγκριτα.

Η Type 35, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του το 1924, είναι η τέλεια ενσάρκωση της φιλοσοφίας της σχολαστικής προσέγγισης του Ettore. Η βελτιωμένη οκτακύλινδρη μηχανή οφείλει το όμορφα αναλογικό σχήμα της εν μέρει στην ανάγκη για αεροδυναμική στο μπροστινό μέρος. Το αυτοκίνητο ξεχώριζε επίσης λόγω της απόλυτης προσοχής που έδωσε ο δημιουργός του σε κάθε λεπτομέρεια. Εκτός από το να είναι ελαφρύς, ο κοίλος μπροστινός άξονας που διέθετε η Type 35 ήταν επίσης όμορφα φινιρισμένος, με λάμψη που ταίριαζε με εκείνη του εμβληματικού πλέον πέταλου του καπακιού του ψυγείου. Το μεταλλικό ταμπλό ήταν φινιρισμένο με μια διαδικασία που ονομάζεται “engine turning” που όχι μόνο βελτίωνε την εμφάνισή του αλλά και απέτρεπε τη δημιουργία ρωγμών. Ακόμη και κάτω από το μακρύ, αεριζόμενο καπό, τα εξαρτήματα που πολλοί πελάτες δεν θα έβλεπαν ποτέ, είχαν σχεδιαστεί για να φαίνονται τόσο καλά όσο και να αποδίδουν – οι εξαιρετικά διαμορφωμένες πολλαπλές εξαγωγής του οκτακύλινδρου κινητήρα είναι μόνο ένα παράδειγμα. Αυτές οι ιδιότητες δεν χάθηκαν από τον Τύπο, με τους δημοσιογράφους που παρακολούθησαν το ντεμπούτο του Type 35 στο Grand Prix της Λυών να σημειώνουν ότι το αυτοκίνητο τράβηξε αμέσως τη φαντασία όσων το είδαν.

16 BUGATTI T35 100th Anniversary Bugatti Type 35: Μια Διαχρονική Έμπνευση

Έναν αιώνα αργότερα, η κληρονομιά, η φήμη και η επιρροή του Type 35 έχουν ενισχυθεί. Αυτό αποδεικνύεται από τα μοτίβα “Type 35 100 Anniversaire” που κοσμούν περήφανα τα μπροστινά φτερά της Bugatti Bolide, με φινίρισμα στο “Bleu de Lyon”, μια απόχρωση που μοιάζει πολύ με την περίφημη πρόγονό της, η οποία έγινε αστέρι στο φετινό Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood. Η μεταμορφωτική εμφάνιση του αυτοκινήτου, συνδυασμός ομορφιάς, καινοτομίας και τεχνολογίας, εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο του DNA της Bugatti σήμερα. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Type 35B στη συλλογή της Bugatti χρησιμεύει ως σταθερή πηγή έμπνευσης για την ομάδα σχεδιασμού της μάρκας. Οι τέλειες αναλογίες του αμαξώματος σε σχήμα ατράκτου ενέπνευσαν τη Veyron, Chiron και τώρα την Tourbillon. Η μάσκα πέταλου της τελευταίας έκδοσης του μοντέλου της μάρκας, αν και αποτελεί σαφώς εξέλιξη του πρωτότυπου, είναι άμεσα αναγνωρίσιμη και διατηρεί την ίδια απόλυτη σχεδιαστική καθαρότητα, από την οποία ξεκινούν όλες οι γραμμές και οι όγκοι του αυτοκινήτου.

08 BUGATTI T35 100th Anniversary Bugatti Type 35: Μια Διαχρονική Έμπνευση

Άλλα στοιχεία επιρροής είναι πιο ανεπαίσθητα αλλά όχι λιγότερο σημαντικά. Η Type 35 ελεγχόταν από έναν εξελιγμένο σύνδεσμο. Μπορεί να το δει κανείς από το κάθισμα του οδηγού, και παρέχει μια σαφή μηχανική σύνδεση μεταξύ αυτοκινήτου και οδηγού: μια πραγματική διεπαφή ανθρώπου-μηχανής. Μια παρόμοια αρχή καθοδήγησε την ανάπτυξη του περίπλοκου μοχλού εκκίνησης του κινητήρα που βρίσκεται στην καμπίνα της Tourbillon. Ο μηχανισμός που χρησιμοποιείται για να φέρει τον ολοκαίνουργιο ατμοσφαιρικό κινητήρα V16 στη ζωή, έχει επίσης σχεδιαστεί σκόπιμα για να αποτελεί μια φυσική εμπειρία – μια ξεκάθαρη σύνδεση με τις ένδοξες μηχανές του παρελθόντος.

07 BUGATTI T35 100th Anniversary Bugatti Type 35: Μια Διαχρονική Έμπνευση

Κρυμμένο κάτω από το τέλεια κατασκευασμένο ανθρακονημάτινο εξωτερικό του υπερ-σπορ αυτοκινήτου, η Tourbillon διαθέτει καινοτομίες όπως τους 3D εκτυπωμένους αλουμινένιους βραχίονες ανάρτησης και ορθοστάτες. Αυτή η καινοτομία μειώνει το βάρος κατά 45 τοις εκατό και είναι μια πρωτοποριακή εξέλιξη που αντικατοπτρίζει τις ανακαλύψεις του Ettore Bugatti με τους τροχούς αλουμινίου και τους κοίλους άξονες που πρωτοπορήθηκαν στην Type 35.

06 BUGATTI T35 100th Anniversary Bugatti Type 35: Μια Διαχρονική Έμπνευση

Ο Frank Heyl, Διευθυντής Σχεδιασμού της Bugatti, συνέχισε: «Όταν ένας πελάτης έρχεται στο Molsheim Atelier και βλέπει το αυτοκίνητό του να κατασκευάζεται, ακόμη και χωρίς τα εξωτερικά πάνελ του αμαξώματος, το αναγνωρίζει αμέσως ως Bugatti, επειδή ολόκληρο το αυτοκίνητο έχει μια συγκεκριμένη αισθητική, και κάθε μέρος έχει σχεδιαστεί για να φαίνεται όμορφο. Μια Bugatti είναι διαχρονική, και για να είναι κάτι διαχρονικό πρέπει να είναι αυθεντικό και αυτό σημαίνει ότι τα πάντα – μέχρι και η τελευταία βίδα – πρέπει να είναι όμορφα και να αφηγούνται τη δική τους ιστορία. Αυτή είναι η συνέχεια της προσέγγισης του Ettore Bugatti για την τεχνική ομορφιά σε συνδυασμό με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας – η φιλοσοφία που έκανε την Type 35 ασυναγώνιστη και που συνεχίζεται στην Bugatti μέχρι σήμερα και επηρεάζει ό,τι κάνουμε».

Κάθε αυτοκίνητο που δημιουργείται στο Molsheim είναι σχεδιασμένο να αντέχει όχι μόνο για δεκαετίες, αλλά για αιώνες, και η νέα Tourbillon συνεχίζει με υπερηφάνεια αυτή την παράδοση. Όπως και η Type 35 πριν από αυτήν, η Tourbillon είναι ένα αυτοκινητιστικό σύμβολο «Pour l’éternité» – για την αιωνιότητα.